LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Rangadó után rangadó

Győzelemmel búcsúztattuk a tavalyi évet, januárban felpörögnek az események, fontos feladatok előtt áll csapatunk. Hétvégén a Ferencváros elleni mérkőzéssel folytatódik a küzdelemsorozat, igazi értékmérő lehet ez a találkozó, ugyanis egy nagyon jó formában lévő, erős csapattal kell összemérni erőnket.

blog60

December 30-án a sereghajtó Békéscsaba elleni bajnoki mérkőzéssel zártuk le az óévet. Ellenfelünk azzal a céllal indult útnak, hogy hátha a bajnokság kilencedik fordulójában végre megszerzik az első pontjaikat. Ez a terv füstbe ment, ugyanis még ha nem is tükörsima meccsen ugyan, de határozott játékkal diadalmaskodott a házigazda cívis hölgykoszorú. Mozgalmas nap volt ez, mert a Real Team Kupa döntője nem sokkal a kézilabda rangadó előtt fejeződött be. Szépen megteltek a Hódos lelátói, ismét a keleti derbikre jellemző hangulat uralkodott a csarnokban. Változás volt az elmúlt évekhez képest, hogy ezúttal Békéscsabáról is érkeztek nézők (csak nézők, mert a szervezett szurkolói csoport ezúttal sem jelent meg).

A mérkőzés  első perceiben rögtön egymásnak estek a felek., vezér volt ebben a vendégcsapat részéről Jovana Kovacevic, aki az ötödik percben már második kiállítását is megkapta. A házigazdák részéről Hársfalvi Julcsi is hamar a kispadon találta magát, miután őt is leküldte egy kis „pihenésre” a Bacs – Bóna játékvezetői páros. Ezek után kissé visszavettek a csapatok, egyre jobban a játékra terelődött mind a két fél figyelme. Fej-fej mellett haladt a két gárda, a Loki volt a kezdeményezőbb, ugyanakkor kijelenthető, hogy mindig volt válasz a csabaiak részéről. Egyetlen alkalommal az első félidő felénél még a vezetést is megszerezték, de ez pillanatnyi fellángolás volt, semmi több (6-7). Érződött az év végi hangulat, a technika ördöge is tiszteletét tette eme nemes eseményen, eredményjelzőnk (ami megélt már sok nagy csatát, de hamarosan újra cserélik) úgy gondolta pihen egy kicsit, had dolgozzon a zsűri az asztalnál, mérjék ők az időt. Eközben szép csendben pörögtek le a percek az első játékrészből. Kevesebb, mint tíz minutum volt a szünetig, amikor csapatunk sebességet váltott és Jeca Despotovic vezérletével megnyugtató előnyhöz jutott a DVSC (15-10). A félidőhöz közeledve egy pillanatra alább hagyott a lányaink figyelme, amit ki is használtak a vendégek, két gyors találattal csökkentették hátrányukat, vezetésünk azonban nem forgott veszélyben harminc perc játék után.

blog62A második játékrészben is folyamatosan kontroll alatt tartotta a találkozót a Loki, állandósult a két csapat közötti 3-4-5 gólos különbség. Ezen az estén kiemelkedett játékával régi-új játékosunk, Jelena Despotovic, átlövőnk remek védekezéssel és gólerős támadójátékkal ajándékozta meg szurkolótáborunkat. Öröm volt látni, mekkora elszántsággal és lelkesedéssel harcol a piros-fehér színekért. Kiemelném még Tóvizi Petrát, fiatal beállósunkat, aki a mérkőzés utolsó harmadában jutott szóhoz. Bár védekezésben elkövetett egy két apróbb hibát, de támadásban két gólt is szerzett, remekül bizonyította képességeit. Eljön egyszer az a nap, amikor majd első számú beállósként tekinthetünk rá csapatunk és akár a válogatott esetében is. Lehet elfogultsággal vádolni, de véleményem szerint Petra esetében minden adott egy szép és sikeres pályafutáshoz. Visszatérve a Békéscsaba mérkőzésre, azt a következtetést vonhatjuk le, hogy csapatunkban megvan az alázat, az elszántság és a tudás is, hogy szépen lassan feljebb lépkedjen a tabella 9. helyéről. Három góllal vertük a lila-fehéreket (31-28), győzelemmel búcsúztattuk 2017-et. A meccs után együtt ünnepelt a csapat és lelkes közönsége, pezsgőzéssel zárult az este.

Továbbra is fenntartom azon kijelentésemet, amit egy hete is leírtam, Walfisch Merci többre hivatott, semmiképpen nem a sereghajtó csapatban kellene szerepelnie, meggyőződésem, hogy a szezon végén elhagyja a süllyedő hajót – bár nem rajongok a Békéscsabáért, de az ellenük lejátszott meccseknek mindig külön hangulata, megítélése van, így emiatt hiányoznának az élvonalból. Pletykák szerint Siófokra igazolhat, bár én a DVSC-ben is szívesen látnám.

Feladatokban az nincs hiány az újévben sem, bajnokik, kupameccs is vár Horváth-Pásztor Bettiékre! Rangadóval zárult az óév és rangadóval kezdődik az újév. A bajnokság egyik legnehezebb meccse következik szombaton, csapatunk az eddig hibátlan (!) Ferencváros otthonában vizitál. A zöld fehérek számára nagyon jó év volt a tavalyi: majdnem bejutottak a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata közé, megnyerték a Magyar Kupát. Az új idényben is magabiztos teljesítménnyel jelentkezik hétről-hétre Elek Gábor csapata. Az őszi szezonban a fővárosban legyőzték a Győri ETO gárdáját is, de nem csak hazai pályán, hanem idegenben is képesek jó játékra, fölényes győzelmekre. Siófokról és Érdről is könnyedén elhozták a győzelemért járó két bajnoki pontot.

blog61Érdekességként megemlíteném, a Békéscsabát hazai környezetben ők is csak három góllal verték meg. Keretük az állandóság jegyében alig változott, a holland Laura van der Heijden érkezett hozzájuk az Ejsberg csapatától. Távozott a válogatottban is (le)szereplő Szöllősi-Zácsik Szandra, akit az MTK-nál kölcsönben szereplő, a decemberi világbajnokságon a nemzeti csapatban is berobbanó ifjú Háfra Noémi visszarendelésével pótoltak. Illetve hosszú évek után megváltak Szarka Adrienntől, aki Békéscsabára igazolt. Schatzl Nadine mellé balszélső posztra szintén az MTK-tól hívták vissza Márton Grétát. Fura történet Szucsánszki Zita esete is. Az irányító súlyos sérülés után tért vissza a csapathoz, holott a szezon előtt még úgy volt tervezve, hogy Zizi szülési szabadságra megy.

Minden poszton erős a Ferencváros kerete, nem számíthatunk könnyű mérkőzésre. Kis túlzással állíthatjuk, a mini magyar válogatottal kell farkas szemet nézni Varsányi Nóriéknak szombat kora este. A fővárosiak kapujában Szikora Melinda mellett egyre nagyobb szerep hárul Bíró Blankára is. Szélsőjátékuk nagyon hatékony, könnyen szereznek gólokat rendezetlen védelemmel szemben. Schatzl Nadine és Lukács Viktória személyében fürge, gyors játékosokkal rendelkeznek. Irányító poszton Szucsánszki Zita és Kovacsics Anikó feladata fazont szabni a zöld-fehérek játékának. Átlövő poszton Háfra Noémi képes váratlan megoldásokra, lövései, cselei nagyon veszélyesek. Gyengébb pontjuknak a beállós posztot tekintem, ugyanis Danick Sneldernek nincs minőségi cseréje, bár a padon ott ül a szintén válogatott beálló Mészáros Rea, akire Kim Rasmussen is csak vészmegoldásként gondol a nemzeti csapatban.

Az utóbbi években nem sok babér termett ellenük, fájó emlék a tavaly januári mérkőzés melyen a Hódosban átgázoltak rajtunk. Már az első pillanatoktól kezdve esélyünk sem volt egy szoros mérkőzésre, kis szerencsével sikerült tíz gól alatti különbséggel zárunk azt a találkozót (17-26). Május végén az Elek Gyula Arénában hiába lőtt kilenc gólt Karyna Yezhykava, csapatunk így is alaposan alulmaradt a házigazdákkal szemben, megalázó vereséggel ért véget az összecsapás (33-20).

blog63

Féltem csapatunkat, hogy ismét beleszaladhatunk a késbe, ugyanakkor remélem Lotte, Anna és Jelena vezérletével,  jó védekezéssel, kapusteljesítménnyel képesek lehetünk a tisztes helytállásra.

Ezen a meccsen nincs veszíteni valónk, nincs reális esélyünk a pontszerzésre. Teher nélkül bátran kell kézilabdázni csapatunknak, minél szorosabb mérkőzésre kényszerítve a Fradit.

Küzdjetek az utolsó pillanatig, mi veletek vagyunk 2018-ban is!

A mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti.

K&H Liga Női NBI 10. forduló:
FTC-Rail Cargo Hungária – DVSC-TVP
Elek Gyula Aréna
2017.január 6. 18:30 (M4 Sport)
Játékvezetők: Herczeg Péter – Südi Péter.

Hajrá Debrecen! Hajrá Loki!