LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Nagyító alatt: GKS Katowice

Három edzőmérkőzésen már túl vannak a jelenleg bronzérmes helyen telelő DVSC játékosai, a Szeged és a Kisvárda elleni páros meccsel hangoltak a tavaszra a fiúk Pallagon. Azonban annak érdekében, hogy szeretett csapatunk minél jobban fel tudjon készülni a február végén kezdődő tavaszi bajnoki rajtra, elutaztak a jól bevált törökországi edzőtáborba, amely ezúttal nem Belekben, hanem Sidében lesz február 5-től 15-ig. Itt összesen öt edzőmérkőzésen fognak játszani, így többek között orosz, észt, ukrán és moldáv ellenfelek ellen tudják megtenni a finomhangolást. Az első edzőmeccsre február 7-én fog sor kerülni, a lengyel másodosztályban érdekelt, háromszoros kupagyőztes és kétszeres szuperkupa győztes GKS Katowice csapatával fognak farkasszemet nézni a mieink. Ebből az apropóból lássuk nagyító alatt első ellenfelünket.

katowice

A Loki első törökországi edzőpartnere fiatalabb, mint a cívisvárosi egylet, hiszen 1964. február 27-én alakult meg a dél lengyelországi Katowicében, többek között négy helyi klub összeolvasztásával. Nevének jelentése a bányászok sportklubja, amit a Górniczy Klub Sportowy jelent. Hazai mérkőzéseiket az akár  9511 főt is befogadó GKS Katowice Stadionban játsszák le, amit a hírek szerint egy új stadion fog majd leváltani 2021-ben. A fekete-sárga színekben pompázó sziléziai egylet, ahogy már fentebb is írtam, nem tartozik még a bajnokok közé, hiszen bár több alkalommal is nagyon közel állt a végső  sikerhez, de nem sikerült feltenniük az i-re a pontot.

Ellenben a lengyel kupában már a rutinosabbak közé tartoznak, hiszen háromszor is elhódították a trófeát. Legnagyobb győzelmüket 1986-ban érték el, amikor a másik bányász csapatot, a Górnik Zabrzét 4-1 arányban elpáholták a triplázó Jan Furtok vezérletével.  A nemzetközi kupában sem számítanak tapasztalatlannak, hiszen az Európa Liga elődjében, az UEFA Kupában az 1994-1995-ben futó szezonban egészen a legjobb 16 csapatig eljutottak, úgy hogy az Inter Cardiff FC, az Arisz Szaloniki, a Girondins Bordeaux csapatait kipipálták, de a Bayer Leverkusen már túl nagy falat volt számukra és 8-1 arányban jobbnak bizonyultak a gyógyszergyáriak.

gksfoto

A csapat egyelőre nem éppen veretes szezont fut ebben a szezonban, hiszen fél távnál csak 7. helyen állnak a lengyel másodosztály küzdelmeiben, de az élbolyban szereplő Czojniczankához képest csak nyolcpontos hátrányban vannak, ami körbeverések esetén könnyen csökkenhet. Keretükben nagyobb részben polák ajkú játékosok találhatóak, valamint a Szlovákiából, Szerbiából és Boszniából is van légiósuk.  Legtöbbre taksált játékosuk a 29 éves Gregorz Goncerz, akinek értékét a mértékadó német transfermarkt.de 200 000 euróra becsüli, de nem ő szerezte a legtöbb gólt a GKS-ben, hanem a hétgólos, abszolút veteránnak számító 37 éves Wojciech Kedziora, akire érdemes lesz odafigyelnünk. Mellette még figyelmet érdemel Adrian Blad és Andrija Prokic 3-3 gólja.