LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Az esélyesek és amit érdemes lesz nézni | VB 2018

Nem kell már sokat várni, ma végre elstartol a 2018-as világbajnokság! Utolsó hangolódó cikkünkben végigmegyünk az esélyes országokon, illetve próbálunk egy kis támpontot nyújtani, hogy a következő hetekben melyik nap és mikor lesz érdemes lehuppanni a TV elé.

Nézzük meg, hogy kik lehetnek az esélyesei az idei viadalnak. Előzetesen én négy csapatot tartottam a végső győzelemre esélyesnek, ám az elmúlt napok történései jócskán befolyásolták az erőviszonyokat, ez alapján kétszer négy csapatra osztanám az esélyesek névsorát:

A fő esélyesek – akiknek kötelező feladat a legjobb négyig jutni

Brazília
Itt van mindjárt a rekordgyőztes Brazília, akik a négy évvel ezelőtti hazai lebőgés után ismét esélyesként vágnak neki a vb-nek. Idő közben Neymar mellé még olyan klasszisok sorakoztak fel a csapatban, mint Jesus, Coutinho, vagy épp Douglas Costa. A védelmük még mindig nagyon erős, bár Daniel Alves hiányozhat majd a csapatból. Itt a nagy kérdés az lesz, hogy a négy évvel ezelőttihez hasonlóan most is Neymartól fog-e függeni a csapat játéka, mert ha ezt ki tudják nőne, és a többiek is hozzá tudják tenni a magukét, akkor jó esélyük van arra, hogy hatodszor is elhódítsák a vb trófeát.

Németország
Az aktuális címvédő egy kissé megfiatalított kerettel vág neki a vb-nek, de erejüket jelzi, hogy a tavalyi Konföderációs Kupát egy mondhatni tartalékos kerettel húzták be. Most viszont ott lesznek a nagy nevek is, Müller, Özil, Boateng és társai. Nagy kérdés lesz a kapus poszt, Neuer szinte az egész szezont kihagyta, de úgy tűnik, hogy Löw neki szavaz majd bizalmat. A németek idén is nagy esélyesei a vb-nek, a négyig kötelező lenne eljutniuk.

Franciaország
A franciáknál felnőtt egy igen tehetséges korosztály, tele vannak fiatalokkal, akik már most klasszis szintet képviselnek. A húzó név Griezmann lehet náluk, de mellette az Mbappé – Dembele páros is félelmetes mutatókkal rendelkezik már most. Két éve már majdnem behúzták az Európa Bajnokságot, most ismét itt a lehetőség előttük, hogy nagyot alkossanak Deschamps-al.

Argentína
Eredetileg nem vártam volna az argentinokat a négy közé, ám a spanyoloknál történt események felkavarták az esélyeket. Messiék utolsó nagy dobása lehet az oroszországi torna, ő személy szerint is vélhetően az utolsó világbajnokságán lép pályára. A kék-fehérek továbbra is „orrnehéznek” számítanak, a támadó sortól hátra felé haladva egyre gyengül a csapatuk. A négy közé így is jó esélyük van eljutni.

A meglepetéscsapatok – akik beleszólhatnak a nagyok dolgába

Belgium
Borzasztóan erős kerete van a belgáknak, tele klasszis játékosokkal. Mégis csapatként eddig nem tudtak nagyot alkotni, két éve Wales ejtette ki őket a legjobb nyolc között az EB-ről. Most újra próbálkozhatnak, és bőven bennük van annak a lehetősége, hogy valamelyik előbb említett válogatottat kipöcköljék.

Spanyolország
Előzetesen őket is az első négyesbe soroltam volna, de Lopetegui váratlan menesztése miatt felborult minden a spanyoloknál. A játékosok ragaszkodtak volna az edzőhöz, a szövetség viszont hajthatatlan volt. Két nappal a kezdés előtt a csekély edzői rutinnal rendelkező Hierro ugrott be egy teljesen új stábbal, úgyhogy nagy kérdés, hogy mire lesznek jók a spanyolok így. A játékosállományuk kiemelkedő, szóval inkább a mentális tényező befolyásolhatja az ő menetelésüket.

Kolumbia
A dél-amerikai csapat már négy éve is a vb egyik üde színfoltja volt, azóta pedig szemernyit sem gyengültek, sőt, újabb nevek kerültek a csapatba, akik idő közben topbajnokságokban futballoznak. A Falcao-féle generációnak ez lehet az utolsó nagy dobása, a legjobb nyolcba várom őket, de kis szerencsével tovább is menetelhetnek.

Uruguay
Végezetül egy másik dél-amerikai csapat, amely képes lehet beleköpni a nagyok levesébe. Nyolc éve már eljutottak a legjobb négyig, az előző vb viszont nem sikerült jól nekik. A Suarez-Cavani duó félelmetes, de a kulcsemberek az esetükben is vélhetően az utolsó nagy tornájukat játsszák most, úgyhogy itt az ideje, ha szeretne nagyot dobbantani a kétszeres győztes Uruguay.


Végül pedig nézzük a csoportkör legizgalmasabb meccseit! Én most nyolc találkozót választottam ki nektek, amit feltétlenül megtekintésre javaslok.

06/15 # 20:00 # Spanyolország – Portugália (B csoport)

A nyitómeccs ezúttal egyáltalán nem érkezik izgalmasnak, viszont a második napon jön a csoportkör talán legjobban várt összecsapása, a regnáló Európa-bajnok Portugália, valamint az egyik nagy esélyesnek számító Spanyolország rangadója. Ezt a meccset semmiképp ne hagyjátok ki!

06/16 # 15:00 # Argentína – Izland (D csoport)

A harmadik napra is jut egy érdekes meccs, ez pedig Messiék Izland elleni mérkőzése. A kis szigetország szerintem az idei vb-nek is üde színfoltja lehet, így érdekesnek ígérkezik, hogy az egyik favoritnak számító Argentína ellen mire mennek történelmük első vb meccsén.

06/17 # 17:00 # Németország – Mexikó (F csoport)

Vasárnap játsszák az F csoport rangadóját, a címvédő németek a csoport másik favoritjával, Mexikóval játszanak. A mexikói csapat minden vb-n sötét lónak számít, ezúttal sem tudhatjuk előre, hogy mire lesznek képesek, de ez a meccs szerintem izgalmasnak ígérkezik majd.

06/21 # 17:00 # Franciaország – Peru (C csoport)

A franciák esélyesnek számítanak, Peru pedig nagyon hosszú idő után szerepel ismét vb-n, de egyáltalán nem számítanak esélytelennek a csoportban. A C csoport egyik legjobban várt összecsapása ez szerintem.

06/21 # 20:00 # Argentína – Horvátország (D csoport)

A következő jónak tűnő meccsig kicsit többet kell majd várni, de a D csoport rangadójának ígérkezik az argentin-horvát ütközet. Mindkét csapat tele van világklasszisokkal, úgyhogy ebből csak jó sülhet ki.

06/24 # 20:00 # Lengyelország – Kolumbia (H csoport)

A lengyelek minden bizonnyal sokan szurkolnak majd itthonról, ha pedig egy meccset meg akarsz nézni a találkozóik közül, akkor az a Kolumbia elleni csoportrangadó legyen. A dél-amerikai együttes is nagyon jó játékerőt képvisel, úgyhogy nem hangzik rossznak ez a párosítás.

06/27 # 20:00 # Szerbia – Brazília (E csoport)

Akik szeretik a brazilok stílusát, azok vélhetően minden mérkőzését megnézik majd Neymaréknak, azonban ha csak egyre vagy különösen kíváncsi, akkor a Szerbia elleni parázsnak ígérkező összecsapást válaszd.

06/28 # 20:00 # Anglia – Belgium (G csoport)

A csoportkör másik nagyon jónak ígérkező rangadója ez lehet. A G csoport két favoritja a harmadik körben csap össze egymással, ami egyúttal azt is jelenti, hogy lehet, hogy egyiküknek (vagy épp mindkét csapatnak) már tét nélküli lesz az összecsapás, ettől függetlenül ez is kötelező.