LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Tegyük fel a pontot az i-re

Kétkedve fogadtuk a csapat körül tapasztalható téli történéseket, élen az edzőváltással. A rutinosnak épp nem mondható Vitelki kinevezése, az elmaradó edzőtábor, a gyengécske edzőpartnerek, és az igazolások elmaradása (illetve késői megtörténte) a legtöbb szurkolót igen szkeptikussá tették, köztük minket is. Ám ahogy azt január legelején is leszögeztük, Vitelkinek és stábjának mindenképp szerettük volna megadni a bizalmat, ezért úgy határoztunk, hogy megvárjuk az első öt tavaszi fordulót, mielőtt ítéletet mondunk vele kapcsolatban. Eddig eltelt négy meccs, és a csapat olyan eredménysort tudott produkálni, ami alapján mi már a DVTK elleni győzelem után kimondtuk: az új edzői stáb kinevezése nyerő húzás volt. Jön azonban az a bizonyos ötödik meccs, ami még ugyanabba a nehéz sorba illeszkedik, mint a korábbi négy összecsapás. Történjen azonban bármi a dobogós helyen álló Mezőkövesd ellen, Vitelki munkásságát mindenképp pozitívan fogjuk értékelni az eddig látottak alapján. Viszont itt a lehetőség feltenni a pontot az i-re, avagy fricskázzuk meg a Tállai FC-t a Nagyerdőn!

A DVTK elleni győzelem vezéráldozatokkal járt, a fejbe rúgott és agyrázkódást szenvedő Kinyik, valamint a találkozón izomsérülést szenvedő Bényeit is nélkülöznünk kell szombaton. Nagyon problémás dolog ez, hiszen a jobbhátvéd és a védekező középpályás poszt egyébként is kritikus pontnak számít nálunk a tavasszal, a középpályán Tőzsér és Haris kidőlése miatt szükség van Kusnyírra, így a jobbhátvéd poszton maradt Bényei és az új igazolás Habovda, aki a Vidi elleni találkozót követően eltűnt a keretből. Most, hogy Bényeivel megint nem számolhatunk, ismét lehetőséget kaphatna az ukrán játékos, remélhetőleg az ő egészségével nincs gond. Az említett két próblémás pozícióhoz csatlakozott most a védelem közepe, ami eleve tragikus volt az ősszel, bűnbaknak pedig sokan Szatmári Csabát kiáltották ki ez ügyben. A szőke bekk most visszatérhet egy meccs erejéig a kezdőbe, hogy bebizonyítsa, alaptalanok voltak a vádak vele kapcsolatban. Az mindenesetre nem jó jel, hogy a tavasszal eddig jól működő védelmet most két helyen is kénytelenek leszünk megbontani. Egyébként a sérültekre rátérve, szerencsére Bényei és Kinyik a következő fordulóban már minden bizonnyal játszhatnak, és jó ütemben halad Haris és Tőzsér felépülése is. Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy utóbbi pillanatnyilag egyáltalán nem hiányzik a kezdőnkből, és ezt minden rosszindulat nélkül mondom.

Vitelki taktikai repertoárja így igen csak szűkös lesz a Kövesd elleni bajnokira, gyakorlatilag azok alkothatják majd a kezdőt, akik egészségesek. A két említett kényszerű cserét leszámítva ugyanazt a kezdőt várom, mint amelyik Diósgyőrben győzedelmeskedni tudott. Csereként besegíthet majd Garba, Milunovic, illetve a fiatal Baráth, vagy ha ég a ház, akkor Kundrák. Nagyon más variációnk nincs. Kuttor Attila ezzel szemben gyakorlatilag összes kulcsjátékosára számíthat, sem sérültjük, sem eltiltottjuk nem lesz. Ami viszont mellettünk szól, hogy múlt héten elbuktak egy komoly rangadót a Vidivel szemben, majd a hétközben még kupameccset is játszaniuk kellett, meg is szenvedtek az élvonalban sereghajtó Kaposvár ellen, de végül győzni tudtak 2-1-re hazai pályán Cseri utolsó pillanatban szerzett góljával. A kövesdiek egyébként vegyes csapattal álltak fel, a kulcsemberek a kispadon kezdtek, ám a második félidőben Bereczet, Zivzivadzét és Cserit is kénytelenek voltak becserélni. A mieink tehát mindenképp fittebbek lehetnek, mint a sárga-kékek.

A Mezőkövesd idei szereplése egyébként figyelemre méltó, annak ellenére állnak még mindig (simán) dobogós helyen, hogy sokan még most is hajlamosak egy legyintéssel elintézni őket. Eddigi 20 meccsükön csupán öt vereséget szenvedtek el, és jellemezően ezeket sem rangadókon. Érdekesség, hogy az ötből kétszer a Paks fogott ki rajtuk, az atomvárosiak idén oda-vissza legyőzték eddig a Kövesdet. A maradék háromból egyet a múlt héten a Vidi ellen szenvedtek el, illetve akadt még két hazai vereség a Honvéd, valamint a DVTK ellenében. Ezeket leszámítva viszont nagyon stabilan gyűjtögetik a pontokat, az ősszel a Ferencvárostól és a Viditől is pontot csentek, tavasszal pedig győzni tudtak a Kispest otthonában. Az ellenünk vívott idei egyetlen találkozójukat 3-1-re megnyerték Mezőkövesden, emlékezetes, hogy azon a mérkőzésen mutatta be a bohózatba illő védekezését a védősorunk…

Az utolsó két hazai, Kövesd elleni bajnokin csak ő talált be… (Enderson ötlete nyomán)

Van miért tehát visszavágni, a dolgunk azonban nem egyszerű. A Kövesddel mindig szoros meccseket szoktunk vívni, és nem egyszer tréfáltak már meg minket. Vitelki azonban új szemléletet hozott, a csapat már nem feltétlen védekező mentalitásban játszik, remélhetőleg a harapós, letámadásos taktikával zavarba tudjuk majd őket hozni. Kulcsfontosságú lesz a középpályán Berecz semlegesítése, aki a csapat motorjának számít, míg a támadó harmadban az ősz elején szárnyaló Cseri, valamint a gólgyárosnak számító Zivzivadze szemmel tartása lesz majd fontos feladata a védelmünknek. Megoldottunk már ennél nehezebb feladatot is idén, miért ne sikerülhetne tehát ez is?

Holnap az ínyencek Loki-napot tarthatnak, hiszen 15 órától a kézis lányok játszanak a Hódosban a Vác ellen, majd rögtön utána, 17 órától kezdődik a Kövesd elleni bajnoki a Nagyerdei Stadionban. Előbbit adja az M4, utóbbit azonban nem (csak online), de aki teheti, az szurkoljon a csarnokban, illetve a lelátón mindkét mérkőzésen!

Hajrá Loki!

(fotó: dvsc.hu)