LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Nagyító alatt: FK TSC

A Hannover legyőzése és a sötét lónak számító üzbég Fergana elleni iksz után a beleki edzőtábor záróakkordjaként csütörtökön egy dupla edzőmeccs szerepel a Lokomotív programjában. Először a lengyel első osztályú Slask Wroclaw „cseresora” ellen, majd a szerb bajnokság élvonalából érkező FK Topolya ellen lesz fellépésünk. Ennek apropóján a vajdasági ellenfelünket nézzük meg kicsit jobban a nagyító alatt.

Csütörtöki ellenfelünk az FK TSC, Topolyából érkezik, Szerbiából. Ez a helység egészen pontosan a Vajdaság középső részén, az Észak-bácskai körzetben található Szabadka szomszédságában, alig ötven kilométerre a magyar határtól. Hazai mérkőzéseiket a 4500 fős TSC Arénában játsszák, amelyet 2021 szeptemberében adtak a nagyérdeműnek egy Ferencváros elleni avatómeccs alkalmával, amikor is legyőzték a zöld-fehéreket. A szerb élvonalbeli bajnokságban a TSC nagyon jó szezon fut, hiszen a két belgrádi gigász, a Crvena Zvezda és a Partizan mögött a harmadik helyen áll, így ez az összecsapás egy kifejezetten jó erőfelmérőnek ígérkezik a Loki számára.

Kezdetek

Annak dacára, hogy viszonylag újsütetű a topolyai aréna, a klubban vannak azért bőven évek, hiszen 1913-ban Topolyai Sport Club néven kezdte meg működését. A klubhoz az első labdát egy Beer Károly nevezetű úriember hozta, aki az alapítók között volt és kezdetekben mecénásként pénzelte a klubot. Aztán a történelem viharai őket sem kímélték: amikor Bácska átkerült a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságba, 1941-ig a délszlávok államának bajnokságában szerepelt és az akkori módi alapján JAK (Jugoslovenski Atletski Klub) névre keresztelték át. A második világégést követően Egység néven is indultak a jugoszláv alacsonyabb ligákban, de 1974-ben FK AIK néven a harmadosztályban többször is dobogós helyen végeztek. Hat évvel később osztályt léptek és a másodosztályban olyan csapatokkal néztek farkasszemet, mint a Velez Mostar, FK Obilic, NK Zagreb, OFK Belgrád. A szerb kupában két szezonjuk volt, ami említésre méltó, 1951 és 1992. Ugyanis ekkor sikerült eljutniuk a legjobb tizenhatig úgy, hogy két magasabban rangsorolt rivális ellen, előbb a szabadkai Szpartak, majd kruseváci Napredak ellen sikerült a bravúrosan túljutniuk.

Öröm után üröm, majd a Superliga

A gárda a kétezres évek elején a pénzügyi gondok miatt gyakorlatilag megszűnt létezni, de elegánsabb azt mondani, hogy vegetált. Ezért az utánpótlásukat versenyeztették jobbára, majd 2005-ben az FK Bajsa segítségével erősebben tért vissza és ennek örömére felvették a város nevét, és FK Topolya néven igyekeztek minél jobb eredményeket elérni a negyedosztályból elindulva. Két évvel később megnyerték ezt, de végül jóval később, 2011-ben léptek eggyel feljebb, de nem sikerült stabilan megragadniuk. Centenáriumuk évében Topolyai Sport Club néven folytatták, így innen ered a TSC elnevezés. A klub újkori sikertörténete szorosan összefügg Zsemberi János üzletember szerepvállalásával, aki egy telekommunikációs cég tulajdonosa és 2005-ben vette a szárnyai alá a csapatot. Szisztematikus munkája pedig beérett azzal, hogy végül a 2018-2019-es szezonban megnyerték a szerb másodosztályt, a Prva Ligát és az élvonalnak számító Super Ligában minimum stabil középcsapatnak számítanak, hiszen eddig negyedik, ötödik és hatodik helyen végeztek. Ezt a teljesítményt szárnyalnák túl ebben a szezonban Nikola Lazetic tanítványai.

Szabó Zoltán csodája és tragédiája

A vajdasági klub élvonalba való feljutása és azt követően a negyedik hely megkaparintása újoncként a magyar származású és a Kecskeméti TE–nél Tomiszlav Szivics másodedzőjeként dolgozó Szabó Zoltán nevéhez fűződik. Ezt követően a nemzetközi színtéren is kis híján csodát ért el, hiszen a moldáv Petrocub Hincesti csapatán túljutva a román FCSB ellen szenzációs mérkőzésen a hosszabbításban, 6-6 után tizenegyeseket követően búcsúztak csak el. Ez volt a tar tréner búcsúajándéka és egyben hagyatéka a földi világnak, hiszen tragikus hirtelenséggel szívinfarktus következtében elhunyt 2020 decemberében, akit a korábbi szerb szövetségi kapitány, Mladen Krstajic váltott.

Híres topolyai labdarúgók

Azt a lokista érzelmű fanatikusoknak nem kell bemutatni, hogy egykori játékosunk, a közönségkedvenc Könyves Norbert is Topolyából indult el, majd végül magyar címeres mezig is vitte. Érdemes még megemlíteni, hogy a szerb válogatott oszlopos tagja és az Ajax kulcsjátékosa, Dusan Tadic szintén innen lépett rá a világot jelentő deszkákra, valamint a Valenciát is megjáró szintén egykori válogatott Nikola Zigic is a TSC neveltje.

Napjainkban keretüket a Transfermarkt 16 millió euróra taksálja úgy, hogy eladták legjobb emberüket, Mihailo Banjacot az orosz Krasnodarba a nyáron. Helyette a Serie A-s tapasztalattal rendelkező szlovák Nikolas Spaleket megszerezték, de a DVTK–tól is kikölcsönözték Szőke Adriánt a támadósorukat erősítendő. Más nációként a horvát, ghánai, kanadai, bosnyák és macedón képviseli magát a csapaton belül. Legeredményesebb játékosuk a középpályás pozícióban játszó Djakovac 7 góllal, aki egyben a legmagasabb értékkel rendelkezik a keretben. Mellette Mircevski és Ratkov is betalált összesen tízszer. Az előkészítésben pedig egyértelműen Sasa Jovanovic jeleskedik 6 assziszttal.