LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Kiváló kezdés az EHF-kupában!

Győzelemmel kezdtük nemzetközi kupa csoportkörét, a lányok kiélezett meccsen szerezték meg a két pontot. Januárban nagyon sűrű a program, alig ért véget a meccs Törökországban, némi pihenés után szerdán a magyar bajnokságban vár ránk a következő feladat. A keleti országrész csapatai mérik össze tudásukat a Kisvárdán.

A tervezettnél nehezebben, érdekes körülmények között érkezett meg Kastamonuba a DVSC SCHAEFFLER női kézilabdacsapata. A zavartalannak nevezhető repülőút után Ankarától a célig busszal utazott (volna) tovább a társaság. A jármű meghibásodása okozott néhány kellemetlen percet, de végül épségben megérkezett mindenki a szállóba. Kastamonuról annyit érdemes tudni, hogy területe csaknem háromszorosa Debrecenének, lakossága közel 373 ezer fő. A mérkőzést a Kemal Atatürkről elnevezett sportcsarnokban rendezték. Jelena Despotovic szerezte csapatunk első gólját az EHF-kupa csoportkörében, melyet további harminc találat követett. A hazaiak részéről Iskit és Özel volt elemében, átlövéseikkel rendre eredményesen zárultak a támadásaik. Vezetőedzőnk a kilencedik percben gondolta úgy először, hogy van mit átbeszélni, ugyanis ekkor már jelentős fölényben volt a Kastamonu a gólok tekintetében (6-3). A folytatásban feljavuló támadójátékunk sem volt elegendő a fordításhoz. Védekezésünkbe mindig megtalálták a hibát a házigazdák, ebben a kiszolgáltatott helyzetben kapusaink sem tudták egy-egy védéssel megtörni a törökök lelkesedését. Vili bácsi előbb Oguntoyét majd Szabó Dorcit is pályára küldte, de érdemi változást nem hozott egyik csere sem. Arany Rebeka góljai révén sikerült közelebb zárkóznunk, így harminc perc játékot követően kétgólos hátrányból várhattuk a folytatást (17-15).

A második játékrészben is folytatódott a folyamatos üldözőverseny, stabilan ott lihegtünk vendéglátóink nyakán, de a vezetést nem eresztette ki a kezéből Hakan Günal együttese. Kovács feljavuló támadójátéka jelentette számunkra a reményt, illetve továbbra is hibátlanul lőtte ziccereit Arany. Csak a statisztikát böngészve vettem észre azt a tényt, hogy a szünetet követően rövid időn belül duplázott Vámos Petra, továbbá Karnik Szabina is betalált majd a harmincnegyedik perctől csak Anna (7), Rebi (5), valamint Jeca (1) volt eredményes. Iskit és Özel mellett Uskova is gólerősen kézilabdázott, ugyanakkor kevesebbszer alkalommal tudtak betalálni, mint az összecsapás első részében. Hálónkat Triffa Ági őrizte, ekkor feljavuló védekezésünknek is köszönhetően bemutatott fontos védéseket. Drámaian alakult a forgatókönyv, hiszen hiába egyenlítettünk többször is, a vezetést nem sikerült átvennünk, előbb Petrus Mirtill lövése megy el a kapu előtt, majd poszttársa, Kelemen Évi ment bele a hazaiak védőjébe. Kicsivel több mint egy perccel a vége előtt Özel passza után Coscun gyenge lövését védi Triffa, hálóőrünk Despotovicnak passzol, majd Vámoshoz kerül a játékszer, ezt követően Kovács húzza le jobbszélre, Arany pedig kíméletlenül bevarrja. Günal időt kér, célja nem más mint kitalálni valami figurát amivel, az egyik pontot megmenthetik a vendéglátók. Hét a hatban támadnak a törökök, de eredménytelenül, Ági ismét véd, ezzel biztossá válik, hogy győzelemmel kezdjük a csoportkört. A második játékrészben érdekes volt látni azt a védekezési formát, hogy Kovács volt a jobb oldali kettes, Karnik a pedig a hármas védőnk, viszonylag kevésszer fordult elő ez a felállás a korábbiakban, mindenesetre arra jó volt, hogy sikerült megfékezni az átlövésből kapott góljaink számát. Csoportunk másik mérkőzésén a Thüringer magabiztos győzelmet Banik Most otthonában.

Kastamonu Belediyesi – DVSC SCHAEFFLER 30:31 (17:15)
DHK Banik Most – Thüringer HC 27:35 (13:18)

Szerdán koraeste ismételten idegenben kell pályára lépnie a piros-fehér hölgykoszorúnak. Ellenfelünk a bajnoki táblázat tizedik helyét elfoglaló Kisvárda gárdája lesz. A Szabolcs megyei kisváros csapata jelentősen kicserélődött kerettel vágott neki a 2019/2020-as idénynek. A korábban tapasztalt légiós áradat helyett többségében magyar játékosokkal képzelték el a folytatást a klub vezetői. Összesen tizenegy játékos távozott, a teljesség igénye nélkül írok le néhány meghatározóbb nevet: Maria Hakunova (lánykori nevén: Garbuz), Tamires Morena, Andrea Klikovac, Isabell Guialo. Ahol ennyien elmennek, ott fontos az is, hogy érkezzenek újak. Minden poszton ráfért az erősítés riválisunkra. Első körben a vezetőedző személye volt kérdés. Az előző évadnak még Vlatko Donovic irányításával vágtak neki, ám a szakember egy Mosonmagyaróváron elszenvedett vereséget követően lemondott, feladatkörét a szezon végéig Dévényi János vette át. A nyári pihenő alatt a felkészülés kezdetére kinevezték az új vezetőedzőt, Bakó Botondot. Magyar edző, magyar játékosok, ez volt az elképzelés a keretet illetően. Ennek a tervnek a megvalósítása érdekében szerződtették a kapuba Lajtos Nórát (MTK), beállósnak Dombi Lucát (DKKA), átlövőnek Siska Pálmát (Nyíradony), Bárány Krisztinát (Hypo), Mészáros Rékát (DAC). Mellettük érkeztek külföldiek is pl: Tena Petika és Veronika Habánkova. A sportban vannak előre nem tervezett dolgok, főként a gyermekáldás húzhatja keresztül az előzetes elvárásokat, ezen oknál fogva vált ki szezon közben Tamara Radojevics. A kispad rövidségére való tekintettel igazoltak további két kézilabdázót a téli szünetben, így került Kisvárdára Sanja Premovic és Alena Ikhneva.

Legutóbb a nyírségben épp nőnapon, azaz március 8-án tettük tiszteletünket, akkor hat góllal bizonyultunk jobbnak (17-23). Jelena Despotovic nyolc góllal terhelte meg a várdai kaput, továbbá három-három gólt szerzett a Punko, Grigel, Bordás trió. A hazaiak részéről a beállós Vesna-Milanovic Litre volt a legeredményesebb öt találattal, valamint szélről Aneta Benko is megszórt minket. Ebben az idényben eddig három győzelmet, két döntetlent és hat vereséget tudnak felmutatni. A két újoncon kívül csupán a Békéscsabát tudták megverni, azonos ezekben az összecsapásokban, hogy mindig hazai pályán sikerült nyerniük. Döntetlennel zárult a Vác elleni meccsük szintén Kisvárdán, a legutóbbi fordulóban azonban Mosonmagyaróvárról hozták el az egyik pontot. Nagy falatnak bizonyult nekik a Győr, Fradi, Érd, Siófok, MTK, Alba Fehérvár elleni találkozójuk. Legeredményesebb játékosuk még mindig Tamara Radojevic (aki október vége óta nem lépett pályára) negyvenöt találattal, őt követi negyvennégy góllal Veronika Habánkova, majd egy régi jó ismerős nevét olvashatjuk, ugyanis Siska Pálma is megzörgette már az ellenfelek hálóját harminchét alkalommal.

Az elmúlt években egy alkalmat leszámítva győzni tudtunk Kisvárdán, ezzel a céllal vágunk neki ismételten a nagyjából száz kilométeres útnak. Hosszabb kispadunk, összeszokottabb keretünk van, mint ellenfelünknek. Törökországból már szombat este hazaértek a lányok, megvolt tehát az idő a regenerálódásra. Abban bízom, hogy sikerül úgy elhoznunk a két pontot, hogy kulcsjátékosaink ne játsszanak többet 35-40 percnél. Számítunk Karnik Szabinára, Elke Karstenre és a többiekre a megfelelő rotálás reményében. Remélhetőleg megtelik a vendégszektor és remek hangulatú meccset láthatunk, bízom abban, hogy nem ismétlődik meg a tavalyi incidens a szurkolók és a helyi rendezők között. Aki teheti szurkoljon a lányoknak a helyszínen, ha ez nem lehetséges, nézze a klub közvetítését a szokásos helyen, azaz a DVSC Kézilabda youtube csatornáján.

K&H Liga Női NB I 12. forduló:
2020. január 8. 18:00 Kisvárda, Városi Sportcsarnok.

Kisvárda Master Good – DVSC SCHAEFFLER

Játékvezetők: Horváth Péter – Marton Balázs.

Hajrá DVSC! Hajrá Debrecen! Mindent bele lányok!

Iceman