LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings 23/24 – #12 – Értékelés

Lezárván végleg a magunk mögött hagyott 2023/2024-as szezont, megvizsgáljuk, hogy az évad során futó Power Rankings sorozatunkban hogyan alakultak a jóslataink, mikor kit hova vártunk, mennyit tévedtünk. Egyszóval lássuk, hogy melyik csapat milyen szezont zárt!

A csapatnevek után zárójelben az első Power Rankings részben jósolt helyezés, az ebből következő változás mértéke, illetve a sorrendben történő mozgás látható, az utolsó szám pedig azt mutatja, hogy a 11 rész során hányszor tippeltük meg helyesen a csapat végső helyezését. Ezen kívül idén minden szerkesztő pontot kap, ha elsőként találta el egy csapat végső helyezését.

1. Ferencváros (1., -, 11)

Ahogyan egy évvel ezelőtt is, úgy idén is mind a 11 Power Rankings részben eltaláltuk, hol végez a Ferencváros, igaz, ehhez azért nagy jóstehetségnek nem kellett lenni. Hogy Blagojevics május 23-i dvsc.hu-n közölt interjújából idézzek: „Ebben a ligában a Ferencváros egy vagy két szinttel magasabban van a többi csapatnál, függetlenül a kupadöntő eredményétől. Az összes többi csapat pedig hasonló szintet képvisel és sokszor az apró részletek dönthetnek arról, hogy ki kerül lentebb és ki tud fentebb lépni a tabellán.”

A blogos csapatból Enderson és Lucas volt kicsit optimistább azt nézve, hogy talán idén nem a Fradi végez az élen. Sajnos a tippjük nem jött be, rajtuk kívül pedig így Balage, Csibu, Iceman és Redboy gyűjtenek be 1-1 pontot az első helyes tippért.

2. Paks (6., +4, 6)

Tavaly a Kecskemét volt a meglepetéscsapat, idén pedig a Paks. November elejéig, az első négy PR részben inkább a középmezőnybe vártuk őket, de aztán képesek voltak egész sokáig tartani a Fradival a versenyt. A bajnokság végére elfogyott a lendület, benne lógott a levegőben, hogy lecsúsznak akár a dobogóról is (az utolsó PR részben mi azt jósoltuk, hogy lecsúsznak az ezüstről), de az utolsó 4 meccsen szerzett 8 pontjukkal végül begyűjtötték az ezüstöt, amire eddig csak egyszer, 2010/11-ben volt példa. Az idényük megkoronázásaként pedig még a Magyar Kupa trófeát is behúzták a Fradi elleni döntőben, így fennállásuk legsikeresebb évét tudhatják a magukénak.

Az 5. PR részben tippeltük meg először helyesen a végső helyezésüket, amiért Balage, Csibu, Iceman és Lucas kapnak pontot.

3. Felcsút (1., -, 8)

A felcsúti csapat helyezését szinte minden PR fordulóban eltaláltuk, pedig a bajnokság végére reméltük, hogy lecsúsznak a dobogóról és a nemzetközi kupaindulásról is. Sajnos azonban a végén minden nekik kedvezett, így jóslatunk is bejött. A Fradi után anyagilag és támogatottságban egyértelműen ők az NB I legjobb helyzetben lévő csapata, keretük értéke a Fehérváréval vetekszik, egyébként minden más NB I-es csapat előtt vannak, amihez képest a harmadik hely nem egy extra, de azért várható teljesítmény.

A Fradi mellett az ő végső helyezésüket is már az első fordulóban eltaláltuk, a hat szerkesztőből öten is így tippeltek: Balage, Csibu, Enderson, Lucas, Redboy jutalma 1-1 pont.

4. Fehérvár (8., +4, 2)

Ha a tippjeinket nézzük, a Vidi volt az év sötét lova számunkra. Ezen persze annyira nem kell csodálkozni, ha ránézünk milyen pocsék kezdést tudhattak magukénak. Az első 10 találkozójukból 3 győzelem mellett 5 vereségük volt, ami arra utalt, hiába áll jó nevekből a Fehérvár, csapatként abszolút nem állt össze a játékuk. Mégis kitartottak Bartosz Grzelak mellett, aki szép lassan olyannyira ráncba szedte a csapatát, hogy a 15. forduló végén már a dobogón álltak. Két fordulóval a vége előtt 4 pontra volt mögöttük a Felcsút, és csak 1 pontra a második helyezett Paks. Az utolsó két fordulóban azonban semmi nem jött össze számukra, pedig a Paks csak döntetlent játszott a 32. fordulóban, azaz a Vidi kezében volt saját sorsa, de éppen ellenünk játszottak, Megyeri pedig parádézott ellenük az első félidőben, a másodikban pedig visszaesett a játékuk, amit Dreskovic góllal büntetett. Nyertünk, az utolsó fordulóban pedig ismét csak nem lőttek érvényes gólt, így a lehetséges ezüst helyett még a dobogóról is lecsúsztak. Az egyetlen örömük a nemzetközi kupaindulás lehet.

A csapatunkból pedig csupán ketten, Iceman és Redboy gyűjtheti be a saját pontjait, de érdekesség hogy egészen a 6. PR fordulóig kellett várni az első helyes fehérvári tippre.

5. DVSC (2., -3,  4)

Ó, mennyire hittünk abban, hogy idén még több babér terem majd nekünk, mint tavaly. A negyedik és hatodik fordulót is a második helyen zártuk, de utána a szerepünket (minél tovább versenyben lenni a Fradival) átvette a Paks, mi pedig a tavalyi bravúros vendégszereplést nem tudtuk átmenteni erre a szezonra és az idény hátralévő részében a 4-6. hely között vándoroltunk. Az oly sokat emlegetett fontos és nehéz februári sorsolásból nem jöttünk ki jól, a Fradi elleni tizipárbajos MK kiesés majd a rá kevesebb mint 72 órán belüli Mezőkövesd elleni hazai vereség megpecsételte a sorsunkat, nem is beszélve a pocsék téli átigazolásról (Kocsis negatív hős lett, Pellumbi és Thor hamar lesérült, Szuhodovszki pedig csak átlagos teljesítményt nyújtott) és csapatunk egyik legjobbjának, Kusnyírnak a brutális sérüléséről. Azért mi egészen sokáig bíztunk legalább a 4. helyben és az azzal járó NK helyezésben, de végül meg kellett elégednünk az egész szezont nézve sokkal reálisabb ötödik hellyel.

Egészen az 5. PR fordulóig kellett várni, hogy jó tippek érkezzenek a szerkesztőség tagjaitól a Loki végső helyezésére, Balage, Lucas és Redboy jutalma 1-1 pont érte.

6. Kecskemét (5., -1, 2)

Várható volt, hogy a kecskeméti legények nem tudják majd megismételni a bravúros előző idényüket, és kimondottan nehéz volt megjósolni, hová érkezhetnek majd a végén, mert hatalmas hullámvölgyeken mentek át az idény során. Hogy mennyit számíthat akár egyetlen mérkőzés is, jól mutatja, hogy az utolsó fordulóban 2-1-re verték a ZTE-t (88. percben született győztes góllal), ennek köszönhetően a DVTK-val pontazonossággal, de több győzelmük miatt mégis előttük végezve fejezték be az NB I-t a hatodik helyen. Ha a meccs végén a ZTE talált volna be, akkor a felsőház helyett a kevésbé jól csengő 9. helyen lennének, és a ZTE örülhetne a hatodik pozíciónak. De ilyen ez az NB I.

A végső pozíciójukat mindezek ellenére Csibu, Enderson és Lucas már az első PR fordulóban eltalálták!

7. DVTK (10., +3,  4)

A Diósgyőrt újoncként ha nem is féltettük az NB I-től (egyszer sem tippeltük őket kiesőnek), de azt azért nem gondoltuk volna, milyen jó kis csapatot építenek erre a szezonra. Ősszel ráadásul több mérkőzésen extra teljesítményt láthattunk tőlük, de a legnagyobb kérdés az volt, hogyan vészelik át a téli szünetben bekövetkezett hirtelen edzőváltást. Nos, nagyobb visszaesést nem produkáltak, megugrották a lécet és végül magabiztos középcsapatként zárták az NB I-t, ilyen jó pozícióban pedig a 2014/15-ös szezon óta nem voltak, sőt, történelmük során ennél jobb helyezést csupán öt bajnoki évben produkáltak (40/41, 59/60, 77/78, 78/79, 2013/14).

A hetedik helyüket Balage, Enderson és Redboy találták el leghamarabb, a 2. PR rangsorban.

8. MTK (12., +4, 3)

Az MTK-t mint másik újoncot viszont annál inkább a kiesők közé soroltuk a bajnokság kezdetén. Szedett-vedett csapatnak tűntek, de aztán a 30+ éves játékosok (Bognár, Németh, Stieber, Gey, Kádár, Jurina) kihúzták őket a slamasztikából, és még néhány fiatalabb labdarúgó is kitűnt közülük, élen az EB-kerettagságot is megkapó Kata Mihállyal. A 7. fordulóban a 2. helyen álltak, ahonnan sikerült magukat egészen a 9. helyig „visszaküzdeni” a 12-14. fordulóra, de ott megállt a lejtmenet, és végül a hatodik hely legfőbb várományosai lettek, azonban az utolsó két fordulót elrontották a Felcsút és a Mezőkövesd ellen, így végül meg kell elégedniük az újonchoz képest teljesen elfogadható 8. hellyel.

Nyolcadik helyüket leghamarabb a 3. PR-ben találta el Balage, Enderson, Iceman, nekik jár az 1-1 pont.

9. ZTE (7., -2,  2)

Honnan jött vissza ez a ZTE te jó ég. Boér Gáborral három olyan forduló is volt, ahol a kiesőzónában álltak, de aztán jött Márton Gábor, és bár az első négy forduló vele sem sikerült túl fényesen (1 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség), a téli szünet hatalmas fordulatot hozott és 16 találkozójukból összesen négyszer kaptak ki, mellette pedig nyolcszor is győztek (az első 17 fordulóban erre összesen 4-szer voltak képesek). Ha az őszt is hasonlóan teljesítették volna, dobogós csapatként végeznek! Az utolsó fordulóban így is feltehették volna a koronát a tavaszi teljesítményükre, ha legyőzik a Kecskemétet, hatodik helyen zárnak, de az őszt elnézve talán nem tévedek sokat ha azt mondom, a zalaegerszegi szurkolóknak ez a magabiztos bennmaradás és 9. helyezés is teljesen elfogadható.

Végső helyezésüket leghamarabb a 2. PR-ban találtuk el, bár a többes szám kicsit erős, hiszen csak Enderson büszkélkedhet ezzel a jóslatával.

10. Újpest (4., -6, 2)

A közös átlagaink alapján a ZTE-hez hasonlóan az Újpest végső helyét is csak kétszer, a bajnokság vége felé találtuk el. Nem nagyon számítottunk arra, hogy a bajnokság első harmadához képest ekkora visszaesést produkálnak majd a lila-fehérek, hiszen az első 11 fordulóban ötször is dobogós hellyel büszkélkedhettek (a DVSC csupán háromszor volt erre képes az egész szezonban). A 19. fordulótól viszont szinte végig a 10. helyen álltak, hatalmas szerencséjükre pedig a Kisvárda és a Mezőkövesd sem volt veszélyes rájuk. Tulajdonos- és edzőváltáson átesett csapatuk összesen 37 pontot ért el, az egész mezőny legtöbb gólját kapták, 67-t, aminél többet legutóbb 2020/21-ben a Budafok produkált (74).

Az ő végső helyezésüket sikerült legkésőbb eltalálnunk, egészen a 8. PR részig kellett várni, hogy legalább az egyik szerkesztő a 10. helyre pozicionálja őket, ő pedig nem más volt, mint Iceman!

11. Kisvárda (9., -2, 3)

Csalóka lehet, hogy csak háromszor találtuk el a végső helyezésüket, de ennek oka csupán az, hogy legtöbbször az utolsó helyre vártuk az év elején még nem kiesőnek várt Kisvárdát. Ősszel volt egy 12 meccses pocsék sorozatuk, ami során csupán egy győzelemnek és egy döntetlennek örülhettek, de közte tízszer is kikaptak. Egyik edzőváltás sem sikerült jól, de Kruscic után sem Mátyus Jánostól, sem Feczkó Tamástól nem is lehetett igazán elvárni, hogy benntartja a csapatot. A tavaszt Révész nyilatkozatai alapján már az NB II-re való felkészüléssel töltötték, ez pedig azt jelentette, hogy a bajnokság számára meglehetősen eseménytelenül telt a kiesés elleni harc.

A negyedik PR fordulóban találtuk el leghamarabb végső pozíciójukat, de akkor mind a hatan ezt tippeltük, így Balage, Csibu, Enderson, Iceman, Lucas és Redboy is jogosult az 1 pontra.

12. Mezőkövesd (11., -1, 4)

A tizenegy PR fordulóból hétszer is kiesőnek jelölt Mezőkövesd összesen 5 győzelmet aratott (abból kettőt is épp ellenünk…), egyértelműen az NB I leggyengébb csapata volt ebben a kiírásban. A Kisvárda mellett ők sem fognak hiányozni, sőt, mondhatni az a két csapat esett ki, akiket a semleges szurkolók leginkább nemkívánatosnak tartottak. A helyükre érkező Nyíregyháza és ETO (vagy Vasas) sokkal komolyabb múlttal és szurkolótáborral rendelkeznek, ha pedig jövőre a Felcsút helyét a most nem feljutó ETO/Vasas foglalná el, esetleg összekapná magát az idén gyengén teljesítő Honvéd, az aktuális lehetőségekhez képest összejönne a közel tökéletes NB I-es mezőny. Álom-álom, édes álom.

A Mezőkövesd végső helyét a 2. PR fordulóban találtuk el először, Csibu és Redboy jutalma érte 1-1 pont.

Lássuk mindezt diagramokon is:

A saját kis pontversenyünkön a fej-fej melletti pontok miatt végül mindenki dobogóra állhat, bronzérmes Lucas 5 ponttal, ezüstérmes Csibu, Enderson és Iceman 6-6 ponttal, az első helyezettnek járó aranyérmet pedig Balage és Redboy közösen kapják, ők 7-7 csapat esetén találták el elsőkként a végső helyezést!

Köszönjük, hogy az egész idényben velünk tartottatok a Power Rankings sorozatunkban!
Hajrá, Loki!
Csibu