LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Ez megint értékelhetetlen volt…

20150426_honved-dvsc

Nagyon jó előjelekkel várhattuk a Kispest elleni bajnokit, hiszen ezt megelőzően két szép győzelmet arattunk a bajnokságban, illetve hét közben jóformán a cseresorunkkal kiejtettük a legjobbjaival felálló Vidit a Ligakupából. Aztán megint koppantunk. Megint bemutattunk egy olyan produkciót idegenben, ami után legszívesebben felrúgná az asztalt a szurkoló. Megint nem tudtunk helyzetet kialakítani, megint nem rúgtunk kapura. És most sem nyertünk. Általában mindig alszom egyet az összefoglalóra, de most nem bírom magamban tartani a gondolataimat, így előre szólok, hogy több helyen is provokatív hangvételű, érzelmes cikk lesz ez.

Igazából semmi nem indokolta volna, hogy a múlt heti győztes kezdőnkön változtassunk, egyedül Balogh Norbi játéka volt kérdéses, akinek a héten feldagadt a lába egy sérülés miatt. Aztán 1,5 órával a kezdés előtt megláttam a kezdőcsapatokat, és rögtön óriási meglepetésekkel szembesültem: Balogh Norbi nem tudta vállalni kezdőként a játékot, Sidibe kezdett helyette. Ez volt a kisebb meglepcsi. A nagyobb az volt, hogy sem Szakály, sem Kulcsár, sem Tisza nem volt a keretben. Szakályt Mihelic helyettesítette a kezdőben, még ez sem olyan nagy gond, az viszont már annál inkább, hogy a kispadon a sérült Baloghon kívül volt egy cserekapus (Slakta), három darab védő (Nagy, Morozov, Máté), egy félig védő, félig védekező középpályás (Ludánszki) és még egy védekező középpályás (Berdó). Tehát ha ég a ház, akkor van lehetőségünk előre behozni egy kitudja hányszázalékos Balogh Norbit, és kifújt. Esetleg időhúzó cserék jöhetnek szóba a végén. Eközben a DEAC 16 órától kezdődő meccsén kezdőként lépett pályára Sós Bence, Bereczki Dani, Ferenczi János, Szécsi Márk… Gratulálok. A Kispest felállása nem okozott nagy meglepetést, bár Punosevac helyett bekerült Youla a kezdőbe, mint ahogy Meza helyett is az előző meccsen gólt szerző Holender kezdett, a többi poszton a várakozások szerint azok futottak ki a gyepre, akikről sejteni lehetett, hogy kezdeni fognak.
20150426_honvedlokilu

Az első félidőt gyakorlatilag két mondatban össze lehet foglalni: 25 percig unalmas mezőnyjáték, helyzetek nélkül, majd egy bal oldali megindulás után Holender faképnél hagyja Lázárt, beadását pedig Youla pörgette be a bevetődő Brkovics mellett, Verpecz pedig túlságosan is kint áll, így átperdült felette a labda. Ezt követte szűk 15 perc unalmas mezőnyjáték, majd Bouadla vállalkozott lövésre 25 méterről, bombája pedig beakadt a tehetetlen Kemenes mellett. Tehát láttunk két gólt az első félidőben úgy, hogy mindkettőt a semmiből lőtte a két csapat, sem előtte, sem utána nem volt helyzete egyik csapatnak sem a találkozón. Ilyen gyenge félidőt talán Pécsen produkáltunk, akkor is nagyjából ennyi helyzet jutott az első félidőre, csak ott nem volt gól.

Bouadla már talán a 15-20. perc környékén is jelezte, hogy valami gond van, de mivel nem történt csere, így nem gyanakodtam semmire. Aztán a gólja után ismét jelezte, hogy fáj a lába, ekkor már sejtettem, ebből aligha lesz folytatás. Majd eszembe jutott, hogy kik ülnek a padon. Ajjaj… Vagy átállunk két csatárra a félig sérült Baloghal, vagy jöhet a sztárjátékosunk, Ludánszki. Hát jött is utóbbi a szünetben, ami azt eredményezte, hogy Varga lépett fel Bouadla helyére, és Bence fiú volt innentől a romboló középpályás. Elkezdődött a második félidő, ugyanolyan sótlan gyenge játékot láthattunk, mint az első félidőben, és nem éreztem, hogy ma itt valaha is gólt szerzünk, ha csak valakinek el nem sül a lába… Jellemző összképei a meccsnek: Bódi nem tud elmenni King mellett, aki ha kell szabályosan, ha kell szabálytalanul állítja meg, de akkor se tudunk mellette elmenni. A pontrúgásainkban megint nincs semmi elképzelés, Bódi számolatlanul tekergeti Kemenes kezébe a labdákat, vagy adja be olyan laposan, hogy már az első hazai védő simán kifejelhesse. Mégis adódott előttünk egy nagy lehetőség a gólszerzésre, bár ez sem tudatosan kialakított, szép passzjátékot megelőző szituációból jött létre: a Honvéd védő felszabadítórúgása Sidibe elé pattant, támadónk centerezése olyan jól sikerült, hogy pont a védőhöz ment, de szerencsénkre így is Mihelic elé perdült a labda, aki lekészítette a 16-os vonalán üresen érkező Bódinak, akinek tudjuk milyen rúgótechnikája van, már félig üvölthetjük hogy gól, ehelyett Ádám Föld körüli pályára állítja a labdát, kirúgja a stadionból, borzalom, vicc… Ez volt egyébként az egyetlen „helyzetünk” a második félidőben…

Aztán mégis jött egy olyan pillanat, ami fordulópont lehetett volna: King sokadik alattomos megmozdulása sárgát ért, és mivel ez már a második volt neki, így mehetett zuhanyozni. Óriási sansz! 20 perc emberelőnyben, előre a győzelemért! Mit csinál ilyenkor egy normális csapat? Gyorsan frissít, behoz esetleg egy támadót, folyamatos pressing alatt tartja az ellenfelet, és egyet bekotor valahogy. Mit csináltunk mi? Behoztuk Balogh Norbit, ez oké, ráadásul védő helyett, még ha kényszerűségből is. Eddig nincs gond. Átálltunk két csatárra, Sidibe-Balogh elöl, lehet ívelgetni a labdákat a két toronynak, majd csak kibrusztolnak egy gólt. Innentől viszont hibádzik a történet. Mert nemhogy pressinget nem láthattunk, de nagyjából öt perc kellett, hogy odalegyen az emberelőnyünk, erről Ludánszki Bence gondoskodott (ez amúgy annyira tipikus, tökéletesen jellemzi az idei szezonunkat). Így hát visszaállt a létszámegyenlőség, és a kieső középpályás miatt Sidibe ki is húzódott a bal szélre, így megint tiszta foghíjas lett az egész formációnk.

A megítélt szabadrúgást egyébként Vécsei majdnem bevágta, Verpecz csak leste, ahogy a felső lécről kifelé pattan a labda. A 85. percben jött a kedvenc cserém: Sidibe helyett Nagy Zoli! „Jóaziksz”. A slusszpoén pedig a Honvéd előtt adódott, a 94. perbcne Punosevac adhatta volna meg nekünk a kegyelemdöfést, de akkora falábú szerencsétlen, hogy luftot rúgott. Így maradt az igazságos döntetlent. Azért igazságos, mert egyik csapat sem tett a győzelemért, és szívem szerint egy pontot sem adnék a két gárdának.

20150426_honveddebrecen

Brkovics megszagolta, hogy milyen büdöset szellentett Youla… Ja nem, ez csak az első gól

Így tehát megint egy olyan meccset játszottunk, ami után rossz szájízzel, bosszankodva, csalódottan állhatunk fel a TV elöl. Már kezdtünk örülni, hogy megint egy felszabadultan, szépen játszó Lokit láthatunk, de úgy látszik, hogy 2-3 meccsenként hajlamosak vagyunk egy nézhetetlen fost nyújtani, és jellemzően kiesés elöl menekülő csapatok ellen. Tavasszal hét pontot hagytunk a kieső zóna közelében tartózkodó, hétről hétre kilátástalan játékot bemutató csapatok ellen, ráadásul a három találkozón egyszer lőttünk kapura, abból pedig gól is lett. Ezzel a szép statisztikával zárnám soraimat.

Játékos osztályzatok

Verpecz István – 0

verpecz_istvan_1Semmi védeni valója nem volt, amikor meg lett volna, tehetetlen volt… A gólban szerintem benne volt, túlságosan is kint állt a kapujából, így áthullott a feje felett a labda. A második félidőben Vécsei szabadrúgásánál kellett volna védenie, de kiimádkozta a labdát a kapufára, ha picit lejjebb megy, az is gól.

Lázár Pál – 4

lazar_pal_1Az első gólnál őt is megverték a szélen, és egyébként sem játszott jól: nem tudott a támadásoknál fellépni, abszolút nem tudta a támadásokat úgy támogatni, ahogy elvárható lett volna tőle.

Dusan Brkovic – 4

brkovics_dusan_1Nem volt ma jó ő sem, a gólnál Youla megelőzte, ő pedig hiába ugrott be csukafejesre, nem tudott felszabadítani. Volt néhány bizonytalansága, és pár eladott labdája is.

Mészáros Norbert – 4

meszaros-norbert_2Ő sem állt biztos lábakon, nem alkotott áthatolhatatlan falat Brkoviccsal, így néhányszor helyzetbe is tudott kerülni a Honvéd.

Korhut Mihály – 3

korhut_mihaly_3Gyenge volt ma nagyon, alig láttunk tőle jó megoldást, rengeteg eladott, elrugdosott labda, aztán meg is sérült.

Varga József – 4

Varga_Jozsef3_kŐ talán a jobbak közé tartozott, de nem vagyok vele sem teljesen elégedett, tőle is láthattunk eladott labdákat, Bouadla sérülése után pedig egy sorral feljebb került, de nem tudott helyzetbe kerülni.

Aleksandar Jovanovic – 5

Jovanovic_kElfogadható játékot láthattunk tőle, voltak szép megindulásai és cselei, aztán Korhut sérülése után már balhátvédet játszott, és onnan sem lógott ki.

René Mihelic – 3

Rene_Mihelic_kNem tudom mi van vele, mert hetek óta nagyon gyenge… Hét közben sem sok értékelhető megoldása volt, most pedig abszolút eltűnt a mezőnyben. Fel nem foghatom, hogyan romolhatott így le a teljesítménye pár hónap alatt.

Selim Bouadla – 5

boudala_selim_4A másik játékos, akit dicsérni lehet Jovanovic mellett. Szégyen, hogy az egyetlen kapura lövésünk az ő nevéhez fűződik, és lám, gólt is rúgtunk belőle… Mármint nem az a szégyen, hogy ő kapura lőtt, hanem hogy CSAK Ő lőtt kapura, és senki más…

Bódi Ádám – 3

bodi_adam_2Szívem szerint neki adnám a citromdíjat, de van nála egy jobb jelölt… Borzasztóan játszott véleményem szerint, a Honvéd falábú bekkje, King mellett egyszer sem tudott elmenni, ráadásul a második félidőben a meccslabdát szembe a kapuval kirúgta a stadionból. Pontrúgásai közül egy sem volt jó, mindet a kapus kezébe tekerte, vagy már az első védő kifejelte az ellenfél közül.

Ibrahima Sidibe – 3

sidibe_ibrahima_2Most láthatjuk, hogy mennyit számít a taktika, és hogy milyen stílusú egy támadó… Amit Balogh Norbi kitűnően megoldott az elmúlt két meccsen, abból ma Sidibétől lósz.rt se láthattunk. Egyfolytában visszalépkedett a középpályára, így gyakorta megkapta a labdát, majd pedig okosan beadogatta a saját helyére, vagy átívelte keresztbe úgy, hogy pont annyira lelassuljon a támadásunk, hogy minden védő visszaérjen.

~o~

Ludánszki Bence – 2 – A mérkőzés citromdíjasa 

ludanszki_bence_1Gratulálunk Bence! Beálltál, nem csináltál semmit, agyonrúgtál egy kispesti játékost tök fölöslegesen, és gyakorlatilag öt perc alatt odalett az emberelőnyünk, és a reményünk a győzelemre.

Balogh Norbert – 0

Balogh_Norbert_kTúl későn jött, a végére egyedül maradt fent, így is volt egy jó megindulása, ami után csak a mezének szétszaggatásával tudták őt megállítani. Reméljük jövő hétre 100%-os lesz, kezdenie kell a Vidi ellen.

Nagy Zoltán – 0

nagy_zoltan_1„Edzőbá’, Sidibe fáradt, kéne valakit hozni előre, de nincs a padon támadó szellemű játékos. Mi legyen?” Jöjjön a Nagy Zoli! Elvégre rengeteg játékperc van idén a lábában, pengés, technikás játékos, ő kell a végére a jobb szélre!

~o~

Kondás Elemér

kondas_elemer_3Csak egy kérdésem van: Ha tudtuk, hogy Tisza egész héten beteg volt, Szakály megsérült, és Balogh is sérüléssel bajlódott a héten (illetve még ma reggelre Kulcsár is belázasodott), miért hagytuk itthon Sós Bencét, Bereczki Dánielt, vagy Ferenczi Jánost? Nem hiszem el, hogy ezek mind ma derültek ki, úton Budapest felé… Mi értelme volt a cserekapus mellett 5, azaz ÖT védekező szellemű játékost leültetni, és a sérüléssel bajlódó Balogh Norbit? Láthattuk, hogy ma bizony szükség lett volna a frissítésre a támadó sorban, de egész egyszerűen nem volt kire. Óriási taktikai hiba.

(A képek forrása: nso.hu, csakfoci.hu)