LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Szűkült a kör, avagy esélylatolgatás

Ahogy azt EL-leselkedő cikksorozatunkban jeleztük, holnap kiderül, hogy ki lesz az ellenfelünk az Európa Liga első selejtezőkörében. Mostanra az is kiderült, hogy kik lehetnek a lehetséges ellenfeleink. Az UEFA ugyanis elkészítette a kalapokat a holnapi sorsolásra, így kialakultak a csoportok, eldőlt, hogy mely 5 csapatot kaphatjuk ellenfélül. A szűkítésnél némileg a területi elvet, némileg a koefficines pontszámok közti eloszlást is figyelembe veszi a szövetség. Nem voltunk túl szerencsések sajnos, hogy miért, azt máris mondjuk.

Lehetséges ellenfeleink az Európa Liga első selejtezőkörében

  • FCSB, vagy korábbi nevén Steaua Bukarest (román)
  • Maccabi Haifa (izraeli)
  • FK Cukaricki (szerb)
  • Tobol Kostanay (kazah)
  • FK Kukesi (albán)

A Steauát (vagy ahogy most használják nevüket, FCSB-t) senkinek nem kell bemutatni, a mögöttünk hagyott szezont a második helyen zárták, két ponttal lemaradva a Kolozsvár mögött. A keretük összértéke 29 millió euro, az egész mezőny második legerősebbre taksált csapatai a koefficiensük alapján ebben a körben. Rendszeres résztvevői a csoportküzdelmekben, tavaly némi meglepetésre elvéreztek a play-offban a Rapid Wien ellen.

A Maccabi Haifa szintén ezüstérmes lett hazájában, bár rájuk a bajnok Maccabi Tel Aviv nem kevesebb, mint 31 pontot vert. Az ő keretük értéke 14.7 millió, háromszor jártak a BL csoportkörben, legutóbb 2011-ben, az Európa Liga csoportkörébe eddig egyszer, 2013-ban jutottak be, a nemzetközi porondon 2016 óta nem szerepeltek, akkor is nagy meglepetésre az észt Nomme Kalju kiejtette őket.

A Cukaricki a szerb bajnokság negyedik helyén végzett a Zvezda, a Radnicki és a Partizan mögött, a nemzetközi indulásukat a Honvédhoz hasonlóan annak köszönhetik, hogy a szerb kupát a Partizan nyerte meg, így őket illette meg az indulás joga. A keretüket 16.35 millió eurora taksálja a transfermarkt, a nemzetközi porondon viszont rutintalannak számítanak, most negyedik alkalommal indulhatnak az EL-ben, legutóbb 2016-ban próbálkoztak, akkor éppen egy másik magyar csapat, a Videoton búcsúztatta őket 3-1-es összesítéssel, ráadásul a székesfehérvári mérkőzés első gólját Bódi Ádám szerezte.

A Tobol a harmadik helyen zárta a 2018-as kazah pontvadászatot, csak a két kirakatcsapat, az Astana és a Kairat előzte meg őket. A jelenleg is zajló pontvadászatban azonban úgy állnak a második helyen három ponttal az Astana mögött, hogy kettővel kevesebb meccset játszottak, tehát vesztett pontok tekintetében ők a legjobbak (10 győzelem, 2 döntetlen és 2 vereség eddig a mérlegük). Az ő keretük értéke 15.65 millió euro, Európában viszont eddig kevés sikerük volt, tavaly az örmény Pyunik búcsúztatta őket. Azt megelőzően hét évig nem is szerepeltek a nemzetközi porondon, tehát nem mondhatók rutinos csapatnak.

Végezetül essen szó az FK Kukesiről, amely ezüstérmes lett tavaly Albániában a Partizani mögött. Keretüket 5.53 millióra taksálják, ezzel ők az egyetlen csapat a lehetséges ellenfeleink közül, akit keretérték alapján gyengébb csapatnak titulálnak tőlünk (a mi keretünk összértéke 6.9 millió euro). Az utóbbi években rendszeres résztvevői az európai kupáknak, tavaly a BL-ben bizonyíthattak, a második körben azonban a Qarabag megállította őket, majd az EL selejtezőkbe kipottyanva a grúz Torpedo Kutaisi parancsolt megálljt nekik.

És hogy miért mondtuk, hogy nem voltunk szerencsések? Egyrészt, ha területi alapon nézünk a lehetséges ellenfelekre, láthatjuk, hogy a keleti blokkból fogunk ellenfelet kapni (a szerbeket is idesorolhatjuk), tehát a területi beosztást tekintve mindenképp pechesek vagyunk, egyik helyszín sem épp szurkolóbarát. Mind az albán, mind a kazah, mind az izraeli bajnokság egy nehezen felmérhető, amolyan sötét lónak számító pontvadászat. A román és a szerb liga pedig egyértelműen az NB I előtt jár sok tekintetben. Emellett pedig a csapatok erejét tekintve sem lehetünk elégedettek, hiszen a papírforma alapján négy erősebb gárda lehet az ellenfelünk. A Steaua számít az igazi nagy vadnak, és bár pikáns lenne ellenük játszani, erről szívesen lemondanánk az első fordulóban, sajnos nem sok esélyt látnánk ellenük. Az izraeli csapatokkal rendre meggyűlt a magyar együttesek baja az utóbbi években, a Fradit tavaly a Maccabi Tel Aviv, a Vasast két éve a Beitar Jeruzsálem, a Honvédot pedig a Hapoel Beer Sheva ejtette ki. A Tobol és a Cukaricki nemzetközi szinten rutintalan csapatnak számítanak, de szintén erős pontvadászatból érkeznek, és papíron erősebb keretük is van. A Kukesi tűnik számunkra a legkellemesebb ellenfélnek, de szigorúan idézőjelben: pár éve megszenvedtünk a BL-ben a Skenderbeu ellen, a Fradi pedig tudna mesélni arról, hogy milyen az albán ezüstérmes ellen játszani…

Azért várjuk ki a holnapi sorsolást, és azt se feledjük, hogy a párharcig is kicsivel több, mint három hét van még hátra. Jó lenne viszont legalább egy kört menni, ahogy azt többször is elmondtuk már, így ha lehetne választani, mi az albánokra voksolnánk. A Cukaricki és a Tobol ellen egy nagyon kiélezett párharcot játszhatnánk, és kis szerencsével tovább is juthatnánk, azonban a Maccabit és a Steauát túl rágós falatnak tartom pillanatnyilag.