LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Mi küzdünk haver, ha kell bárkivel

Kevesebb mint 24 órán belül harcba szállunk az osztrák Rapid Wiennel, és ennél nagyobb próbatétel előtt talán még sosem állt Blagojevics mesterrel a DVSC. Idegenben, Bécsben kezdjük meg a Konferencia Liga 3. selejtezőkörét, melynek tétje nem csak az, hogy izgalmassá tudjuk-e tenni a párharcot, vagy hogy tovább tudunk-e jutni. A tétje az is, hogy bizonyítani tudjuk ország-világnak: nem csak egy röpke fellángolás volt a tavalyi szezon, hanem még több is van a csapatunkban és bárki jöjjön is szembe, teljes erővel küzdünk majd ellenük.

Az Alashkert elleni első meccsen azt meg tudtuk mutatni, hogy jobb csapat vagyunk az örményeknél. A visszavágón és a Mezőkövesd elleni nyitányon azt bizonyítottuk, hogy az erőnléten felül meg van az a plusz is a csapatban, amivel vesztes állásból is képesek vagyunk győztesen kikerülni. Éppen ezért nem aggódom a csütörtök esti meccs miatt sem, amin egyébként bármilyen, tényleg bármilyen eredményt el tudok képzelni. Annyira gyengén nem fogunk játszani, mint legutóbb és annyira pechesek sem leszünk. Természetesen most mi leszünk a papíron gyengébb csapat, de bízom a játékosokban és a stábban.

A Rapid hozzánk hasonló stílusban focizik, a két szélsőre nagyon oda kell figyelnünk (Grüll és Kühn). Csatáruk hasonló vezéregyéniség mint nálunk Dzsudzsák; a 34 éves Burgstaller is megjárt pár magasabban jegyzett csapatot karrierje során. Hármójukat kell majd valahogy hatástalanítanunk, és ha ez összejön, az már fél siker. Ugyanis a továbbjutás szempontjából az a minimum, hogy legfeljebb 1 gólos különbséggel hagyhatjuk el az Allianz-Stadiont. Ami viszont a malmunkra hajthatja a vizet, hogy hiába tűnnek nagy tehetségnek, a játékosaik jó része korukból kifolyólag még igen tapasztalatlan. A kapusuk Hedl 22 éves, míg középhátvédjük Querfeld csupán 19, nem beszélve a bal oldali védőjükről Auerről. Sattlberger, aki védekező középpályásként alapember szintén csak 19 esztendős, míg a támadó középpályásuk Seidl szintén 22 éves. Az ilyen szintű fiatalítás hosszú távon biztosan kedvező – és külső szemmel imponáló – a klub szempontjából, de annál nagyobb rizikót rejt magában az ilyen kiélezett párharcok esetén. Márpedig nyolcan is részesei voltak mostani várható kezdőcsapatukból a tavalyi Vaduz elleni hazai égésnek (0-1), amivel már a Konferencia Liga 2. körében búcsúztak a nemzetközi porondtól (az első meccs 2-2 lett).

Persze lehet éppen emiatt lesznek most óvatosabbak. Mellettük szól az is, hogy ősszel hazatért egykori mesterük, Zoran Barisic, akivel sok-sok éve egy teljesen más csapattal európai csoportkörbe jutottak a zöld-fehérek. Az kétségtelen, hogy hazai közönség előtt nagyon nehéz lesz majd ellenük, gyors iramú játékra számítok, amibe ha belealszunk, nagyon megégethetjük magunkat. Viszont ha sikerül már korán veszélyes lövésekkel és támadásokkal rájuk ijeszteni, akkor azt sem tartom kizártnak, hogy meglepetésnek örülhetünk majd a végén. Minden azon múlik, sikerül-e eltüntetnünk 90 percre az osztrák és a magyar foci közti különbségeket.

No meg azon, hogy Dzsudzsák milyen napot fog ki, milyen szerepkörben kell majd játszania. Az Alashkert elleni visszavágó utáni összefoglalóban már rámutattam, szerintem nem tett jót nekünk Dzsudzsák új pozíciója, mert túlságosan nyitottá vált a középpálya, és Szécsi sem találta miatta a helyét. Nagyon remélem, hogy ezekre kitaláltak valamit Blagojevicsék. Kezdőnket illetően túlságosan könnyen adja magát az előző heti tizenegy. Ferenczin kívül nincs sérültünk, sem eltiltottunk. A védelem azonos lesz a korábbiakkal, és a középpályára is a Lagator-Loncar kettőst várom. Dzsudzsák és Babunski mellőzése óriási meglepetés lenne, én nem is számolok ilyesmivel, úgyhogy az egyedüli kérdés, hogy milyen szélsőjátékot akarunk látni. Ha olyat, ami támadásban igazán hatékony, akkor a Dominguez-Kyziridis párost mondanám (utóbbi leginkább a kulcspasszai miatt), míg ha olyan játékosokat keresünk, akik sokkal jobban visszazárnak, jól tudják lassítani a játékot, ha kell, akkor a Szécsi-Bódi párosra voksolnék. A megérzésem az, hogy Bódi és Domingues fognak most kezdeni, és csereként pályára fog lépni Vajda, valamint Bárány is. De a többit úgyis meglátjuk majd a meccsen.

A csütörtökön 21 órakor kezdődő találkozóra igen sokan érkeznek majd Debrecenből és Magyarország különböző pontjairól is, úgyhogy a szurkoláson nem fog múlni – és reméljük a csapatunkon sem. Jöjjön, aminek jönnie kell, kezdődjék a küzdelem!

Hajrá, Loki!
Csibu