LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Windischgarsteni ellenfél-les

Mint ismeretes, szombaton edzőtáborba vonultak Srdjan Blagojevic tanítványai, hogy 12 nap alatt a lehető legjobb alapokat letegyék az új szezonra, amely ezúttal többfrontos megmérettetést hoz majd. A Loki a tervezettek szerint négy edzőmérkőzést fog játszani, ebből egyet már letudott kedden az AC Wolfsberger ellen (a mérkőzés 0-1-es végeredményt hozott, ellenfelünkről pedig már tavaly írtunk). A folytatásban 14-én a LASK Linz, 18-án a TSV St. Johann, míg 19-én a szaúd-arábiai első osztályú Al Shabab FC ellen lép pályára a csapat Ausztriában. Nem szaporítva a szót, a hátralévő három ellenfelünket tesszük most egy kicsit a nagyító alá.

Linzi óriások és a harmadosztályú „mekis” csapat

A következő ütközet pénteken lesz a LASK (Linzer Athletik Sport Klub) ellen, amelyik egylet már egy polccal feljebb helyezkedik el, mint a farkasos klub, hiszen a felső ausztriai Linz városában székelő fekete-fehérek legutóbb a harmadik helyen végeztek az osztrák Bundesligában, amivel az Európa Liga selejtezőjébe kaptak indulási jogot. Mindössze az ottani pontvadászatot már igencsak kinövő Salzburg és a Sturm Graz előzte meg őket, miközben tíz pontot vertek a Konferencia Ligás helyezést elérő bécsi Rapidra. Az 1908-ban alapított klub otthona a februárban átadott, majdnem húszezer fős Raiffeisen Aréna. A linziek aranykorukat az 1964-1965-ös szezonban élték, amikor bajnokok és kupagyőztesek is voltak. Ennek ellenére az utóbbi években rendszeresen eljutottak az Európa Liga vagy éppen a Konferencia Liga csoportköréig, ahol nem vallottak szégyent, hiszen utóbbi kiírásban a legjobb 16 közé jutásért a cseh Slaviatól kaptak ki már-már teniszmeccsre hajazó 7-5-ös arányban, de 2020-2021-es Európa Liga csoportkörében 3-3-at játszottak a José Mourinho edzette angol Tottenham ellen hazai pályán. Azóta a gárda kicserélődött és magyar válogatott játékosa is van Kecskés Ákos személyében – annak idején magyar edzői is voltak, Csernai Pál és Simkó László edzette a linzi csapatot.

Legértékesebb játékosuk a japán a Keito Nakamura 8 millió eurós értékével, de a prágai óriásklubból és a Romából kölcsönvett nigériai Usor és gambiai Darboe együttes értéke majdnem annyi, mint a horvát csatárcsillaguk, a 21 éves egykori Hajduk Split játékos, Marin Ljubicic 3,5 millió eurós értéke. Így egy valóban jó erőfelmérőnek ígérkezhet a pénteki edzőmeccs. Július első napján 5-2-re verték az Admira Wackert, míg Július 4-én az egykor szebb napokat látott 1860 Münchent győzték le 2-0-ra, majd 8-án a svájci St. Gallen ellen a ráadásban mentették 1-1-re az összecsapást.

Ha előzőleg jó erőfelmérőnek tituláltam a LASK elleni meccset, akkor az osztrák harmadosztályú TSV Mc’Donalds St Johann elleni 90 percnek a papírforma alapján egy önbizalom növelő sikernek kellene lennie elméletileg. Salzburg tartomány csapata St. Johann im Pongauból érkezik és 1949-ben alapították. Névadó szponzora az amerikai gyorsétterem hálózat, a McDonalds, amelyet a mezükön is megjelenítettek és a festői környezetben lévő 2000 fős Sportplatz St Johannban játsszák a tartományi találkozóikat.

Az előző szezonban egyébként a másodosztály play-offjáért rendezett helyosztó csoportban Florian Ellmer duplája ellenére egy góllal alulmaradtak az Austria Salzburggal szemben, de így is a harmadik vonalban egy jó középcsapatnak számítanak, amit Ernest Lottermoser kormányoz az oldalvonal mellől. Ezen a mérkőzésen vélhetően majd az úgynevezett „cseresorunk” fog játszani, tehát azon játékosok, akik várhatóan nem az alapcsapatot alkotják majd a szezon nagy részében, miközben az alapcsapatunk vélhetően másnap kap majd 90 perces meccsterhelést a szaúdi ellenfél ellen.

Rijád fehér oroszlánjai

Edzőtáborunk utolsó tervezett ellenfele, az Al Shabab FC egy igazi nagyágyúnak számít az arab világban, főleg úgy, hogy Szaúd-Arábiára mostanában igencsak felfigyelt az egyetemes futballtársadalom, ugyanis Cristiano Ronaldo Al-Nassrbe való igazolása kinyitotta Pandora szelencéjét és azóta még jobban özönlenek a levitézlett klasszisok és fiatalabb tehetségek levezetni, vagy csak pénzt keresni. Az 1947-ben alapított klub az ország fővárosának, Rijádnak az első futballklubja volt és összesen hatszoros bajnok, háromszoros kupagyőztes és kétszeres Arab Bajnokok Ligája győztesnek mondhatják magukat. Legutoljára a negyedik helyen végeztek a bajnokságukban három ponttal lemaradva a bronzérmes Al-Hilaltól. Ez a jó eredmény nem is maradt következmény nélkül, így a spanyol Vicente Moreno távozott a La Ligás, amúgy szintén szaúdi tulajdonú Almeriához, így jelenleg edzőkeresésben vannak.

A hazai pályát nekik a 15 000 fős Prince Faisal bin Fahd Stadium jelenti, ahol olyan, egykor nagy csatákat megélt klasszisok kergetik a bőrgolyót, mint az argentin veterán Éver Banega, aki a Sevillában és az Internazionaleben is játszott, de a lengyel Gregorz Krychowiak neve is ismerősen csenghet a futballszurkolóknak. Emellett Gustavo Cuellar, Christian Guanca és Carlos Junior együttes becsült értéke is több, mint tíz millió eurót tesz ki. A hírek szerint kacérkodnak az Olympique Lyon csatárának, Alexandre Lacazette-nek a megszerzésével, akit az MLS-es Cincinattiba igazoló Aaron Boupendza pótlásának szánnának. Egy felkészülési találkozón egyébként már túl vannak a cseh élvonalbeli Jablonec ellen, amelyen 1-1 re végeztek.

Jövő héten érkezik ellenfélismertető cikkünk a két lehetséges EKL ellenfelünkről!