LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Egy (nem is olyan) régi álom vált valóra

540kabatNem volt sétagalopp, de végre megvan. Megszereztük azt, amire már annyira vágytunk! Európai kupasorozat csoportkörében pontot, sőt rögtön pontokat tudtunk szerezni. Bár az időzítés több szempontból sem volt szerencsés, én – az összes többi Loki (és talán nem csak Loki, hanem magyar) szurkolóhoz hasonlóan – nagyon boldog vagyok, hogy le tudtuk győzni a Sampdoriát. Nemcsak azért, mert így nem volt „fölösleges” majdnem két órát ácsingózni a kb. -10 fokos hidegben, és nem is csak azért mert ezentúl az ismeretségi körömben lévő FTC-szimpatizánsok is halkabban lesznek annyira büszkék az 1995-96-os BL szezonukra, de legfőképpen azért, mert végre lekerült a csapatról egy hatalmas teher. Bizony, hogy lekerült, minek köszönhetően innentől már pszichikai ok elvileg nem lehet akadálya a további szép eredményeknek.

Bár a végeredmény megengedné a feltételezést, korántsem indult simán a mérkőzés. Két kivétellel kezdőcsapatunkban nem volt változás a harkovi meccshez képest: némi meglepetésre Malinauskas helyett Verpecz védett, valamint Kiss Zoli helyett Yannick kapott szerepet. Utóbbi kombináció miatt viszont az Ukrajnában játszott 4-2-3-1-ről 4-5-1-re módosult a felállás. A Bernáth-Simac-Mijadinoszki-Laczkó,-Bódi-Szakály-Czitkovics-Varga-Yannick,-Kabát tizeneggyel tehát a legerősebb összeállításában léphetett pályára a cívis csapat.

Érdekesség, hogy két belső védőnket, Simacot és Mijadinoszkit a meccs előestéjén megpróbálták megvesztegetni, melyet ők szabályszerűen jelentettek, így arról már az UEFA-nak is tudomása van. Ennek ellenére mindkettejük vállalta a játékot.

A vendégek kezdőcsapatára nem térnék ki részletesebben, nem nagyon van ugyanis mit tárgyalni rajta. Legyen elég annyi, hogy abszolút B csapatról van szó – Dessena és Koman kivételével. Mindezt az is jelzi, hogy utóbbi viselhette a meccsen a csapatkapitányi karszalagot.

A meccs előtt igyekeztem kellő mennyiségű forralt bort fogyasztani a kellő koncentráció megőrzése érdekében. Ilyen hidegben ugyanis az ember fagyott lábujjai hajlamosak elvonni a figyelmét kedvenc csapata játékáról. Mint ahogy azonban sejthető volt, nem sikerült belőnöm az optimális forralt bor mennyiséget – szerintem nem kell mondanom, hogy alulbecsültem a szervezetem szükségleteit. Így hát már az első negyed óra után elkezdtek jelezni a tagjaim, hogy ha nem történik valami rövidesen, akkor nemcsak a fagy, de az unalom is halállal fenyeget… Szegény porcikáim fohászai még vagy tíz percig nem találtak meghallgatásra, ennek viszont rajtam kívül a közel 10.000 kilátogatott néző, valamint az eseményeket a tévén keresztül követők is kárát látták. A 26. percben azonban a végül – ezúttal pozitív – főszereplőnek bizonyuló Kabát eresztett el egy lövést messziről, amivel rendesen megtornáztatta Da Costa kapust. Ha gólra nem is, arra mindenképpen jó volt ez a próbálkozás, hogy felpörgesse a DVSC-t. Így következhetett egy Cicó-löket, majd röviddel egymás után két Yannick-lövés. Utóbbiaknál a középpályás mindkétszer ugyanonnan lőtt – a bal összekötő helyéről kb. – ám ravaszul először a hosszú felsőt, míg másodszor a rövid felsőt célozta. Ám balszerencsénkre egyik sem akadt be.

Az első félidő ezzel le is zárult. Nehezen sikerült ugyan felpörögni a meccs elején, de mivel a Samp játékosai nem veszélyeztettek túlságosan, saját tempónkban bontakozhattunk ki. A védekezésünk jónak mondható, igyekeztünk agresszívan fellépni, s már a saját térfelén megtámadni az ellenfelet. A területszűkítések és becsapdázások révén sokszor sikerült csírájában elfojtani az olasz akciókat. Ehhez viszont nagy szükség volt Bernáth és Laczkó, valamint a futás tekintetében egyébként is eléggé leterhelt szélsők fokozottabb éberségére és sprintjeikre. Egyelőre az osztályzat ötös skálán 5-ös, mégis, mindezek tudatában csak remélni lehetett, hogy nem fáradunk el idejekorán – mint ahogy arra már az idén nem egyszer volt példa.

A 2. félidő elején kiderült, hogy a szünetet valószínűleg mi tudtuk jobban kihasználni, mivel az 1. játékrésszel ellentétben egyből lerohantuk az ellenfelet, s Yannick beadása után egy védelmi hibának köszönhetően – Messináról „rossz” helyre pattant a labda – Kabát Peti megszerezte a vezetést, s ezzel első gólját az Európa Ligában. Annyira kedvet kaptunk a játékhoz, hogy még egy Yannick-ollót is megcsodálhattunk a zord időjárási körülmények ellenére. Innentől nem volt megállás. A 62. percben Laczkó szerzett kis híján gólt szabadrúgásból, Da Costa csak nagy erőfeszítések árán tudta hárítani lövését. A 66. percben Yannick helyére Kiss Zoli érkezett, így Varga kapott egy segítőtársat védekezésben, s átálltunk 4-2-3-1-re. A következő 20 perc kissé eseménytelenül csordogált el, hogy aztán a 86.-ban mindenki felkaphassa a fejét Bernáth szólójára, melyet egy Bódival való példás összjátékot követően egy jól ütemezett beadással koronázzon meg, ami fél perccel később már gólpassznak minősült! Ismételten Kabát érkezett a bepasszra a 26-os számú Massimo Voltát megelőzve, és szemfülesen a hálóba pörgetett a kapus mellett! Ezzel 2-0, mely egyben a végeredményt is jelenti. Jöhetett a jól megérdemelt taps, a pacsizás és a forró zuhany!

A játékosok megérdemelten szerezték meg a Lokinak első nemzetközi kupapontjait, s nyugodt lelkiismerettel mehetnek téli szünetre. Remélem egyikük sem fog foglalkozni a B csapat problémával, nevezetesen, hogy ez a győzelem nem is olyan értékes, bár kétségtelen, hogy valamelyest csalódást jelentett volna ma (tegnap) este egy vereség. Nagyon sajnálnám, ha ebből a kezdőből akárki is eligazolna, amire azonban van reális esély, de hát reméljük a legjobbakat!

Osztályozás:

Verpecz  6 : Nagyobb bravúrt nem kellett bemutatnia, bár olykor-olykor megéreztük volna a hiányát, ha nincs a helyén. Végre lehozott egy meccset gól nélkül.

Laczkó 7 : A megszokottól kicsit visszafogottabb, ám így is megbízható teljesítmény.

Simac 8,5 : Bizony főszerepet játszott abban, hogy az olasz csapat támadói el sem jutottak Verpeczig.

Mijadinoszki 7 : Ezúttal is kiegyensúlyozott produkciót nyújtott, kevesebb mentéssel.

Bernáth 8 : Egy hibát leszámítva, mikor Dessena elment mellette remekül játszott és gólpasszt is adott.

Yannick 7 : Ezen a meccsen jól vette át a labdákat, és a kapuralövései is veszélyesek voltak.

Varga 8 : Küzdött, hajtott, szervezte a játékot, nem hibázott.

Czvitkovics 5 : Elég színtelen volt, 1. félidőbeli lövése után eltűnt a pályáról. Lehet, hogy azért, mert Herczeg védekező feladatot bízott rá a 2. félidőre. Bár nem vétett hibát, támadásban sokkal jobb.

Szakály 6 : Cicóhoz hasonlóan ötlettelen volt. Mindössze egy megmozdulása (egy lövés) volt a 2. félidőben. Illetve az első gól előtt ő indította a középre adó Yannickot. Valószínűleg rá is védekező szerep hárult a 2. játékrészben, de rá is érvényes mindaz, ami Czvitkovicsra.

Bódi 7,5 : Ötletes kezdeményezésekkel és tekintélyes futómennyiséggel párosuló védőmunkával segítette csapatát. Sípszó utáni labdaelrúgásból sárgát kapni viszont nagy könnyelműség.

Kabát 9,5 : Két helyzetből két gól. Igazából csak azért nem adok tízest, mert akkor már nem tudnék mit adni, ha legközelebb hármat lő. J Ezek után fátylat boríthatunk a harkovi meccset követően történtekre.

Kiss 7 : Jól védekezett, hiba nélkül játszott. Valószínűleg azért, mert végre profiljának megfelelő feladatot kapott: védekezni az utolsó 20 percben, és mindent kiadni magából.

Fodor és Dombi nem töltött annyi időt (csupán pár percről van szó) a pályán, hogy értékelni lehessen teljesítményüket, bár utóbbi szerepeltetésének kifejezetten örültem. Tett már annyit a Lokiért, hogy beállítsák és elmondhassa, hogy pályán volt az első győzelemmel záruló európai kupameccsen.