LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Azt beszéli az egész város…

lokifradiborito

És tovább nem is folytatom, mert egyrészt nyomdafestéket nem tűrő a befejezés, másrészt mindenki ismeri a népszerű szurkolói rigmust. Nos, szerencsére a vasárnap délutáni meccs után ez ismét aktuális volt, így zenghetett a Nagyerdőn a nóta. Az ötödik fordulóban ugyanis a nagy rivális Ferencváros érkezett az Oláh Gábor utcára, hogy megkapják szokásos éves jussukat. De, hogy mi is történt egész pontosan, azt újfent egy részletgazdag összefoglalóval kívánjuk kielemezni, hajtás után olvashatók a részletek.

Az összeállításokat illetően a mi részünkről gyakorlatilag már szerdán meg lehetett tippelni biztosra a kezdőcsapatot, sőt még a kispadon helyet foglalók névsorát is, hiszen az eddigi sérültekhez még hozzájött Lázár és Korhut eltiltása, Brkovic sérülése, majd szép sorban távozott Pölöskey, Bud, Czvitkovics és a hét végére Horváth is. Az egyetlen nyitott kérdés az volt, hogy Bódi tudja-e vállalni a játékot, vagy Ferenczi játszik helyette? Szerencsére tudta vállalni, de erről majd később. Maradtunk tehát a jól bevált 4-4-2-nél, és nagyon helyesen véletlenül sem álltunk ki védekező formációban. Lázárt a mostanság gyengén játszó Nagy Zolinak kellett pótolnia, komoly aggodalommal tekintettem az ő, és az ő oldalán lévő aktuális ferencvárosi szélső játékos párharcára. A túloldalt a frissen igazolt Vadnainak kellett Korhutot helyettesíteni, az ő részéről az összeszokatlanság, valamint a meccsrutin hiánya keltett némi aggodalmat.

Ricardo Moniz a Videoton elleni meccsükhöz hasonlóan most is próbálta kevergetni a kártyákat, és meglepetésre berakta a kezdőbe a frissen igazolt Gersont, aki a védelem tengelyében játszott Adamsel párban. Ez azt is jelentette, hogy Besic újfent eredeti posztján, a középpályán játszhatott. A másik meglepő húzás Tuijp kihagyása volt, aki helyett Valpoort kapott szerepet. Adta volna magát, hogy újfent Böde legyen a center, mögötte Holmannal, a két szélen pedig Jenner valamint Valpoort, de itt is váratlant húzott Moniz, és Valpoortot küldte fel centernek, Böde amolyan árnyékékként játszott, a széleken pedig Holman és Jenner játszottak. Mindez a meccs első harmadában volt jellemző a Fradira, aztán kicsit variáltak az összeállításon, és az eredetileg elképzelt felállás jött létre, ami után hamar egyenlíteni is tudtak.

A formáció képként itt tekinthető meg

Első félidő

A Fradi viszonylag támadólag lépett fel, és próbálták a labdát minél többet birtokolni, labdavesztés esetén pedig azonnal visszatámadni, és sokszor kellemetlen helyzetbe is hozták a játékosainkat. A labdakihozataloknál sokszor nehézséget okozott a Fradi egész pályás letámadása, jellemező kép volt, hogy a középpályások hátrapasszolták a védőknek, majd a védők szintén eggyel hátrébb Verpecznek, aki lévén, hogy nem tudott kinek passzolni, előreívelte a labdát, amit pedig a Fradi magas játékosai könnyedén szereztek meg a fejpárbajok során, így újra náluk volt a labda, és indíthatták az újabb támadást.

Ezt úgy próbáltuk kiküszöbölni, hogy nemes egyszerűséggel átíveltük a középpályát, azaz a szélső védőink az oldal vonal mellett felívelték a labdát, ahova kihúzódtak a támadóink is, így létszámfölény alakulhatott ki. A középső védő páros jól megtermett, jó felépítésű, és emellett gyors is volt a Fradinál, így Volasnak és Kulcsárnak középen amúgy sem volt sok esélye, ráadásul a középpályáról még a kiváló helyezkedéséről híres Besic is besegített. Ellenben a szélső védőik sebezhetőek voltak, hiszen sem Gyömbérnek, sem Jovanovicnak nem ez az eredeti posztja, így adta magát a dolog, hogy ott próbáljunk meg helyzeteket kialakítani.

A vezető gólunk is egy ehhez hasonló szituációból született, bár ott az egész abból indult ki, hogy Verpecz felrúgta a labdát, amit Volas nem tudott megszerezni, de a lepattanót Kulcsár szedte össze a szélen, bepasszolta a középen érkező Bódinak, aki remekül vette észre a szélen üresen álló Szakályt, egyből kipasszolta neki, majd a második hullámban érkezve végül ő is fejezte be az akciót.

Sakk-matt: a gól Bódi érdeme, aki először kitette a labdát Szakálynak, majd jó 20 méteres sprint után a második hullámban érkezve kapásból bevarrta a hosszúba.

Ez után gyakorlatilag játszhattuk volna azt, hogy hagyjuk támadni a Fradit, és kontrákból próbálunk veszélyeztetni. Ám tudjuk, hogy a Lokinak sosem feküdt az ilyesfajta stratégia, de igazából nem tudtunk mást csinálni, mert a Fradi nagyon ránk erőltette az akaratát. A vendégcsapat leggyakrabban alkalmazott játékeleme az első félidőben Jenner futtatása volt, szinte minden támadásukat a jobb szélen vezették. Ezért volt fontos szerepe Vadnainak, akire nagy nyomás hárult emiatt, de nagyon jól állta a sarat.

Egy-két védelmi hibából kialakuló helyzeten kívül azonban nem tudott a Fradi komoly lehetőséget kidolgozni, így a 25. perc tájékán döntött úgy Moniz, hogy átalakítja a szerkezetet, és beküldi Bödét centernek, amit az előzetes kezdőcsapatokat látva eleve gondolt volna az ember. Ez mondhatni nyerő húzásnak bizonyult, mert a belső védőink láthatóan nem bírtak Bödével, aki erőben és gyorsaságban is fölényben volt. Az egyenlítő gól is így esett, Mészáros lepattant Bödéről, Máté nem lépett ki rá, csak hátrált, a támadó pedig végül kissé kisodródott helyzetből kilőtte a hosszú sarkot.

A félidő hátralévő részében még akadtak helyzetek itt is, ott is, a legnagyobb Kulcsár előtt, aki kicselezett szinte mindenkit, de hosszan tolta meg a labdát, és kisodródva nem tudta az üres kapura belőni. Viszonylag kiegyenlített félidő után vonulhattak szünetre a csapatok.

Második félidő

A második játékrésztől személy szerint azt vártam el, hogy amolyan Loki-hagyomány szerint a félidő elejét nagyon megnyomjuk, és egy erőteljes 15-20 perc alatt daráljuk be a Fradit, majd a hátralévő játékrészben taktikus és okos játékkal hozzuk le a győzelmet. Nos, alighogy elkezdődött a félidő, már jött is a várva várt vezetésünk, egy szöglet kombináció után a Fradi-védők végigmozizták, ahogy Volas berobban és előnyhöz juttat minket. Az ezt követő tíz percben máris visszább vettünk egy sebességi fokozattal, ami veszélyes játék volt. A Fradi újfent erőteljes pressingre kapcsolt, és főként Böde gyakorta okozott fejfájást a védőinknek, de tanulva az első félidő hibáiból, most már végre odaléptek neki lövés közben, így nem volt kapura veszélyes próbálkozása. A legnagyobb hiba a játékunkban a középpályás védekezésünkben rejlett, Selim kiesése miatt Szakály került Zsidai mellé, aki nem a gyors és erőszakos védőmunkájáról híres, így néhány alkalommal, mikor Zsidai előrekalandozásából labdát vesztettünk, bizony komoly bajba kerültünk.

Moniz a vezető gólunk után ismét hamar váltott, és lekapta Valpoortot, aki egy hatalmas ziccer elpuskázásán kívül gyakorlatilag semmi értékelhetőt nem nyújtott, és behozta a nagy gólvágónak beharangozott Tuijpot. Igazából ezzel a mi malmunkra hajtotta a vizet, mert behozott egy lassú tankot, akit nem volt nehéz levédekeznünk. Az előbb említett középpályás védekezésünk kiküszöbölésére mi is változtattunk, és Bódi helyett bejött Trninic, hogy a középpálya közepén meglegyen a masszív védőmunka. Szakály kihúzódott a jobb szélre, és így Zsidai labdavesztései után sem kerültünk volna komoly gondba, mert Trninic gyakorlatilag át sem lépte a félpályát az egész meccsen.

Érezhető volt, hogy kell még egy gól a biztos győzelemhez, ez a 62. percben érkezett is, a Fradi védelem hathatós segítségével, hiszen egy teljesen ártalmatlan szituációban elkövetett kezezés miatt jogos büntetőt kaptunk, Volas pedig értékesítette. Moniz tovább variált, lehozta a meccsen jól játszó Jovanovicot, helyette Cukic érkezett, így az addig gyengén játszó Besic visszahúzódhatott a védelembe, ahol teljesítménye rögvest jelentősen javult. Innentől gyakorlatilag fejvesztve támadt a Fradi, de komoly helyzetet nem tudtak kialakítani. Említést érdemel a pontrúgások levédekezése, amivel az utóbbi időben igencsak hadilábon álltunk, és akkor finoman fogalmaztam. Dacára a sok magas és jól fejelő vendég játékosnak, ezúttal jól oldottuk meg ezeket a szituációkat, itt volt fontos szerepe Máténak, akit fejjel kevésszer, vagy talán egyszer sem tudtak megverni.

A mérkőzés csendben csordogált, és a kitámadó Fradinak köszönhetően inkább mi alakítottunk ki ziccereket, Kulcsár, Szakály, majd a csereként beállt Dombi előtt is adódott nagy lehetőség. És ha már Dombi, az ő beállását követően egy még óvatosabb formációra váltottunk, innentől beszélhettünk arról, hogy váltottunk a két csatárról egy csatárra. Bár Szakály így is gyakran játszott szinte a csatár pozíciójában, amolyan árnyékékként, de ez már egy 4-2-3-1-es hadrend volt inkább.

A kegyelemdöfést Szakály adta meg a 93. percben, ekkorra a Fradi már teljesen összeomlott, a védőik csak sétálgattak a pályán, a vége 4-1, teljesen megérdemelt győzelem.

Teljesen szétesett a Fradi védelem: a védők sétálgatnak, feltűnő Besic mozgása, aki háttal a labdának, lehajtott fejjel bandukol, Szakálynak nincs nehéz dolga.

Mérkőzés szituációk

besichelyzet_www.kepfeltoltes.hu_

Nagy Zoli eladott labdájából indít kontrát a Fradi: a védelmünk teljesen eltolódott, a két belső védő letámadja a labdát vezető Holmant, aki mögött még Zsidai is érkezik, így gyakorlatilag hárman próbálnak egy embert szerelni, sikertelenül, Nagy Zoli jócskán lemaradva a szélen üresen futó Valpoortról, de a nagyobb veszélyt Besic beindulása okozta, akiről pedig Vadnai feledkezett meg, szerencsére elkapkodta a helyzetet a bosnyák játékos.

vadnaielorepassz_www.kepfeltoltes.hu_

Amit a grafikákon is ábrázoltam, a labdakihozatalban nehézséget okoz, hogy öt vendégjátékos szállta meg a térfelünk közepét, és akadályozzák a passzolási lehetőséget Szakály, Selim, valamint Zsidai felé. Két megoldás létezik Vadnainak: bepassz a belső védőknek, ami után ismét csak hátrébb szorulunk, vagy egy előreívelés a szélre kihúzódó Volasnak. Utóbbit választotta, és nem csak ez az egy ilyen szituáció volt.

fradiletamadas_www.kepfeltoltes.hu_

A képen is jól látszik, a fentebb megrajzolt egész pályás letámadása a Fradinak. Mészárosnál a labda, akit Holman azonnal megtámad, mellette Böde zárja a passzsávot Máté felé, Nagy Zoli pedig hiába kéri a jobb szélen a labdát, Valpoort miatt neki is veszélyes lenne passzolni. Mészárosnak két lehetősége van, hátrapassz Verpecznek, vagy előrevágja, végül is mindkettőnek ugyanúgy labdavesztés a végkifejlete, utóbbit választotta és egészen Jováig előrevágta a labdát.

holmanziccer_www.kepfeltoltes.hu_

Zsidai indokolatlanul letámadja Besicet, aki elpasszolja mellette a labdát Holmannak. A fiatal középpályás így gyakolratilag a védelemre vezetheti rá a labdát, mivel a középpályásaink lemaradtak, először Nagy Zoliról, majd Mészárosról is lefordul, és kapuig vezetheti a labdát, szerencsére mellé lőtte.

zartvedekezes_www.kepfeltoltes.hu_

Az előzővel szemben, ez a szituáció már Trninic beállása után van. A középpályánk gyakorlatilag egy vonalban helyezkedik, középen Trninic és Zsidai a védővonal előtt biztosítanak. A két csatárt őrzi Máté és Mészáros, a bal oldalon próbál támadni a Fradi, de nem tudnak létszámfölényt kialakítani, az akció vége egy távolról ellőtt gyenge próbálkozás lett.

fradipontrugas_www.kepfeltoltes.hu_

A már emlegetett pontrúgások elleni védekezés. Minden támadónak megvan a párja, egyedül Zsidai nem fogja kellően szorosan az emberét középen, de végül nem is oda megy a labda. A kellő létszámfölény is megvan, nem volt esélye a Fradinak, hogy ebből helyzetbe kerüljenek.

Statisztikák

csapatstat_www.kepfeltoltes.hu_

instat55_www.kepfeltoltes.hu_

Jelmagyarázat: InStat pontszám, Lövés, Kapura lövés, Pontos passzok, Pontos passzok %, Nyert párharc, Nyertes párharcok %, Szabálytalanság, Elszenvedett szabálytalanság

A két táblázat nem szorul magyarázatra, a Fradi többet birtokolta a labdát, ez szemmel látható volt, viszont fölényük meddőnek volt mondható. Azon kívül szinte minden mutatóban egyezik a két csapat, a passzok számában volt még erősebb a Fradi. A játékosok táblázata is reálisnak mondható, tőlünk Szakály, Volas és Zsidai nyújtott kiemelkedőt, míg a Fradiból Gerson és Böde hozott elfogadható szintet. Ami egyénekre lebontva kiemelendő, az Szakály passzolási pontossága, ami meccsek óta 90% körül van, valamint Zsidai nyertes párharcainak száma is kiemelendő. Ami a túl oldalt nagyon szembe tűnő, az Jenner iszonyúan kevés nyertes párharca, ami főképp Vadnait dicséri. Szintén a párharcok számából derül ki, hogy Józsi mennyire el volt tűnve a meccsen, tekintve, hogy nem is volt párharca a meccsen. Alibi mesterfokon.

Játékos osztályzatok

Verpecz István – 7.0

A rangadókon tőle megszokott játékot hozta, két alkalommal ziccerben hárított, egyszer viszont bizonytalan volt egy pontrúgásnál, amikor szögletre akarta tolni a labdát, de kis híján a kapuba paskolta. Összességében nem lehetett rá panasz.

Nagy Zoltán – 6.5

Nagy szerencsénk, hogy a Fradi első sorban nem az ő oldalán erőltette a játékot, mert az utóbbi időben borzalmas formában játszott. Valpoorttal azért kevésbé gyűlt meg a baja, mintha Jennert kellett volna fognia, összességében átlagost teljesítményt nyújtott.

Máté Péter – 6.5

Elsősorban fejjátéka volt hasznos, levegőben fel tudta venni a versenyt Bödével. A Fradi góljánál viszont nem zárta szorosan Bödét, aki be tudott fordulni mellette. Néhány alkalommal csúnyán megfutották, de tudjuk, hogy nem a sebessége az erőssége, a pontrúgásoknál hasznos volt a játéka.

Mészáros Norbert – 6.5

Most ő is inkább fejjátékával tűnt ki, a földön őt is csúnyán verte Böde a gólnál. Gyorsasága továbbra is kopni látszik, néhány alkalommal őt is megfutották a Fradi támadók

Vadnai Dániel – 7.5

Komolyan féltettem őt Jennertől, hiszen első tétmeccsét játszotta a Lokiban. Az első félidőben még kissé bizonytalanul játszott, a második játékrészben aztán nemes egyszerűséggel leradírozta Jennert a pályáról. Előre játékban nem nyújtott maradandót, de ezen a meccsen ez nem is volt tőle elvárható. Korhutnak méltó vetélytársa lesz.

Bódi Ádám – 7.5

Hetek óta kiváló formában futballozik, és sérülése sem vetett vissza a játékban. Most is góllal járult hozzá a győzelemhez, és mezőnyben is hasznos volt, korábbi sérülése miatt azonban csak hatvan percet bírt.

Selim Bouadla – 6.5

Hamar besárgult, emiatt óvatosabban kellett játszania, aztán a félidő végére meg is sérült, remélhetőleg nem komoly a dolog.

Zsidai László – 7.5

Ezúttal is kiváló védőmunkát végzett, sok labdát szerzett, viszont előre kalandozásai miatt több alkalommal is a védőkre vezethették rá a labdát kontratámadás után a Fradi-játékosok, egy alkalommal ziccer is adódott belőle.

Szakály Péter – 8.0 – A mérkőzés legjobbja 

Zsinórban negyedik meccsén eredményes, és zsinórban negyedszer a meccs embere, ami sokat mondó. Ma egy gólpassz és egy gól volt a mérlege, de ezen kívül is hatalmas munkát végzett a pályán, a mérkőzésen a középpálya szinte mindegyik pontján feltűnt, hiszen balszélsőként kezdte, majd Bouadla sérülése után egy ideig belső középpályást játszott, Trninic beállta után jobbszélső lett, majd a meccs utolsó tíz percében csatár mögötti éket játszott, mindegyik poszton megállta a helyét.

Kulcsár Tamás – 6.5 – A mérkőzés citromdíjasa 

Egy ilyen győzelem után nem illik megnevezni a leggyengébb játékost, viszont amiatt az üres kapus kihagyott ziccere miatt megkapja ezt, mert azon akár a mérkőzés is múlhatott volna, hiszen akkor 1-1 volt az állás. Még azon kívül is volt egy ziccere, amit kihagyott, és ahogy ő is elmondta, nem jönnek össze neki most a helyzetkihasználások, ezen csak egy gól tudna segíteni, de úgy tűnik most a legnagyobb helyzetekből sem képes betalálni.

Dalibor Volas – 8.0

Két gólt szerzett, egy csatártól nem is kell több. A szurkolók az utóbbi időben már kezdték őt kikezdeni – jogtalanul -, a kritikusainak most csattanós választ adott. Mezőnyben is hatalmasat dolgozott, gólpasszt is jegyezhetett volna, ha Kulcsár berúgja üres kapura.

Ferenczi János – 7.5

Nagyszerűen szállt be, és két gólpasszal vette ki a részét a győzelemből. Helye van ebben a csapatban, óriási tehetség.

Aleksandar Trninic – 6.5

A középpályára szállt be az 58. percben Bódi helyett, feladata pedig a középpályás védekezés stabilizálása volt. Ezt remekül megoldotta, hiszen beállása után már nem tudtak átrobogni a középpályánkon a vendég játékosok.

Dombi Tibor

Szerintem ő sem számított rá a nyáron, hogy ennyi szerep fog jutni neki idén, mégis már negyedszer lépett pályára a szezonban, és ma sem játszott rosszul, a gólszerzés lehetősége ismét előtte volt, az lett volna csak igazán csattanós befejezés.

Kondás Elemér – 7.5

A kezdőcsapat összeállítását illetően meg volt kötve a keze a sérülések, valamint eltiltások miatt, az egyetlen nyitott kérdés az volt, hogy Bódi tudja-e vállalni a játékot, vagy Ferenczinek kell játszania. A cseréi viszont nagyon ültek, okos döntés volt Trninicet behozni a második félidőben, mert látványosan könnyen mentek át a középpályánkon a Fradi játékosok.

A mérkőzés összefoglalója

(A borítókép forrása: dvsc.hu)

(A mozgóképek forrása: http://mbegy.postr.hu/)