LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Nagyító alatt: Alashkert FC

Mint ismert, legutóbb négy éve játszottunk nemzetközi kupamérkőzést a Nagyerdőn még a Torino ellen, ahol egy becsület gólra is futotta népes közönségünk előtt. Bizonyára mindenkiben még élénken él, amikor Garba gólja után szinte felrobbant az egész stadion. Utólag persze már megszépülnek ezek az emlékeink, hiába volt a vége 7-1 összetettben Walter Mazzari csapatának. Ezt követően viszont elég sok mindenen mentünk keresztül, megjártuk a mennyet és a poklot, így ennek fényében minden ilyen nemzetközi kalandozást meg kell becsülnünk. Július végén pedig az előző szezon fényesen csillogó bronzérme után ismételten, legalább két meccs erejéig biztosan szerep is juthat nekünk az Európa Konferencia Ligában.

Azzal szerintem mindenki egyetért, hogy a második kör sorsolásánál nem lehetett okunk a panaszra, hiszen az előzetesen legkönnyebbnek tűnő ellenlábas, az örmény Alashkert és a montenegrói FK Arsenal Tivat győztesével nézhetünk farkasszemet. Azóta már azt is tudjuk, hogy az örmény csapat lesz az ellenfelünk, akik előzetesen is esélyesebbnek tűntek a Tivatnál. Túl azon, hogy látszólag kedvezőnek tűnő ellenfelet kaptunk, egyúttal olyan ismeretlenek is lehetnek számunkra, azaz igazi sötét ló ellen kell átesnünk azon a bizonyos idei tűzkeresztségen. Lássuk, hogy mit lehet tudni csütörtöki ellenfelünkről.

Inkább Martuni csapata, mint Jereváné

Némi pikánsság azért lehet ebben a párharcban, hiszen sportigazgatónk, Hayk Hovakimyan az FC Noah csapatából már jól ismerheti őket. Az egyesületet 1990-ben alapították és a kelet törökországi Eleskirtről kapta a nevét, amely egy nyugat-örmény város volt egykoron. Van azonban egy kis csavar, mivel kezdetben egy kis település, a hivatalosan el nem ismert, úgynevezett de facto állam, az Artsakh Köztársaság képviselte Martuni nevében játszottak Jerevánban. Hazai mérkőzéseiket a 6850 fős Alashkert Stadionban bonyolítják le, de a nemzetközi porondon albérletbe kényszerülnek, ezúttal pedig a nemrég felújított Abovyan City Stadium lesz az ideiglenes otthonuk (érdekesség, hogy a Tivatot még az Urartu Stadionban fogadták).

Tavaly egy máltai csapat, a Hamrun Spartans egygólos hátrányból, viszonylag játszi könnyedséggel, a visszavágón 4-1 arányban maga javára fordította az összecsapást, amire a csapat első embere, Bagrat Navoyan üzletember, (aki hazájában a Bagratour nevű utazási iroda tulajdonosa) nem igazán lehetett büszke. Korábban viszont volt oka a kihúznia magát, hiszen a 2021-2022-es szezonban a Konferencia Liga csoportkörében érdekeltek voltak, de végül utolsó helyen, egy ponttal zárták az osztrák LASK, a finn HJK és az izraeli Maccabbi Tel-Aviv alkotta kvartettet, de a skót St. Johnstonet és a kazah Kairat Almatit is búcsúztatták már korábban, így nem árt vigyázni velük.

A 2022-ben felújított Abovyan City Stadium

Pokoljárás után egyből megdicsőültek

Az említett mecénás színrelépése előtt viszont bőven megjárta a csapat a pokol legsötétebb bugyrait, hiszen 1992-es kiesésüket követően visszaléptek az élvonaltól, 1998-2000 között ezt megismételték, majd 2011-ben Navoyan színrelépésével eljött a Kánaán és gyors egymásutánban kétszeres bajnokok lettek, amelyet követett még két elsőség, így négyszeres aranyérmes, egyszeres kupagyőztes együttesről beszélhetünk, amely háromszor a szuperkupát is elhódította. Az említett kupadiadal részese volt éppen a Lokomotívtól kölcsönkapott szerb Danilo Sekulic is, aki 29 meccsen 2 gólt és 2 asszisztot tett bele a közösbe. Legutoljára az élvonalban a negyedik helyet csípte el Vave Gevorgyan együttese.

Keretükben csak két brazil játékos van annak ellenére, hogy 2017 decemberében a Fluminensével és a Botafogoval kötöttek partneri szerződést. Szerb, horvát, orosz, venezuelai, kolumbiai, kazah és ghánai nációk is színesítik a keretüket, amelyet a mértékadó transzfermarkt alig több mint négy millió euróra becsül, amiből természetesen messzemenő következtetéseket nem ildomos levonni. A két gólgyárosuk közül csak a veterán Artak Yedigaryan maradt meg, aki 10 gól és 10 gólpasszos mutatót produkált tavaly, míg a házi mesterlövészük, Bladimir Diaz 11 góljával együtt távozott, de a brazil Thiago Galvao is rendkívül kellemetlen ellenfél lehet idei 14 kanadai pontjával.

Gyanús körülmények között búcsúztatták a Tivatot?

Az Alshkert számára már megkezdődött az idei nemzetközi kupakaland, hiszen ők már az első fordulóban érdekeltek voltak. Előzetesen sokkal esélyesebbnek tűntek a montenegrói bronzérmes Arsenal Tivatnál, ezért is számított óriási meglepetésnek a jereváni 1-1-es végeredmény. De ha az a döntetlen meglepő volt, akkor mit lehet mondani a visszavágó 1-6-os végeredményére?! Az első mérkőzés láttán mindenképp meglepő volt a különbség, amellett, hogy az örmény csapat továbbjutása még így is papírformának számított. Ám éppen friss hír, hogy a visszavágó alakulása több gyanús körülményt is hozott, és felvetődött a bunda gyanúja is. Így aztán végképp nem érdemes ebből a két találkozóból sok mindenre következtetni. Biztosak vagyunk benne, hogy a szakmai stáb kellőképp felmérte az ellenfelet, és sikerült kielemezni őket.

Csütörtökön tehát megkezdjük az európai hadjáratot, ami reményeink szerint minél hosszabbra nyúlik majd!