LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Hátrányban előnyben

papaloki1Ezzel a paradoxon-jellegű címmel arra utaltam, hogy azt az érdekes tendenciát vélhettük ismét felfedezni egy meccsen, ami az utóbbi években többször bebizonyosodott már olyan meccseken, amikor gyengébb csapatok ellen lépünk pályára: amint emberhátrányba kerülünk, mindenki felszívja magát, a játékosok egytől egyig odateszik magukat a pályán, nincs alibizés, és ennek eredménye egy tükörsima győzelem tíz emberrel. Tegnap is ezt láthattuk, hiszen amíg egyenlő létszámban volt a két csapat, csak szenvedtünk, kihagytuk a ziccereket, és még a Pápa előtt is adódott lehetőség. Amint emberhátrányba kerültünk, ez megváltozott, két helyzetünket bevertük, a Pápa pedig a kapunkig sem jutott el. Ezúttal elővesszük a már jól ismert körkérdéses összefoglalónkat, és a blog öt szerkesztője elemzi ki a Pápa-DVSC bajnokit.

A múlt heti döntetlen után mit vártál ettől a meccstől? Csak a győzelem volt elfogadható?

Lucas_Gonzalez: A múlt heti döntetlen keresztülhúzta optimista számításaimat. Ha a Vidi megverése után a Fradit is bedaráltuk volna (megvolt rá az esélyünk), akkor a 2014-es évre kint lettünk volna a gödörből. Meglett volna a hétközi kupameccs is, és természetesen a Pápa is, csak simábban. Mivel viszont leikszeltünk múlt héten és kiestünk a Kupából, kitört rajtam a pesszimizmus, ezért semmi jóra nem számítottam ezzel a találkozóval kapcsolatban, de mindegynek is éreztem, mert abba már beletörődtem, hogy idén már nem nyerünk semmit. Összefoglalva, mindegy volt nekem, hogy nyerünk/leikszelünk/kikapunk.

SiD13: Nem éltem meg kudarcként a Fradi elleni döntetlent, így továbbra is bíztam benne, hogy a Vidi elleni sikerrel kijöttünk a gödörből. A képet inkább a pécsi kupameccs árnyalta, ahol ismét reménytelenül játszottunk. Féltem egy kicsit, hogy elkezdődik egy újabb hullámvölgy, főleg, hogy a Pápáról előre lehetett tudni, hogy tíz emberrel bekkelni fog, ami nekünk nem fekszik.

csibu99: Csak a győzelem volt elfogadható, de a hétközi eredményt látva, sőt, a kezdőcsapatot látva, sőt, a félidei eredményt (és piros lapot) látva is simán benne volt, hogy nem lesz ebből 3 pont. Papíron ennyi kellett, de a Loki jelenleg kiszámíthatatlan – számomra.

JuveFan18971991: Egyértelmű, ezt a Pápát minden körülmények között ütni kell, még ha valamelyest jó eredményeket is értek el az utóbbi időben. Egy színtelen-szagtalan gyenge csapat, amely ezen a meccsen is bebizonyosodott.

vadmacska01: Az előző két forduló mondhatjuk, hogy jól sikerült, hiszen a Videoton és a Fradi ellen reális a 4 pont. Ezek után elvártam a győzelmet egy kiesőjelölt ellen, de azért aggódtam is, mert a Pápa otthon veretlen volt és nehéz feltörni a védelmüket.

Az összeállításokat látva, mennyire voltál elégedett Kondás Elemér kezdőcsapatával? Kit tettél volna be a kezdőbe, illetve kit nem kezdettél volna?

Lucas_Gonzalez: Semennyire. Ez a csapat ilyen formában teljességgel diszfunkcionális, azt láttuk szerdán. Egészen Kulcsár Tamás pirosáig ugyanott folytattuk, ahol Pécsett abbahagytuk: a nézhetetlen, eredménytelen focinál, nulla helyzetkihasználásnál és meddő mezőnyfölénynél. Egy ilyen meccs után nálam azonnal repült volna néhány ember a kezdőcsapatból. Mindenképp kezdett volna nálam Mihelic és Balogh Norbi (Jovanovics és Tisza helyén), hogy offenzívebb legyen a felállás. Tisza egyébként, ha énrajtam múlna, az életben nem ölthetné magára többé a piros-fehér mezt, most is két ordító ziccert kihagyott.

SiD13: Nagy meglepetés nem volt, bár én Selimet és Szakályt jelöltem kezdőbe a beharangozómban. Szakályról később kiderült, hogy sérült, Selim pedig gondolom nem bírta volna a kilencven percet. Tiszát szívesen helyettesítettem volna mással, de nem nagyon van minőségi pótlása, Seydit nem tartom annak, Baloghra pedig kitérek majd pár kérdéssel később.

csibu99: Amit én szívesen láttam volna: 4-5-1, Tisza nélkül, legalább Bouadla vagy Mihelic játszatásával, sőt akár Balogh kezdetésével.

JuveFan18971991: Szakály hiánya meglepett, bár mint kiderült, sérülésről van szó, de így elsőre nem is bántam, hogy hiányzik. Seydit vártam volna Tisza helyett a kezdőbe, de ő is megsérült ismét… Így hát nem nagyon volt mit variálni, abból kellett főzni ami van. Viszont sokatmondó, és elég baljós volt, hogy a kezdőcsapatban nyolc (!!!) védekező szellemű játékos kapott szerepet, és csak Bódi, Tisza és Kulcsár számított olyan játékosnak, akik alapból támadó szelleműnek számítanak.

vadmacska01: Igazából nem vártam mást a kezdőbe. Mivel Sidibe sérült muszáj volt Tiszát játszatni. Nem győzöm eleget mondani, hogy kell egy gólerős csatár. Szóval nem volt meglepetés.

 andoszabo

Értékeld pár szóval a játékvezető ténykedését, különösképp az első félidő végén lezajlott eseményeket!

Lucas_Gonzalez: Andó-Szabóról beszélünk, mit kell ezen értékelni? Egy utolsó senkiházi, egy részrehajló, rosszindulatú féreg. Azóta jövök neki egy pofánrúgással, hogy tönkretette a Loki bajnokavatását ugyanezzel a gonosz, unfair meccsvezetésével. Most is kettős mércét alkalmazott: Jovanovics fejberúgása csak sárga, Varga Józsi leütése csak sárga, Kulcsáré meg egyből piros. Most viszont egy igen meglepő kijelentést teszek: ha nem lett volna ilyen szemét, nem nyerjük meg ezt a mai meccset. Végigszenvedtük volna, mint a pécsit, rossz esetben még ki is kaptunk volna. Így viszont sikerült egy olyan pofont adnia a Lokistáknak, ami végre egy kis vért pumpált a fejükbe, és csakazértis megnyertük a találkozót.

SiD13: Andó-Szabótól eleve nem vártam sokat, az előző szezonban lejátszott Honvéd elleni meccsünk után szerintem nem teljesen véletlen, hogy majdnem fél évig nem vezetett nekünk, remélem ezután is maximum ilyen gyakran találkozunk vele. Az NB1 egyik leggyengébb bírójának tartom, ami már önmagában is nagy szó egy ilyen mezőnyben. Kulcsár pirosa talán jogos volt (még akkor is, ha szerintem nem szándékosan ütött), viszont akkor illett volna kiállítani előtte egy perccel Nagy Tamást is…

csibu99: Andó-Szabó mindig Andó-Szabó marad, hogy fulladjon bele a lapjaiba. Röviden ez a véleményem, és akkor még finom voltam.

JuveFan18971991: Szóra sem érdemes, amit ismét a pályán művelt. Azok után, hogy májusban pofátlanul elcsalta a Honvéd elleni bajnokavatónkat, arra számítottam, hogy többet nem vezet nekünk meccset. Hát fél évig nem is volt pofája az MLSZ-nek mi meccsünkre küldeni, de most újra megpróbált minket ellehetetleníteni – nem sikerült. Kulcsár kiállítása előtt két, sokkal durvább szabálytalanságért kapott csak sárgát a pápai játékos, majd miután Kulcsár ütését gondolom törlesztésnek vélte (holott az ismétlésből szerintem az látszik, hogy el se találta ellenfelét, vagy ha kicsit eltalálta, után azonnal nyúlt oda elnézést kérni, tehát szándékosságról szó sem lehet). Ennek ellenére villant a piros…

vadmacska01: Nem szeretek belemenni a játékvezetői hibákba. A piros talán jogos volt az ütés miatt, de így a pápai Nagy Tamást is el kellett volna küldeni zuhanyozni. Kulcsár kiállításában az eltiltás a legbosszantóbb, így következő meccsen még egy csatárral kevesebb. Örülhetünk neki, hogy a kiállítás nem került pontokba.

Értékeld a játékosok teljesítményét ötös skálán!

osztalyzatok

Ki volt szerinted a meccs legjobbja és leggyengébbje? Miért?

Lucas_Gonzalez: Senki sem emelkedett ki szemet gyönyörködtető játékkal, úgyhogy a küzdés döntött: a meccs legjobbja Varga József volt. Öröm volt nézni, ahogy harcolt, ahogy bátran odalépett és labdákat szerzett, és hogy nem egyszer ő lett volna a befejező ember a támadásoknál (volt egy gyönyörű csukafejese is, ami majdnem gól lett). A leggyengébb meg szokás szerint Magyarország leghosszabb folyója volt, akire nagyon ráférne már egy szabályozás, mert hátráltatja a csapatot.

SiD13: Legjobbnak Brkovicsot mondanám, egyrészt nagyon kellett a gólja, másrészt hónapok óta a legjobb formában lévő belső védőnk, és ez ezúttal is megmutatkozott. Nem tudom mi lesz, ha Mészi felépül, de tartok tőle, hogy a jó teljesítménye ellenére is a padon fogja találni magát. A citromdíjamat megosztva kapja Tisza és Kulcsár, mert megint impotensek voltak gólszerzés terén, már az első félidő elején el kellett volna dönteniük ezt a meccset…

csibu99: Lázár egyértelműen kimagaslott nálam, küzdött, hajtott, gólt szerzett, jó beadásokkal jelentkezett. A leggyengébb? Talán Tiszát mondanám, helyzetek sokaságát hagyta ki, de Kulcsár kiállítása után cseréjéig jobban összekapta magát. Szóval akkor most inkább Andó-Szabót meg Kondás mestert modnanám a leggyengébbnek, aki megint több mint 70 percet várt az első cserére…

JuveFan18971991: Nálam a két gólszerző volt a legjobb megosztva, azaz Brkovics és Lázár. Értelemszerűen a góljaik miatt, meg a kiváló védőmunka miatt. Akivel nem voltam elégedett, az „meglepő módon” Tisza a két kihagyott ordító ziccer miatt.

vadmacska01: Legjobbat nem tudok mondani, senki sem nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Talán a góljaik miatt Lázár vagy Brkovic lehetne a meccs embere, ha muszáj választanom. A leggyengébb láncszem egyértelműen Tisza volt már nem először. Nem tudok megbékélni azzal, hogy belefér a kezdőbe, mindegy milyen kritikán aluli teljesítményt nyújt.

Az, hogy a Pápa 50 perc emberelőnyben egyetlen kapura lövést sem tudott felmutatni, a mi érdemünk, vagy az ő szegénységi bizonyítványuk?

Lucas_Gonzalez: Is-is. A védelmünk megint rendben volt, a pápaiak pedig nem arról híresek, hogy nagy gólzsákok fociznak náluk. Nagyon jót tett nekünk Kulcsár piros lapja, sokkal összeszedettebben, szervezettebben fociztunk az emberhátrányunk alatt.

SiD13: Ez a Pápa hulla gyenge, mióta Mátyus ott hagyta őket. Augusztus vége és október vége között két hónapon át gólt sem tudtak lőni, úgyhogy nekem nem volt meglepő a támadójáték teljes hiánya. Hogy hogy tudott kikapni ellenük a Pécs múlt héten, az számomra rejtély. Ha nem szereznek be rövid időn belül valami értelmes edzőt, és télen nem történik vérfrissítés, ki fognak esni év végén, szerintem.

csibu99: Alapból védekező felállásban léptünk pályára, legalábbis támadó szellemiségűnek max. a Bódi-Kulcsár-Tisza hármast lehetett nevezni, a középpályán Varga, Zsidai és Jovanovic is védekezőbb jellegű játékos. Ezen az emberhátrány után sem változtattunk, azaz a csapat most tényleg megtette, amire utasítást kaptak.

JuveFan18971991: Mindkettő benne van, de talán inkább az ő szégyenük nagyobb részben. Ahogy említettem, egy színtelen-szagtalan csapat, nulla elképzelés van a játékukban már évek óta. Őszintén remélem, hogy idén kiesnek az NB I-ből.

vadmacska01: Úgy gondolom, hogy mindkettő igaz. A kiállítást követően felpörgettük a játékot és teljesen beszorítottuk őket. Ez eddig a mi érdemünk. Ám az biztos, hogy az emberelőnyt egy erősebb csapat jobban kihasználta volna, a Pápának ez nem sikerült, ez pedig az ő gyengeségüket bizonyítja.

Mire jó ez a három pont? Van még esélyünk a dobogóra, vagy ez a szezon már kuka?

Lucas_Gonzalez: Nem sok mindenre, ezért is nem lelkesedtem be kimondottan. Az elméleti esélyünk megvan a dobogóra, de gyakorlatilag lehetetlen küldetés. Túl sok kötelező meccset buktunk el már eddig is. Mivel a kupából sikeresen kizúgtunk, teperhetünk akárhogy a bajnokságban, akkor sem jutunk ki a nemzetközi porondra. Idén a Vidi megy, valamint az MTK, harmadiknak meg vagy a Diósgyőr, vagy a Paks, illetve a kupagyőztes (ha az a Vidi lesz, akkor a másik döntős). De ezzel nincs is baj, az idei után semmi kedvem még egy nemzetközi selejtezősorozatnak nekivágni Kondás Elemérrel. Egy nyugodt nyári felkészülést akarok jelentős vérfrissítéssel (posztonként legalább egy minőségi igazolást és ugyanennyi távozót, illetve változásokat a szakmai stábban). Az idei évet fel kell használnunk Balogh, és társai mihamarabbi beépítésére, illetve kísérletezgetnék is különböző játékstílusokkal, mert ezt a Lokit kívülről tudom.

SiD13: Ha pontot buktunk volna, nem látnék esélyt a dobogóra, így viszont négy pontra megközelítettük a harmadik helyezett Paksot. Szerintem meg lehet még, bár az Újpest-Fradi-Diósgyőr hármast megelőzni nem lesz könnyű. Az MTK-Vidi kettőst viszont nem tartom elérhetőnek.Ez a szezon ettől függetlenül kuka, akár elérjük a harmadik helyet, akár nem. Rengeteg hibára rávilágított minket az elmúlt pár hónap, amit nem fog elfeledtetni velünk, ha nagy nehezen kiharcoljuk a nemzetközi kupás indulást…

csibu99: Arra jó, hogy egyértelműsítsük: nem lesznek kiesési gondjaink. Még ha ez durván is hangzik. Arra jó, hogy lehessen hangoztatni: nem viselt meg minket a kupakudarc. Persze arra is jó, hogy tapadunk az előttünk lévőkhöz. De ebben a szezonban a dobogóhoz nem csak önmagunk árnyékát kellene átlépnünk, de el kellene kezdenie az élen állóknak is pontokat hullajtaniuk, fordulóról fordulóra.

JuveFan18971991: Nem hiszem, ez a szezon már kuka. Sőt, ez igazából már augusztusban eldőlt, mikor a BATE ellen kiestünk. Aztán a hétközi kupakiesés után az utolsó szöget is beverték a koporsónkba, ami az idei évet illeti.

vadmacska01: Szerintem ez a 3 pont nagyon fontos lehet a dobogó szempontjából, amire természetesen még van esélyünk. Az már más kérdés, hogy akár lesz dobogó akár nem, szerintem egyikünk sem fog jószívvel visszagondolni erre a szezonra. Ennek ellenére fontos, hogy a harmadik helyet meg tudjuk csípni, ami még reális is lehet.

Jövő héten a Dunaújvárossal játszunk. Kötelező három pont? Kulcsár Tamás eltiltása miatt bizalmat szavaznál Balogh Norbertnek?

Lucas_Gonzalez: Itthon játszunk az utolsó előtti helyezettel. Ennél kötelezőbb három pont nincs. Ami Kulcsárt illeti, egy jó meccsre három borzasztóan gyenge jut már évek óta, ez volt a harmadik. Pont most jönne a jó meccs, de pont most lesz eltiltva. Ha már így alakult, három bevethető csatárunk maradt: Seydi, Balogh Norbi és Tisza (plusz Volas, ha egyáltalán még a városban van). Tiszát nem akarom addig kezdeni látni, amíg át nem gondolja kicsit, hogy mit akar a labdarúgástól. Legjobban az egycsatáros játéknak örülnék, ahol Seydi lenne a csúcsék, mögötte pedig több támadó felfogású középpályás játszana. De minden lehetőség adott ahhoz, hogy Balogh is kezdő legyen, és lesz-e ennél jobb alkalom? Ugyanígy örülnék Balogh és Seydi csatárduójának, ami merőben új és szokatlan. Kezdő lesz vagy sem, nagyon szurkolok Norbinak, hogy góllal bizonyítson!

SiD13: A Dunaújváros feljövőben van, három meccs alatt hét pontot gyűjtött, és nem sok hiányzott nekik a kilenchez sem. Nem vehetjük félvállról a találkozót, de illene behúznunk. Balogh Norbit nem érzem elég felkészültnek arra, hogy a kezdőben találja magát, bár Seydinél és Tiszánál biztos vagyok benne, hogy nem lenne rosszabb. Én inkább a félidőben cserélném be, vagy a második játékrész nagyon korai szakaszában. Remélhetőleg kap legalább fél órát, és megszerzi első gólját a nagy csapatban.

csibu99: Lassan már elfelejthetjük a kötelező győzelem kategóriáját. És azt se feledjük: a Loki mindig is arról volt híres, hogy a kiesőjelöltek ellen izzad meg legjobban. Ettől függetlenül egy jól játszó Lokinak nem lenne szabad, hogy gondot jelentsen a Dunaújváros, 3 pontban bízom. Elöl úgyis a Tisza-Seydi páros fog kezdeni, Balogh Norbinak pedig minél több lehetőséget kellene kapnia, akár kezdőként, akár csereként, ezekkel a 2-3 meccsenkénti 20-30 percekkel semmire nem megyünk…

JuveFan18971991: Csak a győzelem az elfogadható. Balogh Norbit pedig a kezdőbe!

vadmacska01: A Dunaújvárost korán sem szabad lebecsülni, hiszen az utóbbi fordulókban bebizonyították, hogy tudnak meglepetést okozni. Elég komoly felszálló ágban vannak, ennek ellenére elvárom a 3 pontot, ami még egy nagy lépés lehetne a dobogó felé. Balogh Norbert nagy tehetség. Ha nem is 90 percet, de egy félidőt minimum adnék neki. Nincs is nagyon több lehetőségünk, és sokkal szívesebben látnám a kezdőben, mint Tiszát.

Itthon játszunk az utolsó előtti helyezettel. Ennél kötelezőbb három pont nincs.
Ami Kulcsárt illeti, egy jó meccsre három borzasztóan gyenge jut már évek óta, ez volt a harmadik. Pont most jönne a jó meccs, de pont most lesz eltiltva. Ha már így alakult, három bevethető csatárunk maradt: Seydi, Balogh Norbi és Tisza (plusz Volas, ha egyáltalán még a városban van). Tiszát nem akarom addig kezdeni látni, amíg át nem gondolja kicsit, hogy mit akar a labdarúgástól. Legjobban az egycsatáros játéknak örülnék, ahol Seydi lenne a csúcsék, mögötte pedig több támadó felfogású középpályás játszana. De minden lehetőség adott ahhoz, hogy Balogh is kezdő legyen, és lesz-e ennél jobb alkalom? Ugyanígy örülnék Balogh és Seydi csatárduójának, ami merőben új és szokatlan. Kezdő lesz vagy sem, nagyon szurkolok Norbinak, hogy góllal bizonyítson!