LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

A show új irányt vett

Éveken át figyeljük, figyeltük, hogyan változik klubunk élete, lehetőségei, jövőképe. Erre a legjobb objektív lehetőség az, amikor az éves gazdasági jelentésből nyerünk bepillantást a DVSC életébe. Nyolc évvel ezelőtti első cikkem a témában végül sorozattá nőtt, azóta két év kivételével minden év májusában elővettem az előző tárgyévre vonatkozó gazdasági beszámolót és kielemeztem azon részeit, amik nekünk, szurkolóknak lehetnek különösen fontosak. 2022 nyara bombahírt tartogatott: új tulajdonos érkezett! Ez a klub eddigi legdrasztikusabb változásait eredményezte, a két különböző félév pedig nehézzé tette annak megítélését, hányadán is állunk, ezért tavaly ilyenkor cikk sem készült belőle. Most azonban, miután elérhetőek lettek a 2023-as naptári év gazdasági eredményei is, itt az ideje megnézni, hogyan sikerült a tavalyi és tavalyelőtti év, és ez milyen lehetőségekkel, jövőképpel kecsegtet.

A sorozat eddigi részei:
A 2016-os év értékelése: A show megy tovább
A 2017-es év értékelése: A show zátonynak ütközött
A 2018-as év értékelése: A show nem állhat le
A 2019-es év értékelése: A show még lélegzik
A 2021-es év értékelése: A show a túlélésről szólt

NB I-es sportszervezetként az UEFA és az MLSZ Klublicenc Szabályzatának megfelelően konszolidációs kötelezettsége van a DVSC-nek. Azaz minden évben el kell készíttetnie az anyavállalat és leányvállalatainak közös konszolidált pénzügyi jelentését. Mivel a DVSC tulajdonosa a helyi önkormányzat is, így minden tavasszal közgyűlésen kell elfogadni az előző éves gazdasági jelentést, aminek szerves része ez a független könyvvizsgálói jelentés, melyben a pénzügyi gazdálkodásra vonatkozó legfontosabb adatok szerepelnek.  A DVSC honlapján megtekinthető minden erre vonatkozó dokumentum  a gazdálkodás menüpont alatt, 2018-ig visszamenőleg. Én is ezt felhasználva írtam össze gondolataimat, meglátásaimat. A legfontosabb dokumentum számunkra a 30 oldalas Konszolidált, azaz Összevont kiegészítő melléklet.

Pár alapvető gondolatot most is leszögeznék: Nem vagyok szakember, az itt leírtakat ezért kezeljétek fenntartásokkal. Ettől függetlenül igyekszem utánanézni a kifejezéseknek, és már sokadik éve böngészem ezen adatokat, ami miatt azért remélhetőleg nagy luftot nem fogok rúgni (eddig egyszer sem történt ilyen). Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az aktuális beszámoló mindig az előző tárgyévről szól, tehát a legelső, 2017-ben írt cikkem a 2016. január 1-december 31 közötti időszakról, míg ez a cikk (a sorozat hatodik tagja) elsődlegesen a 2023. január-december közötti 12 hónapot dolgozza fel. Kezdjünk hozzá!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ÚJ TULAJDONOS – KIK IRÁNYÍTJÁK A KLUBOT?

2022 júniusa végén robbant a bomba: két évvel Szima Gábor távozása és a DVSC Egyesület létrejötte után ismét tulajdonost váltott a DVSC, külföldi befektetői kör kezébe került a klub. Idézet a dvsc.hu-ról: „Kósa Lajos, az eddig a Futball Zrt. többségi tulajdonosaként ismert DVSC Egyesület elnöke elmondta, hogy lezárult egy korszak és egy másik kezdődik a Loki életében. Bemutatta a DVSC Futball Zrt. Igazgatótanácsának új elnökét, Ike Thierry Zaengelt, a cégvezető pedig mostantól Makray Balázs.”

Három hónappal később Kósa Lajos így nyilatkozott a Haon-nak: „a nyáron egy új partnerrel kezdtünk együttműködést a Loki érdekében. Ennek a befektető partnernek két tulajdonosa van. Az egyik egy örmény üzletember, Roman Gevorgjan, akinek Örményországban vannak érdekeltségei a futballban és a gazdaságban. A másik pedig a DVSC Futball Zrt. igazgatótanácsának elnöki tisztét betöltő francia-német Ike Thierry Zaengel, aki Franciaországban van jelen a labdarúgásban.”

A megállapodás alapján fokozatosan kerültek át a klub részvényei a magyar NSE Sport Invest Kft-hez, míg végül az többségi tulajdonos lett. 2023. december 31-én az alábbi részarányokkal rendelkeztek a klub tulajdonosai:

50,02% | NSE Sport Invest Kft. (Ügyvezető: Zaengel Thierry Serge)
24,83% | DMJV Önkormányzat (Képviselő: Dr. Papp László)
23,11% | Debreceni Vasutas Sport Club, azaz DVSC Egyesület (Képviselő: Kósa Lajos)
2,04% | 12 különböző Kft és Zrt, egyesével 0,04-0,65% közötti aránnyal

Egyből hatalmas „bevásárlást” tartottunk, és bár voltak komoly erősítések (Manrique, Lagator, Megyeri) de Olawale, Dieye, Balbarau, Saná, Loukili a legrosszabb Szima-kukázásokat idézte, és közülük végül hárman is megfordultak a Noah Group anyaegyesületében, a Noah FC-ben. Szerencsére hamar észbe kaptak a vezetők és rájöttek, az NB I-be azért minőségibb játékosokra lesz szükség. Gyakorlatilag ekkor hallottunk utoljára a Noah Group-ról, és a klubnál maradó egyetlen örmény a sportigazgató Hayk Hovakimyan lett, akinek 2023 nyarán hosszabbították meg sportigazgatói kinevezését két évvel, és ennek apropóján egy részletes interjút is adott a dvsc.hu-nak. Rajta kívül nagyon fontos szerep hárul Makray Balázsra, akinek cégvezetői megbízatása egyébként 2024 júliusáig szól, de szerintem nem kérdés, hogy az ő kinevezését is meghosszabbítják majd a felek. Legutóbb októberben adott interjút a dvsc.hu-nak, ahol a klub idei évi konkrét célját is megjelölte: „Ez konkrétan az első 6-ba kerülés, illetve a Magyar Kupában való minél jobb szereplés.”

Mivel szurkolói körökben továbbra is előszeretettel emlegetik a Noah Groupot és az örmény befektetőket mint a klub tulajdonosait, fontosnak tartom megemlíteni: a DVSC jelenleg nincs a Noah Group kezében, és bár kezdetben voltak összefonódások, az elmúlt 1-1,5 évben semmi nem utal rá, hogy bármilyen üzleti kapcsolatban állnának még a DVSC-vel. Bár ezt az állítást hivatalos forrással alátámasztani nem tudom, de erre utal, hogy a Noah Group honlapja (ahol a Lokit is említették) hónapok óta eltűnt, játékostranszfer a 2022/23-as év téli időszaka óta nem történt egyik csapatukkal sem (akár csak kölcsönadás szinten sem, pedig elég aktívak vagyunk az átigazolások terén), továbbá a klub kommunikációja sem említette őket az elmúlt másfél évben. Amennyiben valakinek efelől mégis kétségei merülnek fel, és fontosnak tartja ezt tisztázni, akkor a következő ankéton vagy e-mailben érdemes rákérdezni a klubnál.

A DVSC elnöke és többségi tulajdonosa az NSE Sport Invest Kft. és annak elnöke, Thierry Zaengel, ráadásul a tulajdonrésze 2024-ben még nagyobb lett, hiszen januárban a debreceni közgyűlés elfogadta a DVSC-t és az akadémiát érintő részvényeladásokat, aminek keretén belül: A Debreceni Vasutas Sport Club (DVSC Egyesület) értékesítette a tulajdonában lévő DVSC Futball Zrt.-ben meglévő részvények egy részét a tulajdonostárs NSE Sport Invest Kft.-nek.” Ennek részeként a DVSC LA és a DVSC Akadémia bizonyos tulajdoni hányada az egyesülethez került. Gyakorlatilag Ike Thierry Zaengel kivásárolta a DVSC Egyesületet, de ennek részleteit már csak a következő évi gazdasági jelentés fogja tartalmazni. Ez egyébként rendkívül megkönnyíti a szurkolók dolgát, hiszen Szima Gábor után most először van konkrét felelőse egy személyben a DVSC-nek.

LEÁNYVÁLLALATOK

Jelentős változás nincs, továbbra is két nonprofit kft. tartozik a DVSC-hez. A DVSC Labdarúgó Akadémia (DLA) és a DVSC LA Létesítményfenntartó, melyek részesedési viszonya tavaly év végig 33,33% volt az Egyesület, az Önkormányzat és az NSE Sport Invest Kft. között, ez az arány azonban a 2024 januári közgyűlési határozat alapján idén már módosul – viszont ezt már csak a jövő évi gazdasági jelentés fogja tartalmazni.

Ami viszont fontosabb, hogy a két évvel ezelőtti jelentésben előbbi +72, utóbbi azonban -55 millió forintos adózott eredménnyel zárt, ami azért ijesztőnek tűnt. Nos, a mínusz szépen kisimult (feltételezésem szerint ebben jelentős szerepe van annak, hogy visszajutottunk az első osztályba). A 2022-es évben +45 és +9 millió, míg 2023-ban +15 és +0,5 millió forint adózott eredménnyel zárt a DLA és a Létesítményfenntartó.

Ha arra vagytok kíváncsiak, az állami támogatás mennyit számít az akadémián, akkor érdemes a beszámoló utolsó oldalára lapozni. A 2023-ban folyósított támogatások: 40 millió az önkormányzattól, 60 millió az UEFA-tól, 150 millió a TAO-ból és 1,1 milliárd (!) sportszakmai támogatás egy 2023-as EMMI rendeletből.

TERVEN FELÜLI ÉRTÉKCSÖKKENÉS – KÖZÖS MEGEGYEZÉSŰ TÁVOZÁS

A klub játékosai még akkor is jelentős értéket képviselnek, ha ez végül anyagiakban nem mutatkozik meg, azaz nem vásárolják meg őket tőlünk más klubok. Mivel a játékosok határozott időre szóló szerződéseket kötnek, a játékos értéke addig növeli a klub értékét is. A szerződésük lejártakor pedig – logikusan – a játékos értékével csökken a klub értéke is. A határozott szerződések miatt ezek tervezett értékcsökkenések, néha azonban terven felüli értékcsökkenés is történik. Erre a klasszikus példa az, amikor közös megegyezéssel, a határidő bekövetkezte előtt bontunk szerződést játékosokkal. (Megjegyzés: ez persze nem feltétlenül rossz dolog, hiszen ezzel a klub is megspórolhatja a játékos hátralévő bérét.) Ez a gazdasági jelentés alapján 2023-ban három esetben történt meg. Bár a játékosokat nem nevezi meg, gyaníthatón Gróf Dávid, Sós Bence és Antonio Mance játékjoga képviselhette azt az összesen 26 milliós értéket, amivel terven felüli értékcsökkenés történt. (De rajtuk kívül azért szóba kerülhetnek még mások is, hiszen sok játékosunk távozott 2023-ban, pl. Hrabina Alex vagy Charleston.)

BEVÉTELEK

A klub bevételei két nagyobb részre oszlanak. Az egyik a nettó árbevétel, aminek legnagyobb része a jegyértékesítés, kereskedelmi bevétel (pl. shop üzemeltetése, sky box bérbeadása), hirdetési felület értékesítése, az MLSZ-től és az UEFA-tól kapott bevétel. Ez 2023-ban 2,65 milliárd forint volt (2022-ben 1,9 milliárd, 2021-ben 1,15 milliárd volt). A másik része az egyéb bevétel, amit azonban a gazdasági jelentés nem szokott részletezni. Ez az összeg 2023-ban 2,7 milliárd forint volt (2022-ben 1,8 milliárd, 2021-ben 1,7 milliárd volt). Így a DVSC teljes bevétele 2023-ban 5,35 milliárd forint volt, azaz egy év alatt 1,5 milliárd forinttal több lett a klub bevétele .

Ez trendet nézve egészen brutális növekedést mutat.
Öt év alatt több mint háromszorosára nőtt a klub összbevétele!
2019: 1,6 milliárd teljes bevétel
2020: 1,9 milliárd teljes bevétel
2021: 2,8 milliárd teljes bevétel
2022: 3,8 milliárd teljes bevétel
2023: 5,3 milliárd teljes bevétel

A bevételek oldalon lévő fontosabb/érdekesebb tételek, kerekítve:

~200 millió forint volt a 2023-ra kapott „MLSZ eredményesség utáni juttatás”. Bár nem egyértelmű, ezt pontosan mire kapja a klub (2021-ben 120 millió forint volt és akkor azt gyanítottam, hogy az az NB II megnyerésének díjazása volt). Elképzelhető, hogy az NB I-es bronzérem díjazása ennyi (2021-ben viszont még csak 120 millió forint járt az NB I-es bronzéremért), de lehetséges az is, hogy ez a fiatalpercek teljesítéséért kapott adózott összeg (a fiatalszabályról tavaly itt írtam egy elég részletes cikket).

~230 millió forint volt a jegy- és bérletértékesítésből származó bevétel, ami a teljes bevételhez képest továbbra is igen alacsony összeg (csupán 4,2%), de 2022-ben csak 130 millió volt, azaz egy év alatt közel a duplájára nőtt a jegyértékesítés árbevétele, ami szerintem jelzésértékű: ha érem,- és nemzetközi kupára esélyes, a debreceni közönség számára szerethető csapatunk van, akkor az érdeklődés is jelentősen megnő.

~640 millió forintot kaptunk hirdetésekre, szponzorációra, 20 millióval kevesebbet mint 2022-ben. Gondoljunk bele, egy komolyabb szponzor érkezése milyen lehetőségeket rejtene magában, ha enélkül is képesek voltunk 2023-ban bronzérmet szerezni és NK-ban szerepelni…

~325 millió forintot pedig éppen erre a nemzetközi szereplésre kaptunk, elég volt két kör a Konferencia Ligában, hogy az a két párharc (Alashkert és Rapid Wien) önmagában többet érjen, mint az egész éves jegy- és bérletértékesítés…

~1400 millió forint érkezett kereskedelmi bevételként, ami az elmúlt évek abszolút rekordja (1100 millió volt 2022-ben, 550 millió 2021-ben és 450 millió 2020-ban). A gazdasági jelentés nem tartalmazza hogy ez a játékosok eladását jelenti-e, sem azt, hogy kiket és mennyiért adtunk el, de ha a Baráth átigazolást 1,2 millió euróra, a Babunski átigazolást pedig 600 ezer euróra becsüljük, akkor a középpályásért átszámítva 500 millió forintot, a csatárért pedig 250 millió forintnak megfelelő összeget kaphattunk.

Érdekesebb kisebb tételek: ~40 millió forintot jelentettek a páholyhasználat (sky box) bérleti díjai, ~30 millió forintot ad az MLSZ az NB III-as csapat működési költségeire támogatásként, az UEFA pedig 16 millió forintot működési költségekre.

KIADÁSOK

A bevételekhez hasonlóan itt is két nagyobb részt találunk. Anyagjellegű ráfordításokat, amiknek a legnagyobb része az igénybe vett szolgáltatásokat takarja, illetve a személyi jellegű ráfordításokat, amik az alkalmazottak és játékosok bérköltségei és járulékai. Előbbi összesen 1,9 milliárd, utóbbi 2,6 milliárd forintot jelentett, az értékcsökkenési leírás és egyéb ráfordítások kiadása pedig további 0,5 milliárddal terhelte meg a DVSC pénztárcáját. Ez azt jelenti, hogy 5,03 milliárd forintos kiadása volt egyetlen év alatt a klubnak! Ha a bevételeknél megnéztük az elmúlt 5 év trendjét, tegyünk így most is:

Öt év alatt több mint két és félszeresére nőtt a klub összkiadása!
2019: 2,1 milliárd teljes kiadás
2020: 2,2 milliárd teljes kiadás
2021: 3,3 milliárd teljes kiadás
2022: 3,9 milliárd teljes kiadás
2023: 5 milliárd teljes kiadás

Fontosabb/érdekesebb tételek a kiadásoknál, kerekítve:

~1,1 milliárd forint volt az összesen 47 sportoló teljes bérköltsége.
~0,8 milliárd forint volt a 28 fő egyéb dolgozó teljes bérköltsége, de ha a Labdarúgó Akadémián dolgozókat is ideszámítjuk, akkor összesen 1,3 milliárd.

~200 millió forint. Ennyit fizettünk ki összesen ügynöki közvetítői díjakra .

~600 millió forint. Ennyibe került a 20 hazai tétmérkőzésre a mérkőzés szervezésével, lebonyolításával kapcsolatos minden szolgáltatás, pl. stadionbérlés, mérkőzésbiztosítás. Az meccsenként 30 (!!!) millió forint, ami főleg a 2022-höz képest brutális, amikor csak 280 millióba került ugyanez; igaz akkor nem volt nemzetközi kupa.

~240 millió forint rezsi és létesítményfenntartás. Ezt is leginkább azért emelem ki, mert 2022-ben 70 millióból megúsztuk. Valószínűleg ennyit számít a távhő és az áramszolgáltatás másfél évvel ezelőtti országos áremelése.

~2 millió forint / hó minden egyes játékos bruttó fizetése. Ami természetesen hibás adat, hiszen a 47 sportoló elég nagy különbségű fizetést kap, a többségük pedig nem töltött itt 12 hónapot, ezért az 1100 millió / 47 / 12 = 1,95 millió forint csak kiindulási pontnak jó. Ha azonban azt veszem figyelembe, hogy egyszerre csak 30 játékos alkotja a csapat keretét (azon utánpótlásból érkező játékosokkal együtt, akiknek profi szerződése van), akkor az átlagos havi kereset máris ~3 millió forint.

EREDMÉNY ÉS ÖSSZEGZÉS

Természetesen számos tétel van ami még kibogarászható, vagy gyanítható a gazdasági jelentést lapozgatva, no meg olyan elemek is, amikre bár kíváncsiak lennénk, nem derül ki a dokumentumból, de legvégül ami a legfontosabb, az úgyis a költségvetés adózott eredménye. Ha több volt a bevétel, mint a kiadás, akkor biztosítva érezhetjük magunkat és kevésbé kell aggódni a jövőt illetően. Idén pedig ez végre is ismét összejött, pozitív a mérlegünk! Erre pedig már nagyon rég nem volt példa, a csoportkörös évek óta (2009 és 2010) csupán 2016 (Balogh Norbi eladása) és 2019 (bronzérem, EL meccsek és Zsóri eladása) volt pozitív eredményű. Azaz 2011 és 2022 között két év kivételével MINDEN ÉV VESZTESÉGES VOLT. Ezzel szemben 2023-ban, az új klubvezetés első teljes évében komolyan fellélegezhetünk! Nézzük az elmúlt öt évet zsinórban, aztán 2008-tól egy diagram is segít még jobban érzékeltetni, hol is vagyunk a 2023-as eredménnyel:

2019: +130 millió forint
2020: -130 millió forint
2021: -320 millió forint
2022: -100 millió forint
2023: +330 millió forint

Ahhoz, hogy ez a pozitív eredmény megismétlődjön, három út is vezethet: jelentős főszponzor érkezik; sikeresen értékesítünk játékosokat a jövőben is; vagy folyamatosan ostromoljuk a nemzetközi csoportköröket, akár be is jutunk az egyikbe. A Fradi példája jól mutatja, ha mindhárom megvalósul, és kellő türelemmel párosul, akkor az végül együtt egy Európában is jegyzett csapathoz vezethet, úgyhogy ha valóban az a hosszútávú cél, hogy elkezdjük beérni a Fradit, akkor szép sorban mindháromban további előrelépésekre lesz szükség. Egyik sem egyszerű, de nagyon szurkolok neki, hogy mindhárom kapcsán lássunk előrelépéseket és hamarosan ismét beköszöntsön Debrecenben egy sikerkorszak!

Hajrá, Loki!
Csibu