LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Nagyító alatt: FK Tosno

Folytatjuk a DVSC törökországi ellenfeleinek feltérképezését. Ezúttal a Sziléziától jóval távolabb eső Oroszországból érkezik a második felkészülési ellenfele a cívisvárosiaknak. Ez pedig az orosz első ligában szereplő FK Tosno csapata, így most őket mutatjuk be kicsit részletesebben.

tosnonagyito

A csapat székhelye Tosno városa, amely északon, Tosnensky kerületben található a leningrádi járásban és a Toszna folyó mentén fekszik. Érdekesség, hogy mindössze 53 kilométerre található Szentpétervártól, ebből a közelségből pedig hasznot is húztak, hiszen eredetileg a Tikhvinben található 6000 fős Kirovets Stadion lenne a hazai pályájuk, viszont az első osztályba történő feljutásuknak köszönhetően már nem felelt meg az elvárásoknak a gyep, ezért a nagy testvér Zenitnek a régi stadionját kapták meg, így a 21 405 főt is befogadni képes Petrovszkij Stadion tekinthető hivatalos játékterüknek.

Ha a két csapat alapítási dátumát szemügyre vesszük, akkor bátran kijelenthetjük, hogy a Lokihoz képest újszülött kisded a fekete-fehér mezt viselő egyesület, hiszen elődjét mindössze 2008-ban említik először az oroszországi források, amikor is Leonid Khomenko az FC Era csapatát megalapította majd ezt követően 2009-ben az amatőr státuszt élvező Ruannal fuzionált, de csak 2013-ban vette fel véglegesen az FK Tosno nevet. A csapat létrejötte tipikusan orosz történet, hiszen a Fortgroup elnevezésű befektetési csoport tulajdonában van a gárda, amelynek az elnöke a 42 éves oligarcha, Vjatcheslav Matyushenko.

petrovskistadium

Vezetőedzőjük jelenleg Dimitrij Parfenov, aki már 2015 óta trenírozza a tosznóiakat és ez nagy szónak mondható. Előtte ugyanis alaposan fogyasztották az edzőket, kis túlzással amolyan mini palermói-sagához hasonlítható a legjobban: a klub rövidke történetében háromszor is volt a kispadon a jelenleg másodedzőként dolgozó Kirill Gashichev több-kevesebb időre, de még a tulajdonos Matyuschenko is kipróbálta magát egy hónap erejéig, de számára is igen kényelmetlennek bizonyult a kispad.

Ami a csapat jelenlegi teljesítményét illeti, az élvonalbeli bajnokság 14. helyén állnak, megelőzve a sereghajtó SZKA Habarovszkot és az egykori dagesztáni csodacsapatot, az Anzhit. Hátrányuk a bennmaradó helyekhez képest mindössze egy egység és a sorsolásuk sem mondható olyan rossznak, hiszen márciusban a sereghajtóval kezdenek egy hatpontos vérbeli kiesési rangadóval, így ha szeretnék meghosszabbítani az élvonalbeli tagságukat, akkor nem ártana elkezdeniük a pontok gyűjtögetését. Keretükben nagy részben orosz játékosok találhatóak, de szerb, brazil, zöld-foki szigeteki, fehérorosz, és grúz légióst is foglalkoztatnak.

fktosno

Legnagyobb értékkel az első számú kapusuk, David Yurchenko bír a maga 1,5 millió eurós értékével, de Ricardinho, Shakhov és Chernov is üti a milliót. Legeredményesebb gólvadászuk, Evgen Markov távozott a télen a Dinamo Moszkvához, ő nyolcszor zörgette meg az ellenfelek hálóját, valamint a négy találatos Anton Zabolotnyi is vette a sátorfáját és a szomszéd Zenithez írt alá. A Tosno számára már javában tart az edzőtábor, amit már három lejátszott edzőmeccsel is tudnak bizonyítani. Elsőnek a román élvonalbeli Botosanival 2-2-es döntetlent játszottak, majd a bosnyák Mladostot 1-0-ra megverték, végül a bolgár Cherno More Várna csapata 1-0-ra legyőzte őket.