LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Bosszantó papírforma

Rég nem éreztem magam annyira bosszúsnak és rosszkedvűnek Loki meccset követően, mint most. Az elmúlt időszakban több fontos találkozón is pontot, pontokat veszítettünk, de azok után inkább csak az volt bennem, hogy nem is érdemeltünk többet. A Vidi ellen papírforma vereséget szenvedtünk, és még csak azt sem tudom mondani, hogy nem volt jogos a győzelmük. Mégis, több volt ebben a meccsben, és az utóbbi két mérkőzésen mutatott játék alapján az egész szezonban is. Így viszont csak maradnak a kérdések és a kieséstől való félelem.

vlbor

A kezdőcsapatban a Haladás elleni összeállításhoz képest csak egy változás volt: az elmúlt meccseken rendre jó teljesítményt nyújtó, ezúttal azonban vélhetően sérülés miatt hiányzó Szatmári Csaba helyét Mészáros Norbert foglalta el. Ez utóbbi változás, mint később kiderült, pont elég is volt ahhoz, hogy teljesen destabilizálja az amúgy sem túl jó védelmünket. Sosem hittem volna, hogy egyszer kis Szacsát fogom hiányolni hátulról, de most ez történt.

vidilokikezdocsapatok

Nem telt el ugyanis még 8 perc sem a találkozóból, és a Vidi erős nyomása góllá érett; nagy mértékben kellett azonban ehhez Mészáros is, aki Scepovic beadását védhetetlenül zúdította a saját kapujába. Lehetne mondani, hogy úgyis jöttek volna mögötte, és akkor is gól, de visszanézve a szituációt, nekem nem úgy tűnik. Nagy hiba volt tehát mindez rutinos védőnktől, olyasmi megmozdulás, mint mikor Burmeister szerzett ellenünk öngólt. Ha már 8. perc: emlékezhetünk, hogy a Gyirmót és a Mezőkövesd ellen is ez volt az a bűvös szám, ami az ellenfél vezetését jelentette, ráadásul utóbbi meccsen szintén Mészi nagy hibáját követően. Úgy látszik, ezt a percet kell valahogy átvészelnünk.

A folytatásban is a Videoton maradt kezdeményező, bár pár kisebb helyzet erejéig mi is odaértünk Kovácsik kapuja elé. Előrejátékban főleg Tőzsér és Holman voltak aktívak, ezúttal nem éreztem rajtuk a tespedtséget, mint sokszor máskor. Mégis, hiába látszott némi fantázia a mi előrejátékunkban is, a védelmünk átjáróháznak bizonyult, és csak Pátkai pontatlanságának köszönhettük, hogy nem nőtt kettőre a hazaiak előnye. Aztán Könyves a semmiből lőtt egy hatalmas gólt. Pont annyira volt ez átmenet nélküli és váratlan, amennyire most ez a mondat az összefoglalóban. A kaputól kb. 18-20 méterre kapott egy passzt, és félfordulatból, hatalmas erővel kilőtte a hosszú felsőt, Kovácsik csak dermedten nézte. Ismét bejött tehát a bombagól faktor a meccsen, mint az idei szezonban már oly sokszor. A váratlan egyenlítésünk kicsit megzavarta a hazaiakat, ezt követően mintha átvettük volna a játék irányítását, és csak a lefújítást megelőzően éreztem azt, hogy ébredezik a Vidi. Félidőben tehát meglepően jó eredménnyel vonulhattunk az öltözőbe: annak ellenére, hogy a kommentátor többször is bizonygatta, hogy ez az 1 pont nekünk semmire nem jó, mi tudjuk jól, mennyire fontos lett volna.

Aztán a második félidőben érezhetően megint a Videoton akarata érvényesült, és bár sok hibával játszottak, de a védelmünk totális átjáróházként újabb és újabb esélyt biztosított nekik a gólszerzésre. Különösen Ferenczi oldala volt katasztrofális, folyamatosan fentragadt, így nem lepődtem meg, hogy ebből kaptuk végül a második gólt. Nego futott el az üresen maradt jobb szélen, és középreadott labdáját Scepovic lőtte be közelről. Érett már sajnos a gól, előtte pl. Mészáros szerezte meg kis híján második öngólját a meccsen, azt a szituációt még megúsztuk, ezt már nem. A bekapott gól még jobban megfogott minket, és a Vidi sajnos ezt kihasználta. Egy középpályás labdavesztést követően a teljes védelmünk asszisztálása mellett Hadzic lépett ki, és szépen átemelte a labdát a kifutó Danilovic felett: 3-1, eldőlt a meccs. Mondtuk mi, de a csereként beállt Mengolo nem így gondolta. Már korábban is több szép megoldása volt, de amit ekkor művelt, olyat rég láttam Loki szélsőtől. Egy gyors ritmusváltással gyakorlatilag a teljes védelmét lefutotta a Vidinek, majd pontosan passzolt középre Handzichoz, aki a kapuba pörgette a labdát. Ez is gyönyörű gól volt, az első találatunkhoz hasonlóan. Feléledt tehát bennünk a remény, de a Videoton az utolsó percekre kontrollálni tudta a játékot, általában csak nyomoztuk a labdát. Mégis, az 5 perces hosszabbítás végén egy pillanatra kihagyott a hazaiak figyelme, de Filip rossz megoldást választott nagy helyzetben, ellőve keresztben a kapu előtt a labdát. Maradt tehát a 3-2, ami várható vereség ugyan, de ilyen körülmények között nagyon bosszantó. Arról, hogy miért, kicsit bővebben majd a játékosok értékelését követően írok.

A játékosok értékelése:

Branislav Danilovic – 5
k_danilovicsAz elején volt egy hatalmas védése, illetve Nego kiugratásánál is gyönyörűen mentett, igaz, hogy a kipattanónál csak Pátkain múlott, hogy nem lett gól. A Lazoviccsal való csúnya ütközését követően is vállalta a játékot, amiért le a kalappal, nagyot kapott a fejére.

Osváth Attila – 2
Osvath_Attila_kKifejezetten gyengén játszott ezúttal is. Az első és a harmadik gólt is az ő oldaláról szerezte a Vidi, több nagy hibát vétett védekezésben, támadásban pedig semmit nem mutatott. Teljesen leépült az elmúlt meccseken.

Dusan Brkovic – 3
brkovics_kŐ sem játszott jól tegnap, az első gólnál beragadt, azért nem volt les, a harmadik előtt pedig talán rosszul helyezkedett, bár már eléggé kiszolgáltatott helyzetbe került. Ennek ellenére még így is ő nyújtotta a legtűrhetőbb teljesítményt védőink közül, akadt egy-két nagy mentése.

Mészáros Norbert – 2 
meszaros_kA kövesdi hibája után kikerült a csapatból, és a mai meccsen sajnos bebizonyította, hogy nem ok nélkül. Az öngólja mellett majdnem szerzett egy másikat is, az ritkán látható negatív teljesítmény lett volna. Egyébként sem tudott a hazai támadókkal mit kezdeni, egyedül az első félidőből emlékszem egy nagy mentésére, amikor Scepovic elől rúgta el a labdát. Várom vissza helyette Szacsát.

Ferenczi János – 2
ferenczi_kEz megint tragikus volt, amit védekezésben mutatott. Hatalmas üres területeket hagyott a bal oldalunkon, ha pedig néha visszaért, abban sem volt sok köszönet. Sajnálom egyébként őt, mert látszik rajta, hogy támadóbb szerepkörben nem lenne rossz, az előrejátékban sokat fejlődött, de ezt nincs lehetősége balhátvédként megmutatni. Ezt a szintet Barna is jó eséllyel tudná hozni.

Aleksandar Jovanovic – 4
jovanovic_kFeszülten, rengeteget szabálytalankodva, nem túl jól játszott, de végig nagyot küzdött. Nála kb. hetek óta mindig ugyanazt lehet elmondani: az akarásával nincs gond, az szinte példaértékű, de pontatlan és sokat hibázik.

Ioan Filip – 4
filip_kAz első félidőben kifejezetten tetszett a játéka, sok labdát szerzett, végre felvállalta az ütközéséket is, tehát az elmúlt meccsek pozitív tendenciáját mutatta. A második játékrészre aztán visszaesett a teljesítménye, a végén kihagyott helyzete pedig különösen fájó lehet.

Tőzsér Dániel – 4
tozser_kHasonlókat tudnék róla is írni, mint Filipről: aktív volt az első félidőben, folyamatosan kereste a labdákkal Holmant, és ez a páros tudott is többé-kevésbé veszélyes helyzeteket kialakítani. Aztán fordulás után az ő teljesítménye is visszaesett. Bár a védőink fogtak ki igazán rossz napot, de a középpályánk stabilizálása sem sikerült, ez Filip és az ő kritikája is, amit némileg kompenzál a viszonylag jó előrejáték.

Könyves Norbert – 5
konyves_kBár többnyire csak örlődött a mezőnyben, lőtt egy gyönyörű és a mérkőzés akkori állása szerint nagyon fontos gólt. Ki kell jelentenünk, hogy a jelenlegi Lokiban helye van a kezdőcsapatban, hiszen amikor játszik, érezhetően gólveszélyes, ami abból is fakadhat, hogy el meri vállalni a lövést, amikor kell. Sajnos ez a kapu előtti határozottság több játékosunkból is hiányzik.

Holman Dávid – 5
holman_kMost a Haladás elleni arcát mutatta, és nem az azt megelőző meccsekét. Különösen érdekes volt látni, hogy az utolsó 10 percben is küzdött, próbált labdáért mozogni, tőle ez szokatlan. Bár a gólszerzés ezúttal nem jött össze neki, de több jó lövése is volt a mérkőzésen. Jó lenne, ha a hátralévő 4 meccsen ezt a Holman Dávidot látnánk, és nem a korábbi alibizőset.

Haris Handzic – 5
Haris_Handzic_kKönyveshez hasonlóan ő is ismét betalált a Haladás meccshez hasonlóan, ami a támadójátékunkra nézve bizakodásra adhat okot. Egyébként volt pár veszélyes elfutása, de viszonylag egyedül volt ő is a védők között. Mégis, jelenleg nincs jobb opciónk nála az ék pozíciójára.

∼•∼

Frank Feltscher – 0
Frank_Feltscher_kÉrdekes eset az övé. Becserélte Pontes Mengolóval egyetemben a második félidő derekán, majd a 2. gólunkat követően őt váltotta Suk. Ritkán látni ilyet, még Yannick esetében emlékszem ehhez hasonlóra, és sajnos valamennyire indokoltnak is éreztem a lecserélését. Ez a nulla kivételesen tényleg azt jelenti, hogy egy nagy nulla volt. Bár tény, hogy nem igazán jutott el hozzá a labda, de annyira nem is törte magát, hogy így legyen. Ahhoz keveset játszott, hogy érdemi osztályzatot adjak neki, de valószínűleg abban sem lenne sok köszönet. Kár érte, olyan jól indult.

Justin Mengolo – 6
justin_mengolo_k2Na, ez igen, így kell beszállni csereként egy mérkőzésbe. Nem tudták tartani a védők, szép elfutásai, passzai, beadásai voltak, ráadásul adott egy fantasztikus gólpasszt is. Utólag sajnálhatjuk, hogy nem kapott több lehetőséget, nem cserélték be hamarabb. Remélem, hogy a hátralévő meccseken még többet meg tud majd mutatni magából.

Hyun-jun Suk – 0
Szuk_kNem kapott sok időt, de az alatt annyira nem mozgott rosszul. Ennek ellenére nem hiányzik a kezdőnkből, csak hátráltatná a támadójátékot az elrontott megoldásaival. Nagy csalódás az eddigi teljesítménye neki is, nem tudta bebizonyítani, hogy miért ő az NB1 legértékesebb játékosa.

∼•∼

Leonel Pontes
leonel_pontes_kA kezdőcsapat rendben volt, helyenként felvettük a lépést a Videoton játékával. Mengolo érkezhetett volna hamarabb is, illetve Feltscher lecserélése abból a szempontból nem volt jó húzás, hogy ezzel végleg el lehet venni egy játékos lelkesedését és önbizalmát. Mint ahogy a csapat gyenge teljesítménye sem feltétlenül (csak) az ő felelőssége volt, úgy a javuló játékról sem tudom eldönteni, hogy mennyiben köszönhető neki. Kizárt dolog, hogy egy edző ennyire sokat tudna javítani és rontani a csapata játékán fordulóról fordulóra. Sokkal inkább úgy tűnik, hogy valamilyen rejtett motiváció mentén a focistáinknak időnként van kedvük játszani, máskor meg nincs. És ezzel nem védeni vagy támadni akarom Pontest, hanem rávilágítani, hogy egyre inkább csak egy bábbá válik, aki körül történnek a dolgok, és nincs azokra érdemi ráhatása. Nekem most így tűnik.

vidilokier


—   A mérkőzés színvonala   –   Csapatunk teljesítménye   –   A bírói ítéletek   —

A mérkőzés magyar szinten teljesen nézhető volt, szép gólok is születtek, szóval a sok hiba ellenére egy gyenge 4-est azért megérdemel. Bár a védelmünk borzalmasan játszott, de összességében azért helytállt a csapat a bajnoki cím egyik esélyese és a legerősebb játékoskeretű csapat ellen, nem olyan meccset játszottunk, mint az őszi 5-1-es vereség alkalmával. Tegyük hozzá azt is, hogy ha pl. a Mezőkövesd ellen így fociztunk volna idegenben, akkor ott simán nyerünk, és most nem lennénk ekkora bajban. Bognár Tamás összességében jól vezette a meccset, az első félidőben elmaradt Vargának egy sárga lap, és még akadt pár apróbb tévedése mezőnyben pro és kontra, de szerintem teljesen rendben volt a ténykedése.

Záró gondolatok:

Bosszantó ez az egész.

Bosszantó, hogy miért csak ilyen későn ébredtünk fel a Vidi elleni meccsen.

Bosszantó, hogy miért csak ilyen későn ébredtünk fel a bajnokságban.

Bosszantó, hogy miért nincs kedvük időnként játszani a játékosainknak, és miért van máskor.

Bosszantó és aggasztó.

De ami még inkább az, hogy mi is zajlik itt valójában. Jelenleg még csak az a kérdéses, hogy túléljük-e ezt a szezont, kiesünk-e vagy bentmaradunk, de ha sikerül is megőrizni az első osztályú tagságunkat, akkor sem látni a jövőt. Sokat beszéltünk az utóbbi időben erről, nem akarom túlragozni, de szétesőben van az egész rendszer. Most még csupán ezen a vereségen bosszankodunk, és azon, hogy miért csak a mérkőzés végén ébredtünk fel a Videoton ellen, amikor már túl késő volt, de mi van, ha egy hónap múlva arról lesz szó, hogy miért csak a szezon végén ébredtünk fel, amikor már túl késő volt?

Sokan írják, hogy egy kieséssel talán vérfrissítés jöhetne el a klub életében. Én is szeretném ezt hinni, de nem látnám abból a helyzetből sem a kivezető utat. Tulajdonosváltásra lenne szükség, de mégis ki venne meg egy ilyen széteső tákolmányt, főleg akkor, ha még az első osztályból is kiestünk? Nem látom a kérdésekre a választ. Csak egyet tudok. Jelenleg nem az a papírforma, hogy bentmaradunk. Ez az igazán bosszantó és aggasztó.

Hajrá Loki!

Enderson

(Borítókép forrása: dvsc.hu)