LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Zdenek Scasny: Átok vagy áldás?

ScasnySzima Gábor az előzetes elképzelésekkel ellentétben, még december 30-án bejelentette, hogy Heczeg András utóda a cseh szakember lesz, akivel 2 éves kontraktust kötött a klub. Sokakat meglepett, mások azt mondják (vagy hazudják) számítottak rá. A lényeg, hogy nem kerülhető el a döntés helyességének vagy épp helytelenségének boncolgatása. Ebben a posztban csokorba szedem a pró és kontra érveket, majd körül járom a legszaftosabb átigazolási pletykákat.

scasny2Mindenképp örvendetes szerintem, ahogy Szima ezt az ügyet kezelte. Ami a legfontosabb, hogy következetes volt. Megjelölte, mely három tréner az a magyar mezőnyből, akikben megbízik, s nyugodt szívvel rájuk bízná a csapat irányítását. Majd miután különböző okokból meghiúsult elcsábításuk, a magyar vonal kútba esésével külföldi mester után nézett. A Rabotnicski elleni fájdalmas BL-selejtező kudarc után egyszer már amúgyis tett egy kijelentést, amely arra vonatkozott, hogy a Supka-Herczeg-Mező hármas a legjobb Magyarországon, de még az is kevés.  Utána jött ugye Beránek. Az alkalmas személy kiválasztását pénzügyi korlátok is behatárolták. Így Bölöni László villámgyorsan kikerült a képből. Scasny a szakmai felkészültség és a megfizethetőség optimális keresztmetszetének tűnik, aki ideális korban van a maga 53 életévével. Első nyilatkozatai egyikében mélyreható ismeretek nélkül is rátapintott egyik őszi hiányosságunkra. „A cseh bajnokságban túl sok energiát fektetnek a csapatok a taktikára, viszont nagyon agresszívek a játékosok. Önökből talán ez utóbbi picit hiányzik. A magyarok a finom megoldásokat szeretik, a Debrecennek is vannak kreatív labdarúgói. Nem szeretnék mindent megváltoztatni a Lokinál, de egy agresszív stílust szeretnék kialakítani.” (forrás: pepsifoci.hu) Csehországban az edzői kar elitjének részeként tartják számon, aki mindegyik csapatával előrelépést tudott elérni. Szigorú, fegyelmezett és vehemens vérmérsékletű trénernek festik le az őt ismerők.

Pró

Végigjárta a szamárlétrát, így minden szinten komoly rutinnal rendelkezik.

Pályafutása során többféle szerepben tudott helyt állni és rendkívül eltérő elvárásoknak megfelelni, nyert bajnokságot (Sparta Praha), felépített és sikeressé kovácsolt egy középszerű csapatot (Viktoria Zizkov), de oltott tüzet is (SIAD Most).

– Ért el olyan sikereket és eredményeket, amelyek kizárólag az ő munkáját dicsérik, nem csupán learatta a babérokat. Erre bizonyíték, hogy a Zizkov vele érte el eddigi legjobb eredményét, a SIAD pedig menesztése után rögtön kiesett  az élvonalból.

– Több különböző futballkultúrával ismerkedett meg, s bírja a rá nehezedő nyomást egy olyan közegben is, ami a Panathinaikosznál fogadta. Mert bizony  komoly elvárások nálunk is vannak.

– Nyilvánvalóan kiemelt szempont volt, hogy fel tud mutatni eredményeket a nemzetközi porondon is. A Palermo kiverése a Mladá Boleslav élén ráadásul a bravúr kategóriába sorolható.

– Eltérő játékstílusokat tud meghonosítani csapatainál, nézőcsalogatásra és a rivális játékának megölésére egyaránt képes.

– Nem riad vissza a kihívásoktól, elszánt és céltudatos edzőnek tűnik, aki nem tűri az alibizést. Szimpatikus mentalitás.

-Mindenki nulláról kezd nála, senki sem lazsálhat, tudat alatt sem. Meg kell küzdeni a helyért, ami remek motivációs kényszer.

Kontra

– Szinte egyáltalán nem ismeri a magyar közeget, szűk 2 hónap alatt  neki is a nulláról kell felépítenie magát, megismerni az erőviszonyokat, feltérképezni a riválisok erényeit és gyengepontjait.

– McStay-effekt. Esetleges radikális változtatások vagy módszerek sorsdöntő visszatetszést válthatnak ki. Sajnos ez Magyarországon fokozottan benne van a pakliban, olykor a „farok csóválja a kutyát”.

Összességében én roppant bizakodó vagyok, úgy vélem  személyében  az eddigi legkomolyabb szakember ül le a Loki kispadjára. Legfőbb feladata az agresszív játékstílus kialakítása mellett a fejek rendbetétele, a középpályás védekezés javítása, valamint a támadások effektivitásának fokozása.

Hírmorzsák

– A csapat január 10-én, azaz jövő hétfőn kezdi meg a felkészülést, s a január végi teremtornát követően február 6-tól 16-ig a jól bevált beleki edzőtáborban készül tovább a tavaszi szezonra. Az ott tartózkodás alatt négy edzőmérkőzésre is sor kerül majd. Többek közt a Mladá Boleslav és a Steaua Bukarest lesz az ellenfél, amely találkozók kitűnően szolgálják majd a gárda összefésülését.

Kiss Zoltán szerződése lejárt december 31-én, s a klub vezetése szeretné ugyan, ha a játékos maradna, de csak a korábbi anyagi feltételek mellett. Ennek jogosságához nem férhet kétség, de a játékos tetszését csak a legvégső esetben fogja elnyerni. Távozására jelentős esély kínálkozik.

Balajti Ádámot több élvonalbeli klub is szeretné megszerezni végleg, vagy akár kölcsönbe. A perifériára szorult játékosra ráférne, ha valahol stabilan játékidőhöz jutna, s visszaszerezné megcsappant önbizalmát. Azt azonban kizártnak tartom, hogy végérvényesen megválunk játékjogától. Az új mesternél ő is tiszta lappal indulhat.

– Érdeklődünk Tisza Tibor után, amit Mészöly Géza is megerősített. A debreceni nevelésű játékos szerződése lejár a nyáron, s köztudott, hogy az Újpestet nem veti fel a pénz. Így ez az utolsó lehetőség, hogy pénzt lássanak belőle. Egyértelműen a bajnokság egyik legjobb játékosa, megszerzése komoly erősítésnek minősülne. Szerintem Tiszán nem múlik a dolog, ha korrekt ajánlatot kap. Az Újpest már keményebb dió, s Szima nem áldoz akármennyit senkiért, ennek ellenére nem vagyunk rossz alkupozícióban.

– Felvetődött, hogy szeretnénk megszerezni a szabadon igazolhatóvá vált Illés Gyulát, akit viszont a Zete is meg kíván tartani, s már meg is kínálták egy új  ajánlattal. A játékospolitikánkba beleférne az ő becserkészése, hiszen nem kerülne túl nagy összegbe. Szakmailag szintén indokolt volna a megszerzése, hiszen nagyszerű idényt futott, jó korban van, s elkélne még egy igazi ballábas játékos „Janika” alternatívájaként, aki távolról is tud veszélyeztetni.

– Hamarosan eldől a próbajátékosok sorsa, valamint új cseh játékosok is érkeznek majd, hogy bizonyítsák alkalmasságukat.

(a képek forrása: stopli.hu és sport365.hu)