LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Nagyító alatt: Wolfsberger AC

Mint ismert a DVSC eredetileg a ciprusi Aris Limasszol csapatával játszott volna, de változás állt be végül a programban, így csütörtökön az osztrák Wolfsberger AC együttesével fognak farkasszemet nézni Bódiék egy Unterpremstätten nevezetű településen. Ezért aztán remélve, hogy nem lesz több változás és nem lesz hiábavaló az elvégzett munka, úgy nagyító alá tesszük a sógorok csapatát is.

A Wolfsberger AC egy osztrák labdarúgóklub, melynek székhelye a Karinthia keleti részén található Wolfsberg városa és nem azonos a Németországban található türingiai megfelelőjével. Jelenleg az osztrák labdarúgó-bajnokság első osztályában szerepelnek és hazai találkozóikat a 7300 főt is befogadó Lavanttal Arénában bonyolítják le, amelynek nevét Alpok egyik, körülbelül 1000 négyzetméteres hegyvonulatáról kapta. A nemzetközi kupás kötelezettségeiket ellenben kénytelenek Grazban vagy Klagenfurtban letudni, de már tervben van egy 10 000 fős stadion építése, amivel kiváltható lesz a jövőben az ingázás. 

Kezdő lépések…

A klubot 1931-ben alapította öt úriember, név szerint Adolf Ptazcowsky, Karl Weber, Hermann Maierhofer, Franz Hafner és Michael Schlacher. Az első 37 évben a legalacsonyabb osztrák bajnokságokban szerepeltek, majd 1968-ban sikerült a regionális bajnokságba való részvételt kiharcolniuk, melynek hosszú időn keresztül tagjai is voltak. Ezt követően az 1977-78-as szezonban a középmezőnyben végeztek, de ettől eltekintve legtöbbször csak a fekete leves jutott osztályrészül nekik, hiszen a 80-as években még a harmadosztályig is lesüllyedtek. 1988-1991 között kétszer is feljutottak a másodosztályba, de itt nem tudtak megkapaszkodni tartósan, így egészen a 2007-ig nem történt érdemleges változás a klub életében. Ekkor a szomszédos SK St. Andraval kötöttek egy együttműködést, ami sportszakmai, gazdasági, adminisztrációs okokból is előnyös volt mindkét félnek. Ez pedig meghozta a várva várt áttörést és a 2011-12-es idényben megnyerték a másodosztályt és feljutottak az első osztályba, amihez kellett egy nagy stratéga is a kispadon, aki manapság az Eszéket edző Nenad Bjelica volt. Ez a fentebb említett együttműködés egyébként nem volt hosszú életű, hiszen az élvonal küzdelmeit már önálló klubként kezdte meg a WAC. Jó munkához idő kell, gondolhatták, így a 2018-2019-es szezonban szisztematikus építkezésnek meg is lett a gyümölcse, hiszen bronzérmet szereztek az élvonalbeli bajnokságban, a Bundesligában, így a 2019-2020-as kiírásban az Európa-liga csoportkörében szerepelhettek. 

Kupacsodák….

Az EL csoportban végül a 4. helyen végeztek 1 győzelemmel, 2 döntetlennel és 3 vereséggel az Istanbul Basaksehir, az AS Roma és a Borussia Mönchengladbach mögött, de mindenképpen felkapta a fejét kollektíven mindenki, amikor a Gladbachot saját otthonában négy góllal szomorították, míg zárásként a Rómával is remiztek. Ezeknek a találkozóknak a hőse volt egyértelműen az izraeli Shon Weissman, akit a Maccabi Haifatól szerződtettek négy millió euróért. A csoportkörben két találatot is jegyzett, valamint egy 30 gólos szezonnal hálálta meg a belé invesztált bizalmat a 2019-2020-as szezonban. Ennek is köszönhetően egy harmadik helyet és egy gólkirályi címet is bezsebelhetett. Ezután pedig egy LaLiga szerződést is kapott a brazil világbajnok Ronaldo tulajdonolta spanyol Real Valladolidtól, ahol a mai napig futballozik. A 2020-21-es EL csoportkörében a „K” jelű kvartettben nagy fegyvertényt hajtottak végre Ferdinand Feldhofer tanítványai azzal, hogy Feyenoordot és a CSKA Moszkvát megelőzve a második helyen végeztek, de az egyenes kieséses szakaszban vesztükre megkapták Tottenham Hotspurt és 8-1-es összesítéssel jutottak tovább az észak londoniak. 

Napjainkban…

Volt élet az izraeli csodacsatár távozása után, hiszen javarészt Liendl, Joveljic és Vizinger húzta a farkasok szekerét. Manapság azonban a Bochummal korábban másodosztályú aranyat szerző Robin Duttal a kispadon az újabb bronzérmet olyan emberekkel érték el, mint a veterán Liendl, aki időközben távozott a Grazer AK-hoz és mellette Baribo, Vizinger volt felelős a gólokért, előbbi 11 góllal házi gólkirály is lett, de Peretz és Vizinger is fontos gólokkal segítette az zöld megújuló energiával, nevezetesen fapelleteket gyártó RZ Pellets által támogatott gárdát. Erősítések gyanánt nyáron szinte minden csapatrészbe igazoltak, így legutóbb a csatársort erősítették meg a Chelsea utánpótlásából a hazatérő Thierno Ballo személyében, de a Vasasban is korábban megforduló hellén Nikolaos Vergost is leigazolták további gólokat remélve Görögországból. A hátsó alakzatukat a Dániából hazatérő osztrák védővel, Piesingerrel stabilizálták, és két kapust is szerződtettek: Gütlbauert és Bonnmannt. Ebből is látható, hogy légiósok csak elvétve vannak a keretükben.

Edzőmeccseiken eddig nem túl sikeres szériát mutatnak, annak ellenére, hogy a Sparta Prahat egy góllal legyőzték legutóbb, de előtte a Rostock, Holstein Kiel és a Grazer AK ellen is vereséget szenvedtek. Július 27-én viszont egy igazán nagy ágyúval, a regnáló olasz bajnok AC Milan ellen fognak játszani barátságos meccset a Wörthersee Stadionban, Klagenfurtban. Négy nap múlva viszont már az osztrák kupa első körében kezdik meg a szereplésüket az SVK Kuchl ellenében, majd később a Konferencia Liga harmadik körében kapcsolódnak be a nemzetközi klubfutball vérkeringésébe.

Egy kis adalék így a végére, az osztrák csapat ugyanis nem számolt be egyelőre a hivatalos felületein a DVSC elleni edzőmérkőzésről, és egyes hírek szerint valójában a Wolfsberger tartalékcsapatával, a harmadik ligában szereplő WAC II-vel játszunk, ami lássuk be, nem hangzik olyan jól, minthogy egy EL csoportkörös csapattal mérkőznénk meg. Az igazság mindenesetre holnap kiderül, szerencsére stream is lesz az összecsapásról, így először láthatjuk majd saját szemünkkel, hogy hol is tart az immár Joao Janeiro vezette Loki.