LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Player Rankings #17 – A hét alapember

Az idény első olyan Player Rankings cikke jön, ahol pontszámok és nem szubjektív gondolatok alapján dől el a játékosok csapatban betöltött szerepének sorrendje. A szokásoknak megfelelően, az eddigi mérkőzések alapján a LokiBlog és az InStat osztályzatai alapján megállapítjuk, mely játékosok a keret legfontosabb tagjai.

A játékosok rangsorban elfoglalt helyét több tényező együttes számbavételével állapítjuk meg. A mérkőzéseket követő osztályzatunk, a hónap egészét követő egyéni osztályzat, az előző időszak minimalizált átlaga (ez a mai táblázatból még hiányzik, mindenki tiszta lappal indul), valamint az Instat pontszám arányosított értéke adja ki a végső pontszámot, amit innentől csak LokiBlog indexnek, azaz LB indexnek hívunk. Minden tétmérkőzést beleértve arra keressük a választ: jelenleg mely játékos a legértékesebb, leghasznosabb, legfontosabb tagja a piros-fehéreknek. A keretben szereplő, de lehetőséget nem kapó fiatalok értékelésétől eltekintenénk.

A jelenlegi keretünket 31 játékos alkotja, akik közül csupán 19 játékos kapott legalább egyszer szerepet a mögöttünk hagyott hét NB I-es találkozón. Számos labdarúgónk visszajátszik a megye I-be, ahol jelenleg öt mérkőzés után második helyen állunk, négy gőzelemmel és egy Vámospércs elleni döntetlennel. Az első keretből Nagy Kevin és Damásdi 5, Kuti és Ujvárosi 4, Szabados 3, Csősz 2, Kusnyír és Bereczki pedig 1-1 találkozón játszott. Akik egyik csapatban sem játszottak még tétmérkőzésen: a cserekapus Kosicky, a sérült Bényei, Tabakovic és Jovanovic. Rajtuk kívül hárman vannak még, akikről szólni kell. Az egyik a friss igazolás Pávkovics, a másik a partvonalon kívülre tett és kisebb sérülésekkel bajlódó Filip, valamint Kovács Péter, aki az U19-ben véd.

Az elmúlt hét fordulóban pályára lépők ranglistája:

Csosz_Richard#19. Csősz Richárd (LBi 6) Pozíció: +7
3 pályára lépés az NB I-ben, mindannyiszor csereként, a meccs végén. Maradt a 2017/18-as szerepében, és ez a közeljövőben sem igen fog változni, hiszen védekező középpályás poszton van a legnagyobb tumultus keretünkben. Ha felépül Jovanovic, talán még a cserepadról is le kell majd mondania.

Meszaros_Norbert#18. Mészáros Norbert (LBi 9) Pozíció: -3
Csupán kétszer lépett pályára, először csereként, majd Szatmári ballépései miatt a Haladás ellen kezdőként. A jelenlegi szerepkörét jónak tartom, tényleg egyre inkább átadja a helyét a fiatalabbaknak, de ez egy ilyen idős játékos esetén így is van rendjén – miközben bármikor képes beugrani és segíteni a társaknak.

#17. Bereczki Dániel (LBi 24) Pozíció: +5
Az idei esztendő a vízválasztó számára, ahol eldől, hogy NB I-es szinten megállja-e a helyét. Herczeg András bízik benne, három mérkőzésen is pályára léphetett, az MTK és a Videoton ellen viszont katasztrofális helyzetkihasználása miatt a 7. fordulót a megye I-ben töltötte, ahol azonban mesterhetest (!) szerzett. Ha ez nem ad neki kellő önbizalmat, akkor semmi.

#16. Szécsi Márk (LBi 24) Pozíció: +1
Nem vártam tőle túl sokat, de egy gólt máris szerzett, pedig egyelőre csupán három mérkőzésen jutott szóhoz. A Vidi elleni sérülése nem jött jókor, de ha felépül, várhatóan ismét játszani fog. Hogy kezdőként-e, az csak tőle és a játékától függ. Vannak látványos és jó megoldásai, ha százszázalékos, akkor szélsőként a csapat segítségére lehet hosszabb távon is.

Konyves_Norbert#15. Könyves Norbert (LBi 34) Pozíció: -14
Az első négy fordulót ki kellett hagynia sérülés miatt és a másik három találkozón sem tűnt makkegészségesnek. A Haladás köszönte szépen a kihagyott helyzeteit, pedig ahhoz, hogy idén is legalább tíz gólig jusson, ezeken a meccseken kell igazán brillírozni. Nem kételkedem benne, hogy a következő ranglistán előrébb kerül majd, és bízunk benne, hogy nem várja meg ismét a tavaszt egy kiugró teljesítménnyel.

Ferenczi_Janos#14. Ferenczi János (LBi 37) Pozíció: -6
Könyveshez hasonló sérülés okozta, hogy az 5. fordulóban léphetett pályára először. A jó teljesítménnyel Könyveshez hasonlóan ő is adós maradt, de kellett neki ez a pár hét, hogy belelendüljön. Barna és közte most nehéz lenne dönteni, ki játsszon balhátvédként, de Ferenczi tud ennél jobb teljesítményt is nyújtani, ha pedig Herczeg is így gondolkodik, ő is előrébb léphet majd…

#13. Ezequiel Calvente (LBi 39) Pozíció: +1
Csak az első három fordulóban játszott, de a Puskás Akadémia ellen győztes gólt szerzett. Róla is hasonló mondható el, mint a ranglista hátsó részén lévők többségéről: van benne potenciál, de amíg nincs 100%-os formában, addig ne várjunk tőle sokat.

Takacs_Tamas#12. Takács Tamás (LBi 59) Pozíció: változatlan
Legutóbb ezt írtam: „Vegyes a kép, ha az ő megítélésére gondolok, hiszen általában csetlik-botlik, de valahogy néha ebből fontos gólokat is szerez (Kulcsár 2?).” Ez ismét bebizonyosodott, rossz teljesítményei mellé azért befigyelt 1-2 klasszis csatárhoz illő megmozdulás is. A helyzeteivel jobban kellene élnie, akkor kevesebb kritika érné.

Kusnyir_Erik#11. Kusnyír Erik (LBi 62) Pozíció: +2
Jolly Joker a srác, akár középpályán, akár a védelemben kell beugrania, akár előre készülve a bevetésre, akár hirtelen esemény miatt. De mindannyiszor megállja a helyét fiatal kora ellenére. És van benne valami olyan alázat és akarat, mely erőt ad nem csak a csapatnak, hanem a szurkolóknak is. Nálam fix kezdő lenne és bárcsak minden játékosunk hasonló értékekkel bírna!

Barna_Szabolcs#10. Barna Szabolcs (LBi 74) Pozíció: +10
Ferenczi felépüléséig úgy tűnt, hogy egyre jobban játszik, a Videoton ellen hetest kapott tőlünk, ami védőként nem kis elismerés. Aztán Ferenczi játékra jelentkezésével az ő teljesítménye is leromlott és augusztus végére mintha a régebbi, gyengébb Barna Szabit láttuk volna ismét a pályán. Az biztos, hogy jó kezekben van Herczeg Andrásnál, már nem érzem annyira lyukasnak a balhátvéd posztot, mint fél évvel ezelőtt.

Szatmari_Csaba#9. Szatmári Csaba (LBi 74) Pozíció: -3
Két kiemelkedő, két átlagos és két kontraproduktív mérkőzés után a Haladás ellen pihenőt kapott. Reméljük jót tett neki és képes állandósítani a jó teljesítményét.

#8. Albion Avdijaj (LBi 75) Pozíció: +1
Takács alternatívája, de kevésbé a gólszerzés a feladata. Bizonyította technikai tudását, de csatárként adós maradt a góllal, miközben a nyár végére egyre szürkébb lett. A hosszabb szünet jól is jöhetett volna neki, azonban vádlisérülése miatt minimum 1 meccset ki kell hagynia.

#7. Erik Cikos (LBi 77) Pozíció: +4
A hét alapember első tagja a listán. Személyében egy NB I-es szinten is kimagasló jobbhátvédet sikerült szerezni, aki csak gyűrűproblémái miatt hagyott ki egy találkozót. Teljesítményére soha nem lehetett panasz, néha hasonlított a megalkuvást nem tűrő Jovanovic stílusára a játéka. Bényeinek kemény meló lesz visszaverekednie magát a kezdőbe – ha egyáltalán sikerül majd neki, miután felépült..

Tozser_Daniel#6. Tőzsér Dániel (LBi 85) Pozíció: +1
Az első játékos a listán, aki minden mérkőzésen pályára lépett, de egy csapatkapitánytól mi mást várnánk? Ráadásul ezt helyenként jó játékkal hálálta meg. Az ő játékától nagyban függ a csapatunk, ha neki nem megy, akkor azt a védekezés és a támadójáték is megérzi, ezért égető megoldást kellene találni hullámzó teljesítményére.

Nagy_Sandor#5. Nagy Sándor (LBi 85) Pozíció: -1
A Felcsút és Mezőkövesd ellen nem sok dolga akadt, az MTK ellen viszont a gólok mellett erős kritikát is kapott. A másik négy meccsen azonban igazolta, hogy milyen fantasztikus képességekkel is rendelkezik, az olvasók pedig a hónap legjobbjának választották, miközben több hétvége után is bekerült egy-egy védése az MLSZ-nél a hétvége három legnagyobb védései közé.

Varga_Kevin#4. Varga Kevin (LBi 87) Pozíció: -1
Minden NB I-es meccsen pályára lépett a vizsgált időszakból, de csak átlagos osztályzatokat kapott. „Futómennyisége, akarata és játéka viszont még a gyengébb mérkőzésein is dicsérhető, ez pedig különleges tulajdonság. Van rajta még mit fejleszteni, ha ez sikeres lesz, akkor ez nem csak Debrecenben, hanem az egész országban is nagy örömet okozhat.– írtam róla fél éve. Tartom.

#3. Haris Attila (LBi 91) Pozíció: +7
Gondoltuk volna, hogy ennyire alapember lesz? Annyi gólhelyzet közül igazán csak a gól hiányzott a játékából, illetve egy kicsit nagyobb állóképesség, de egyébként úgy tűnik, kincset találtunk a személyében.

KinyikAkos#2. Kinyik Ákos (LBi 91) Pozíció: +3
„Nagyon rendben van a teljesítménye. Vannak hibái, de mégis jó és dicsérhető a játéka.” Szintén egy korábbi Player Rankings mondatai. Idén a Honvéd elleni meccs kivételével bizonyított. Jelenleg a legjobb középhátvédünk.

kBodi_Adam#1. Bódi Ádám (LBi 93) Pozíció: +1
A tavasszal már szépen előrejutott a ranglétrán, és a nyári meccseken meg is tudott itt kapaszkodni. Szabadrúgásgólja pazar volt, de a játékot is jól irányítja, aktív résztvevője támadásainknak. A Honvéd elleni meccs kivételével minden alkalommal 6-os, vagy 7-es osztályzatot kapott tőlünk, ami nem kis bravúr! Örülünk Ádám játékának, ősszel pedig jöhetnek a távoli bombagólok is! 😉

Reméljük minél több jó teljesítményről és győzelemről tudunk majd beszámolni a következő Player Rankings részben is.

Hajrá Loki!
Csibu