LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Player Rankings #10 – Tavaszi hadjárat

Player Rankings sorozatunkban játékosaink teljesítményét, csapatban elfoglalt szerepüket vizsgáljuk. Az eltelt hónapok teljesítménye mellett azt is számításba vesszük, hosszabb távon milyen szerepet játszhat csapatunkban az adott labdarúgó, mennyire játszik kulcspozícióban, mennyire kihagyhatatlan a keretből.  Ebből tevődik össze a végleges rangsor, melyből az aktuális “álomtizenegyünk” is felvázolódik. Lássuk, hogyan értékeltünk 2017 áprilisát követően!

PlayerRa600

Hosszú idők után ismét látom értelmét ennek a sorozatnak. A csapat magja az év végére kezd kialakulni, a játékosok teljesítménye hoz egy erős átlagot, a változtatgatás, cserélgetés időszakát mögöttünk hagytuk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az elmúlt 7 mérkőzésen 10 játékosunk is mindannyiszor pályára lépett! Danilovic, Osváth, Ferenczi, Jovanovic, Filip, Tőzsér, Holman, Könyves, Handzic és Suk mellett pedig Brkovic, Mészáros, Szatmári, Feltscher is legalább 5-5 meccsen játszott. Ezzel meg is van az a 14 labdarúgó, akikre elsődlegesen számított a tavaszi hadjárat során Leonel Pontes. Kiegészítő embernek még beugrott Sekulic 4, Mengolo pedig 3 meccsre, de ennyi, se több, se kevesebb. Az említett hét meccsen csupán 11+5 labdarúgó kapott szerepet, ami főleg annak tükrében különleges, hogy nagyon feszített tempóban kellett megküzdenünk azért, hogy a hátralévő három meccsünkön komoly bennmaradási reményeink lehessenek, pedig még piros lapok is nehezítették életünket.

A játékosok rangsorban elfoglalt helyét több tényező együttes számbavételével állapítjuk meg. A mérkőzéseket követő osztályzatunk, a hónap egészét követő egyéni osztályzat, az előző hónap minimalizált átlaga, valamint az Instat pontszám arányosított értéke adja ki a végső pontszámot, amit innentől csak LokiBlog indexnek, azaz LB indexnek hívunk. Minden tétmérkőzést beleértve arra keressük a választ: jelenleg mely játékos a legértékesebb, leghasznosabb, legfontosabb tagja a piros-fehéreknek. A keretben szereplő, de lehetőséget nem kapó fiatalok értékelésétől eltekintenénk.

Magyarázat: Az LBi utáni első szám a jelenlegi Lokiblog index. A per jel utáni szám azt jelzi, az előző hónaphoz képest mennyit változott ez az érték. A Pozíció utáni szám pedig azt jelzi, a ranglistán hogyan változott a játékos pozíciója.

verpecz_istvan_1#24. Verpecz István (LBi 0 / -1) Pozíció: -3
Legutóbbi ranglistánk esetén még a kispadra odafért Verpecz István, mostanra azonban már a kispadot sem ő, hanem Kelava foglalja el, aki várhatóan átveszi majd Danilovic helyét a nyártól. Verpecz ebben az esetben újra cserekapus lehet majd.

Korodi_Nandor3#23. Kóródi Nándor (LBi 0 / -5) Pozíció: -6
Bár tavasszal kapott pár percet, utána megsérült, majd teljesen elfeledkezett róla a stáb. Remélem, nem a képességei, hozzáállása, vagy esetlegesen a gyengébb teherbírása, hanem a kiesés előli harc miatt történt mindez. Minél több saját nevelésű fiatalra lenne szükségünk az első csapatnál.

Barna_Szabolcs_k#22. Barna Szabolcs (LBi 0 / -5) Pozíció: -6
Ferenczi számos hibát elkövetett balhátvéd pozícióban, sok gólt kaptunk róla, az előrejátéka pedig a folyamatos védekezési teendők miatt leredukálódott. Éppen ezért hathat meglepetésként, hogy egyetlen épkézláb helyettese, Barna Szabolcs sokszor még csak oda sem fért a kispadra. Nem tudni, vele vagy nélküle jobb a csapat, de a stáb nem számol vele.

nagy_zoltan_1#21. Nagy Zoltán (LBi 0 / -2) Pozíció: -1
Az NB III-as csapatunk „ékköve”. Ha nem lenne egy fiókcsapatunk a harmadosztályban, semmi értelme nem lenne, hogy itt tartjuk. Kérdés, így van-e értelme, hogy az NB I-re már nem igazán alkalmas, az NB III-as csapatban pedig elveszi a helyét a feltörekvő fiataloknak. Lesz még belőle NB I-es játékos nálunk? Ha nem, akkor talán jobb lenne megválni tőle, nem? Persze az élet megint átírhat mindent: ha Jovanovic valóban távozik nyáron, Osváth-tal pedig nem tudunk szerződést hosszabbítani (mindkettő várható végkifejlet), akkor ismét közel kerülhet az első osztályhoz.

Volgyi_Daniel_k#20. Völgyi Dániel (LBi 0 / -3) Pozíció: -11
Völgyi szinte minden hazai meccsen ott van a Stadionban. A lelátón. Sérülésből lábadozik, no nem mintha őszi teljesítményével rászolgált volna arra, hogy visszavárjuk. Tippem sincs, mi lesz vele, meghatározó emberünk lesz-e bármikor is.

szilvasi_peter_k

#19. Szilvási Péter (LBi 0 / 0) Pozíció: +2
Sérülése után úgy néz ki, lassan visszatérhet. A harmadosztályban már játszott, jelenleg ő a nagycsapat negyedik számú belső védője. Brkovic esetleges távozásával és Mészáros egyre közeledő visszavonulásával kulcsszerep hárulhat majd rá, kérdés, hogy ezt képes lesz-e elhordozni.

chuka_k#18. Chuka (LBi 0 / -20) Pozíció: -5
Legutóbb azt írtam róla, „ideje lenne Chuka gólokat látni”. Nos, nem csak a gólok nem jöttek, hanem Chuka pályára lépése is elmaradt. Egyetlen meccsen sem kapott lehetőséget, hiszen az egycsatáros játékunk első- és második számú alanya Handzic, valamint Suk. Persze az, hogy most nem osztottak neki lapot, nem azt jelenti, hogy a hátralévő meccseken nem vethetik majd be.

Ivan_Kelava_k#17. Kelava (LBi 0 / 0) Pozíció: +6
Nehéz róla bármi izgalmasat is írni. Ott ül a kispadunkon, bevetésre még nem került sor. Így nagyon nehéz megítélni, pontosan mire lesz képes, a Novakovic-Danilovic-Radosevic-Verpecz-Malinauskas tengely mentén hol is helyezkedik majd el teljesítménye alapján. Megjegyzés: talán megérne pár gondolatot, hogyan lehetséges az, hogy egyetlen épkézláb, NB I-es szintű, magyar, saját nevelésű kapust sem tudtunk felmutatni nem csak az elmúlt pár évben, hanem korábban sem…

szekulics_kicsi#16. Danilo Sekulic (LBi 25 / +6) Pozíció: -2
Csereember a középpályára, aki a Fradi ellen ismét kezdőben szerepelhet Filip eltiltása miatt. A tavaszi produkciója bőven a vállalhatón belül van, az aktuális, csapaton belül elfoglalt helyével egyet tudok érteni.

justin_mengolo_k2

#15. Mengolo (LBi 28 / +28) Pozíció: +9
Végre láttuk játszani, láttuk a szép elfutásait, gólpasszát, jó szélső teljesítményét. Elájulva persze közel sem vagyunk, de lelkesedése, a pályára felvitt támadó szellemiségű játéka még okozhat okot örömre.

meszaros-norbert_2#14. Mészáros Norbert (LBi 40 / +8) Pozíció: -7
Ugyanaz igaz rá, ami Holmanra – legalábbis, ami az elmúlt hónapot illeti: meccseket képes eldönteni. A Mezőkövesd elleni játékára és rossz labdakezelésére talán szolgálhat mentségül, hogy a Gyirmót kapujába győztes gólt fejelt a ráadásban. Kár, hogy utóbbi előbb történt. Egy utópisztikus világban ő már a Bahamákon szürcsölné kókuszkoktélját, mi pedig néznénk két ifjonc középhátvéd kimagasló játékát, miközben szobrot állítanánk neki a korábbi éveiért. Utópia helyett el kell fogadnunk, ebbe a Lokiba még mindig befér.

Szuk_k#13. Suk (LBi 43 / +5) Pozíció: -7
Mi történt veled, koreai barátom? Állítása szerint középcsatárként van elemében, mégis, mióta ott játszatja Pontes, teljesítménye belefakult az NB I színek nélküli világába. Nem véletlen, hogy az utóbbi meccseken már csak csereként állt be, pedig érezhetően több van benne ennél. Mégis, még csak gólra sem volt képes. Kinek fogsz így kelleni a nyártól?

Frank_Feltscher_k#12. Feltscher (LBi 45 / +15) Pozíció: -3
Ahogy Suk, úgy ő is cserepadra szorult, csak félidőket kap, sőt, az a csúfság is megesett vele az MTK ellen, hogy miután csereként beállt, tíz perccel később ő hagyta el a pályát Pontes újabb cseréje nyomán. Keményen küzd ő is, nem vitás, de valami még mindig hiányzik. Mindettől függetlenül, örülnék, ha maradna a csapattal a következő szezonra is.

Szatmari_Csaba_k#11. Szatmári Csaba (LBi 48 / +44) Pozíció: +7
Az idényére tökéletesen jellemző, hogy egyszer fenn, egyszer lenn. Egyik pillanatban a kezdőben, másik pillanatban a kispadon. Most ismét komoly szerep hárult rá, egy-két apróbb baki mellett azonban nagyon magabiztos teljesítményt nyújtott. Nem életbiztosítás, de örülök a játékának, csak így tovább a megkezdett úton!

brkovics_dusan_1#10. Dusan Brkovic (LBi 52 / +10) Pozíció: -9
Nem gondoltam volna, hogy az előző két Player Rankings első helyezettje a tizedik helyig csúszik vissza, viszont ez megtörtént. Ami jó hír: nem feltétlenül azért, mert ne lett volna jó a játéka. Sokkal inkább azért, mert mások képesek voltak egy kis pluszt hozzátenni a megszokott játékukhoz. El sem tudom képzelni csapatunkat nélküle, remélem valami csoda folytán bennmarad csapatunk és ő is velünk marad a következő idényre.

Osvath_Attila_k#9. Osváth Attila (LBi 59 / +20) Pozíció: -7
Hihetetlen módon robbant be februárban, jó formáját viszont csak márciusig tudta tartani. Nem vagyunk maradéktalanul elégedettek vele áprilist követően, de képes megoldani feladatát, ez a legfontosabb. Erősödnénk vele, ha maradhatna.

Tozser_Daniel_k#8. Tőzsér Dániel (LBi 60 /+32) Pozíció: +2
Hű, Dani, Dani. Az elmúlt 7 meccsen az általunk adott osztályzatok nem valami meggyőzőek. Két kettes, egy hármas, három négyes és egy hatos. Ez 3,57-es átlag. Keresem ennek az okát, pedig alapvetően kedveljük nyári szerzeményünket. Biztosan van valami olyan plusz a pályán, amit hozzátesz, csak mi nem látjuk, de majd próbálunk jobban odafigyelni. Ettől függetlenül – leginkább múltját megvizsgálva – továbbra is azt gondolom, ennél sokkal többre lenne képes.

Jovanovic_k#7. Aleksandar Jovanovic (LBi 61 /+28) Pozíció: -1
Mindig ugyanazokat a kifejezéseket juttatja eszembe játéka. Brusztolás, futás, akarás, előretörés, jó védekezés, gyenge támadás, borzasztó lövések és beadások. Ugyanezt láttuk tőle legutóbb is. Szükségünk van rá, de nem pótolhatatlan játékos, főleg, ha előrejátékát vizsgáljuk. Ha ő is és Osváth is távozik nyáron, elképzelni nem tudom, mi lesz a csapatunk jobboldalával.

Haris_Handzic_k#6. Handzic (LBi 62 / +37) Pozíció: +6
„Többet vártunk tőle.” – írtam róla legutóbb. Jelentem, Handzic jelentkezett, a Haladás elleni meccsen emlékezeteset nyújtott és nem véletlenül: Pontes végre eredeti pozíciójában, középcsatárként játszatja. Jól tartja meg a labdákat, és ami még fontosabb, képes helyzetbe hozni a mellette felfutó társakat. Sosem lesz belőle gólkirály, de amíg így játszik, addig ezt elnézem neki. (És megismétlem az előző alkalommal jelzett gondolatot: miért nem játszanak egyszerre Suk-kal? Két ilyen csatárral miszlikbe vágnánk az ellent.)

ferenczi_janos_2#5. Ferenczi János (LBi 63 / +29) Pozíció: változatlan
Egyre kevesebb védelmi bakit látunk tőle, de továbbra is igaz rá, hogy nem tud egyszerre mindkét feladatnak megfelelni, ha a védekezésre összpontosít, képtelen hatékonyan segíteni a támadásokat, ha előrébb megy, akkor pedig lyukas sajttá válik a védelmünk.

Konyves_Norbert_k#4. Könyves Norbert (LBi 64 / +57) Pozíció: +11
Az őszi semmittevés után tavasszal gyakorlatilag újraépítette magát. Áprilisra az olvasóink a hónap legjobbjának választották, fontos góljai miatt. Kilencven percet továbbra sem bír végig teljes szusszal, sőt, általában egy félideig tart a lendülete. Ha van hatékony cseréje, nem bánom.

Ioan_filip_k#3. Filip (LBi 65 / +34) Pozíció: +5
Na, amit tavasszal alkot, az már igen, az már rendben van. Viccen kívül, egyre jobb a teljesítménye, láttunk tőle látványos szereléseket, gólpassz értékű labdákat; igaz, kiállítást is.

Holman_David_k

#2. Holman Dávid (LBi 66 / +39) Pozíció: +9
Ismét a dobogó második fokán láthatjuk, mint a #8. részben. Nem érdemtelenül. Bár hozzá kell tenni, ennyire kettős érzéseket ritkán generált bennünk labdarúgó. Egyik hétvégén egyest érő, bicskanyitogató produkció, ami után elzavartuk volna, a másik hétvégén pedig gólok és gólpasszok, amikkel a hátán cipelte a csapatot. Ki érti ezt? Jár neki a pluszpont, hogy az Újpest ellen a társaival már nem csak a B szektorhoz ment ki, bár jó lett volna, ha ezt korábban, maguktól észreveszik.

Braniszlav_Danilovics_k#1. Branislav Danilovic (LBi 71 / +34) Pozíció: +3
Sok bravúr, sok jó védés, olyan teljesítmények, amelyekbe nehéz belekötni. Megérdemli, hogy a dobogó legfelső fokán végezzen.

Bízunk benne, hogy minden játékosunk maximálisan odateszi majd magát a hátralévő 3 meccsen. Életbevágó, hogy bennmaradjunk. Ebben bízva kívánunk mindenkinek nagyon jó, felszabadult, magabiztos és sikeres, eredményes játékot!
Csibu