LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Szerdai EL-előzetes (Harkiv – DVSC)

1431058722_1377841185_europa-league6Szerdán ismét Európa Liga meccs, ezúttal idegenben. Ez alkalomból álljon itt egy kis beharangozó. Bár az elmúlt nemzetközi meccseinken nem termett nekünk sok babér, s a papírforma alapján most sem nekünk áll a zászló, de most talán sikerül meglepetést okozni. Nem a saját csapatunk körüli hirtelen változás mondatja ezt velem – mivel ilyenről nem is nagyon lehet beszélni –, hanem inkább néhány külső körülmény ad okot kisebbfajta bizakodásra. Na de kezdjük az elején.

Most következő ellenfelünkről, a Metaliszt Harkivról nincsenek szép emlékeink. Szeptember 16-án ugyanis 5 gólt vágtak fiainknak a Puskásban, anélkül hogy válaszolni tudtunk volna. A formával most sincs baj az ukránoknál, utolsó bajnokijukon ugyanis simán nyertek otthon a Metalurg Donyeck ellen (3-1). Vendéglátóink legnagyobb sztárja, Taison – aki egyébként gólt szerzett a hétvégén és ellenünk is kezdő volt – azonban biztosan nem lép pályára, hiszen a Sampdoria elleni hazai meccsük alkalmával kiállították, ami után kétmeccses eltiltást kapott. Így sem kell azonban elkeserednie Miron Markevics vezetőedzőnek, hiszen rendelkezésére áll a házi góllövő listát 10 találattal vezető Marko Devic. Ő viszont eddigi két pályára lépése alkalmával még nem szerzett gólt az EL-ben. Valószínűleg a rutinos Vorobej fog kezdeni mellette, de őt jó eséllyel váltja majd a 2. félidőben a tehetséges Lysenko. Ami a középpályás sort illeti, biztosra vehető, hogy a jól bevált Valjajev, Edmar, Xavier, Fininho négyes fog kezdeni. Esetleg Fininho helyett Shelajev, ez esetben Xavier húzódna ki a baloldalra. Védőik között sincs sem sérült, sem eltiltott, így a Villagra, Papa Gueye, Obradovics, Psenyicsnyih felállásra van a legnagyobb esély. A két belső védő nagyon nehéz diónak tűnik, Villagrának pedig a támadások segítése az erőssége. Ami a kapust illeti, Disljenkovics pihent a hétvégén, így várhatóan ő véd majd.
Érdekesség, hogy Vorobej ma (azaz 29-én) ünnepli 32. születésnapját, remélem sikerül belerondítani.

 

Most pedig jöjjön a LOKI! Malinauskas lesz a kapusunk, valószínűleg ezért is pihentette őt Herczeg a hétvégén. Védőposzton nálunk sincs újdonság: Nagy, Komlósi, Mijadinoszki, Laczkó négyes várható, mivel Simac játéka még mindig kérdéses. Remélhetőleg Komlósi felnő a feladathoz, és ahelyett, hogy a labdaátvétel utáni szokásos félpercnyi tili-tolit követően vaktában elrúgja a labdát, inkább megpróbál az egyik középpályásnak passzolni. Bár lehet, hogy annak is örülnünk kell majd, ha nem teszteli szúrópróbaszerűen az ellenfél játékosainak sípcsontjait, mérlegelésre késztetve ezzel a bíró sporit, hogy kiállítsa-e vagy ne.

A középpályánk sem fog újdonságot mutatni: Szakály, Varga, Kiss vagy Bódi, Cicó sorra van kilátás. Bár – most már – semmi bajom Szakállyal, és tényleg egyre kiegyensúlyozottabb teljesítményt mutat, én mégis Dombit kezdetném a poszton. Nem kétséges, hogy Bombázó már nem bír végig egy egész meccset, de hatalmas lelkesedésével és megnyugtató jelenlétével sokkal többet tehetne a csapatért az első 30 percben, mintha szánalomból kapna negyed órát a meccs végén, s akkor próbálna még egyedül tenni  valamit a szebb eredményért , miközben a társai már csak a szemükkel tudják követni a fáradtság miatt. Nem csak a második félidőben, vagy az első bekapott gól után lehet cserélni…

Elöl Kabát játéka biztosra vehető, míg mellette remélhetőleg Yannick helyett Coulibaly kezd. A rá jellemző jó labdatartással és egy-egy jól időzített passzal könnyen hozzásegítheti néhány helyzethez Kabátot. Bár a motivációval – vagy a kondival – mostanában elég nagy gondok vannak (gyakran nem támadja meg a tétovázó kapust vagy védőt), még mindig többet ér, mint a magas védők között eltűnő „Yanika”. (Ha Herczegnek még most se esett le, akkor bizony mindegy lenne, ha bárki más ülne a padra.) Kabát elszántságával nem lehet gond, csak nehogy túlzásba vigye… Pont azért nem árt ugyanis vigyázni, mert az első meccsen is a semmiért állították ki – ezt igazán nem vonhatja kétségbe senki.

Összességében elmondható csapatunkról, hogy egy nagyon küzdelmes őszi szezon végéhez közeledik (még 3 meccs van vissza), és a gárda minden tagján szemmel látható a fáradtság. Ez alól talán egyedül a kényszerpihenőről hétvégén visszatért Kabát a kivétel. Játékosaink azonban remélhetőleg mosolyogva szeretnék kezdeni az Adventet, így joggal remélhetjük, hogy tisztességesen helytállnak majd Harkivban.

A találkozót egyébként svéd hármas vezeti majd. A vezetőbíró Daniel Stalhammar lesz, aki immár hat éves nemzetközi rutinnal rendelkezik.

A meccs szerdán este 7 órakor kezdődik! HAJRÁ LOKI!