LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Dzsudzsák visszatér?

A címben feltett kérdésre nem tudjuk a választ. De van számtalan érv mellette és ellene is. Ezen érvek mellett azt is körüljárom, jó döntésnek tartanám-e, ha ismét Loki mezben láthatnánk őt játszani. Pattanjunk együtt rollerre, és guruljunk át a fantáziavilágba!

Az első gondolat, ami felmerülhet bennünk, hogyan lehetséges az, hogy egy másodosztályba kizuhant együttesnél felmerül egyáltalán az elmúlt 15 év legnagyobb magyar reménysége, Gera után szerintem a második legjobb magyar légiós, Dzsudzsák neve. Nem túlzás ez egy kicsit? Tényleg van alapja annak, hogy nálunk játszik?

Nézzük a tényeket. Dzsudzsák Balázs idén betölti 34. életévét. Az elmúlt éveit az Egyesült Arab-Emírségekben töltötte, átlagos teljesítménymutatókkal. 25 évesen 18 milliót ért, mára ez közel arra a szintre esett vissza, ahol 2007-ben eligazolt tőlünk a PSV-hez (akkori értéke 1, a mostani 1,6 millió euro a transfermarkt szerint). A legnagyobb hiányosságának mindig a védekezést tartották (nem ér vissza, és nem jól védi a területeket), a legnagyobb erényének pedig a pontrúgásait.

Gyakran feltűnt a Ferencváros hazai találkozóin, alig telt el úgy átigazolási időszak, hogy ne merült volna fel, hazajön. Hogy ez miért nem valósult meg? Valószínűsítem, hogy azért, mert tudása a 2016-os EB óta óriási zuhanásban van, fizetési igényeivel kevésbé arányos módon. Azok a csapataink, akik egyértelműen EL-csoportkörben gondolkoznak (FTC, Vidi), be kell lássák, Dzsudzsák nem hosszútávú megoldás, számukra ő már nem befektetés. Korábban presztízsigazolásnak tűnt volna, de mára nem ütne akkorát, ha egyik napról a másikra bejelentené valamelyik hazai élklub, hogy szerződést kötött Dzsudzsák Balázzsal. Az elmúlt években hazatért Huszti, Nikolics, Stieber, már nem meglepő, ha valaki hazajön „levezetni”.

Tehát amit megállapíthatunk, hiába van sok pénz egyes csapatoknál, akik megengedhetnék maguknak Dzsudzsákot, azoknak végül nem kell, akik pedig nem engedhetik meg maguknak, azok nem is kacérkodnak a gondolattal. Pedig elképzelhető, hogy ez már lassan nem is pénzkérdés számára, hiszen az eltelt évek alatt bőven olyan összegeket kereshetett, hogy nem az a fő kérdés, 3, 5 vagy 8 milliót ajánl-e neki egy klub. A fő kérdés az lehet, hogyan akarja zárni karrierjét. Nagy ambíciói nem hiszem, hogy vannak, akkor Ázsiából amilyen hamar csak tudott, lépett volna, hogy begyűjtsön még mondjuk egy svájci vagy holland, esetleg belga aranyat. A fő kérdés az, hova vágyik igazán.

Ha ezek a gondolatok végigfutottak frissen kinevezett szakmai igazgatónk, Tőzsér Dániel fejében, akkor nem elképzelhetetlen, hogy valóban tárgyalt Dzsudzsák Balázzsal. A klub költségvetését nem csökkentjük, márpedig Dani visszavonulásával egy nagy, akár 4-6 milliós bérkeret felszabadult. Ha ekkora összegért vállalja az NB II-t, azzal Dzsudzsák csak nyerhet:

1) Itthon, Debrecenben lehet. Vannak üzleti érdekeltségei is, amiket így könnyebben tud intézni.
2) Nem kell túlzottan megerőltetnie magát még az NB I-ben sem. Az NB II-ben meg sztár lesz.
3) A válogatott szempontjából is szerencsésebb, ha itthon készül fel, jobban szem előtt van és mutathatja, hogy készen áll az őszi Nemzetek Ligájára, a pótselejtezőkre és siker esetén a hazai rendezésű EB-re. Most kulcsfontosságú lenne, hogy mielőbb edzésbe álljon és meccsterhelést kapjon, hiszen a vírus miatt március 14-én játszotta utolsó mérkőzését. Az NB II pedig hamarabb kezdődik, szeptemberig pedig jóval több találkozót rendeznek ott.
4) A hazajövetelénél erősebb üzenetet nem tudnék elképzelni, ha még küzd az ellen a megbélyegzés ellen, hogy mindig csak a pénz érdekelte.
5) Feljutás, jó játék és jó NB I-es szerepléssel zárva karrierjét igazi DVSC legendaként vonulhatna be a klub történelmébe. Nem csak egy idegenlégiós lenne, hanem a most felnövő generációnak, a DLA képzésében résztvevőknek is óriási löketet adhatna.
6) Amennyiben vannak későbbi edzősködési szándékai, annak elkezdéséhez szintén nehezen találhatna jobb otthont.

A fenti érvek miatt én komoly esélyét látom hazatérésének. Egyetlen esetet tudok elképzelni, ami ennek gátat szabhat, ha befut hozzá egy veszettül jó ajánlat ($$$) másik csapattól. Na, de most térjünk rá arra, jó döntésnek tartanám-e, ha leigazolnánk? Mi változna?

Egyrészt a DVSC helyét átvenné a sajtóban Dzsudzsák neve. Minden Dzsudzsákról és nem a DVSC-ről szólna. Ha Dzsudzsákot lecseréli Kondás Elemér a félidőben, azt fogják megírni, nem azt, hogy egyébként 3-1-re megvertük azon a meccsen a Kazincbarcikát. De mellette legalább többet foglalkoznak a Lokival, a képeken DVSC mezt fognak látni az olvasók. Ráadásul nagy mértékben megnövekedhet a csapat felé a szimpátia akár más városokból, akár Debrecenből. Jobban fogyhatnak a mezek, a bérlet- és jegyeladások is megnövekedhetnek, az NB II ellenére. Könnyebben visszajuthatunk vele, ha pedig van még 3 év Dzsudzsákban (Huszti 37 évesen vonult vissza), akkor az NB I-ben is leteheti még a névjegyét. Az első keretünk tagjai tanulhatnak tőle, és lenne egy vezér a pályán. Márpedig jelenleg Bódin kívül nem nagyon van olyan személy, akit igazi vezérként tudok elképzelni. Ezek alapján óriási igazolásnak tűnhetne.

Azonban ne feledjük, ha nincsenek valódi karriercéljai nálunk, csak levezetni jönne és a válogatottól is viszonylag hamar visszavonulna, akkor hamar csak egy kolonc lehet a nyakunkon, aki a DVSC lehetőségeihez képest sokat keres és elveszi a helyet más fiatalok (Kóródi, Pintér) elől. Az a fény és csillogás ami a visszatérésével járna, hamar megkopna. Láttunk már ilyet nálunk is, más csapatoknál is.

Nem titok, hatalmas boldogságot éreznék, ha hazatérne Dzsudzsák. De félteném is a csapatot, mert ismétlem, amit tegnapi eszmefuttatásomban is leírtam: szépen focizva, a nézőket kiszolgálva, jövőbeli tervekkel és reményekkel, olyan játékosokkal kell rálépni új utunkra, akik példaképként szolgálhatnak. Vissza kell térnie annak az időszaknak, amikor kiváltság volt, eszmei értéket hordozott a DVSC címerét és mezét viselni! Akár Dzsudzsákkal, akár nélküle.

Addig is, elevenítsük fel, melyik volt a legjobb meccse a DVSC mezében!

Csibu