LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Pontszerzés reményében: Loki-Samp

www.storytv.huNem kívánom a kedélyeket ,,most vagy soha” állapotig fűteni, de az megállapítható, hogy ennél jobbkor nem találkozhatnánk a genovai alakulattal. A Sampdoria számára ugyanis a presztízsen kívül túlzottan nagy jelentőséggel nem bír a találkozó. Jóval komolyabb a tétje, a vasárnap sorra kerülő derbinek, amikor a városi rivális ellen lépnek pályára. A Loki elleni ,,kötelezően letudandó” mérkőzés alárendelődik a rangadónak. Így néhány kulcsjátékosát pihentetni fogja Domenico Di Carlo szakvezető. Ha másért nem, a további sérülések elkerülése végett, mert e téren rájár a rúd mostanában a genovai egyletre. Amúgyis két zaklatott őszt a háta mögött tudó együttes összecsapására kerül sor csütörtök este. A kérdés az, ki búcsúzhat jó szájízzel a nemzetközi hadszíntértől?

A figyelmet nem csupán a hétvégi ütközet osztja meg, hanem a Cassano-ügy fejleményei is. Mint köztudott, Cassano október végén kikerült a Samp keretéből, miután súlyos verbális inzultusban részesítette Riccardo Garrone klubelnököt. Némi keménykedés után, amikor mindkét fél kilátásba helyezte az egyoldalú szerződésbontást, végül a közös megállapodás mellett törtek lándzsát. Csakhogy, a múlt pénteki tárgyaláson sem sikerült dűlőre jutni, így az ügyet hétfőn egy választott bíróság vette kezelésbe, hogy pontot tegyen a viszály végére. Cassano indexre kerülése után, Marilungonak jutott a hálás feladat, hogy Pazzini éktársa legyen. Ő azonban legutóbb a PSV ellen, összeszedett egy kiállítást, így eltiltás miatt hiányozni fog. Emellett sérülések garmadája sújtotta az elmúlt időszakban Komanékat. Először a Zauri, Semioli, Padalino hármas vált harcképtelenné. Majd kidőlt Gastardello, illetve a Brescia ellen Cacciatore is a védelemből. Továbbá Koman és Pozzi egyaránt rúgást kapott a combjára, ám csütörtökre mindketten 100 százalékos állapotban lesznek. Az már kevésbé boldogította Di Carlo mestert, hogy a csapat kilátástalan támadójátékot mutatva kikapott, mivel Curci kapus belepkézett egy brescia-i szabadrúgást. Ezzel a 8. helyet foglalja el az együttes a tabellán, 3 pontos távolságban a nemzetközi szereplést eredményező pozíciótól.

Az elmúlt évtizedben háromszor tették tiszteletüket a nemzetközi porondon, mindannyiszor az UEFA-kupában. A mérleg erősen felemás, egyszer a csoportkörig sem jutottak el, egyszer pedig ebben a szakaszban véreztek el. A harmadik próbálkozásuk volt a legsikeresebb, a csoportból tovább vergődték magukat, az egyenes kieséses szakaszban viszont a Metaliszt Harkov kettős győzelemmel kiütötte a társaságot. Az idei szériában nem sikerült visszavágni, a Metaliszt újfent borsot tört az orruk alá, így alulteljesítették a várakozásokat. Marad a hazai terep, célkeresztben a kupaszereplést jelentő helyek egyikén történő lehorgonyzással. A klub játékospolitikájában leginkább a honi erők foglalkoztatása dominál. Palombo és Pazzini a válogatott kudarcos dél-afrikai szafariján is részt vettek. Mellettük Semioli és Zauri is volt már olasz válogatott, míg Dessena, Fiorillo, Marilungo, Poli és Pozzi eddig a korosztályos válogatottakban igyekeztek kibontakozni. Az elhárítás stabil, olyannyira, hogy a Milan után a 2. legkevesebb gólt szedték be eddig az olasz bajnokságban. Igaz, most teljesen felforgatott összeállításban igyekeznek majd semlegesíteni akcióinkat. Az előrejáték viszont gyakran sablonossá silányodik, mivel Cassano negligálásával kivesztek a váratlan, pengés megoldások. A másik probléma, amivel küszködnek, hogy rengeteg hiba csúszik a kritikus, utolsó átadásokba, így számtalan ígéretes akció megy veszendőbe. Jó példa erre a Metaliszt elleni hazai találkozó, amikor tucatnyi helyzetet puskáztak el, így gól nélküli döntetlennel zárult a randevú. A gárda házi gólkirálya Pazzini, aki az olasz pontvadászatban 6, míg az Európa Ligában 2 alkalommal volt eredményes, ám ezúttal biztosan nem fogja riogatni védőinket. Távollétében a bal oldali támadó középpályás Gubertire kell elsősorban összpontosítani. Érdekesség, hogy az utazó keretben kizárólag egy vérbeli csatár, a 19 esztendős Oliviero kapott helyet. A teljes névsor pedig a következő: Da Costa, Fiorillo, Volta, Rossini, Accardi, Grieco, Messina, Lamorte, Krsticic, Sammarco, Dessena, Poli, Mannini, Guberti, Koman, Tissone, Obiang, Oliviero. Ennek fényében megtippelni a Samp kezdőjét valódi szerencsejáték, ám kísérletet teszek rá: Da Costa – Accardi, Volta, Rossini, Grieco – Dessena – Mannini, Koman, Tissone, Guberti – Oliviero.

Az olaszokkal ellentétben mi vérmesen komolyan vesszük az idei év utolsó megmérettetését. Játékosaink nyugodt körülmények között, kettőzött erővel készülhettek az újabb pontszerző hadjáratra. Rendkívül fontos lenne, hogy ne ismét lenullázva hagyjuk el a nemzetközi ringet, emellett egy utolsó jó esély kínálkozik a srácoknak a figyelemfelhívásra a téli transzferidőszak előtt. Jó hír, hogy Herczeg András valamennyi meghatározó játékosára számíthat, így az általa legerősebbnek ítélt összetételben küldheti pályára a társaságot. A hadrend nagy valószínűséggel a következőképpen fog festeni: Malinauskas – Nagy Z., Simac, Mijadinoszki, Laczkó – Varga, Kiss – Szakály, Czvitkovics, Yannick – Kabát. Szombaton, egy Arad elleni felkészülési meccsel hangoltunk a Sampra, amely könnyed 4-0-s diadalt hozott. Jó ötlet volt lekötni a találkozót a bajnoki szünetben, így el lehetett kerülni a ,,berozsdásodást” a záró felvonás előtt. A hétvégén került sor az évzáró vacsorára is, mivel a csapat tagjai az EL mérkőzést követően rögtön szabadságra mennek. Kiderült, hogy közös megegyezéssel szerződést bontottunk a nyáron igazolt, általam használhatatlannak titulált Pavloviccsal. További hírek a csapat háza tájáról, hogy újabb két próbajátékos csatlakozott a kerethez. Jól láthatóan kapus, csatár és védekező középpályás poszton szeretnénk erősíteni. Véleményem szerint Vladimir Djilas és Uros Delics számára jó esély mutatkozik, egy kontraktus szignózására klubunkkal. Coulibaly pedig egy francia lap számára kifejtette, hogy mihamarabb szeretne távozni Debrecenből. Erre azonban ne fogadjatok nagy tételben, mivel egyrészt túlértékeli magát, másrészt annyit nem fizetnének érte, amennyiért elengedné a klubvezetés, harmadrészt nincs túltengés minőségi játékosokból a piacon, így pláne nem fogjuk könnyen elengedni a 2013-ig aláírt támadót.

Az odavágón roppant szervezett és harcos játékunkkal megleptük őket, nem találták igazán a harcmodorunk ellenszerét, s csupán egy véleményes büntetővel szenvedtünk vereséget, amit Pazzini értékesített. Ugyanazt a játékot, ha megismételjük, akkor van sanszunk a pontszerzésre, mert a Sampdorianak csak ,,púp a hátára” ez a meccs a hétvégi városi derbi előtt. Ehhez azonban nagyfokú fegyelem és koncentráció szükségeltetik, valamint könyörtelenül ki kellesz használni az adódó lehetőségeket. Az összecsapást az orosz Stanislav Sukhina dirigálja majd, amely holnap 21:05-kor veszi kezdetét a Puskás Ferenc Stadionban. Zúgjon a HAJRÁ LOKI!!!

Párharc

Malinauskas – Da Costa

Nehéz úgy párharcot előrevetíteni, hogy szinte lehetetlen megtippelni a Samp összeállítását. De nem csak emiatt emelem ki a két portás ütközetét. Malinauskas legutóbb, az előző EL-fordulóban Ukrajnában fosztotta meg társait a pontszerzéstől, míg kollégája alig jutott eddig szóhoz az idei kiírásban. Nem lesz sok gólos találkozó, így felértékelődik, melyikük tudja hiba nélkül lehozni az erőpróbát. Csapatunk számára kiemelten hangsúlyos, hogy a litván hálóőr végre az elsőtől az utolsó percig magabiztos legyen, tartást adva azáltal a hátsó alakzatnak.