LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

A lehetőség kapujában

Kedvező helyzetben vághat neki az albán túrának a DVSC. Varga Kevin duplája, valamint Haruna Garba találata révén jelentős lépést tett csapatunk annak érdekében, hogy sikerrel vegye az Európa Liga selejtezőjének első fordulóját! Bízunk a fiúkban, de nem eshetünk abba a hibába, hogy azt hisszük, ez már egy lefutott párharc. Kőkemény kilencven perc előtt áll csapatunk.

Mikor eldőlt, hogy ismét indulunk a nemzetközi kupában, több ismerősöm azt mondta, felesleges nyűg ez mindenki számára, nincs kész a csapat arra, hogy ismét megmérettesse magát Európában. Érvekkel ezt a szemléletet is alá lehet támasztani, de már akkor is úgy gondoltam, hogy a bronzérem a miénk, nem veheti el tőlünk senki, az hogy ehhez kapcsolódik legalább két EL meccs az ne legyen már olyan probléma, amire nem létezik orvosság. Ahogy teltek a napok egyre jobban vártam már a párharc első meccsét, folyamatosan figyeltem, hogy áll a jegyeladás, mennyi nézőt vonz ki a stadionba az EL selejtezőben induló Loki. Ismét vártam azt, mikor jön el a meccsre indulás pillanata. A debreceniek szeretik a futballt, szeretik ezt a csapatot, ezt mutatta az is, hogy több mint tízezer ember tekintette meg a meccset a stadionban. Régen volt ekkora érdeklődés a csapat iránt, ráadásul az is biztos, hogy akik kilátogattak, a Lokira voltak kíváncsiak, nem az ellenfélre, hiszen az albán pontvadászat ezüstérmese nem kimondottan ismert hazánkban.

A Loki győzelemmel hálálta meg a bizalmat, kiszolgálta közönségét. A szurkolóink remélhetőleg olyan érzelmi töltetet kaptak, ami miatt későbbi meccsekre is kilátogatnak majd. De nem csak számukra lehetett ez a győzelem inspiráló, ez a győzelem talán még jobban összekovácsolja a játékosokat és a szurkolókat. Erre alapozva lehet egy sikeres szezonban reménykedni. A párharc azonban két mérkőzésből áll, és még hátra van a visszavágó.

Csütörtökön este 20 órakor kezdődik a visszavágó, melynek győzelmünk ellenére is komoly tétje van. Nem szabad elhinni, hogy megvan a továbbjutás. Vezetőedzőnket ismerve nem férhet kétség hozzá, hogy ezt a játékosoknak is ki fogja hangsúlyozni. Tetemesnek tűnhet az előnyünk, azonban hatalmas öngól lenne lefutottnak tekinteni a párharcot. A győztes csapaton ne változtass elvet követve szerintem ugyanaz a tizenegy játékos fogja kezdőnket alkotni idegenben is, mint hazai pályán. Nagy Sándor helye megkérdőjelezhetetlen, védelmünket sem hiszem, hogy megbontaná Herczeg András, bár Kinyik Ákos mintha hiányozna a védelem tengelyéből. Bódi Ádám helyettesítése továbbra is komoly fejtörést okozhat, de valószínűleg ismét Trujic igyekszik elfeledtetni Bódi hiányát. De azt is elképzelhetőnek tartom, hogy Garba kezd és majd őt váltja Takács, azonban ez egy nagyon rizikós forgatókönyv, főleg abban az esetben ha hátrányba kerül a csapatunk.

A Kukesi „albérletben” fogadja majd a Lokit, Elbasan városában rendezik majd az összecsapást. Hosszú éveken át megtapasztalhattuk milyen hazai pálya az, ami nem is a miénk. Egy ilyen költözés nem könnyíti meg egy csapat dolgát sem, ám ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy hatalmas lendülettel kezdik a meccset a hazaiak, remélve, hogy minél hamarabb eredményesek tudnak lenni, ezáltal nyíltabbá téve a párharcot. Egy esetleges korai gól vérszemet adhatna az albán csapat számára. Védekezésünk kulcsfontosságú lesz különösen a középpályán, minél hamarabb meg kell törni a támadásokat. Ha kibekkeljük az első nagy rohamokat, de továbbra is támadásban marad az albán ezüstérmes, akkor eredményes kontrajátékkal, jó helyzetkihasználással hamar pontot tehetünk az ügy végére. Tőzsértől várok jó pontrúgásokat, vagy forintos labdákat, ő fontos láncszem lehet.

Elfogadhatatlan lenne ha kiesnénk, és nem szabad elszalasztani annak a lehetőségét, hogy egy Serie A csapatot fogadhassunk hazai környezetben. Azonban a következő lépcsőfokot Albániában kell teljesíteni, egyelőre arra kell fókuszálni! Nem ismétlődhet meg a boriszovi rémálom, bár most nem a csoportkör a tét, „csupán” az első körből való továbbjutás. Ne romboljuk le, amit eddig felépítettünk! Olyan szépen egymásra talált a csapat és a szurkolók, ne feledjük együtt többre vagyunk képesek!

Az összecsapást Sztaniszlav Todorov vezeti majd, nemzetközi színtéren is rutinos játékvezetőről beszélünk. A 42 esztendős sporttárs 2006 óta tagja a Fifa keretének. A mérkőzést csütörtökön 8 órai kezdettel az m4 sport honlapja élőben közvetíti majd.

Hajrá Debrecen! Hajrá Loki!
Iceman

A borítókép forrása: www.dvsc.hu