LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Nagyító alatt: Sheriff Tiraspol

A DVSC törökországi edzőtáborozása lassan véget ér, de azért érdemes megemlíteni, hogy az észt és ukrán csapat ellen megvívott 90 percek után egyértelműen pozitív élményekkel gazdagodhattak a lokisták a hétvége edzőmeccsei után, hiszen a Levadia Tallinnal szemben 2-2-es döntetlent, míg az FK Karpaty Lviv ellen 4-1-es győzelmet értek el fiaink. Utóbbi találkozóról érdemes megemlíteni a Loki házi gólkirályának, Takács Tamásnak a csillagos ötös produktumát, hiszen mesterhármassal jelentkezett. Szerdán vívjuk utolsó felkészülési mérkőzésünket, lássuk nagyító alatt a Sheriff Tiraspolt.

nagyitosheriff

Szerdai ellenfelünk hazájában abszolút csúcstartónak számít, hiszen 16-szoros bajnoknak és 9-szeres kupagyőztesnek számít, emellett a nemzetközi kupában sem felejtette el az oroszlánkörmeit megvillantani, így egy igencsak rutinos csapattal mérhetik össze az erejüket a cívisvárosiak, annak ellenére, hogy egy fiatal, 1997. április 4-én alapított klubról beszélünk. A két alapítótag a korábban rendőrként dolgozó Victor Gusan és Ilya Kazmaly, akik közül előbbi a sárga-fekete csapat elnöke. Az elnevezés bő húsz évvel ezelőtt a Sheriff nevű, főleg kőolaj-kitermeléssel és feldolgozással foglalkozó mamutvállalat után ragadt rá az eredetileg Tiras néven szereplő kis csapatra, ezért mindenki csak FC Sheriff néven emlegeti őket Tiraspol városában.

Ami a földrajzi elhelyezkedését illeti, bizonyos szempontból különcnek mondható a város, hiszen a Dnyeszter-menti Moldáv Köztársaságban, vagy ha úgy tetszik Transznisztriában található egylet hivatalosan Moldovához tartozik, de egyetlen ENSZ-tagország sem ismeri el önállóságát ugyanúgy mint például a Grúziában található Dél-Oszétiáét sem. Ezeket a területeket szakzsargon szerint „de facto” államnak lehet minősíteni.

tiraspol-sheriff-stadium

Hazai pályájuk a 2002-ben a Sheriff által megépített 14 ezer fős Sheriff Stadion. Az első bajnoki címet 2001-ben szerezte meg a csapat, és az óta majdnem minden szezon végén révbe ért, mivel csak a Dacia Chisinau, illetve a Milsami Orhei köpött bele a levesükbe 2011-ben és 2015-ben. Ami a nemzetközi kupás próbálkozásaikat illeti, 2001-2009 között minden évben csak két kört meneteltek a Bajnokok Ligája selejtezőjében, de jól jelzi erejüket, hogy ebből három alkalommal az Európa Liga (vagy korábban az UEFA-kupa) csoportkörébe sikerült bejutniuk, igaz számottevő eredmény nélkül. Az idei kiírásban összejött számukra a negyedik EL csoportkör is, miután kiverték a jóval esélyesebb lengyel Legia Varsót a play-off mérkőzésen. Az F jelű kvartettben a Lokomotív Moszkva, az FC Köbenhavn és az FC Zlín várt rájuk és elmondható, hogy remekül helyt is álltak, hiszen két győzelemmel és három döntetlennel zárták a csoportkört, egyetlen vereségük azonban sokba került: a záró körben a Köbenhavn ellen idegenben elszenvedett 2-0-s vereség azt jelentette, hogy a dán csapat pontszámban utolérte őket, és jobb egymás elleni eredményének köszönhetően tovább is jutott a Sheriff előtt.

Visszatérve a csapatra, ők mondhatták el magukról elsőnek a moldáv bajnokság történetében, hogy brazil, illetve afrikai származású játékosokat igazoltak le. Ezt az irányvonalat pedig a mai napig is követi a líbiai-olasz állampolgársággal is rendelkező Roberto Bordin által edzett darazsas együttes, hiszen jelenleg is található keretükben afrikai (kameruni, sierra-leonei, kongói, burkina-fasoi és elefántcsontparti) és brazil légiós is. Őket egészítik ki a moldáv–orosz gyökerekkel is rendelkező hazaiak, valamint egy ötfős horvát kontingens mellett holland, örmény, portugál és fehérorosz játékos is színesíti keretüket. Ami a legtöbbre taksált játékosukat illeti, több is van belőlük, hiszen az EL-ben a Moszkvának oda-vissza beköszönő belga-kongói Ziguy Badibanga és a horvát középpályás, Josip Brezovec egyaránt 1.1 millió eurót kóstál, majd őket követi szorosan a PAOK-tól kölcsönvett Jairo da Silva 1 millióval.

fc-sheriff-2017-1

Miután a bajnokság szünetel jelenleg Moldovában, így a tavalyi szezont megvizsgálva kijelenthető, hogy a mérges fullánkjukat elveszítették, hiszen a 15 gólig jutó Ricardinhot az orosz Tosno igazolta le, akivel már játszott a Loki és győzött is nem is olyan régen. Ebből viszont még messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, hiszen a csapat másik nagyágyúja, a 12-gólos Brezovec, a csapatkapitány, Mateo Susic és a már említett Badibanga játékára külön érdemes lesz odafigyelnünk. Eddig két edzőmeccsen már túl vannak, amelyet felemás mérleggel zártak, a Maribortól 2-0-ra kaptak ki, míg a montenegrói Zeta Golubovci ellen 2-1-re nyertek a Bordin-tanítványok.