LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Adnan Alisic érkezhet próbajátékra

2006_Alisic_adnanHa törik, ha szakad legalább egy-egy csatárt, illetve szervező középpályást igazolnunk kell. A holland játékos Czvitkovics helyét foglalhatja el, amennyiben meggyőzi a szakmai stábot. A rendkívül szerény képességű Kabaselevel ellentétben Alisicot érdemesnek tartjuk a bemutatásra, hiszen ha a hír igaznak bizonyul, ő valóban erősítést jelenthet csapatunk számára.

Adnan Alisic 27 éves, 180 cm magas támadó középpályás. A labdával nagyon jó barátságban van, igazi szervező típusú játékos. A 2003/2004-es szezonban debütált az Utrecht felnőtt csapatában, azonban a folytatás nem úgy alakult, ahogy eltervezte. Három év alatt mindössze háromszor lépett pályára. Így 2006 nyarán a másodosztályú FC Dordrecht gárdájához került. Nagyszerű idényt zárt, 5 gólt szerzett, s az együttes egyik legjobbja volt. Az Excelsior felfigyelt a teljesítményére, s  a klub vezetői nem is voltak restek magukhoz édesgetni a középpályást.

Érdekesség az Excelsioral kapcsolatban, hogy gyakorlatilag a Feyenoord farmcsapatának tekinthető, mivel a két egyesület már kétszer is együttműködési megállapodást kötött egymással. Az első értelmében a rotterdami együttes ifjú játékosai számára nyújtott edzéslehetőségért, valamint tapasztalatszerzésért cserébe pénzt és kölcsönjátékosokat kaptak. 2008 végén a partnerség pénzügyi okokból kifolyólag felfüggesztésre került. Ám néhány hónappal később újra egymás tenyerébe csaptak a felek. Eldöntötték, hogy közös regionális Akadémiát alapítanak, illetve egyesítik tartalékcsapataikat, amelyben az Akadémiáról kikerülő fiatal tehetségek kaphatnak lehetőséget. A Feyenoord pedig ismételten kölcsönjátékosokkal támogatta meg az élvonalba igyekvő klubot.

Visszatérve Alisicre az Eredivisie 2007/2008-as kiírásában 11 meccsen jutott szóhoz. A kezdőben nem tudott megragadni. Nyolc alkalommal cserélték le, egyszer pedig be. Az idény végén a gárda kiesett. A másodosztályban viszont már alapembernek számított. 26 találkozón lépett pályára, 3 gólt jegyzett, emellett ötször az előkészítésben jeleskedett. A következő évben ligaszinten is a legjobbak közé tartozott. 33 összecsapáson került bevetésre, s egyértelműen az Excelsior vezérének bizonyult. Ő végezte el a pontrúgásokat, megkreálta a gárda akcióit, s négy gólpassz mellett négyszer zörgette meg a riválisok hálóját. Ezen felül a Holland Kupában  a VV Haaglandia ellen szintén eredményes tudott lenni egy gólzáporos meccsen a hosszabbításban, melynek végén 6:6 állt az eredményjelzőn, így következhetett az idegek harca. A Jupiler ligában a feljutásról egy sajátos szisztéma dönt. A 18 fős mezőny legjobb nyolc csapata playoff rendszerben küzd meg a két feljutó helyért. A továbbjutás két meccsen dől el. A leggyengébb négy pedig a kiesés elkerüléséért mérkőzik. Alisic ebben a szakaszban három találkozón játszott, s egy assziszt fűződött a nevéhez. Az Excelsior végül kivívta az élvonalbeli tagságot.

Ott azonban megint csak nem játszott meghatározó szerepet. Igazából cserejátékosnak számított. 10 meccsen lépett pályára, ebből hétszer csereként. Kezdőként háromszor szavazott neki bizalmat az edző, de egyszer sem maradt végig a játéktéren. A szezon végén az Excelsior a 16. helyen végzett, s bent maradt az első osztályban. Összegezve tehát elmondható, hogy az élvonalban egy kis csapatnál sem tudott kitűnni, viszont a másodosztályban abszolút a csapata vezéregyéniségének bizonyult.