LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Mérkőzéslátogatási szokások kutatás – Miről van szó?!

Néhány hete felhívást tettünk közé a social felületeinken, hogy önkénteseket keresünk egy készülő kutatáshoz személyes interjúk kapcsán. Nagy örömünkre összejött a szükséges létszám, így az első forduló sikeresen lezajlott. Szeretnénk most picit részletesebben beszámolni arról, hogy egész konkrétan miről is van szó, és mi várható még!

A szerkesztőségünket még szeptember elején kereste meg Bodon György, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástani Doktori Iskola PhD hallgatója, oktatója, és a segítségünket kérte, hogy korábbi kutatását kiterjeszthesse Debrecenre is. Ez ugyanis már egy két éve zajló projekt, ami eredetileg a Videoton kapcsán indult, ennek eredményeiről akár olvashatsz is itt.

Korábban mi is foglalkoztunk ezzel a témával, ám az még egy teljesen másik korszakban készült. Azóta megjártuk az NB II-t, túl vagyunk két tulajdonosváltáson, jelenleg pedig egy izgalmas és sikeresnek mondható csapatépítési projekt kellős közepén van a DVSC, a légkör alapvetően az aranykorszakot idézően pozitív, ezért rettentő kíváncsiak vagyunk mi magunk is, hogy pillanatnyilag hogyan éreznek, gondolkodnak szurkolóink a csapat kapcsán, így örömmel álltunk a kezdeményezés mellé.

Mit kell tudni a kutatásról?

Bodon György, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástani Doktori Iskolájának hallgatója. Doktori disszertációjához tartozó kutatásának témája: „Hogyan függ össze a nézőszám alakulása a látogatók motivációjával és a klubbal szembeni lojalitással, valamint érzelmi kötődéssel?”

A kutatás a fehérvári eredmények mellé, szeretné megismerni a debreceni véleményeket, hogy egyrészről össze lehessen hasonlítani az eredményeket, illetve egybe kezelve megismerje a szurkolói problémákat, amiket publikál, aminek következtében javulhat a kapcsolat klub és szurkolók, szurkolók és szurkolók, szurkolók és szövetség tekintetében.

A kutatás két irányban elkezdődött. Négy szurkolótársunk – köztük a szerkesztőségünk egyik tagja – egyéni beszélgetésben vett részt és elmondásuk szerint nagyon értékes és érdekes volt. Mindenképp támogatni lehet a kezdeményezést. A DVSC-vel kapcsolatos szurkolói véleményekre, mérkőzésekkel kapcsolatos szokásokról, motivációról és a klubhoz való azonosulásokról beszélgettek egy órát. Ha van kedved neked is elmondani a véleményed, részt venni, a gyorgy.bodon@uni-corvinus.hu e-mail címre küldj egy pár sort és felveszik veled a kapcsolatot.

Elképzelhető, hogy a legutóbbihoz hasonló interjús session még egyszer megismétlődik – akár személyes, akár online formában. Ehhez pedig szükség lenne majd ismét önkéntesekre, lehetőség szerint minél szélesebb körből: legyen az fiatal vagy idős, férfi vagy nő, „oldallelátós” vagy „kapu mögötti” szurkoló. Ha ebben a tekintetben szeretnéd segíteni a kutatást, akkor szintén vedd fel a kapcsolatot velünk, vagy az előbb jelzett email címen.

Október elejére pedig elkészül egy kérdőív, amit minél több szurkolónak kellene kitöltenie, hogy hallassuk a hangunkat!

Ezúton is köszönjük mindenkinek az eddigi, valamint a későbbi segítéségét!