LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

A lecke fel van adva

Tekintsünk vissza a Győr elleni bajnokira, majd térjünk rá az előttünk álló feladatra. Pénteken a Kisvárda látogat a Hódosba! Célunk a győzelem, itthon kell tartani a két pontot az alaposan megerősödött ellenfelünkkel szemben. Közvetlen riválisunkat fogadjuk tehát hazai pályán, igazi rangadóra van kilátás!

Győrbe látogatott csapatunk, hogy letudja a szezon egyik legkellemetlenebb feladatát, megmérkőzni a bajnoki- és BL címvédővel. Az első percekben el is dőlt a meccs, aminek amúgy sem volt kérdéses a végkimenetele. Azonban szerintem senki nem álmodott ilyen kezdésről, hogy a tizennyolcadik percben még csak három szerzett gól szerepel a nevünk mellett. Ekkor már megvolt a közte tíz. A kiütéses vereség lehetősége lógott a levegőben, köszönhetően pontatlan támadójátékunknak, és Kiss Évának aki ihletett formában védett. Ezután azonban feltámadt a DVSC és sikerült közelebb férkőzni a Danyi Gábor vezette Győrhöz. A szünetre hét gólos hátrány tudatában vonulhattak az öltözőbe a lányok. A második játékrész már szebben alakult, nem volt ekkora hullámozás a játékunkban. Összességében vállalható, tizenegygólos vereséget szenvedtünk a világ legjobb csapatának otthonában. Jár a piros pont a lányoknak, hogy a borzalmas kezdés után sem törtek meg, hanem küzdöttek és méltósággal harcoltak. Kovács Anna hét gólt szerezett, ezáltal nem csak a DVSC, hanem a mezőny legeredményesebb játékosa lett, kiemelkedően játszott még Bulath Anita is, aki vezére volt a csapatnak, nemcsak védekezésben adott stabilitást, hanem támadásban is hatékonyan kézilabdázott. Vantara-Kelemen és Varsányi ezúttal gyengébb napot fogtak ki, de örömteli, hogy a két fiatal Szabó Panna és Arany Rebeka megmutatta, ha kell lehet rájuk számítani! Még annyit fűznék, hozzá, hogy Bordás Réka is jól szállt be a meccsbe, fiatal beállónk egyre jobban felveszi az élvonal ritmusát! Kötelező feladat letudva, láthattuk, nem kell megijedünk az előttünk álló nehézségektől! Ebből a meccsből is tanulva készülhetünk azokra az összecsapásokra melyeken mi számítunk esélyesebbnek!

Végeredmény: Győri Audi ETO – DVSC SCHAEFFLER 34:23 (18:11).

Pénteken vár ránk a következő feladat, hazai környezetben a Kisvárda ellen kell megmutatni, mire is vagyunk képesek egy közvetlen rivális ellen. Ha a számokat hívjuk segítségül a lehetséges eredmény megtippeléshez, akkor azt látjuk, nagyon kiegyensúlyozott a mérleg. A szabolcsiakkal feljutásuk óta négy alkalommal mérkőztünk meg, két győzelem mellett egy vereség és egy döntetlen szerepel. A gólok eloszlása is nagyon kiegyensúlyozott, eddig százszor zörgettük meg a kisvárdaiak hálóját, kapott gólok tekintetében pedig kilencvenkilencnél járunk. Ezen adatok alapján bármilyen eredmény is kisülhet ebből a párosításból, de természetesen mi bízunk csapatunkban.

Ha a bajnoki tabellára pillantunk azt láthatjuk, hogy a DVSC a nyolcadik helyről várja a folytatást kettő ponttal a zsebünkben, míg a Kisvárda eddig megszerzett öt egységével a negyedik helyet foglalja el. Ellenfelünk hazai pályán megverte az újonc Mosonmagyaróvár, valamint a Budaörs csapatát, idegenben az Alba Fehérvár vendégeként döntetlennel zárták az összecsapást. Házi góllövő listájuk élén az ex-lokista Hakunova Marija áll tizenhárom góllal, őt követi Aneta Benko és Guialo Isabel Wangimba egyaránt tizenegy-tizenegy találattal.

Keretüket külföldiek alkotják, megfűszerezve egy két magyar játékossal, akik leginkább a kispadon (vagy inkább a lelátón) ücsörögnek meccsről meccsre. Kivételként Orbán Adrienn és Pásztor Bettina erősíti a szabályt, kettőjükkel komolyabban számol Vlatko Djonovic vezetőedző. Óriási csalódás volt számomra Betti távozása, nem is feltétlenül az, hogy eligazolt a DVSC-től, hanem az, hogy pont Kisvárdán kötött ki. Biztos megvan mindennek az oka, ami eddig nem került nyilvánosságra, de mégis fura, hogy ez a döntés született. Betti decemberi évértékelőnkben így fogalmazott: … Szerintem Debrecenben egy élmény játszani akár fiatalként, akár felnőtt játékosként. Úgy gondolom, hogy ez egy nagycsalád. Ilyen szurkolótábora az országban nem sok mindenkinek van, sőt, szerintem nekünk van a legjobb!”

Aztán később kiderült, hogy elhagyja csapatunk a szabolcsiak kedvéért. Azt láthattuk, jól sikerült a beilleszkedése új csapatába, fontos védésekkel jelentkezik meccsről meccsre, mellyel részese az eddigi „sikereknek”. Az elmúlt években láthattuk Betti milyen jó teljesítményre is képes, ha elkapja a fonalat, ezt kellene megfordítani, játékosaink biztos tudják melyek azok a lövésformák, amikkel zavarba lehet hozni. A mérkőzés végkimenete szempontjából elhanyagolhatatlan tényező lesz, hogy ne tegyük naggyá korábbi hálóőrünket. A Békéscsaba elleni meccsen látott gyors játékot alkalmazva, szélről is meg kell bontani ellenfelünk védekezését. Könnyű gólokkal terhelni kapujukat, támadásnál pedig az lehet a legfontosabb szempont ne adjunk ajándék labdákat ellenfelünknek mellyel saját fegyverünket fordítanánk ellenünk!

Mindenki döntse el, miként viszonyul pénteki ellenfelünk játékospolitikájához, számomra rettentően elkeserítő ez a szemlélet, amivel riválisunk rendelkezik. Ha egy csapat légiósokat igazol, az még nem feltétlenül baj, de mit nem tud egy magyar, vagy éppen európai, hogy Afrikából játékost kell igazolni Wangimba személyében? Mi a létjogosultsága annak, hogy telepakoljuk a keretünket külföldiekkel, hol marad a mértékletesség? Amíg pénz van, addig lehet nagy lábakon élni, majd aztán lehet sopánkodni, hogy lehet nem ez volt a helyes út. A szezon végén majd levonhatjuk a konzekvenciát, melyik klub érte el célját, a nemzetközi szereplést. Ha a Kisvárda lesz az, én akkor sem tudok velük azonosulni. Szerencsére a Loki nem ezt az utat járja, de erről már sokszor szó esett. Egy gondolat vetődött fel bennem: nagyon sok játékostól lehet hallani mekkora erőt ad a közönség buzdítása, bár gólokban nem mérhető, mégis igaz. Most ha azt vesszük, mennyire érzi, érezheti a szurkolók támogatását egy olyan csapat, ahol a magyar nyelv ennyire háttérbe szorul? Illetve ez fordítva is érdekes dolgot vet fel, mennyire fogja meglepetésként érni a játékosokat a Hódos atmoszférája?

Anna Punko továbbra is maródi, Lotte Grigel remélhetőleg pályára tud lépni, óriási szükségünk van dán irányítónk játékára, Oguntoye Viktória Győrben már kerettag volt, szereplése kérdéses. Biztató Kovács Anna formája is, szépen termeli a gólokat, bár legutóbb büntetőknél megingott a keze, mégis kulcsszerep hárul rá. Nagyon küzdelmes, szoros mérkőzést várok, melyen behúzzuk a győzelmet, hazai pályán nem lehet más célunk, mint itthon tartani a két pontot. Legyünk minél többen, szurkoljuk ki a diadalt!

K&H Liga Női NB I 4. forduló:
2018. szeptember 21 18:00

DVSC SCHAEFFLER – Kisvárda Master Good SE

Játékvezetők: Herczeg Péter – Südi Péter.

Hajrá Debrecen! Hajrá Loki!

(képek forrása: dvsckezilabda.hu)