LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

KörKérdés #2 – Nehéz idők

korkerdesVéleménye, gondolata mindenkinek van. Miért ne lenne ez másképp a LokiBlog stábjában? Rengeteget beszélgetünk, elmélkedünk a DVSC-ről napi szinten. Nem csak megírunk egy-egy cikket, de sokszor vérremenő viták folynak egy-egy témában. És ugyanezt látjuk a fórumokon, hozzászólásokban is. Idén így ismét frissítünk kicsit, és néhány hetente jelentkezni fogunk KörKérdés rovatunkkal. Felteszünk 6 kérdést, melyre a legtöbb szerkesztő cikk keretében válaszol, de ugyanígy kíváncsiak vagyunk arra, nektek mi a válaszotok ezekre. Úgyhogy ragadj billentyűzetet, olvass, írj, kommentelj! Lássuk, ki, hogyan élte meg az elmúlt időszakot! Jöjjön a második rész!

1. Kérdés: Több, mint tíz évig nem szenvedtünk ilyen súlyos vereséget hazai pályán bajnoki mérkőzésen. Ennyivel jobb volt a Fradi tényleg, vagy mi asszisztáltunk ehhez a csúfos kudarchoz?

Csibu: Igen, ennyivel jobb volt a Fradi. Nem fér kétség hozzá, hogyha sikerül akár Vargának, akár Szécsinek az egyenlítés, még nagyobb fokozatra kapcsolnak és bedarálnak minket. 3-0 után ha nem állnak vissza még nagyobb lett volna a számszerű különbség. A szomorú ebben az, hogy a mi keretünk bár kevésbé értékes játékosokból áll, mégis képesnek érzem rá őket, hogy olyan eredményesen, nagy akarattal és jó technikai megoldásokkal hozzák a meccseiket, ahogy a Fradi teszi. Mégis, mi csak 15-20, esetleg 30 perces fellángolásokra vagyunk képesek. Ez pedig ezen a szinten már nem csak a játékosok hibája: az edzői stáb feladata lenne gondoskodni arról, hogy minden mérkőzésen teljes erőbedobással és óriási elszántsággal, megfelelő taktikai elemekkel fussanak ki a gyepre. Ilyet azonban csak nagyon ritkán látok mostanában…

JuveFan: Meggyőződésem, hogy nem jobb ennyivel a Fradi, bár kétségtelen, hogy jelen pillanatban mindenben előttünk tartanak. Szerintem ha egy 100%-on pörgő, maximálisan koncentráló Loki lépett volna pályára (mint azt láthattuk a Rosenborg elleni első félidőben), akkor megfoghattuk volna őket, de momentán ez a Loki egy leharcolt, megfáradt együttes benyomását kelti, így pedig semmi esélyünk nem volt. Mindazonáltal nagyon rossz érzés volt ezt a kudarcot a lelátóról megélni, hiszen nem ehhez vagyunk/voltunk szokva…

Lucas: Nekem nem úgy tűnt, hogy a Fradi különösebben megerőltette volna magát, de így is jobbak voltak. Ez pedig azt jelenti, hogy bizony mi is asszisztáltunk ehhez a megalázó vereséghez. Az a baj, hogy a mérkőzés már azelőtt eldőlt az öltözőben és a taktikai táblán, mielőtt elkezdődött volna. Ha komolyan el akartunk volna érni valamit a meccsen, akkor fel kellett volna tüzelni a srácokat, a taktikát a fejükbe kellett volna verni, stb. Ami meg a felállást illeti, nem az időzített bombára emlékeztető Mészáros-Máté belső védelemmel kellett volna kezdeni. Szécsi Márk játékát sem értem, hiszen őt nem építettük még be, tehát mindenfajta előzményt nélkülözött. De a többieken se látszott a tűz és az elképzelés, persze tisztelet a kevés kivételnek. Ennél gyengébb Lokival nagyon régen nem találkozott a Fradi, gyerekjáték volt nekik a legyőzésünk.

Redboy: Is-is. Azzal, hogy a vezetőség Szilvási Péteren kívül nem tudott vagy nem akart a megfáradt és öreguras védelmünkben vérfrissítést eszközölni tálcán kínáltuk fel magunkat a zöld-fehéreknek. Ők ezzel az ajándékkal éltek is és megszakították az ismert dalban oly sokszor már megénekelt hajdúsági sikertleneségüket. Sajnos nem láttam a játékosainkban azt az elszántságot, amelyet korábban az ilyen rangadók alkalmával pályán bizonyítottak. Csak akkor lett volna esélyünk, ha kulcsembereink nagy része (főként Szakály és Tisza) felépült volna és 120%-ot adtak volna ki magukból a játékosok.

SiD: A Fradi jelenleg a legjobb magyar csapat, ezt szerintem ki lehet jelenteni, ugyanakkor tőlünk is megkaptak minden segítséget. Már a kezdőcsapat is vicc volt, ezt a Máté-Mészáros párost szerintem Kondáson kívül nincs ember a földön, aki betenné egy ilyen meccsre, ha van például egy Brkovics a keretben.

Vadmacska: A Fradi ennyivel jobb. Az egész mezőnyből kiemelkedik szervezett játékával és stábjával. Ez az ő szezonjuk lesz. Az is igaz, hogy illett volna egy szebb eredményt összehozni, mert hazai pályán kikapni 3-0-ra elég csúfos és nem a Lokihoz méltó, akárki is legyen az ellenfél. A 2. félidő első felében tudtunk csak igazán érvényesülni és ez kevés volt. Magyarként csak azt remélem, hogy ha valóban megnyerik a bajnokságot a BL-ben is tudnak vitézkedni, ha már odáig jutnak.

038

2. Kérdés: Jövőhéten a nálunk is nagyobb gödörben lévő Videotonhoz utazunk, bár ők az elmúlt napokban hatalmas vérfrissítésbe kezdtek a szakmai stábban. Melyik csapatnak indul meg a szekere a vasárnapi rangadón?

Csibu: Döntetlenszagú találkozó lesz, sok múlik majd azon, hogy Tisza vagy Szakály vállalja-e a játékot, mert irányító nélkül halottak vagyunk elöl. Az elmúlt meccsek játéka ellenére is azt mondom: lesz keresnivalónk Székesfehérváron, de ahhoz nagyon össze kell kapni a hátsó alakzatot.

JuveFan: Két gödörben lévő együttes találkozik majd, szóval nagyjából olyan meccset várok, mint a DVTK elleni volt: az a csapat nyer majd, amelyik kevésbé lesz gyengébb. Nyilván azért annál a meccsnél valamelyest színvonalasabb meccsre van kilátás, bár kérdés, hogy az amúgy is pocsék formában lévő Vidiből mennyit vesz majd ki a csütörtöki, amúgy tét nélküli EL meccs. Talán pont emiatt van esélyünk, hogy meglepjük őket, no meg Juhász Roland hiánya is a mi malmunkra hajthatja a vizet. Viszont ha azt az ötlettelen játékot mutatjuk be, mint a Fradi ellen, akkor a Vidinek kínáljuk fel a gödörből való kimászás lehetőségét.

Lucas: Nem vérfrissítésnek nevezném, ami náluk zajlik. Inkább tűzoltásnak, vagy a süllyedő hajóból a rakományt való kidobálásnak hívnám. Attól, hogy Burcsa és Casoni távoztak, még nem fog a nyáron vásárolt fél Győri ETO hamarabb beépülni, és a mentális gödörből a legjobb forgatókönyv szerint is több hét, mire kijön a csapat, erre jó példa a mi csapatunk, ahol lassan évente 2-3 ilyen gödörbe futunk bele. De még így is azt hiszem, hogy a Vidinek a nagyobb az esélye arra, hogy megindul a szekerük, feltéve, hogy a Lokiban nem lesz semmi változás vasárnapig. Márpedig miért lenne?

Redboy: Miután a Videotonnak és nekünk is nagyon kellenének a jó eredmények és a pontok is, így egy nagyon nehéz és küzdelmes találkozót várok, ahol pontosztozkodással fog végződni a vasárnapi 90 perc. Annyi a Loki mellett szól majd, hogy a Vidi hétközben a Lech Poznannal fog Európa Liga play-off találkozót vívni és ki tudja milyen állapotban lesznek hét végére a fehérváriak? Ezt azonban csak akkor tudnánk a magunk javára fordítani, ha mindenki odateszi magát és nem a Ferencváros elleni indiszponált teljesítményt nyújtják a fiúk.

SiD: Nehéz kérdés, de a Vidi ellen akkor is jól ment nekünk, amikor mindenki őket favorizálta. Szerintem jók lehetünk egy győzelemre, de csak akkor, ha valami értelmesebb kezdővel állunk fel.

Vadmacska: Csak remélni tudom, hogy a miénk. Nagyon érdekes mérkőzés lesz, annyi biztos. Nem lesz könnyű a győzelem, mert most a Vidi is bizonyítani akar. Már nagyon kellene nekik egy győzelem, kb olyan helyzetben vannak, mint mi tavaly.

brkovic3. Kérdés: Mi a véleményed Dusan Brkovics mellőzéséről? Személyes ellentét, vagy egy gyengébb meccs miatt kerülhetett ki? Hosszabb távon ez milyen hatással lehet rá?

Csibu: Röhej. Vicc. Biztosan van oka, és sokszor olyan részleteket nem tudunk, amiknek ismeretében lehet, hogy mi is egyetértenénk a mellőzésével. De ez így ebben a formában akkor sem megoldás… Az elmúlt naptári évben alig volt hibája, és bár a Haladás ellen ő is benne volt ellenfelünk góljában, elég durva lenne ha ez okozta volna a kimaradását, azzal a Mátéval és Mészárossal szemben akik közül előbbi minden második meccsén súlyosat hibázik, utóbbi pedig szinte nem tud lehozni úgy meccset, hogy ne kapjunk róla gólt… Nem akarok belemenni abba, hogy milyen hatással lehet rá, ez az ő egyéni dolga. Sokkal kíváncsibb leszek, ez a csapatra hogyan fog hatni, hiszen ők valószínűleg tudják Brkovic mellőzésének okát…

JuveFan: Mi is csak tippelgetni tudunk, de az biztos, hogy nem az esetleges (nem létező) gyengébb formája miatt került ki, mert akkor Mészárosnak a keret közelében sem lenne a helye, és Máté is csak elvétve játszhatna. Szóval itt valami turpisság van a háttérben, ami semmiképp nem jó sem a csapatnak, sem Brkovicsnak. Tartok tőle, hogy hosszabb távon is ez a szerep vár rá, és hamarosan őt is a távozók között láthatjuk viszont…

Lucas: Egy szóban: hülyeség. Több szóban: végtelenül ostoba, öngyilkos szakmai hiba. Még a vak is látja, hogy ő a Loki keretének legjobb belső védője. De aki mégsem volt ebben biztos, azt a Fradi-meccs alighanem meggyőzte erről. Olyan, mintha Sergio Ramos nélkül játszana a Real Madrid. Tény, hogy volt egy gyengébb meccse a Haladás ellen, de róla ezt az egy gólt kaptuk az egész szezonban, Mészárosról pedig egyedül legalább tízet, szóval ez egy rosszabb meccs végképp nem indokolhatja a mellőzését. A háttérben vagy személyes, vagy anyagi ellentét állhat. Akármi is az igazság, a csapat sínyli meg a hiányát, és persze a csapatértszorító szurkolók. Hosszabb távon úgy járhat, mint Igor Morozov, akit a meccshiány szépen lassan leépített, de erre nem kerülhet sor!

Redboy: Ostoba edzői öngólnak, de inkább szarvashibának tartom, hogy mellőzte vélhetően egy korábbi hibája miatt Dusant a szakmai stábunk. Holott Mészáros és Máté kettőse tripla annyit hibázott már meccsenként. A vak is láthatja, hogy jelenleg ő a legjobb formában lévő védőnk, aki a kapuk is előtt is képes feltalálni magát és rendre eredményes tudott lenni a tavalyi szezonban is. Szerintem ennyire nem állunk azért ilyen jól a hátvédfronton, hogy ezt a luxust megengedjük magunknak. Remélem, hogy minél hamarabb tisztázódik a helyzete és nem fog eligazolni tőlünk, hiszen nagy szükség lenne rá hátul.

SiD: Vagy személyes ellentét, vagy a stáb vak a focihoz, mást nem tudok elképzelni. Gyakorlatilag mióta itt van nálunk, mindenki tudja, hogy magasan a legjobb belső védőnk, ehhez képest nem tudom, hogy lehet ennyiszer mellőzni őt. Viszont pont mivel volt már mellőzve, és utána mégis hozta a jó teljesítményt, egyelőre nem félek tőle, hogy sikerül őt leépíteni, remélem hamar vissza kerül a csapatba így vagy úgy.

Vadmacska: Szerintem jelenleg a Loki legjobb védőjéről beszélünk és teljesen érthetetlen a mellőzése. Nem hiszem, hogy gyengébb meccs miatt került volna ki, nem hibázik többet egyik játékosnál sem… sőt! Ő egy biztos pont a csapatban, egy meghatározó ember. Legalábbis ennek kéne lennie. Nem is szabadna megengedni magunknak a mellőzését. Ha ez így folytatódik, valószínűleg távozni is fog a több játéklehetőség reményében.

 

250px-daniel_tozser_20114. Kérdés: Tőzsér Dániel debreceni kötődésű, és többször is edzett már Debrecenben, illetve idén is több mérkőzésünkön kint volt. Mégis úgy néz ki, hogy ha ne adj isten Magyarországra igazol, akkor a Fradiba megy. Kellene-e ő egyáltalán a Lokiban, illetve szerinted ha mi is hívnánk őt, akkor mi döntené el, hogy hova igazol, a pénz vagy az érzelmek?

Csibu: Mindegy, hogy Tőzsér, vagy valaki más jön, csak jönne egy irányító középpályás, mert anélkül halottak vagyunk… Szóval kellene ő, de úgysem tudjuk megfizetni. Viszont nagyon csodálkoznék, ha bárkit is igazolnánk így az átigazolási szezon hajrájában. Ezt főleg a hátsó alakzatunk fogja megsínyleni…

JuveFan: Nagyon is elférne ő a középpályánkon, pint az ő pozíciójában nincs minőségi játékosunk idén (Szakály nagyon gyenge formában van, ráadásul sérült is, Mihelic partvonalon kívülre került, Tiszának pedig továbbra is csak fellángolásai vannak). Mivel ezer szállal kötődik Debrecenhez, és véleményem szerint meg is tudnánk őt fizetni, így csak az akarat hiányzik a részünkről ennek a transzfernek a megvalósításához. Csak nehogy a Fradiban kössön ki ő is…

Lucas: Természetesen kellene, a középpályánk a sok sérüléssel és Selim eligazolásával drasztikusan meggyengült. Ugyanakkor irreális vágyálom, hogy minket válasszon. Leandro remek példa arra, hogy lehetett itt valaki akármekkora sztár, esküdözhet égre-földre, hogy majd egyszer ide jön haza, ebbe a jelenlegi Lokiba senki se vágyik vissza a légióskodással töltött évei után. Nem is beszélve arról, hogy a pesti lét és a magasabb bérek mekkora további érvek a Lokiba igazolás ellen. Úgyhogy Tőzsért is elfelejthetjük, megy ő is a Fradikába…

Redboy: Annak idején furcsa körülmények között távozott a török óriás Galatasarayhoz, de még inkább az volt a megdöbbentő számomra, hogy nem a nevelő egyesületéhez tért vissza, hanem az ősi rivális Ferencvároshoz. Jelenleg gyengélkedő középpályánknak pont egy ilyen játékosra lenne szüksége, mint Tőzsér. Bouadla távoztával ugyanis ezt a posztot sem pótolták az illetékesek és pont ő lenne a hiányzó láncszem a középen, hogy ismét támadóbb és attraktívabb legyen a csapatunk. Ha ő nem jönne össze, amire sajnos sok esélyt látok (főként a piszkos anyagiak miatt és a klubhűség pedig manapság már nagyon ritka jelenség), akkor egy hozzá hasonló kaliberű játékost még szívesen látnék a csapatunkban.

SiD: Tőzsér bármelyik magyar csapatba elkélne, én már a Genknél töltött évek alatt is nagyra tartottam őt. Nagy vágyam lenne, hogy a Lokiban lássam, de a Fradi anyagi lehetőségeivel lehetetlen vitatkoznunk sajnos. Ha ugyanolyan ajánlatot kapna mindkét csapattól, akkor szerintem minket választana egyébként. Remélem azért kap egy jó külföldi szerződést még mielőtt aláírna a Fradihoz, szerintem nem az NB1-ben van a helye jelenleg.

Vadmacska: Én személy szerint nagyon örülnék az érkezésének. Talán kicsit felpörgethetné a játékunkat és egy kis frissítés sosem árt. A középpályára nálam mindenképpen beférne. Egy rutinosabb játékosnál sokat számít a pénz és valószínüleg ezért nincs sok esély arra, hogy itt kössön ki.

5. Kérdés: A DVSC és a Ferencváros sok klasszikus mérkőzést játszott már egymással, te melyikre emlékszel vissza legszívesebben?

Csibu: A 2013-as 4-1-es győzelmünk.


JuveFan:
Én itt most kettőt is szeretnék majd kiemelni, egy hazai és egy idegenbeli meccset. Mivel a többiek sejtem, hogy jórészt a két évvel ezelőtti 4-1-et, vagy egy szintén nem túl régi győzelmünket mondják majd, így én egy régebbi klasszikust választottam, méghozzá 2006-ból. Abban az évben óriási harcban voltunk az Újpesttel a bajnoki címért, három forduló volt hátra a bajnokságból, és három ponttal ment előttünk az UTE. Mivel azonban legyőztük a Fradit itthon 3-1-re, egy nagyon színvonalas meccsen, a lilák pedig kikaptak az MTK-tól, így azonos pontszámmal állt a két gárda, és ismerjük a történet végét, az utolsó fordulóban szinte kilátástalan helyzetből végül mi nyertük meg a bajnoki címet.

A másik pedig a veretlen évünkből a Fradi-Loki 1-2, mely számomra azért is emlékezetes, mert ekkor voltam először az Üllői Úton meccsen, és óriási élmény volt a vendégszektorban átélni ezt a fantasztikus győzelmet.


Lucas:
Az utolsó Oláh Gabis Loki-Fradira, amikor 4:1-re nyertünk Bódi, Szakály és Volas két góljával. Életem egyik legszebb meccse volt, jó idő, kitűnő hangulat, és hatalmas zakó a zöldeknek, kell ennél több? De életem első Loki-Fradija is ugyanilyen szép és maradandó emlék, akkor Bódi találatával nyertünk 1:0-ra.

Redboy: Még Garamvölgyi Lajos idejében 1999. április 10-én, a Bodnár, Ilea, Sabo, Böőr, Siklósi, Bagoly fémjelezte Lokomotív 6-1-re tönkreverte a zöldeket az Oláh Gáboron. Ez egy meghatározó élmény volt számomra és gyakorlatilag ettől az időponttól „datálódik” igazából lokista mivoltom.

 

SiD: A 2011-es 1-0 ugrik be, amit Bódi szabadrúgás góljával nyertünk meg, de hogy miért, azt nem tudom.

Vadmacska: Fúú… Kedvencet nem fogok tudni választani, mert minden Loki-Fradi egy élmény volt számomra (a szombatit kivéve). A hangulat, a játék egyedülalló volt az Oláh Gábor utcán. A két szurkolótábor rivalizálása mindig felspanolta a játékosokat is a pályán. Lehet, hogy ez hiányzott a legutóbbi derbiről…

6. Kérdés: Ki számodra a legszimpatikusabb/legjobb edző a DVSC valaha volt edzői közül és a világ többi edzői közül?

Csibu: Herczeg András és Pep Guardiola

JuveFan: Bár soha nem láttam játszani a csapatát, és nem voltam még Lokista akkor, amikor ő volt az edző, mégis megemlíteném Garamvölgyi Lajost, akivel annak idején első sikereit érte el a csapat, az eredményessége mellett pedig emberileg is hatalmas ikonnak számít. De hogy olyan személyt is említsek, akinek az idejében már aktív szurkoló voltam, akkor nem kerülhetem ki Herczeg Andrást, akivel a klub a legnagyobb sikereit érte el. Nemzetközi viszonylatban Antonio Conte nevét említeném, aki visszavezette a Juventust oda, ahová való a csapat, sajnos ő tavaly zavaros körülmények között távozott a csapattól, jelenleg viszont az olasz válogatott szövetségi kapitányaként ténykedik.

Lucas: Garamvölgyi Lajos és Sir Alex Ferguson. Sajnos mindkettőjükre legfeljebb romantikus nosztalgiával gondolhatok vissza, hiszen előbbi már rég nincs köztünk, utóbbi pedig már visszavonult. Számomra az ő nyomukba senki nem érhet.

Redboy: Nehéz a választás, de mondok két nevet: Garamvölgyi Lajos és Vicente Del Bosque.

SiD: Herczeg András, Jupp Heynckes

Vadmacska: A Lokiban Herczeg András a BL szereplés miatt, meg persze az ő idejében lettem igazi Loki drukker. A világ legjobb edzőjének José Mourinho-t mondanám, de engem nagyon lenyűgöz Thomas Doll munkája a Frdinál, valamint Tomislav Sivic diósgyőri edzősködése (csakhogy ne menjünk olyan messzire).