LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Megint nem sikerült nyerni

A múlt heti sima vereségünk után ismét hazai pályán játszott a Loki. Nagy kérdés volt, hogy tudunk-e győzni itthon, a Haladás egy olyan ellenfél volt akik ellen megvolt az esélyünk. A sérülések miatt volt néhány kérdőjel a kezdőcsapatokat illetően.

Több változás is volt a Honvéd elleni kezdőnkhöz képest. A gyengébb teljesítményt nyújtó Szatmári helyett ezúttal Mészáros került a védelem tengelyébe, Takács kezdett Avdijaj helyett és Barna volt a balhátvédünk, mert Ferenczi nem volt teljesen egészséges, bár ezt a kezdőben helyet kapó Könyvesről is el lehetett mondani. A névsor alapján egy 4-4-2-es felállásban is játszhattunk volna, de Bandi bá’ inkább egy 4-1-4-1-et rajzolt fel, így Könyves húzódott a jobb szélre Bódi pedig a középpálya közepén kapott szerepet.

Az már az elején feltűnő volt, hogy a Hali a támadásépítéseknél meg sem próbálja felhozni a labdát, a középpálya közepét teljesen feladták. Priskin Mészáros és Kinyik közé ékelődve, a két szélső a védőinkkel egy magasságban, teljesen kihúzódva az oldalvonalakhoz várták a felívelt labdákat.

Mi a labdaszerzéseink után igyekeztünk kifejezetten direkt játékra törekedni és minél kevesebb átadásból eljutni a támadó harmadba, hogy a Haladásnak ne legyen ideje visszarendeződni. Erre több példát is láthattunk a meccs elején. A harmadik percben Király felívelése után Haris gyűjtötte be a labdát, és ebből indította Tőzsér parádésan Könyvest, aki egy kicsit hosszan vette át, így Király védeni tudott. A 11. percben Varga szedte össze a labdát egy vendég beadás után, majd Tőzsér és Takács összjátéka után Kevin húzott el a szélen, majd bemutatott egy gyönyörű cselt a tizenhatoson belül és fölé lőtt úgy 11-12 méterről. Figyelemre méltó, hogy Varga 10 méterre volt a saját alapvonalától amikor Tőzsérhez passzolt, majd 15-16 másodperccel később már gólhelyzetbe került.

A vendégek rendszerint akkor tudtak mögénk kerülni – általában a bal oldalunkon -, amikor mi labdaszerzés után a „transition play”, tehát a védekezésből támadásba való átmenet közben adtuk el a labdát. Ilyenkor a legsebezhetőbb egy csapat, mert rendezetlen, mindenki igyekszik elfoglalni a támadásban kijelölt pozícióját, úgyhogy egy ilyen játékhelyzetben becsúszó hiba nagyon veszélyes lehet. Ezt láthattuk a 18. percben Priskin helyzetét megelőzően, de szerencsére Kinyik tudott blokkolni a lövésnél.

A 21. percben Tőzsér szöglete után jutottunk előnyhöz, a Benest váltó Tamás csúnyán alászaladt a labdának, így Takács 4 méterről fejjel szerzett vezetést. 1-0 ide. Király Gabi borzasztóan ideges volt a bekapott gól után, teljesen jogosan, mert Tamás László produkcióját egy u14 edzésen is 5 büntetőkör követné. Pár perccel később Tőzsér egy labdaszerzés után hatalmas helyzetbe hozta Bódit, aki azonban nem találta el a kaput.

A 35. és a 39. percben is cserélnünk kellett. Először Barna jött le, aki még a 20. perc környékén esett rosszul és eddig bírta, aztán Cikosnak húzódhatott meg a bal combja egy sprint után. Ferenczi és Kusnyír álltak be. Figyelembe véve, hogy Bényei hosszú ideje sérült és amúgy Ferenczi sem 100%-os még, kifejezetten balszerencsések vagyunk szélső védők tekintetében.

A Haladás földön nem tudott velünk mit kezdeni, teljesen lezártuk a területeket. Ennek megfelelően a 42. percben egy teljesen vaktában előreívelt labdát tudott megtartani Priskin, lövése Kinyiken pont úgy pattant meg, hogy Nagynak esélye sem volt fogni. 1-1. Mészáros teljesen benne van a gólban, sajnos. Egyrészt az ő félhomály felívelését lőtték vissza, amivel aztán egyszerűen nem tudott mit kezdeni. Nem tudta lekezelni vagy elfejelni a labdát, hanem megvárta, amíg Priskin több méteres hátrányból indulva egyszerűen elviszi előle. Kinyiknek utána pedig nem volt szerencséje.

A félidő vége előtt többször is megszerezhettük volna a vezetést. Először egy szépen felépített akció végén Kusnyír találta meg a szélre kihúzódó Bódit, aki tökéletesen lőtte középre a labdát, de Takács ezúttal nem tudott betalálni 4 méterről. Ez után Bódinak volt egy lapos lövése, amit Király védett, aztán Takács csak az oldalhalót találta el kiszorított helyzetből, ezt Varga passza készítette elő. A hosszabbításban pedig Tőzsér ívelt a kapu elé egy szabadrúgást, amibe nem ért bele senki, de pont így lett veszélyes, és Királynak bravúrral kellett hárítania. Kifejezetten rosszkor jött nekünk a szünet, mert elég jó lendületben voltunk, ami így megtört.

A második félidőt egy veszélyes Tőzsér szabadrúgás nyitotta, amit Király védett. Erre válaszképpen jött egy Hali helyzet, ami hasonló volt az első félidei Varga féle lehetőségre. Ferenczi indult volna a bal szélen, de Varga indítását Schimmer lefülelte. Ferenczi üresen maradt, helyére kihúzódott Gaál, akire kiváltott Mészáros és Tőzsér is, de így Mészáros helye maradt üresen, ahova beindult Schimmer, és így hatalmas helyzetbe került. Megköszönhetjük neki, hogy hasonló lövést mutatott be, mint az első félidőben Varga Kevin. Pár perccel később egy előreívelt labdából került megint helyzetbe a vendégcsapat, és Nagynak kellett védenie Mészáros Karol lövését.

A 67. percben Bódi keresztpasszából Könyves került helyzetbe, de nem tudta rendesen eltalálni a labdát, így az a kapu mellé ment. A 70. percben ismét a bal oldalunkon került mögénk a Hali, a középre lőtt labdát Jagodics tűzte kapura, Nagynak kellett hatalmas bravúrral hárítania. A 77. percben Ferenczi beadását követően ismét Könyves került helyzetbe, de kapásból nem találta el a kaput az öt és felesről. Ez már a sokadik lehetőségünk volt a vezetés megszerzésére. A 86. percben nem sokkal becserélése után Avdijaj lőtt közelről fölé Bódi remek kiugratásából.

A meccs vége fele már látszott a vendégeken, hogy megelégszenek az 1 ponttal, ezt mutatja Király sárgája is, amit időhúzásért kapott. Mi még próbáltunk menni a győzelemért, de Bóditól és Vargától is egy-egy erőtlen lövésre futotta.

Osztályzatok

Nagy Sándor – 7 
A gólról egyáltalán nem tehetett. Stabil és magabiztos volt végig, rendre jól jött ki a beívelésekre és 2-3 nagy bravúrt is bemutatott, amik nélkül akár vereséget is szenvedhettünk volna. A kirúgásai is nagyrészt jó helyre mentek. Csapatunk legjobbja volt tegnap.

Erik Cikos – 5
Amíg játszott, védekezésben és támadásban egyaránt hozzá tudott tenni a csapat játékához. A mi jobb oldalunkról nem is nagyon tudott veszélyeztetni a Haladás. Reméljük, nem komoly a sérülése!

Mészáros Norbert – 3 
Érthető volt Szatmári gyengébb formáját látva, hogy Herczeg változtatni akart, de nem lett jobb a helyzet. Sajnos Mészáros több helyezkedési hibát is elkövetett, a gólnál pedig nagyon bizonytalan volt. Az felívelései sokszor pontatlanok. Nem volt jó meccse az öregnek.

Kinyik Ákos – 6
A gólnál nem volt szerencséje, amúgy általában jól helyezkedett, rendszeresen el tudta fejelni a Hali hosszú labdáit. Szorult helyzeteket is elegánsan, okosan oldott meg. Egy-egy váratlan megindulásával a támadásokhoz is hozzá tudott tenni.

Barna Szabolcs – 4
A támadásokban sokat fejlődött a játéka, jóval hasznosabb, mint korábban, de amíg játszott rendszeresen az ő oldalán tudtak a vendégek támadói a védelmünk mögé kerülni. Szerintem többször is feleslegesen mozgott középre, így üres területet hagyva maga mögött a szélen. Bízunk benne, hogy az ő sérülése sem súlyos.

Tőzsér Dániel – 6
Nagyon nehéz megítélni a tegnapi meccsét, mert ha társai kihasználják a helyzeteket, akár három gólpassza is lehetett volna, viszont volt egy-két olyan eladott labdája, amiből közvetlenül nagy veszély alakult ki, továbbá védekezésben is előfordult, hogy nem helyezkedett jól vagy egyszerűen nem vette föl a középpályáról érkező embert.

Könyves Norbert – 5
Már a meccs előtt is tudtuk, hogy „félkész” állapotban van, ez látszott is. Kicsit még darabos, nem jöttek be a dolgai. Reméljük, hogy a két hetes szünetben teljesen rendbe tud jönni, mert egy 100%-os Könyves Norbira nagy szükségünk van.

Haris Attila – 6
Ma is jól játszott, megalkuvás nélkül. Sokat segít a védekezésben, de az előre játéka is hasznos. Volt néhány nagyon szép meglátása, amiknél csak néhány centin múlott, hogy nem lett belőle nagy lehetőség. Amikor a kapu elé kerül még mindig kicsit határozatlan, de nem ez a fő feladata. Nagy értékünk már most is, később még nagyobb lehet.

Bódi Ádám – 6
Ahogy tőle megszokhattuk, végig hajtott, küzdött. Sokadik alkalommal szerepelt a középpálya közepén és hasznos is tudott lenni. Kifejezetten fegyelmezetten, jól védekezett és mellé volt egy-két veszélyes próbálkozása is.

Varga Kevin – 6
Sok problémát okozott az ellenfélnek, mindkét szélen és középen is egyaránt feltűnt és a védekezésből is kivette a részét. Néhány alkalommal úgy tűnt, mintha túlságosan is egyedül akarna megoldani egy-egy helyzetet, néha szabadulhatna hamarabb a labdától. Amúgy neki is legalább egy gólpassz lehetne a neve mellett. Úgy tűnik, hogy a Vidi ellen lőtt gólja ellenére sem tűnik el a görcsössége, pedig egy-egy megmozdulása mutatja, hogy kiemelkedik ebből a mezőnyből.

Takács Tamás – 5
Na, ő a másik, akivel kapcsolatban nehéz egységes véleményt alkotni, mert szerzett egy gólt, ami pontot ért, de több nagy lehetőséget is csúnyán elrontott, és sokszor pontatlanul készítette vissza a labdákat. Valahogy nem igazán ment neki.

∼•∼

Ferenczi János – 5
Barna lecserélése után Ferenczivel sem változott az a helyzet, hogy rendre a bal oldalunkon vertek meg minket a Haladás játékosai. Ez persze nem biztos, hogy mindig az ő sara, mert rá támadásban is nagy szerep hárul, és egy labdavesztés esetén nem tud visszaérni időben. Az előre játéka hasznos, több veszélyes beadása is volt. Tudjuk, hogy ő sem épült még fel teljesen, reméljük, a két hetes pihenő neki is jót tesz majd.

Kusnyír Erik – 6
Ahogy már említettük Cikosnál is, a jobb oldalunkon nem nagyon tudott támadást kialakítani a vendégcsapat, és ez Kusnyír becserélése után is így volt. Több labdaszerzése is volt, szépen kapcsolódott be a támadásokba, kifejezetten tetszett a játéka.

Albion Avijdaj – 0
Nem volt sok ideje, egy nagy helyzet adódott előtte, amit kihagyott. Bízom benne, ha sikerül megszerezni az első gólját, akkor az majd hozza magával a többit is.

∼•∼

Herczeg András
Kicsit meglepett, hogy nem 4-4-2-ben küldte ki a srácokat, de ezzel a 4-1-4-1-gyel és az egészen magas letámadással – főleg az első félidőben – teljesen elfojtottuk a Haladás támadás építését, nem is tudták földön kihozni a labdát, csak ívelgetéssel, azokat pedig nagyrészt el tudtuk fejelni. Szépen felépítette Bandi bá’ a rendszert, ami működött is. Sajnos, egyéni hibák vezettek a pontvesztéshez.


—   A mérkőzés színvonala   –   Csapatunk teljesítménye   –   A bírói ítéletek   —

A meccs nem volt rossz színvonalú, sok helyzettel, lövéssel. A csapat a feladatot amit kapott Herczegtől szerintem megvalósította. De az egyéni hibák pillanatok alatt elronthatnak egy amúgy kézben tartott meccset. A játékvezetővel különösebb gondunk nem lehetett, egyedül talán a hosszabbításban volt egy gyanús eset, amikor Könyvest visszahúzták és kaphattunk volna egy szabadot a kaputól 19-20 méterre.

Elég csalódottan jöttünk el a stadionból tegnap este, de ma délelőtt újranéztem a meccset, és amúgy nem voltunk rosszak. A kihagyott helyzetek miatt foghatjuk a fejünket, de több olyan játékosunk is van, aki kifejezetten ígéretes. Lehet, hogy lesz, aki nem ért esetleg egyet a játékosok értékelésével, de talán egyedül Mészáros volt, aki gyengébben játszott, mint ahogy várhattuk volna tőle. Reméljük, hogy a két hetes szünetben a „félkész” játékosaink is teljesen rendbe jönnek majd, és a helyzeteink kihasználásán is tudunk javítani. Újpestre megyünk majd szeptember 15-én, ahonnan pontos, fegyelmezett játékkal pontot vagy pontokat is elhozhatunk. Addig is szurkoljunk a magyar válogatottnak, akik jövő héten megkezdik a szereplésüket a Nemzetek Ligájában.

(képek forrása: dvsc.hu)