LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power rankings II.

power_rankings_2011-a-pTitkon reménykedtünk benne, de nem gondoltuk volna, hogy az erősorrend második felvonásában is leírhatjuk a következő egyszerű mondatot. Veretlenek vagyunk. Ezzel a dicséretes és tiszteletre méltó teljesítménnyel állunk az élen a megkezdődött tavaszi szezon elején is. Az előnyünk tovább nőtt az őszhöz képest, sőt egyik nagy ellenfelünket leszakítani is sikerült. Rajtunk kívül is vannak azért csapatok, amelyek küzdenek a saját céljaikért.

Az elmúlt tíz forduló érdekessége – ami persze felveti azt a kérdést, hogy mennyire vehető egy etapnak –, hogy a tizenhetedik forduló után volt egy két és fél hónapos szünet. Emiatt joggal feltételezhető, hogy a tavaszi három fordulót nem vehetjük egy kalap alá az őszi héttel. Az eredmények azonban nem ezt mutatják. Voltak kisebb fajta erősödések és gyengeségek, azonban a legtöbb csapat folytatta azt a teljesítményt, amit decemberben egy kis időre felfüggesztett. Emiatt a téli pihenő által kettészakított tízmeccses sorozatot vizsgálhatjuk egybe.

A honi pontvadászatban három olyan csapat van jelenleg, amelyek teljesítménye egy egyeneshez hasonlítható, egy-két apró eltéréstől eltekintve. Ebből a hármasból azonban csak kettőnek vannak pozitív eredményei, mégpedig a Győrnek és nekünk. A csalódást keltő, de mostanra már nem meglepő Zalaegerszeg szereplése egyszerűen pocsék, a huszadik fordulót követően sincs meg a csapat első győzelme. A tízediktől a tizenhatodik fordulóig öt csapat között lezajlott egy mini bajnokság a tabella harmadik helyéért. A küzdelemben a Videoton, a Diósgyőr, a Pécs, a Honvéd és a Kecskemét vett részt, végül a fehérváriak diadalmaskodtak – ideiglenesen –, de hol egyikük, hol másikuk állt a bronzérmet jelentő helyen. A jelen állás szerint a Videoton elég erősnek tűnik ahhoz, hogy akár a Győrt is befogja, de a maradék négyestől nagy fegyvertény lenne, ha egyikük odaférne a dobogóra. A tűz közelében vannak, hátha csurran-csöppen valami. A tavalyi ezüstérmes Paks a tizenkettedik fordulóban foglalták el a nyolcadik helyet, és ezt mostanáig masszívan is tartják. Az atomvárosiak után következik az alsóház, amely kezdődik a Fradival és végződik a Vasassal, kettejük közt hat pont a különbség. Rajtuk kívül az Újpest, a Siófok, a Kaposvár és a Pápa tartozik ide, de minden egyes forduló után változik az alsó régió. Ha realisták akarunk maradni, akkor mind a hatan kiesőjelöltek.

A legutóbbi erősorrendhez képest nem sokat változott a kép, azonban némelyek leszakadtak, vagy éppen minimális előnyre tettek szert, de bizonyos csapatok tekintetében széles az elválasztó vonal a többiekhez képest. Az alsó régió sűrű, de néhány forduló múlva már okosabbak lehetünk. A helyzet igazából változatlan, a bajnokság nem lefutott, a kérdésekre még nem kaptunk választ, de még hátra van tíz forduló.

Debrecen: Veretlenség. Gyengén játszva is kicsikarjuk a győzelmet, ez csak a kivételeseknek az ismérve.

Videoton: Összeállt csapatot faragott a portugál, de nem volt olyan eszes, hogy túljárjon a malackák eszén. A Győrnél viszont erősebbek, a kérdés, hogy be tudják-e érni őket.

Győr: Nem kell törődniük semmivel, eddig is szépen gyűjtögették a pontokat, ezután is ezt kell tenni.

Honvéd: A dobogó közelében állnak, egy karnyújtásnyira. Rajtuk múlik, hogy elérik-e. Ha a Fradi elleni meccsen mutatott produkció a tavaszi arcuk, akkor kevés lesz.

Kecskemét: Ez már nem Sivic féle foci, de tudnak még veszélyesen játszani. Tapasztalhattuk. Nyugodtan játszhatnának, nem kell eltaktikázni semmit.

Pécs: Eddig jól tartották magukat, de ezután nyögvenyelős lesz a tavasz.

Diósgyőr: Kipukkad a miskolci lufi? A jó ősz után a sötét tavasz jön. Nem lesz dicsőséges.

Paks: Középmezőnybeli teljesítmény, eddig is az volt, ezután is az lesz. Hol van már a tavalyi hó?

Ferencváros: Még mindig nem világos, hogy Dömének van taktikája, vagy csak ilyen jól tud motiválni? Az tény, hogy biztatóan indultak el tavasszal.

Siófok: „Hangtalan” teljesítmény, ezt szokhattuk meg tőlük, csak a harmincadik fordulót követően derül ki, hogy mire volt elég.

Újpest: Nagyon gyengék a fővárosi lila-fehérek. Amatőr hibákat vétenek a meccseken, bár egyszer-egyszer klappol minden. Kiesni azért nem fognak.

Haladás: Az otthoni libalegelőn harciasan, veszélyesen futballoznak, de az idegenbeli produkció nem az igazi. Rapszodikus teljesítmény, a kiesés elkerülése a cél.

Kaposvár: Túl sokat gyengültek, de valahogyan mégis elkerülik a kipottyanást.

Pápa: Lejtmenet. Kilencven fokban. Pedig a keret a középmezőnybe predesztinálná a csapatot.

Vasas: Ha a Pápához a fentieket írtuk, akkor ide mit is lehetne? Komolytalan, ami Angyalföldön folyik, így nem lehet a futballra koncentrálni. Flóri viszont mindig jókedvre derít bennünket.

Zalaegerszeg: Hiába beszélnek mellé a szakértők, itt már nincs menekvés. A szerencse sem segíti őket.