LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Az év legjobbja

simacA pár hete, a Loki hivatalos oldalán lezajlott szavazás eredményeként, némi meglepetésre az a Dajan Simac nyerte az év játékosa címet, aki nemhogy nálunk, de egyáltalán Magyarországon is első szezonját tölti, sőt meg merem kockáztatni, hogy Debrecenbe igazolása előtt egyáltalán nem járt hazánkban. Az pedig, hogy újonc létére egyből egy légióst választ csapata legjobbjának a nem éppen feltétel nélküli befogadásáról híres cívisvárosi közönség, nem lehet véletlen! Lássuk hát közelebbről, kivel is van dolgunk!

Emberünk ’82 elején, jelesül január 4-én – csak nem ezért játszik 4-esben? – látta meg a napvilágot Németországban, ámde horvát szülők gyermekeként. Profi pályafutása 2001-ben kezdődött a Kaiserslauternnél, ahol olyanokkal játszhatott együtt, mint Youri Djorkaef vagy Miroslav Klose. Illetve jobbára inkább csak edzhetett, mert szolgálataira csupán a B csapatban tartottak igényt. (Aztán jött egy kis kitérő a horvát U20-as válogatott színeiben, de itt sem jutott neki egy alkalomnál több.) A mellőzöttség okán el is igazolt a Greuther Fürthhöz, ám számításai ezúttal sem váltak be, fél év után mindössze egy mérkőzéssel a lábában állt tovább a Wehen Wiesbadenhez, mely a Lautern fiókcsapatához hasonlóan harmadosztályú volt. Szegény Dajan… Minden rosszindulat nélkül, de szerintem erre mondják, hogy gyenge kezdés után erős visszaesés. Ez tehát visszalépés volt a Bundesliga 2-es Greutherhez képest. Kezdetben úgy tűnt, nem érte meg eggyel alacsonyabb ligába lépni, de a nyögvenyelős 2004. évi tavasz után alapemberré vált, így teljes joggal érezte magáénak a sikert, mikor két egymást követő bronzérem után végre a bajnokságot is megnyerték. A másodosztályban először még tartották magukat – a középmezőnyben értek célba -, ám 2009-ben kiestek és ez már sok volt Dajannak. Az FSV Frankfurthoz szerződött, de itt is csupán epizodistának használták.

simac 2

Valószínűleg nem volt odáig érte, ezért is jelentkezett nálunk próbajátékra 2010 nyarán, mi pedig 2013-ig szóló szerződést kötöttünk vele. Eleinte Herczeg András idegenkedett bevetésétől, de miután a Sampdoria ellen vendégben derekasan kiállta a próbát, stabil helyet szerzett magának a kezdőben. Egyre inkább kiszorította Komlósit, akinek visszavonulásával már csak Máté Petitől kell „tartania”. Nagyon megbízható teljesítményt nyújt, igazi védő típus. Nem jellemzőek rá az ideges, kapkodó megmozdulások, fontos pillanatokban is megőrzi hidegvérét, s 192 cm-ével, illetve pontos fejjátékával is hasznára tud lenni a gárdának szögletek és szabadrúgások alkalmával, erről 4 gólja sem hagy minket megfeledkezni. Dajan és a Loki szerencsésen egymásra találtak: a védő nemzetközi szereplésre vágyott, a klubnak pedig szüksége volt egy hozzá hasonló emberre. S bár idén se BL, se EL, ő is a maradás mellett kötelezte el magát, úgyhogy védelmünknek legalább egy biztos bástyája 2011/12-ben is lesz majd. Látva Simac teljesítményét, mindenképpen kár lett volna érte, ha eltűnik a Saar-vidéki széntelepek süllyesztőjében, ha így képes működni, mint ahogy tette azt az Európa Ligában is. Pláne úgy, hogy ingyen igazoltuk, most pedig már 264.000 és 300.000 euró között ingadozik a piaci értéke… Hajrá, Dajan, csak így tovább!