LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Mi játszottunk, a Kövesd gólokat lőtt

A Mezőkövesdet fogadtuk szombat délután a Nagyerdőn. Az összecsapást a Debrecen a hatodik helyről várta, míg a vendég Mezőkövesd a dobogó legalsó fokáról. A Loki előző bajnokiján 2-1-es győzelmet aratott Diósgyőr otthonában és Vitelki Zoltánnal még veretlenül láthatta vendégül a kövesdet. A vendégek előző bajnoki találkozóján is 2-1-es végeredmény született, a Fehérvár otthonában kaptak ki ilyen arányban. A borsodiak számítottak az összecsapás esélyeseinek, hiszen remekül szerepelnek a bajnokságban, magabiztosan tanyáznak a harmadik helyen.

A Lokiban ismételten voltak hiányzók. Tőzsér mellett a Felcsúton vállsérülést szenvedő Haris, a Diósgyőrben megsérült Kinyik és Bényei sem állhatott Vitelki Zoltán rendelkezésére. Bényei pótlására másodszor kezdőként szerepet kapott Habovda, a védelem közepén pedig visszakerült a kezdőcsapatba Szatmári. A kövesdieknél letöltötte eltiltását a Fehérvár ellen Vadnai Dániel, aki vissza is került a kezdőcsapatba. Emellett Katanec maradt ki a kezdőből, nem csoda, hisz Zalaegerszegre igazolt kölcsönbe. Az új támadó, Jurina került még ki a kezdőből, helyette Nagy Dániel kezdhetett. A kezdőcsapatok nem tartogattak nagyobb meglepetést.

Az első félidő Loki nyomással kezdődött. Sikerült jó lehetőségeket kialakítanunk, akadtak szép lövések, de a vezető találat nem született meg. Rengeteg hibával játszott mindkét csapat a félidő első felében. Az első helyzetet, sőt, ziccert Szécsi hagyta ki. Az Adenijitől kapott kényszerítő után a kapust is ki akarta cselezni, üres kapura játszani a helyzetet, de Szappanos belekapott a labdába, majd a védők tudtak menteni. Az első komoly lövés, amely kaput talált, az Bódi nevéhez fűződik. Csapatkapitányunk kapura csavarta a szögletet, majd a kapus kiütött labdáját ismét Bódi szúrhatta rá, Szappanosnak kellett ismét szögletre tolnia a lövést A 28. percben egy távoli szabadrúgást ívelt be Besirovic a 16-oson belülre, a kezdőbe került Pillár pedig pontosan fejelt a jobb alsó sarokba, Kosicky nem védhette. Egyáltalán nem volt benne a mérkőzés képében a vendég vezetés, ennek következtében a Debrecent megfogta a bekapott gól. Sajnos nem volt idő észbe kapni sem, mert a 38. percben megduplázta előnyét a Mezőkövesd, méghozzá egy erősen lesgyanús góllal. Besirovicet ugratták ki, aki (a képek alapján valószínűleg nem volt lesen) ziccerben önzeltlenül Zivzivadzet szolgálta ki, akinek csak az üres kapuba kellett bepasszolnia a labdát.

Az első félidőben tehát 0-2-s eredménnyel vonulhattak az öltözőbe a csapatok. A Loki játszotta a futballt, a kövesdiek lőtték a gólokat. Így lehetne röviden összefoglalni az első játékrészt. Bizakodva a fordításban, de legalábbis az egyenlítésben, Vitelki Zoltán cserélt a szünetben. Középpályás helyett csatár érkezett, Csősz le, Garba be. A vendégeknél megsérült Vadnait, Silye váltotta. A félidőben eltervezettek sajnos gyorsan kudarcba fulladtak. A második játékrész rögtön góllal indult, de sajnos nem a várt debreceni góllal. A 48. percben Cseri távoli lövését bravúrral védte Kosicky, a kipattanót Besirovic passzolta be, Zivzivadze lövése még a felsőlécen kötött ki, de az újabb kipattanót Silye bepofozta egy méterről, 0-3. A gól után jöhetett volna a szépítés egyből, vagy legalábbis egy szabadrúgás jó helyről. Adenijit állította meg Farkas a tizenhatos vonala előtt, felborítva őt, de néma maradt Bognár Tamás sípja.

A 60. percben elmaradt egy büntető is, Garbat ráncigálták meg a 16-oson belül, de a játékvezető szerint ez sem volt szabálytalan. A következő percben Varga hagyta el a pályát, helyét Trujic vette át, majd a 71. percben Baráth érkezett Habovda helyére. Negyedórával a vége előtt egy kezezésgyanús szituációban a tizenhatoson belül ismételten nem fújt Bognár. A bíró ezen esteken kívül rengeteg apróbb helyzetben is a vendégeket támogatta. Ami nálunk szabálytalanság volt, az náluk nem. A 76.percben egy szöglet után Berecz lövése a keresztlécen csattant. A kétperces ráadásban jött a szépítő találat: Ferenczi szögletét sikerült a védelemnek kifejelnie, de nem jutott messzire a labda, Trujic 13 méterről egy szép kapáslövést zúdított a hálóba. A végeredmény Debrecen – Mezőkövesd 1-3. A Loki visszacsúszott egy helyet a tabellán, immár a hetedik pozíciót foglalja el, a vendégek pedig közeledtek a második helyen lévő Fehérvárhoz.

Ez nem egy olyan vereség volt, amely után kritizálnunk kellene Vitelkit és a csapatot. Sajnos védekezésben nem bírtuk el Haris, Kinyik és Bényei hiányát egyszerre. Legalábbis nem a Mezőkövesd ellen. Ez a találkozó tökéletesen rávilágított, hogy mégsem elégséges a keret védelme és annak minősége. Szerencsék sem volt, hiába domináltuk végig a találkozót, az egymásután bekapott két gól megfogta a csapatot. A második félidő legelején a harmadik vendég találatra pedig mondhatjuk, hogy rosszkor jött, akármekkora közhely is, itt nagyon igaz.

Osztályzatok

Tomas Kosicky 5 (5.1)
Amit lehetett védett Kosicky, voltak bravúrjai is, a három kapott gólnál sajnos teljesen kiszolgáltatott helyzetben volt, nem tehetett róluk. A harmadik gólnál három nagy védést is láthattunk tőle, de sajnos ez is kevés volt, hogy ne kapjunk újabb gólt.

Jurij Habovda – 4 (4.4)
Szerintem Bényei valamivel jobban tölti be a jobbhátvéd posztot, többet megy fel a szélen segíteni a támadásokat, mint Habovda. Ettől függetlenül nagyobb hibái nem voltak. A 70. percben Baráth érkezett a helyére.

Pávkovics Bence – 5 (4.9)
Ismét a védelmünk legjobbja volt, már sokadszorra, nem rajta múlt, hogy kikaptunk. A második félidőben egy veszélyes megindulása is volt az ellenfél térfelén.

Szatmári Csaba – 3 (3.5)
Ismételten bizonyította, hogy nem üti meg a szintet. Az első gólnál neki kellett volna fognia Pillárt. Ezen kívül számtalan hibát vétett. Nem tudta pótolni Kinyiket, ez egyértelműen látszott sokadjára. Habovda jobb pótlása Bényeinek, mint Szatmári Kinyiknek. Sajnos nincs több belső védő a keretben.

Ferenczi János – 4 (3.5)
Habovdához hasonlóan nem volt túl észrevehető a pályán. A támadásokból nem vette ki annyira a részét, mint szokta. Viszont a gólunknál szerepet játszott, hiszen ő ívelte be a labdát, amit a védelem kifejelt Trujicnak lövésre.

Bódi Ádám – 5 (5.2)
Hajtott becsülettel, főleg az első félidőben, csapatkapitányhoz méltóan. Kétszer Szappanost is megdolgoztatta. A második félidőben viszont nem sokat tett a csapat játékához, a találkozó végére már a szögleteket is inkább Ferenczi végezte el, mert előfordult, hogy  érintés nélkül hagyták el a pályát a pontrúgásai.

Kusnyír Erik 6 (5.3)
Az első félidőben Kusnyír teljesen kivette Cserit a játékból, a mezőkövesdiek egyik legjobbját remekül fogta. Vitelki Zoltán magyar pályákon ritkán látható taktikai elemet vetett be azzal, hogy követő emberfogást alkalmazott a vendégek kulcsjátékosára, így Kusnyír szinte végig a nyakában lógott az első félidőben. Ennek köszönhetően az első játékrészben sikerült is semlegesíteni őt, a kapott gólok azonban ettől függetlenül is érkeztek, és a második félidei offenzívabb játék miatt már nem fogta őt szorosan Erik. Onnantól Cseri is lubickolhatott, a harmadik gólban nagy érdemei voltak. Ettől függetlenül ez szép teljesítmény volt fiatal középpályásunktól!

Csősz Richárd – 4 (4.1)
Remélhetőleg Haris felépül a következő bajnokira, mert Csősz inkább kiegészítő emberként használható. Kusnyír jelentősen jobb munkát végzett védekezésben nála. Az első gólnál ő volt az egyik ember, aki igazán közelről láthatta Pillár fejesét.

Varga Kevin 4 (4.0)
A meccs elején volt a  tizenhatos sarkáról egy szép tekerése, nem sokat tévedett. Ezt leszámítva nem volt sok értékelhető megmozdulása. A 61. percben el is hagyta a pályát, Trujic váltotta.

Szécsi Márk 2 (3.7)
A 18. percben kihagyott ziccere nehezen bocsátható, az egész mérkőzés máshogy alakult volna, ha nem akarja üres kapuig játszani a helyzetet. Tőle mindenképp többet várok a jövőben, talán Garbanak kellene kezdenie a Paks ellen.

Babatunde Adeniji – 4 (5.0)
Adeniji remek formáját nem mentette át erre a mérkőzésre már. Szécsinek adott egy jó labdát, amely akár gólpassz is lehetett volna, de Szécsi elpuskázta.

∼•∼

Haruna Garba – 5 (4.6)
Jól szált be a második félidőre, igazán nagy helyzetei nem voltak, azok a szokásos pár méterről bekotorni való labdák. Egy büntetőt viszont kiharcolt volna…

Nikola Trujic – 6 (5.2)
A ráadásban szerzett egy szép találatot kapáslövésből, legalább neki sikerült bevennie a kaput. Ezúttal jól szállt be a mérkőzésbe.

Baráth Péter 0 (4.8
20 percet tölthetett a pályán fiatal tehetségünk, szép, lassan egyre több játéklehetőségre lesz szüksége, hogy később a kezdőben találhassa magát.

∼•∼

Vitelki Zoltán
Az eredmény miatt nem lehet őt hibáztatni, nem tudja Szécsi helyett bepasszolni a kapuba a labdát. támadószellemben játszottunk, nyomás alatt tartva az ellenfelet. A cseréi sem voltak rosszak, Garba kiharcolt volna egy büntetőt, ha a játékvezető megadta volna. Trujic gólt szerzett, és Baráth lehetőséget kapott ismét.


– A mérkőzés színvonala – Csapatunk teljesítménye – A bírói ítéletek –

A mérkőzés színvonala nem volt rossz, különösen az első félidőben. Jó iramú találkozót láthattak a kilátogatók szurkolók. A csapat küzdött, hajtott 0-3 után is, ha nem is ugyanakkora elánnal, mint 0-0-nál, de nem adták fel és legalább a szépítő gólt sikerült összehozni a hajrában. Említettem a játékvezetőt, ő biztossá tette, hogy ne is lehessen szoros a mérkőzés. Jól jött volna az az 1-2 büntető és pár szabadrúgás, amelyet nem fújt be. A csapat játékával nem vagyok elégedetlen, ez a tegnapi nap nem a mi napunk volt, amelyre még rá is segítettek. Bízom benne, hogy sikerül a Paks otthonában javítani a csapatnak a jövőhéten.

Hajrá Loki!