LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings 3.

powerrankingsA kilencedik fordulót rendezték a hétvégén, azaz eltelt újabb három forduló a legutóbbi erősorrend óta, úgyhogy itt az ideje az újabb listának. Történtek változások a listán, akadtak nagy visszaesések, de jelentős előretörések is.

Minden csapat esetében a helyezés a szubjektív véleményen alapuló, az eltelt fordulókban mutatott forma alapján előrejelzett bajnoki végeredményt mutatja. Minden csapat után zárójelben az előző részben elfoglalt helyezés, illetve az ebből fakadó változás száma olvasható. A mérkőzéseknél a „vs.”-el jelzett találkozókat otthon játszották a csapatok, a „@”-al jelzetteknél pedig idegenben szerepeltek.

16. Dunaújváros (16., 0)

0-0 @ Nyíregyháza
0-2 @ MTK
2-3 @ Puskás Akadémia
0 pont, 2 rúgott, 5 kapott gól
Bajnoki állás: 16. hely, 3 pont, 6 rúgott, 18 kapott gól

Nem kicsi hátrány az újoncnak, hogy nem alkalmas a stadionja NB I-es mérkőzésekre, így az ősz során szinte minden mérkőzésén pályaválasztói jogot cserélt. Az egy dolog, hogy tavasszal sokszor játszanak majd otthon (ősszel eddig kilencből csak egyszer voltak ők a pályaválasztók), de addigra sanszos, hogy nagyon messze lesznek a bent maradást jelentő helyektől.

15. Haladás (11., -4)

0-2 @ Honvéd
0-2 vs. Videoton
0-0 @ Ferencváros
1 pont, 1 rúgott, 4 kapott gól
Bajnoki állás: 15. hely, 5 pont, 3 rúgott, 13 kapott gól

Nagyon nagy bajban van a Haladás, és ezt nem csak a táblázaton elfoglalt helyezésük mondatja velem. Várható volt, hogy idén finoman szólva sem fognak brillírozni azok után, hogy a nyáron szétkapkodták a keretüket, de erre talán senki nem számított. Nagyon kevés az a három rúgott gól, és ezen lehet még Radó András sem fog tudni segíteni. Nagy változás kell a Halinál, ha nem akarnak szégyenszemre kiesni.

14. Lombard Pápa (13., -1)

0-1 vs. MTK
0-3 @ Puskás Akadémia
0-0 vs. Újpest
1 pont, 0 rúgott, 4 kapott gól
Bajnoki állás: 11. hely, 9 pont, 5 rúgott, 13 kapott gól

Tovább tart a Pápa mélyrepülése Mátyus távozása óta, bár az Újpest ellen begyűjtött egy pont még így is bravúrosnak nevezhető. Az a szerencséjük, hogy sok hozzájuk hasonló együttes van, így nem nevezhetőek egyértelmű favoritnak a kiesésre.

13. Puskás Akadémia (14., +1)

1-2 @ Ferencváros
3-0 vs. Lombard Pápa
3-2 vs. Dunaújváros
6 pont, 7 rúgott, 4 kapott gól
Bajnoki állás: 13. hely, 8 pont, 11 rúgott, 15 kapott gól

Két nagyon fontos találkozót nyert meg a Felcsút az elmúlt két héten, mely elegendő volt ahhoz, hogy elmozduljanak a kiesőhelyről. Sajnos amíg az ilyen meccseiket hozni tudják, addig nem fognak kiesni.

12. Nyíregyháza (10., -2)

0-0 vs. Dunaújváros
2-3 vs. Győr
0-1 @ Kecskemét
1 pont, 2 rúgott, 4 kapott gól
Bajnoki állás: 14. hely, 8 pont, 8 rúgott, 13 kapott gól

Az elmúlt három forduló egyik nagy vesztese a Szpari volt. Nem tudták otthon legyőzni az utolsó helyezettet, majd további két vereséget szenvedtek, ezzel lecsúsztak egészen az utolsó bent maradó helyig. Valószínűleg tavasszal jobban szerepelnek majd, mire teljesen összeáll a majdnem egészében kicserélődött keret, addig is hasonló rapszodikus szereplés várható a részükről.

11. Kecskemét (12., 0)

0-0 @ Debrecen
1-0 vs. Nyíregyháza
4 pont, 1 rúgott, 0 kapott gól
Bajnoki állás: 12. hely, 8 pont, 7 rúgott, 10 kapott gól.

A Kecskemétnek is megindult a szekere, és bár egy meccsük félbeszakadt, a másik kettőn fontos pontokat szereztek. Masszív középcsapattá érhetnek a lilák, nem fognak kiesni a kezdeti nehézségek ellenére sem.

10. Honvéd (9., -1)

2-0 vs. Haladás
1-2 @ Diósgyőr
1-2 vs. Pécs
3 pont, 4 rúgott, 4 kapott gól
Bajnoki állás: 8. hely, 10 pont, 9 rúgott, 10 kapott gól

A Honvéd is rapszodikusan teljesít, eddig jobbára csak kötelező győzelmeket aratott, ellenben több alkalommal is esélyesebbként szenvedett vereséget. A keretet ismét ellepték a légiósok, ami vélhetően tavalyhoz hasonlóan a tavasz végére, mikor már minden reményük elszállt, meg fog változni.

9. Pécs (15., +6)

2-0 @ Debrecen
1-1 vs. Paks
2-1 @ Honvéd
7 pont, 5 rúgott, 2 kapott gól
Bajnoki állás: 9. hely, 10 pont, 11 rúgott, 14 kapott gól

A Pécs szekere azután indult meg, hogy nyerni tudtak Debrecenben… Azóta megverték a Honvédot is idegenben, és pontot raboltak a Pakstól. Úgy tűnik Véber összeszedte a társaságot, és már a Pécsnek sem kell aggódnia jelen állás szerint a kieséstől.

8. Debrecen (2., -6)

0-2 vs. Pécs
0-0 vs. Kecskemét
1-2 @ Paks
1 pont, 1 rúgott, 4 kapott gól
Bajnoki állás: 10. hely, 9 pont, 6 rúgott, 8 kapott gól

Idáig jutottunk… Három fordulóval ezelőtt még naivan reménykedtem valamiféle feltámadásban, azonban ez a három meccs jócskán rám cáfolt. És még nincs vége a gödörnek, hiszen a nehéz meccseink még hátra vannak. Sokszor leírtuk már, hogy mi lehet a megoldás ebben a helyzetben, erre a lépésre nem fog sor kerülni, minden jel erre mutat, így egy nagyon rossz, keserűséggel és kudarcokkal teli szezonnak nézünk elébe, amiben jelen állás szerint az is benne van, hogy valahol az alsóházban végzünk majd.

7. Győr (5., -2)

3-2 @ Nyíregyháza
1-2 vs. MTK
3 pont, 4 rúgott, 4 kapott gól
Bajnoki állás: 7. hely, 10 pont, 13 rúgott, 14 kapott gól

Győrben sem túl rózsás a helyzet, bár talán egy fokkal jobb, mint nálunk. Ettől függetlenül a tavalyi ezüstérmes is csak szenved, és mikor úgy tűnik, hogy már kifelé jönnek a gödörből, akkor újabb tockost kapnak az MTK-tól hazai pályán.

6. Újpest (7., +1)

0-2 @ Videoton
2-1 vs. Ferencváros
0-0 @ Lombard Pápa
4 pont, 2 rúgott, 3 kapott gól
Bajnoki állás: 6. hely, 14 pont, 6 rúgott, 5 kapott gól

Az Újpest legfontosabb feladata ezen a három meccsen a Fradi legyőzése volt, ezt teljesítették is, így gondolom a szurkolókat sem érdekli különösebben, hogy ott hagytak két pontot Pápán, és hogy simán kikaptak Fehérváron. A felsőház simán meglesz, ha szereznek egy jó csatárt, akkor akár a dobogóért is harcban lehetnek.

5. Paks (8., +3)

1-1 @ Pécs
2-1 vs. Debrecen
4 pont, 3 rúgott, 2 kapott gól
Bajnoki állás: 3. hely, 18 pont, 15 rúgott, 4 kapott gól

A Paks idén meglepetésre nagyon jól szerepel, nyolc meccsen csak négy gólt kaptak, és dacára annak, hogy eggyel kevesebb meccset játszottak, a dobogó harmadik fokán állnak jelenleg. Ez év végén nem biztos, hogy így lesz, de talán kevésbé érdekelné őket, egy tisztességes szereplés így is kinézőben van nekik.

4. Ferencváros (4., 0)

2-1 vs. Puskás Akadémia
1-2 @ Újpest
0-0 vs. Haladás
4 pont, 3 rúgott, 3 kapott gól
Bajnoki állás: 5. hely, 16 pont, 13 rúgott, 8 kapott gól

Kikaptak a derbyn, ennek lehetett hozománya, hogy nem tudták legyűrni otthon a gyengélkedő Halit. Egyébként is megfigyelhető a Fradinál idén, hogy minden második meccsükön pocsékul játszanak, főként az idegenbeli találkozókon. Ez a hullámzó teljesítmény nem lesz elég a dobogóhoz, bár harcban lesznek végig az európai kupaindulásért.

3. Diósgyőr (3., 0)

2-1 vs. Honvéd
1-2 @ Videoton
3 pont, 3 rúgott, 3 kapott gól
Bajnoki állás: 4. hely, 17 pont, 14 rúgott, 8 kapott gól

A Diósgyőr is szépen menetel, bár a hétvégén elszenvedték első vereségüket, bőven rászolgáltak volna egy pontra a Vidi otthonában. Ha elmaradt meccsüket bravúrral behúzzák Pakson, felléphetnek a dobogóra, amire egyébként az év végén is jó eséllyel pályáznak, ha tartani tudják formájukat.

2. MTK (6., +4)

1-0 @ Lombard Pápa
2-0 vs. Dunaújváros
2-1 @ Győr
9 pont, 5 rúgott, 1 kapott gól
Bajnoki állás: 2. hely, 21 pont, 14 rúgott, 10 kapott gól

Az előző három kör egyik nagy nyertese az MTK, hiszen mindegyik mérkőzésüket megnyerték, igaz ebből kettő papírforma volt, de a győri győzelmük bravúrkategória. Második helyen állnak a tabellán, a nehéz meccseiket már letudták, szóval ha továbbra is hozzák a papírforma eredményeket, akkor a dobogón telelhetnek majd.

1. Videoton (1., 0)

2-0 vs. Újpest
2-0 @ Haladás
2-1 vs. Diósgyőr
9 pont, 6 rúgott, 1 kapott gól
Bajnoki állás: 1. hely, 27 pont, 25 rúgott, 3 kapott gól

A Vidi továbbra is 100%-os, megnehezíteni csak a Győr és a Diósgyőr tudta a dolgukat, ráadásul csak ezen két csapattól kaptak gólt eddig… Senki nem fogja őket idén megállítani, nyugodtan odalehet adni nekik a bajnoki címet már most.