LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Nyárközepi gólözön

5 2A tegnapi nappal az Oláh Gábor utcában, csapatunk Vasassal játszott mérkőzésével, megkezdődött a várva várt 2011-12-es szezon. Mondhatjuk, elég jól sikerült a nyitány, s a tavasszal Angyalföldön elért 1-5 után most is alaposan elkalapáltuk a fővárosi munkáscsapatot. Az is igaz azonban, hogy az előzetes megnyilatkozások és erőviszonyok alapján csupán a pontos végeredmény lehetett kérdéses, igen kellemetlen lett volna zakóval kezdeni, ráadásul pont a jelentősen kicserélődött Vasas ellen.

loki kezdő 4Bár az összefoglaló technikai okok miatt késett egy kicsit – ezért ezúton elnézést kérünk -, így egy nap távlatából is jól esik leírni a történteket. Ahogy azt Szakály Peti a minap megígérte, tényleg nem tököltünk sokat, egyből nekiestünk ellenfelünknek, holott a szokatlan kezdőcsapatból ez nem volt teljesen egyértelmű. Legalábbis az, hogy ilyen jól fog elsülni. Felépülését követően újra Novakovicsot köszönthettük a kapuban, de sajnos Bernáth még nem gyógyult meg, így az ő helyén Nikolov szerepelhetett, míg az ezúttal kispadra sem kerülő Mijadinoszki posztján Mészáros visszatérését üdvözölhettük. Bal oldalt is jegyezhetünk újdonságokat: Fodor helyett Korhut Misi védekezett, elöl pedig az éppen a Vasasból visszatérő Rezes bizonyíthatta, hogy volt értelme visszatérnie. Coulibaly továbbra is indokolt a kezdőben, társa viszont nem egy tipikus csatár volt ezúttal – pedig kettőt is igazoltunk -, hanem az eddig inkább támadó középpályásként feltűnő Kulcsár Tomi. Egyből kiderült, hogy nagyon elemében van a srác, s korábbi viszontagságos hónapjait rögtön góllal igyekezett feledtetni: jobb oldalon kapott labdájával bemasírozott az ellenfél tizenhatosán belülre, s gyönyörűen lőtte ki a hosszút. Ezután sem böjtöltek a fiúk, tartották a fölényt, sorban vezették a támadásokat, viszont a kapuig csak félidő derekánál sikerült ismét eljutni, igaz, ekkor nem mentek hiába. Rezes passza után Coulibaly labdaátvételéhez kellett ugyan némi szerencse, utána viszont nem remegett a láb. Ezután jött a már-már komédiába illő, „nyáron megszokott ivószünet” – erre később még visszatérek. Fél óra után Komjáti csapata is támadhatott egyet, szépítés helyett viszont kontra következett, abból pedig egy büntető. Hogy jogosan-e, vagy nem, döntse el ki-ki magának a lenti videóból. Annyi kijelenthető, hogy minimum necces volt a szitu, mivel a labdát elrúgta a becsúszó Mileusznics, ám mindez hátulról, nyújtott lábbal történt. A piros lap azért még szerintem is sok volt. Szakály belőtte a tizit, szűk negyedóra volt még a szünetig. Akadt még egy helyzetünk, aztán az utolsó 5-6 percre odaadtuk a lasztit a fővárosiaknak, nehogy teljesen elfelejtsék, mi is az.

vasi1Nem tudom, szóba hozta-e Komjáti András az öltözőben az FTC nagy tavaszi feltámadását a ZTE ellen, netán a Liverpool 2005-ös isztambuli mutatványát, az biztos, hogy túl sok izgulnivalójuk nem volt, mikor kijöttek a második játékrészre. Próba szerencse, Jokics és Honma helyére Bakos és Simics állt, ezzel taktikai felállás nem, csak a játékosok frissessége változott – elvileg. Merthogy jött a negyedik. Egy hosszú felívelést követően Coulibaly vette el a labdát a már második gigászi hibáját elkövető Gáspártól, s azt okosan átemelte a kifutó kapus fölött.

Öt perc elteltével már látszott az értelme a vendégek két cseréjének, egy gyors kontra után Simics tekert a jobb alsóba. Sőt hogy még hidegebb legyen az a bizonyos zuhany, kaptunk még egy gólt kontrából, miután Bódi és Rezes elügyetlenkedtek egy kecsegtető szabadrúgást a tizenhatos sarkánál, és elajándékozták a játékszert. Simán átgázoltak rajtunk, akiknek leginkább kellett  volna, nem futottak vissza, csak bámészkodtak, s kiderült, hogy Nikolov jócskán túl van már fénykorán. Végig lomhán mozgott, nem nagyon jöttek be a passzai, szerelési kísérletei. Eleinte nem okozott gondot, mert Bódi és Kulcsár besegítettek hátul, itt viszont ha csak taccsra rúgja Bakos elől egy-egyben a bogyót, annak esélye se lett volna Kulcsár Dávidhoz tenni azt, aki végül a gólt jegyezte. Érzésem szerint itt Novakovics is hibáztatható, késői reakciójáért. Itt sem volt még vége a gólesőnek, egy remek jobb oldali akció keretében Kulcsár Tomi tálalt Coulibaly elé, aki beállította az 5-2-es végeredményt, már a szezon első meccsén mesterhármast elérve.

A hátralevő időben tét hiányában mi is cserélgetésbe kezdtünk, elsőként Ferenczi János állhatott be Rezes helyére, így tegnap újoncot is avattunk. Az ifjú tehetség megette reggelire Boukart, 65 kilója dacára a párharcokból is mindig ő jött ki valahogy győztesen. Technikailag jól képzett, szívesen egy-egyezik, ám koránt sem önző, ha egy társ jobb helyzetben van. Húsz percnyi játéka során két kapura lövésre futotta, amelyből az egyik egész veszélyes volt. Coulibaly-t a szintén új szerzemény Zahovaiko váltotta, viszont ő nem gyorsaságával és kreativitásával, inkább fizikai erejével és néhány szabálytalansággal, valamint nehézkes mozgásával tűnt ki. Bízunk benne, hogy nemsokára belelendül. A végére még Nagy Zoli is beállt tíz percre Szakály helyére.

Persze a második félidőben is volt ivószünet, ami szerintem világszerte egyedülálló és egyben szánalmas szokás. Egyszerűen hihetetlen számomra, hogy miért nem lehet 45 percet végigjátszani. Oké, hogy nagyon kiveszi a hőség a fiúkat, de mégse arról van szó, hogy 10 órát kell kapálni a tűző napon. Novemberben miért nincs akkor teaszünet? Kíváncsi vagyok, mi lenne, ha erről az UEFA tudomást szerezne. Nem hiszem, hogy a nevüket adnák egy ilyen eljáráshoz, mikor pár hete megtiltották, hogy a játékosok nyakmelegítőt viseljenek a hideg játéknapokon, sőt még a rövidnadrág alatti feszülős gatyó színét is előírják, amennyiben az csak a szereléssel megegyező lehet.

Nemcsak a játékosok, az ultrák is készültek a szezonnyitóra. Transzparensekkel és verbális megnyilvánulásokkal, valamint kivonulással tiltakoztak a sporttörvény hét elején elfogadott, huliganizmusra vonatkozó módosítása ellen. Szerintük a huligánok nem a családok ellenségei, s ezek szerint a rongálások is abszolút a szurkolás természetes velejáróiként kezelendők. Engem nem érdekel, ha valaki meccs előtt vagy után, teljesen egyenlőtlen erőviszonyok között a pálya mellett, vagy a parkolóban megvereti magát, de aki erre nem kíváncsi, az hadd maradhasson ki ebből. Ez a törvénymódosítás csupán ezt szolgálja, ha szerintük ez igazságtalan, az sajnálatos. Ha viszont csak provokációnak tartják, ami őket nem érinti, miért kell felülni neki? Akinek nem inge, ne vegye magára.

Hál’ Istennek a srácok nem sértődtek meg a keménymag tagjainak tüntető kivonulásán, sőt mikor azok a lefújás után visszatértek, a focisták is kifejezték tetszésüket a 80 percnyi buzdítást illetően. A meccs kezdetnek nem volt rossz, ám ne feledjük, hogy 60 percet emberelőnyben játszottunk, s még így is kaptunk két gólt egy olyan Vasastól, amit a nyáron szétszedtek, aztán jórészt légiósokkal meg veteránokkal ismét összeraktak. Nem várhattunk tehát világot megváltó ellenállást az angyalföldiektől. Ami mégis szimpatikus volt, az a harcias hozzáállás – leginkább Coulibalyn mérhető le, aki eddig lustaságáról volt ismert, ezúttal viszont rendre támadta a kapust -, és hogy nem ismertünk elveszett labdát. A játékban mindenképp fejlődnünk kell még, és a védelem szélső részének is igyekeznie kell. Korhutnak szinte egyetlen feltett labdája sem ért célt, Nikolovot pedig állandóan lefutották, megelőzték, kicselezték.

Percek, események

4. perc: Kulcsár Tamás kapott remek labdát a jobb oldalon, majd bevezette azt a Vasas tizenhatosán belülre, majd közel nyolc méterről helyezett a jobb alsóba. 1–0

20. perc: Rezes bepasszát kissé körülményesen vette át Coulibaly, ezután viszont szépen a bal alsóba helyezett. 2-0

31. perc: Szakály kapott büntetőt, melyet értékesített. 3-0

47. perc: Gáspár akart kikanalazni egy labdát, azonban nem sikerült neki, Coulibaly pedig szemfülesen a kinnálló kapus fölött a kapuba emelt. 4–0

48. perc: Simics lépett ki a tizenhatos jobb oldalánál, két védő között a hosszúba tekert, ezzel szépített a Vasas. 4-1

50. perc: Simic bal oldali beadását Kulcsár Dávid vette át, majd 17 méterről higgadtan lőtt a kapuba. 4–2

54. perc: Kulcsár Tamás ment el a jobb oldalon, majd beadására középen Coulibaly érkezett remek ütemben, és mintegy hat méterről a hálóba helyezett. 5-2

64. perc: Kulcsár Dávid kapott sárgát Szakály brutális felrúgásáért.

Pontosztás

Novakovics – 5: Sok dolga nem volt, szerintem benne volt a második gólban.

Nikolov – 5: Kényszermegoldásként sem funkcionál igazán, most megúsztuk a hibáit, de mi lesz mondjuk a Videoton ellen?

Simac – 6: Jól játszott mint mindig, de a második gólnál kiléphetett volna Kulcsárra.

Mészáros – 7: Remekül tért vissza, ügyesen passzolgatott fölfelé, ha jól láttam, a 4. gól előtti jelenet az ő felívelésével indult.

Korhut – 5: Végzetes hibát nem vétett ugyan – nehéz is lett volna ezen a meccsen – de nagyon pontatlanul passzolt.

Bódi – 5: A második gólban vastagon benne volt, ezért nem kaphat jobbat, pedig amúgy aktívan és hasznosan focizott.

Varga – 6: Bár nem nagyon tűnt ki a mezőnyből, az ő posztja már csak ilyen. Feladatát megfelelően megoldotta.

Szakály – 7: Ügyesen irányított, kiharcolt egy tizenegyest, és be is lőtte azt.

Rezes – 6: Nagyon igyekezett, jól játszott, bár pár homokszem be-becsúszott a gépezetbe.

Kulcsár – 7: Gól, gólpassz, önmagáért beszél. Bár nem tudom, pontosan milyen feladatot kapott Kondás Elemértől, jobban kivehette volna részét a labdaszerzésből a második félidőben.

Coulibaly – 8: Mesterhármas, meccs embere, stb. Reméljük, sokáig kitart ez a hozzáállás, és végre egyenletessé válik a jó teljesítménye.

Ferenczi – 6: Óriási tehetség, egyértelmű. Felszed még 10 kilót és megállíthatatlan lesz. A következő Dzsudzsák Balázs.

Zahovaiko és Nagy Z. nem voltak eleget a pályán az értékelhetőséghez.