LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

A show megy tovább

Már előző hét csütörtökön is írtam egy rögtönzött eszmefuttatást, úgy látszik ezt most sem tudom elkerülni, ugyanis a héten számos fontos esemény történt a klub életében, melyről szólnunk kell, melyről beszélni, írni érdemes – még ha ezek az események nem is a futballpályán történtek. / Témakörök: Portugálok. Pénz. Licenc. Szurkolók. Önkormányzat. /

pomo

Az első és legfontosabb, hogy jelezzük mi is: már az első körben UEFA és NB I-es klublicencet kapott a klubunk. (Forrás: DVSC) A működésünkben, pénzügyeinkben, infrastruktúránkban semmiféle kivetnivalót nem találtak. Várható volt, hiszen nem külső, hanem belső problémák nehezítik életünket (ezért is csodálkoztunk, mennyien komolyan vettétek JuveFan áprilisi tréfáját). Mindazonáltal elszomorító, hogy mára ott tartunk, hogy a licenszkérelmünk elfogadása komoly hírértékkel bír. Ettől függetlenül a licenchez gratulálunk, és őszintén örülünk neki.

A második, szintén lényeges történés, hogy elkészült a 2016-os évhez tartozó üzleti jelentés, melyben 688 milliós nyereség szerepel, ami az elmúlt évek negatív tendenciájához képest óriási emelkedés, ahogy az az MFOR ábráján is látszik. A részletekbe nem szeretnék belemenni, megtette azt a Menedzsment Fórum (forrás), de nem csodálkozunk azon, hogy a pozitív eredményt elsősorban a játékoseladásoknak köszönhetjük. Sőt, az alábbi idézet is sokat elárul a tavalyi évünkről: „ha kivesszük a történetből az 1,1 milliárdos játékoseladásból származó bevételt, masszív, több százmilliós veszteséget termelt volna a klub.” A nézők számának növelése és egy főszponzor megjelenése további, folyamatos bevételnövekedést jelentene.

dvsceredmeny_170426

Eddig tart a kellemes hírek szakasza, a szórványos napsütést ismét megzavarják ugyanis a gonosz fellegek.

A nézőszámnövelésének lehetőségeiről ugyanis a jelentésben ez áll: „A nézőszámokkal kapcsolatosan talán a legnagyobb probléma, hogy nehéz felmérni pontosan mi okozza a szurkolók távolmaradását.” Ja igen, a jelentés linkjét majdnem lefelejtettem: DVSC Üzleti Jelentés 2016.

meme12

Nehéz felmérni? Nem tudják, mi okozza? Elképesztő… Talán szét kellene nézni. Vagy megkérdezni azt az 1000 bérletest, aki váltott bérletet és nem jár a meccsekre, hogy ugyan már, miért nem jössz? (Csak remélni tudom, a bérletvásárlóktól kérnek elérhetőségre vonatkozó adatot.) Esetleg egyeztetni az ultrákkal, vagy online felmérésben megkérdezni a Facebook 60 ezer (!) DVSC követőjét, hogy miért nem jöttök meccsre. Esetleg, tanulmányozni az általunk végzett felmérés adatait, összefüggéseit. Az mondjuk tetszik a jelentésben, hogy „ennek megoldására vissza kell szerezni a szurkolók bizalmát.” Egyetértek. Nagyon fontos lenne. Kérdés már csak a hogyan. (Ezt a jelentés nem taglalja, bár nem is ez a célja.)

A jelentés utolsó oldalán többek között pedig még ez is szerepel: „Továbbra is elsődleges szempont az utánpótlásfejlesztés, hogy minél több tehetséges saját nevelésű játékost tudjunk beépíteni a nagycsapatba.” Ennek a hogyanja talán még fontosabb, hiszen ez lehet az egyik kulcs a nézők visszacsábításáért folytatott küzdelemben is. Ennek ellenére, e témában a mai napon rendkívüli események történtek, melyek bizony tovább csorbítják a klub önképét és egy újabb szakadékot emelnek, éppen az akadémia és a nagycsapat, közvetetten pedig a klub és a szurkolók közé.

Bár hetek óta nyílt titok volt, hogy a nyáron az akadémiára érkező három portugál szakember komoly vitába keveredett az Akadémia magyar vezetésével és utánpótlásedzőivel, a helyzet megoldatlan maradt. A mai napig. Már ha nevezhetjük megoldásnak, hogy a portugálok a szerződésük felbontását kérték, ami megtörtént, a mai napon ki is pakoltak és „elbúcsúztak” az Akadémiáról. Kíváncsian várjuk, hogy fog erről beszámolni a helyi sajtó, illetve a DVSC tulajdonosai hogyan és mivel magyarázzák majd meg azt, hogy három külföldi szakembert 10 hónappal kinevezésük után elküldenek, miközben a pontosan (!) négy évvel ezelőtt, 2013.04.27-én átadott Akadémia az eltelt négy év alatt csupán egy Balogh Norbit tudott kinevelni magából (akinek átigazolása egyébként sem volt a legtisztább üzletek egyike).

JuveFan és Enderson ihletett formában:
maradjtalponmeme

Nagyon sok borongós gondolatot szül bennem az, ami mostanában a DLA-n folyik, de nem a DLA-ról szól elsődlegesen a cikk, úgyhogy menjünk tovább. Mondjuk az sem lesz túl pozitív.

Az üzleti jelentést a közgyűlésnek kell elfogadnia, ez a mai napon meg is történt, ott azonban több érdekesség is elhangzott Papp László polgármester szájából (forrás: Dehir). Nem akarok ítélkezni, szócsatába bocsátkozni, de jól tudjuk, a DVSC-nek a többségi tulajdonos Szima Gáboron kívül számos kisebbségi tulajdonosa van, többek között, pont az önkormányzatról van szó. Hogy mondhatja tehát azt, hogy „A teremben ülők nem tehetnek arról, hogy kevesebb a néző, mint az Oláh Gábor utcai stadionban…” Ez nevetséges, és hihetetlen kijelentés. Ki tehet akkor róla, ha nem a tulajdonosok?

De nem ez az egyetlen furcsa kijelentés, ami elhangzott tőle, hanem az is, hogy arra a felvetésre, hogy Debrecenben nagyon kevés játékost hívtak fel az akadémiáról az első csapathoz az utóbbi öt évben, így reagált: „Az viszont a vezetőedző döntése, hogy kit küld pályára”. Tehát nem a 33%-ban önkormányzati és 33%-ban egyetemi tulajdonban lévő Akadémia a hibás, hogy nem nevelt ki az elmúlt években NB I-re kész játékosokat, hanem természetesen Kondás Elemér, illetve az az általuk beajánlott Leonel Pontes, akivel papíron nem ők, hanem Szima Gábor kötött szerződést.

fameme

Az elmúlt évek felelőtlen döntései miatt elsődlegesen nem az önkormányzatot bíráltuk, de ezen kijelentések után megkérdőjeleződik bennem, hogy pontosan milyen viszonya is van a többi tulajdonosnak az Akadémiával és a DVSC-vel. Ez a „mosom kezeimet” hozzáállás Papp Lászlótól, legalább olyan szomorú, és a szememben megvetendő, mint például az, hogy a klub nem tudja pontosan, mi a szurkolók távolmaradásának oka. Térjünk már kicsit észhez, mert közben elherdáljuk az értékeinket, legyen az idő, pénz, alkalmazott, játékos vagy infrastruktúra. Egy kis összefogás a tulajdonosok között, egy kis összefogás a klub és a szurkolók között, olyan nagy kérés lenne? Olyan fantasztikus klubunk lehetne! Kérjük az érdekelteket, tegyenek érte!

Aki pedig teheti, legyen ott legalább a hazai mérkőzéseinken. Május 6-án ráadásul épp egy „Retroparty” közben fog majd kitörni egy DVSC-UTE meccs, szóval sálat, mezt elő és bulizzunk egy nagyot. Hátha csatlakoznak a jó bulihoz a játékosaink is! 😉

Csibu

A végére pedig egy Lucas-mém a portugálok távozása okán:
18190972_1533746093326100_275356462_n