Indul a virtuális hadjárat – megalakult a DVSC Esport!

A napokban egy sejtelmes Facebook posztban jeleztük, hogy valami készülődik. Sokaknak már leeshetett a tantusz: a mai napon hivatalosan is megalakult a DVSC Esport csapata! Hogy egész konkrétan miről van szó, mivel játszanak a srácok, hányan vannak, és mik az ő, illetve a mi céljaink, arról a következőkben olvashattok. Meginterjúvoltuk ugyanis a csapat két vezetőjét, Lovász Tamást és Majer Gábort.

esport1

– Mi a csapatotok neve, hányan vagytok, milyen platformon és milyen játékkal játszotok?

 (Gábor) Sziasztok! Üdvözlök minden olvasót! Egy gyors bemutatkozással kezdeném. Majer Gábor vagyok, Sopronban születtem és itt is élek. A DVSC-hez baráti szálak kötnek elsődlegesen, mivel a City Boys Sopron tagja voltam, amíg aktívan működött a csoport, ami köztudott, hogy a debreceni Szívtiprók Ultras csoporttal baráti viszonyt ápolt. Több BL és EL meccsen együtt szurkoltam a debreceni barátaimmal. Így ebből adódóan szimpatizálok a DVSC labdarúgó csapatával. Szóval a kérdésre válaszolva, PlayStation 4 platformon játszunk a FIFA 18 játékkal, azon belül pedig a Pro Club játék módot. DVSC eSport néven indulunk el az idei bajnokságban, ahol a jelenlegi keretünk körülbelül 16 főt tesz ki, ami még az elkövetkezendő pár napban változhat.

– Minek köszönhető, hogy viselhetitek a DVSC nevét, hogyan jutottatok arra az elhatározásra, hogy eSport csapatot indítotok a piros-fehérek színeiben?

– (Tamás) Sziasztok! Üdvözlök én is minden olvasót! Szintén egy gyors bemutatkozás a részemről is. Lovász Tamás vagyok, debreceni születésű, de 5 éve Londonban élek. 1997-1998 tól rendszeresen jártam a DVSC labdarugó mérkőzéseire, a hazai és idegenbeli meccsekre egyaránt, ezt követően pár év elteltével a női kézilabda mérkőzéseire is. A konkrét kérdésre válaszolva, mivel lokálpatrióta vagyok, nem lehetett kérdés, hogy melyik csapat neve alatt szeretném játszani a FIFA Pro Clubs játékmódot, ha már ennyire elterjedt ez Magyarországon. Feldobtam a csapatban azt a kérdést, hogy mi lenne, ha rákérdeznék a DVSC-nél dolgozó ismerősökre, érdekelné-e a DVSC vezetőségét ez a dolog. Jeney Domokos volt az, akivel sikerült beszélnem ezzel a témával kapcsolatosan, és meglepő módon a DVSC teljesen véletlenül az eSport világa felé szándékozott nyitni. Így egyértelmű volt Domokos és számomra is, hogy tárgyaljunk ezen dologról, amit sikerült is a szerződés aláírásáig elvinni. Körülbelül ennyi is a sztori lényege.

– Milyen volt a klub hozzáállása az eSporthoz, tisztában voltak-e vele, milyen lehetőségeket rejt, gondolkoztak-e már ezen az új irányon? Egyáltalán mi az az eSport és Magyarországon hogyan alakult az elmúlt időszakban a hivatalossá válás?

 (Tamás) A fentiekben elmondottakból adódóan teljesen pozitív volt a klub hozzáállása. Nyilván voltak dolgok, amiben plusz információt kellett adnunk, de teljesen informáltak voltak az eSport világáról. Így kimondhatjuk, hogy a DVSC vezetősége meglepő módon, de teljesen képben volt.

– (Gábor) Az elektronikus sport (röviden e-sport) résztvevői professzionális módon, versenyszerűen foglalkoznak az egyes videojátékokkal, ebből fakadóan a játékos megjelölés mellett e-sportolóknak is nevezik őket. FIFA-ban Pro Club játékmódot játszanak ahol 11-11 ellen minden ember egy adott poszton lévő karaktert irányít. A hivatalossá válást az MTK esport szakosztálya kezdte, majd későbbiekben a DVTK és a Puskás Akadémia csapata is indított esport csapatot.

esport2

– Szerintetek az európai topbajnokságok többségében miért indítanak egyre többen esport szakosztályt?

– (Gábor) Szerintem ez minden klubnak hatalmas marketing fogást jelenthet, és egy ilyen esport klub fenntartása nem igényel hatalmas költségeket.

– (Tamás) Így van! Hatalmas a marketing ebben a világban, és ez hatalmas pluszt ad egy olyan klubnak, aki ezen a vonalon gondolkodik. Napról napra egyre több csapat jelenti be, hogy csatlakozott az eSport világához, amivel rengeteg embert vonz az online közvetítések elé, illetve egyre több játékos csatlakozik minden platformhoz.

– Mi a csapatotok célkitűzése az idei szezonra, egyáltalán hogyan működik egy FIFA 18 szezon, milyen csapatok ellen és milyen versenysorozatokban indultok?

– (Gábor) Az idei szezont a másodosztályban kezdjük, mivel újonnan alakult csapat nem kezdhet egyből az első osztályban. Szeretnénk feljutást érő helyen végezni, amihez úgy érzem elég stabil keretet sikerült kialakítanunk. Az idei szezont két osztály alkotja, HPCL (Hungarian Pro Clubs League) 1. osztály és HPCL 2. osztály, bajnoki fordulók között van Magyar Kupa is, ahol egyenes kieséses rendszerben megy a lebonyolítás. Teljesen úgy működik, mint a valódi labdarúgásban. A HPCL 2. osztályt jelenleg 12 csapat alkotja, és hetente vannak a fordulók.
Oda-vissza alapon játszik mindenki mindenkivel, és a pontozás megegyezik a rendes bajnokságokban megszokott számokkal: győzelem 3 pont, döntetlen 1 pont, vereség 0 pont.

– Akik szeretnének követni titeket, esetleg élőben nézni a mérkőzéseiteket és szurkolni a csapatnak, hol teheti meg?

– Igen, természetesen van lehetőség ezen dolgokra is. A hivatalos bejelentéssel egy időben elindult a  Facebookon az oldalunk, aminek a neve DVSC Esport, emellett a DVSC Labdarúgó csapatának a Facebook oldalán is megtalálhat minket minden kedves érdeklődő, illetve a LokiBlog Facebook oldalán is. Rendelkezünk Youtube csatornával, ahol online lehet nézni az aktuális mérkőzéseinket, illetve az edzéseinket, ami majdnem minden nap elérhető online. Úgyszintén napokon belül indítjuk a Twich csatornánkat is, amelynek az elérhetőségét a Facebook oldalunkon tudatni fogjuk a szurkolóinkkal.

– Köszönjük a lehetőséget, hogy biztosítottatok a számunkra ezt a beszélgetést. Hajrá LOKI, Hajrá Debrecen!


Amint tehát fentebb olvashattátok, elstartolt a DVSC Esport csapata. Hogy ez a LokiBlogot miképp érinti? Ahogy a srácok válaszában is olvashattátok, náluk is megtalálhatóak lesznek információk a csapat eredményeivel kapcsolatban, megalakult tehát az Esport rovatunk. Nagyjából úgy kell ezt elképzelnetek, mint a kézilabda rovatunkat, ahol meghatározott időnként, fix darabszámú cikkben foglalkozunk a lányok szereplésével. Az Esport szekció annyival lesz másabb, hogy szeretnénk a csapat fejlődését és ismertségét támogatni azáltal, hogy minél több információval lássuk el az érdeklődőket. Terveinkben szerepel, hogy bizonyos, nem meghatározott időközönként beszámolunk a csapat eredményeiről, interjúkat és összefoglalókat közlünk, és ami még szinten terv szintjén van, hogy a bajnoki mérkőzéseik élő közvetítését vállaljuk kommentárral. Ha tehát kíváncsiak vagytok arra, hogy miképp szerepel a Loki a virtuális világban, akkor kövessétek a DVSC Esport oldalát és a LokiBlogot!

(képek forrása: dvsc.hu)