LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

DVSC 2.0, avagy új szemlélet?

A mai napon sajtótájékoztatót tartott a DVSC új vezetősége. Napok óta rebesgették egyébként a különféle médiafelületeken, hogy a héten bejelentések várhatók. Ennek jött el az ideje a mai napon: röviden vázolták a klub új koncepcióját, valamint három új igazolást be is jelentettek. Röviden összefoglaljuk a látottakat.

A Nagyerdei Stadion sajtótermében Tőzsér Dániel sportigazgató, Szabó Péter elnök, valamint a frissen kinevezett új sajtófőnök, Tóth Csaba foglaltak helyet. Elsőként megtudhattuk Szabó Pétertől, hogy szeretnék Magyarországon kuriózumnak számító módon üzleti alapon működtetni a klubot. Ez dicséretes, kérdés, hogy a mai Magyarországon ténylegesen miként lehetséges mindez, ahol ha feltűnik egy piaci szereplő x összeggel, akkor a NER hajlandó 2X-et betolni a kasszába. Ez tehát jól hangzik, de egyelőre kétséges, hogy ez miként valósulhat majd meg, pláne, ha hosszabb távon komoly céljai lesznek a klubnak (értsd: ne csak a bennmaradás legyen kitűzve az NB I-ben).

A klubon belül egyébként személyi változások is történtek. Tőzsér Dániel személyében sportigazgatója lett a klubnak (korábban szakmai igazgatóként volt egyébként emlegetve), ami egy betöltetlen poszt volt eddig Debrecenben – annyi pontosítást engedjetek meg, hogy 2009-2010 között Bartha Csaba személyében már volt sportigazgatója a klubnak, miként egy ideig Róka Géza is ezt a pozíciót töltötte be. Tény azonban, hogy az elmúlt bő 6-7 évben ez a poszt valóban nem létezett a klubnál. Az új sajtófőnökről is tettem már említést, Tóth Csaba vette át Csubák Zoltán feladatkörét. Emellett megtudtuk, hogy a biztonsági szolgálatot is lecserélik, hogy még egyszer ne fordulhasson elő olyan incidens, mint ami a Paks elleni mérkőzés után történt – mindez tehát azt jelenti, hogy sok-sok év után a Képíró család is távozik a klub kötelékéből. Szó volt még új marketingről, aminek pozíciójához (vagy pozícióihoz?) még mindig keresik a megfelelő személy(eke)t. Cél, hogy ezen a területen is előrelépjen a klub, szeretnének a sajtóval és a szurkolókkal szemben is nyíltan kommunikálni. Ez örvendetes.

Tőzsértől megtudtuk, hogy a szakmai stáb változatlan marad, úgy gondolom, hogy ez a jelen helyzetünkben jó döntés. Kondás Elemér ismeri a közeget, a játékosokat, és van rutinja abban, hogy egy klubot az NB I-be juttasson (lásd Kisvárda). Maradnak tehát a segítői is, így Igor és Dombi is a klub kötelékében lesz a továbbiakban is. A játékoskeretet illetően is történtek bejelentések. Három új igazolást mutattak be, egyikük sem volt meglepetés, hiszen napok-hetek óta mentek a híresztelések velük kapcsolatban. Zöldesi Illésről, Poór Patrikról és Tischler Patrikról van szó. Nézzük sorban őket.

Zöldesi Illés egy kiváló fiatal kapus, az ő érkezésének kimondottan örülök, bár utólag kiderült, hogy csak kölcsönbe érkezett. Reméljük, lesz a megtartására opciós jogunk. Nagy szerepe volt a Kisvárda két évvel ezelőtti feljutásában, miképp a ZTE tavalyi bajnokcsapatának is ő volt a kezdőkapusa. A rutinja tehát megvan a másodosztályban, más kérdés, hogy az NB I-ben nem kapta meg a bizalmat. Ezt személy szerint nem értem, ráadásul azt hittem, hogy Felipe távozása után vele számolnak majd a Várdánál, de inkább leigazolták Dombót a kapuba. Zöldesit egyébként a ZTE is szerette volna tavaly megtartani, ám lehetőségük nyílt a szintén nagy tehetségnek tartott Demjén Patrik leigazolására, és inkább mellette tették le a voksukat. Illés egyébként Kondással is dolgozott már együtt, hiszen ő volt az edzője a Kisvárdának abban az évben, amikor kivívták a feljutást. Biztos vagyok benne, hogy első számú hálóőrnek szerződtettük, akire hosszú távon is építhetünk.

Poór Patrik nagyon eltűnt az elmúlt években, köszönhetően annak, hogy belelépett abba a hibába, amibe sok magyar futballista: Felcsútra igazolt. Az MTK nevelésű „mindenes” annak idején még Dárdai Páltól is kapott meghívót a válogatottba, és bevallom, azt hittem, hogy már bőven 30 éves, így igencsak meglepődtem, mikor szembesültem azzal, hogy még „csak” 26 éves. A felcsúti kalandozás nem sikerült jól (mint ahogy sok más magyarnak sem), így az előző szezont már Pakson kezdte meg. Ősszel még alapember volt, tavaszra azonban kiszorult a csapatból. Szerintem ő is erősítés, főleg hogy a védelem minden posztján bevethető, de alighanem belső védőként számolunk majd vele.

Tischler Patrik szintén nagy tehetségnek indult az MTK-ban, Lencsével annak idején remek párost alkottak. Aztán ő is elrontotta a Felcsúttal, de később megfordult a Vidinél, az Újpestnél, a Honvédnál, legutóbb pedig a Kisvárdánál is. Az utóbbi években kevésbé ment neki jól az NB I-ben, az elmúlt 4 szezonban összesen 10 találatig jutott, igaz, alapembernek sehol nem számított. Viszont az utolsó két NB II-es szezonja említést érdemel. 2016/17-ben a Felcsút, 2014/15-ben az MTK játékosaként jutott 15 találatig a másodosztályban. Márpedig jelenleg mi is itt fogunk szerepelni. Mindenképp szükségünk volt egy rutinos, jó felépítésű támadóra, mert a jelenlegi felhozatalunk meglehetősen karcsú. Ráadásul még ő is csak 28 éves. Szerintem Tischler leigazolása jó döntés volt, ha nálunk is hozza a 15 gólos termést, akkor egy rossz szavunk nem lesz rá.

Dzsudzsák Balázs viszont nem lesz a DVSC labdarúgója, ezt már Tőzsér Dani erősítette meg az újságírói kérdésekre válaszolva. Korhut Mihállyal még nincs aláírt szerződés, de valószínűleg közel állunk a szerződtetéséhez. Vannak még folyamatban lévő tárgyalások, amíg viszont nem kerül pont az ügy végére, addig nem szeretnének nevekkel dobálózni. Itt Korhut mellett alighanem Varga Józsira és Sós Bencére gondolhatunk még.

A klub szeretne felelősen gazdálkodni, nem lesznek szponzori autók, és a jelenleg érvényben lévő szponzori megállapodásokat is átvilágítják (többek közt a mezbeszállítóval történő  együttműködést), és a jövőben a klub számára legelőnyösebb ajánlatok megkötésére törekednek majd. Az akadémiával továbbra is törekednek az együttműködésre, és cél, hogy a jövőben is sok, a DLA-ból kikerülő tehetséget építsen be a DVSC. Ezek úgy gondolom, hogy mind-mind pozitív törekvések.

Mindezek után azonban néhány negatívumot is szeretnék kiemelni a sajtótájékoztató kapcsán, mert az is akadt azért. Először is számomra kissé csalódás volt, hogy a nagy csinnadrattával beharangozott bejelentést lezavarták szűk tíz perc alatt. Konkrétumokból nagyon kevés hangzott el, még ha azok nagy része tényleg pozitívnak is hatott. Óriási fekete pont, amiért lelőtték a streamet a sajtó kérdései előtt, így ezeket már nem hallhattuk élőben. Többek közt így a Dzsudzsák esetleges érkezéséről szóló kérdést és arra adott választ is csak utólag olvashattuk a helyi sajtó hasábjain. Azt sem tudtuk meg, hogy Tőzsér Dánielnek milyen konkrét tervei vagy épp koncepciói vannak a DVSC újjáépítése kapcsán, valamint az esetleges befektetőkről sem kaptunk információt. Két hét múlva startol a szezon, de nem esett szó sem a bérletekről, sem pedig a jegyárakról, márpedig ha a szurkolók fontosak, akkor ez az egyik legfontosabb napirendi pont kellett volna hogy legyen. Ezek azért nem a nyílt kommunikáció jelei, de rendben van, még csak az elején járunk a megújulásnak és nagyon rövid idő áll rendelkezésünkre a váltás és a két bajnokság között.

Nem tudtuk meg azt sem, hogy az új játékosok milyen feltételekkel érkeztek, mennyi időre írtak alá, valamint nem kaptak szót sem a bemutatkozásra, csupán egy fotó erejéig álltak össze. Arról sem kaptunk konkrét információt, hogy mi lesz az esetleges távozókkal (Tőzsér a sajtónak annyit tett hozzá utólag, hogy vannak ajánlatok játékosainkért, de nagy elvándorlás nem várható), és az sem derült ki, hogy mi lesz a légiósok sorsa – szerződést bontunk velük, hosszabbítunk, értékesítjük őket, esetleg csak kölcsönbe távoznak? Ezek mind-mind nyitott kérdések maradtak.

Elindultunk tehát a változások útján, vannak végre ígéretes új igazolásaink, alakul a keret a másodosztályú szezonra. Egy hosszú útnak az elején járunk, aminek az első és legfontosabb része, hogy sikerüljön minél előbb, azaz már a következő szezonban kiharcolni a visszajutást az NB I-be. Ha ez nem sikerül, akkor az nagy tragédia lesz, és minden előzetes tervet átírhat. Drukkolunk, hogy a következő hetekben minden nyitott kérdés megválaszolásra kerüljön és jól kezdjük az NB II-t.

(fotók: dvsc.hu)