LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Szar minden

Déja vu érzésem van. Mintha ezek a gondolatok egyszer már megfogalmazódtak volna bennem. Élelmesebbeknek a borítóképről is rögtön beugrik egy korábbi cikkünk. Bizony, tavasszal, a Videoton elleni vereséget követően volt ugyanez a kép az összefoglaló borítója. Most ismét aktuális, de talán még aktuálisabb. Teljes a kilátástalanság, sötét a jövőkép.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Nem sok értelmét látom, hogy a tegnapi mérkőzésre koptassam a billentyűzetet. Úgyis látta mindenki, aki meg nem, az örüljön, hogy értelmesebb elfoglaltságot talált szombat délutánra. Röviden azért pár szót mégis ejtenék a találkozóról. Már eleve a kezdő láttán rossz érzés fogott el, hasonlóan felforgatott, gyenge kezdő volt ez, mint amit Kondás utolsó meccsén láttunk a Vasas ellen (na jó, az még ennél is durvább volt Ludánszkiékkal…). Ennek ellenére meglepően jól kezdtünk, Nagy Zoli előtt két nagy lehetőség is adódott, majd a meccslabdát Holman hagyta ki, amikor ziccerben pont a lövés előtt pattant fel a labda, így stadionbú kiszállt a lövése. A második félidő elején pedig Verpecz sokadszorra bizonyította, hogy alkalmatlan a DVSC első számú kapus pozíciójára, kiejtett labdájából megszerezte a vezetést az Újpest. Innentől csak szenvedtünk, még Holmannak akadt egy hasonlóan nagy helyzete, de azt is jócskán fölé vágta. Végül egy védelmi hibát kihasználva Bardhi eldöntötte a meccset, kikaptunk 2-0-ra, és közel kerültünk a kiesőzónához.

kocsma

Pontozás:

Nem érdemel különösebb kommentárt a játékosok teljesítménye, így ezúttal csak pontoztam.

Verpecz – 2 
Nagy – 3
Brkovic – 3
Szatmári – 3
Völgyi – 3
Filip – 3
Tőzsér – 3
Jovanovic – 3
Sekulic – 3
Holman – 3
Vittek – 3
Horváth – 0
Takács – 0
Chuka – 0

Pontes – Sajnálom, hogy ilyen kellemetlen helyzetbe került.

utee1


—   A mérkőzés színvonala   –   Csapatunk teljesítménye   –   A bírói ítéletek   —

Nem volt egy nagy eresztés ez a meccs, a hazai szimpatizánsok vélhetően jól szórakoztak, a semlegeseknek elment, mi meg szenvedtünk. A csapat teljesítménye szót sem érdemel. A játékvezető azért kap közepest, mert Diarrát kiállíthatta volna az első félidőben, de egyébként nem nagyon hibázott.

Gondolatok a jövőre nézve

Rendhagyó módon most én is inkább az utózöngéknek szánnék több bekezdést, mint magának a meccsnek. Lássuk, hogy mi van most, és mi lehet később. Csupán a gólkülönbségünk miatt nem a kieső helyen telelünk, de ettől függetlenül a 10. hely is épp úgy szégyen, mintha a kieső helyek valamelyikén lennénk. Mondani se kell, hogy milyen régen nem szerepelt már ilyen rosszul a csapat (legutóbb kiesés lett a vége papíron). A legtöbben továbbra is Leonel Pontest kiálják ki felelősnek, de tőlük kérdezném: mégis mivel lenne más a helyzet egy másik vezetőedzővel? Oké, aláírom, lehet, hogy 5-6 ponttal többet gyűjtöttünk volna, mert egy magyar szakember nem állt volna le új játékrendszert begyakoroltatni. De más edzővel nem hagynánk ki a 100%-os ziccereket? Nem ejtené ki a labdát Verpecz? Tőzsér és Szakály nem alibizne? Völgyi nem lenne szar? Dehogynem, ugyanilyen kilátástalan lenne a helyzet.

Ki az igazi felelős akkor?

Az, aki hagyta, hogy ilyen, az utóbbi sok-sok év leggyengébb keretével vágjon neki a DVSC a bajnokságnak. A keret összetétele minden szempontból egészségtelen. Tele vagyunk 30 fölötti, kiégett, vagy kiégés közeli játékosokkal, rengeteg légióssal, akik nagy része használhatatlan, és hiányzik a két legfontosabb réteg: A 25-28 éves korosztály, akik pályájuk csúcsán vannak, valamint a 21 év alatti korosztály, akikben meglenne a potenciál, a fiatalos lendület. És ami nagyon fontos, nincsenek debreceni kötődésű játékosok. Ennek a keretnek semmilyen jövője nincs. A légiósokat semmi nem köti ide, ők az első adandó alkalommal el fognak innen menni, ha addig mi ki nem vágjuk őket. Szakályék rétege jól elvan a posványban, ők akkor is megkapják a fizetésüket, ha kieső helyen vagyunk. Nekik más nem számít a jövő, előrébb már nem léphetnek, így megelégednek azzal, ami van, cserébe még hajtani sem kell. Épp ezért nagy baj, hogy az előbb említett három rétegnek nem nagyon vannak képviselői nemhogy a kezdőben, de még a keretben sem. És akkor hogy a kérdésre is válaszoljak: igen, Szima Gábor a felelős. Ő az, aki évről évre hangoztatja, hogy milyen erős a DVSC kerete, persze ő sem gondolja ezt komolyan, és évről évre célul tűzi ki a nemzetközi kupaindulást (néha még elhangzik a bajnoki cím is év elején, de aztán ezt hamar el szoktuk vetni mostanság). Ettől függetlenül évek óta nem tesz semmit annak érdekében, hogy ez így is legyen. Az ilyen látszatigazolásokkal, mint amit a nyár végén is csináltunk, csak a kritikus hangokat lehet elhallgattatni néhány hétre-hónapra, de aki messzebb lát a saját orránál, az látja, hogy ezzel semmi nem oldódik meg. Hol van a Balogh Norbiért, Bódi Ádámért és Korhut Misiért kapott pénz? Miért nem igazoltunk ebből az összegből olyan játékosokat, akik ténylegesen erősítések, és nem azért jönnek ide, mert előző csapatukba nem kellenek?

Mi lehet a kiút?

Változás, rengeteg változás. Lehetőleg már a télen. Első sorban a játékoskeretben, másodsorban vezetőségi szinten, és talán utolsó sorban vezetőedzői szinten. Mert mi tartjuk, hogy továbbra sem Leonel Pontes tehet arról, hogy ilyen kerettel képtelen a csapat jobb teljesítményt nyújtani. És hogy van-e sansz arra, hogy lássunk változásokat? Aligha. A télen vélhetően megválunk a ballaszttól, és igazolunk ismét olyanokat, akik vagy nem kellettek senkinek, vagy itthon valamelyik csapat kispadját koptatták. Leonel Pontest vélhetően menesztik, és hoznak valami magyar zsenit, vagy egy Selmyes-kaliberű „szakembert”. A bent maradást nagy nehezen kiharcoljuk a tavasszal, és örülünk, mint majom a farkának. Aztán jövőre már nem nagyon lesz célunk a nemzetközi kupaindulás sem…