LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

A sokadik szerencsétlenkedés

kovesdlokiborito

Nem először játszottuk el azt a Mezőkövesd ellen, ami történt. Rengeteg pontot buktunk már el emiatt a hozzáállás miatt, és még többet elbukhattunk volna, ha olykor nem áll mellettünk a szerencse. A második gól után már azt számolgattuk a vendégszektorban, hogy hány pontos előnnyel megyünk a szünetre, ha a Vidi a Fradit sem tudja megverni. Aztán végül bosszúsan kellett távoznunk a stadionból. Helyszíni beszámolóval egybekötött összefoglaló az ősz utolsó mérkőzéséről.

Reggel olvashattuk a friss híreket a csapattal kapcsolatban, miszerint Mészáros tudja vállalni a játékot, Zsidai viszont nem. Sajnos ez utóbbi nagy érvágás volt nekünk, így utólag is könnyen beláthatjuk, talán jobb lett volna, ha fordítva van, mert Mészárost könnyebben tudtuk volna pótolni. Így viszont Zsidai helyén újfent Ludánszki kapott szerepet, ezt leszámítva abszolút a várható kezdőt olvashattuk az eredményjelzőn – olvashattuk volna, ha nem csak a két csapat nevét, az eredményt, meg a játékidőt tudná kijelezni.

A hazaiaknál két komolyabb hiányzó volt, a tőlünk kölcsönbekapott Balajti a magyar sajátosságnak számító szóbeli megállapodás miatt nem léphetett pályára, valamint a Petr Cech és Cristian Chivu hasonmás Fótyik sérülés miatt volt kénytelen kihagyni a meccset.

535

Semmi meglepetést nem tapasztaltunk a mutatott játékunk terén, ez már egy jól megszokott, és működő elv, hogy a mérkőzés elején feltérképezzük az ellenfelet, kicsit megkapják a kezdeményezési lehetőséget, majd rohamot indítunk, aminek eredményeképp a feléidő fele táján megszerezzük a vezetést. Most is ez történt, először még Sidibe rontott egy helyzetben, aztán ő fejelte le a labdát Kulcsár elé, aki okosan behelyezte a hosszúba a labdát. Ezt követően viszont egy szintén szokásos hibás lépés következett, újfent átadtuk a lehetőséget a hazaiaknak, ahelyett, hogy gólra gólt rúgtunk volna, mint tetük azt Kecskeméten, Újpesten és Kispesten. A Kaposvár ellen ugyanezt a hibát követtük el. A félidő hátralévő részét kihúztuk, mondjuk igazán nagy lehetősége még 0-0-nál volt a Kövesdnek.

A második félidőre Véber György becserélt két támadót két középpályás helyett, így lényegében három csatárra álltak át, gyakorlatban nem sokat változott a felállásuk, a két szélre beálló Harsányi és Bogdány talán egy picivel fentebb játszottak, illetve előszeretettel húzódtak be középre is támadók lévén. A félidőt álomszerűen kezdtük, egy mintaszerű kontratámadás után Bouadla találatával 2-0-ra vezettünk. Itt könyveltük el mi szurkolók, hogy megvan a meccs, lehet ünnepelni, és szurkolni a Fradinak vasárnap, hogy adott esetben öt vagy hatpontos előnnyel vonuljunk a téli pihenőre. Sajnos ezt a játékosok is elhitték, és innentől a Mezőkövesd egy sebességi fokozattal feljebb kapcsolt. A hatvanadik perc tájékán kezdtük azt érezni, hogy hiába vezetünk két góllal, benne lóg a levegőben, hogy a hazai csapat felzárkózik. Ennek első jele egy lesgól volt, majd nem sokkal később Lázár hatalmas ostobasága révén szépített Melczer. Innentől a Kaposváron tapasztalt rúgd előre amerre állsz elvet követve vagdostuk ki a labdákat a védelmi vonalból, és gyakorlatilag idő kérdése volt az egyenlítő gól. Amit a szerényebb erőkből álló Kaposvár nem tudott véghezvinni egy hete, azt az egy fokkal jobb csapat kihasználta, és megérdemelten egalizált. És ekkor jött az a ritmusváltás, amit egy hete is bemutattunk a bekapott gól után, a dolog szépséghibája, hogy most kevés volt az idő arra, hogy begyötörjük a győztes gólt, bár 3-4 nagy lehetőségünk így is akadt rá a maradék tíz percben. Joggal lehetünk bosszúsak, hiszen megint egy félig zsebben lévő, megnyertnek hitt mérkőzést szórakoztunk el, ráadásul két gólos előnyről.

vendegtabor

Ennyien kísértük el a csapatot a mezőkövesdi bajnokira

Ha megnézzük, hogy idén eddig hány ilyen meccsünk volt, mint a mezőkövesdi, akkor érdekes eredményt kapunk:

  • Szombathelyen 1-0-ás vezetésnél, emberelőnyben összeszedtünk két fölösleges piros lapot, az utolsó másodpercekben kiegyenlített a hazai csapat.-2 pont
  • Pécsen 1-0-ás vezetésnél teljesen visszaálltunk, ennek eredménye elsőként egy egyenlítő, majd a második félidőben egy vereséget eredményező gól. Legalább az ikszre jónak kellett volna lennünk. -1 pont
  • A Paks ellen korai góllal vezetést szerzünk, egy figyelmetlenség után egyenlít a vendégcsapat, majd összehozunk egy buta 11-est – tegyük hozzá nem volt jogos -, nagy nehézségek árán kiegyenlítünk, de nyernünk kellett volna. -2 pont
  • A Pápa ellen hazai pályán szintén korai góllal vezetünk, majd a második félidőben még egyet rúgunk. A 88. percig 2-0-ra vezetünk, a vége 2-2, bár két szabálytalannak tűnő gólt kaptunk, a másodikat az utolsó másodpercekben. -2 pont
  • A Puskás Akadémia ellen itthon korán vezetünk, egyenlítenek a vendégek, majd újra nálunk az előny, ráadásul közel 70 percig emberelőnyben játszhatunk. Megnyerjük a meccset, de borzalmas játékkal, ahol a vendégcsapat több alkalommal is kiegyenlíthetett volna.
  • Kaposváron felforgatott csapattal veeztést szerzünk az első félidőben, majd a másodikban több ízben eldönthetnénk a meccset, de kimaradnak a ziccerek. A hazai csapat a semmiből egyenlít, majd nagy nehezen visszaszerezzük a vezetést, ezt követően azonban mint egy kieső jelölt csapat, betömörülünk védekezni, és pánikszerűen vagdaljuk előre a labdákat, az utolsó pillanatban kis híján kiegyenlít a Kaposvár.
Ezek közül különösen a Pápa elleni, és a mai meccs volt fájó, hiszen magabiztos előnyről buktunk 2-2 pontot. Ha csak ezt a két meccset behúzzuk, akkor minimum 5 pontos előnnyel mehettünk volna a téli pihenőre.
A sok negatívum után azonban nézzük a dolgok pozitív oldalát. Az év elején, de még úgy hat fordulóval ezelőtt sem gondolta volna senki, hogy az élen zárjuk az őszt. Renegeteg új játékost igazoltunk a nyáron, egy részük hosszabb időre megsérült, ami miatt nem tudtuk hasznukat venni, egy részük nem vált be és már távoztak, de szerencsére többségük jó igazolásnak bizonyult, és lendíteni tudtak a csapat játékán az ősz folyamán. Bizakodásra ad okot a jövőre nézve, hogy két kulcsembernek tekintett játékosunk, Morozov és Damahou felépül tavaszra, valamint az, hogy az élen állunk, és a riválisank sem sziporkáznak. Innen várjuk tehát a folytatást, reméljük bő fél év múlva az új Nagyerdei Stadionban a hetedik bajnoki címet ünnepelhetjük.
kovesdvendeg

Na ezen jót mosolyogtunk – A kövesdi vendégszektor egyik része. Ha kevés vendégdrukker jön, akkor itt kell nézniük a mérkőzést, jó lehet a kilátás.

Játékos osztályzatok

Nenad Novakovic – 6.0

A meccs elején ziccert védett, illetve magabiztosan állt a kapuban, de: a tizenegyesnél vélhetően túl sokat várt ki, és csak eldőlni tudott, pedig védhető lövés volt. A második gólnál bár nem ő hibázott elsősorban, túlságosan kimozdult a kapujából, és majdnem középre menő lövésből egyenlített a hazai csapat. De nem őt kell elsősorban hibáztatni az elhullajtott két pontért.

Lázár Pál – 5.5

Lokis karrierje leggyengébb meccsét játszotta. Már az első félidőben is többször beforgatták, a kövesdi ziccer is az ő oldalán alakult ki az elején. A tizenegyesnél óriási butaságot csinált, a labda simán a kapusé lett volna, illetve két védő is biztosított, ő mégis lerántotta Bognárt. Sajnos az ilyen hibák mindig benne vannak az ő játékában.

Máté Péter – 5.5 – A mérkőzés citromdíjasa 

Vele együtt még Lázár és Bódi is kiérdemelné ezt a címet, de én most mellette teszem le a voksom. Nagyon bíztató volt a kaposvári, valamint a hétközi játéka, ma viszont borzalmasan játszott. Egész meccsen biznytalan volt, össze-vissza fejelgette el a labdákat, volt, hogy egész egyszerűen odapasszolta a felszabadítani kívánt labdát az ellenfélnek. A második kövesdi gólnál ő adta a gólpasszt Harsányinak. Összességében hiba volt őt egy ilyen talajú pályán, és egy ilyen stílusú ellenfél ellen játszatni. Mindenféle rosszindulat nélkül mondom, hogy remélhetőleg utoljára láttuk őt bajnokin ebben a szezonban, és tavasszal Morozov visszaveszi a helyét, illetve Brkovic is hamarabb kap lehetőséget, mint ő.

Mészáros Norbert – 6.0

Nem lehet róla sokmindent mondani, Máténál lényegesen jobban játszott, a kapott gólokról nem tehetett, sokat javult a formája az ősz végére, tavasszal jó párost alkothat majd Morozovval, remélhetőleg megoldják majd ketten a védőproblémákat.

Korhut Mihály – 6.0

Ő is visszafogottan játszott, bár Lázárnál sokkal jobb volt támadásban, és védekezésben is. A bedobásai nevetségesek voltak, gyakorlatilag ötből négyszer ellenfélnek hajította oda a játékszert. Tavaszra neki is javulnia kell.

Bódi Ádám – 5.5

Meccsek óta nulla amit csinál, semmi pluszt nem tud hozzátenni a csapat játékához. Egyetlen értelmes megmozdulása a felsőlécre pattanó szabadrúgása volt a mérkőzés vége felé, ezt leszámítva labda alig volt nála. Ébresztő!

Ludánszki Bence – 6.0

Nagyon nem lehet belekötni a játékába, de maradjunk annyiban, hogy ő nem Zsidai. Sokkal kevesebbet ütközik, kevesebb labdát szerez, viszont ami pozitívum, hogy előrejátékba ő is bevonható, mert jól bánik a játékszerrel, ezt mutatta a múlt heti gólja is.

Selim Bouadla – 7.0 – A mérkőzés legjobbja 

A kecskeméti meccs óta nagy formában játszik, és a gólokat is szépen termeli, utolsó hét meccsén már négy találatnál tart. Mai gólja is gyönyörű akció végén született, tőle indult a kontra, szépen tolta meg egy védő mellett a labdát, majd indította Szakályt, és egy hatalmas sprint után gyönyörűen helyezte a hosszúba a labdát. Remlhetőleg nem igazak a hírek, hogy sok csapat vinné őt a télen.

Szakály Péter – 6.5

Voltak jó egyéni megoldásai, egy gólpasszt ma is kiosztott, és a meccset is megnyerhette volna a végén, ha a kapuval szemben jól találja el a labdát. Viszont sokszor túlcselezte magát, emiatt labdát veszítettünk, de összességében a jobbak közé tartozott.

Ibrahima Sidibe – 6.0

Az utóbbi időben nem játszik jól, bár tudjuk, hogy az idegenbeli meccseken teljesen más szerepkörben játszik, mint amit megszokhattunk tőle. Stílusa miatt pedig pont nem illik ez hozzá, bár ami tény, jól védekezik, és amúgy is szeret visszalépkedni a labdákért. De az összejátékban kevésbé hatékony.

Kulcsár Tamás – 6.5

Teljesen kiszámíthatatlan a játéka. A kecskeméti meccstől számítva minden második meccsén betalál, ami jó arány. Viszont ami érdekes, hogy mindn második meccsén képes kihagyni még a kihagyhatatlant is. Ma a jobbik arcát hozta, hiszen egyetlen lehetőség adódott előtte, gólra is váltotta.

~o~

Dusan Brkovic – 6.5

Nagyjából húsz percet játszott, és ezalatt többet csinált, mint Lázár egész meccsen, pedig nem eredeti posztjára állt be, hanem a jobbszélső védő pozíciójába. Volt egy beadása, ami ha egy picit pontosabb, akkor Kulcsár befejeli, és miénk a meccs, illetve Szakály centerezésénél lemaradt, bár nem neki kellett volna elsősorban érkeznie a labdára. Máté helyett őt kezdettem volna.

Dombi Tibor

Nem volt jó döntés őt behozni a kövesdi egyenlítő gól után, nem is igazán tudott hozzátenni a játékunkhoz.

~o~

Kondás Elemér – 6.0

Valamilyen szinten ő is ludas a mai pontvesztésben. A kezdőcsapattal Mátét leszámítva véleményem szerint nem volt gond, viszont nem jól nyúlt bele a meccsbe. Nem tudni, hogy az ő utasítására álltunk-e vissza 0-2 után, de onnantól nem a mi akaratunk érvényesült. Brkovic becserélése jó húzás, Dombié már annál kevésbé, és a talonban hagyott egy cserét. A hazai egyenlítő gól után Volast vártuk volna a pályára, aki Szakály középre lőtt labdjára feltételezhezően vércseként csapott volna le, és lehet megnyerjük a meccset.

kovesdikatlan

A mezőkövesdi katlan a vendégparkolóból


A mérkőzés összefoglalója