LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Mestermunka

lokiutemeccsCsapatunk a találkozó nagy részében kimondottan jó teljesítményt nyújtva, átlépett az Újpesten is. A győzelmünk nem igazán forgott veszélyben, uraltuk a meccset, egyedül a végét tettük magunknak nehézzé. Szellemesen építkeztünk, helyzetek sorát dolgoztuk ki, s ha a végjátékban jobban koncentrálunk, akkor egy nagyobb különbségű diadal is kisülhetett volna belőle. Visszatért a fociláz Debrecenbe.

Lassan csordogáltak a nézők az Oláh Gábor utcába, a kezdés előtt tíz perccel még rengeteg szék tátongott üresen. Aztán varázsütésre szinte megtelt a stadion, s megkezdődhetett a hangpárbaj a mintegy 500 főnyi ellentáborral. A nyomasztó meleg ellenére nagy iramot diktált a két gárda. Az Újpest egyértelműen kontrákra rendezkedett be, odaszegeztük őket a kapujuk elé. Kabát ezt megunva, már a mérkőzés elején egy kirívó szabálytalansággal vétette észre magát. Nem tette zsebre, amit cserébe kapott. Sok örömét amúgy sem lelte az összecsapásban, hiszen Simac egy pillanatra se feledkezett meg róla, pokollá téve a játéktéren töltött életét. Feszülten, idegesen futballozott, a nagy akarásnak nyögés lett a vége.

Minket azonban nem tudott kihozni a béketűrésből, sőt a 10. perctől növeltük a csapásszámot, varázslatosan játszottunk ekkoriban. A fanyalgók is elégedetten csettinthettek, hisz a csapat ráerőltette az akaratát az ellenfélre, kombinatív játékkal jutottunk el a tizenhatosig, s egyúttal helyzetekig. Rendre megbontottuk a lilák védelmét a széleken, úgyhogy érezhető volt, előbb-utóbb betliznek hátul. Nem kellett csalódnunk. Álomszerű akciót követően szereztük meg a vezetést. A gól után is mi irányítottuk a játékot, hiába voltak meg létszámban a fővárosiak, játékosaink hamarabb eszméltek, dinamikusabban mozogtak, s egy gondolattal mindig a vetélytárs előtt jártak. Kulcsár betörései vagy Coulibaly rövid felsőt célzó lövése révén növelhettük volna az előnyünket. Ehelyett, derült égből villámcsapásként érkezett az Újpest egyenlítő találata. Megszoktuk már, hogy bármilyen a játékuk minősége, ellenünk állandóan betalálnak. Barczi sarokrúgása után Egerszegi nem hibázott az ötös sarkáról. A váratlanul bevitt döfés láthatóan megzavart bennünket. Kapkodni kezdtünk, pontatlanná váltunk, s Rezes teljesen kikapcsolt az elpuskázott ziccere miatt; jól jött a szünet.

lokiutetactics

Mi változott a korábbi két hazai összecsapáshoz képest? Nagy és Korhut is segítette felfutásokkal a támadásokat, hozzátettek az előrejátékhoz. Ramos bátran vállalta a párharcokat, labdával és anélkül egyaránt, így Barczit sok mozgásra kényszerítette, elvonva energiáját a fő megbízásától. Bódi és – a félidő derekáig – Rezes gyors ritmusváltásokkal üresre játszotta magát. Coulibaly kitűnően mozgatta a védőket, bejöttek a cselei. Szakály ügyesen manőverezte ki magát 2-3 ember közül is, illetve felért a befejezésekhez is. Működtek a  kis, rövid passzos játékok, a váltások, remek pozíciókban szereztünk labdákat.

lokiutemeccs2

A szünetben Kondás Elemér kettős cserére szánta rá magát. Yannick váltotta Rezest, míg a kissé most indiszponált Kulcsár helyére Varga Józsi érkezett. A túloldalon kiújult Egerszegi sérülése, így Tajthy jött ki a folytatásra. Mindkét változtatás célt ért, különösen Janika volt elemében, aki a félidő elején újra előnyhöz juttatta a mieinket, megnyugtatva a kedélyeket. Aztán a következő 25 percben tulajdonképpen kivégezhettük volna a fővárosiakat. Idei legjobb játékunkat produkáltuk abban a periódusban. A középpályán toronymagasan az Újpest fölé nőttünk, mind labdaszerzésben, mind az offenzívák szervezését illetően. Yannick és Coulibaly tarthatatlannak bizonyult, miközben a Varga-Ramos tandem csírájában fojtotta el a lilák kezdeményezéseit. Miután Adamo megduplázta fórt, a hangulat a spanyol riviérák atmoszféráját idézte. Leírhatatlanul jó érzés volt Loki-drukkernek lenni. Ám egy dühítő figyelmetlenség megbomlasztotta az idillt. Véber Gyuri szavaival élve, az Újpest 1,5 helyzetből vágott két gólt. A Szpisljak-tanítványok erőre kaptak, s néhány pontrúgás után bizony meghűlt bennünk a vér. Ugyanakkor mi is végérvényesen eldönthettük volna a találkozó sorsát.

A slusszpoén végül elmaradt, megérdemelten gyűjtöttük be az újabb három egységet. A pályán és a nézőtéren egyaránt úgy festünk, mint egy bajnokaspiráns. Egy élmény volt!

Taktikai érdekesség

Ramos bátran rávezeti a játékszert a védőfalra, Bódi egy gyors, befelé történő ritmusváltást követően üresen kéri a labdát. A másik alternatíva a visszalépő Coulibaly, mivel Szakály megnyitja a passzsávot azzal, hogy elviszi őrzőjét. Dvorscháknak így ki kell lépnie Coulibaly-val, Szokol beljebb húzódik, ami által Rezes előtt szabad terület nyílik. Az első gólt is egy ilyen szituáció előzte meg.

lokiutetactics2

Percek, események

22. perc: Coulibaly indította a bal oldalon Rezest, ő középre adott, Szakály egy csel után kapura lőtt volna, de becsúszva mentettek előle. Éppen csak Bódiig, aki 12 méterről, jobbról a jobb alsóba lőtt.

28. perc: Rezes lépett ki teljesen üresen a bal oldalon, majd lőtt 11 méterről ziccerből 7 méterrel a bal sarok mellé.

33. perc: Coulibaly lőtt 8 méterről, balról éles szögből a jobb felső sarok irányába, Balajcza azonban védett.

37. perc: Egyenlített az Újpest. Barczi bal oldali szögletét Pollák fejelte vissza, Egerszegi pedig 11 méterről, félfordulatból a jobb sarokba lőtt.

49. perc: Varga indítását Coulibaly adta középre, az össze-vissza pattogó labdát Varga estében továbbította, Yannick kapura lőtte, Balajcza pedig már csak beleérni tudott.

63. perc: Yannick bal oldali beadását Coulibaly lőtte kapásból kapura, a Dvorschákon megpattanó labdával szemben nem volt esélye az elvetődő Balajczának.

74. perc: Kabát lekészítése után Simon Krisztián 14 méterről, kissé jobbról kilőtte a jobb sarkot.

93. perc: Az utolsó percben még Coulibaly került ziccerbe, az ötös jobb sarkáról azonban a jobb alsó mellé gurított.

Utózöngék az öltözőfolyosóról

– Az újpesti játékosok egytől egyig kedvetlenül, leszegett fejjel hagyták el az öltözőt.

– Kondás Elemér elmondta, hogy Rezes Laci rúgást kapott a vádlijára, részben emiatt is cserélte le. Vargával pedig előre megbeszélték, hogy mindenképp kap játéklehetőséget.

– Varga nem kívánt az újságírók rendelkezésére állni, de elmondta, egyáltalán nem voltak fájdalmai a meccsen.

– A gondterhelt Szpisljak szerint a döntetlenhez egy harmadik gól hiányzott.

– A vendégek mestere arra a bugyuta kérdésre, hogy lehet-e javítani a gárda védekezésén, a következőképp felelt: „Javítani mindig lehet és fogunk is. Megteszünk minden tőlünk telhetőt.”

Pontosztás

Novakovics –: Nem volt igazán dolga, a gólokról nem tehetett.

Nagy Z. – 6: Különösebb gond nélkül ellátta a feladatát, s gyakran ügyesen vitte fel a labdát.  Ahogy azt eddig is tudtuk, jóval mobilisabb, mint Nikolov, de az első gólnál hibázott.

Simac – 7: Egyszerűen megette reggelire Kabátot, egyetlen egyszer tévesztett csupán ütemet.

Mészáros – 6: Rutinból, sallangmentesen lehozta ezt a találkozót, extrát nem kellett nyújtania.

Korhut – 6: Az első játékrészben nagyszerűen játszott, Simonnak nem volt momentuma mellette, illetve több jó felfutása is akadt. A második félidőben visszaesett, s kétszer nagyon csúnyán elpasszolta a labdát, amit büntetett az Újpest.

Bódi – 7: Tökéletes mentális állapotban van, ékes bizonyítéka ennek az újabb gólja. Sokat mutatta magát, elmozgásai után rendre megjátszható volt, s ha úgy adódott, akkor kisegítette a hátvédeket is.

Ramos – 7: Nem lehetett átmenni rajta, ráadásul alig szabálytalankodott. Bátran belépett az összjátékba, lendíteni próbált a támadás menetén. Igaz a meccs vége felé már alacsony hatásfokkal passzolt.

Szakály – 6,5: Az első játékrészben szenzációsan játszott. Ragyogóan mozgatta a csapatot, kihozta a labdát a csínyből, s helyzetbe is tudott kerülni. Gólt érdemelt volna. Aztán fordulás után kissé beleszürkült a mezőnybe.

Rezes – 5: Szerintem nagyon jól kezdett, bejátszotta a baloldalt, kulcsszerepet vállalt az első gólnál. Aztán a kihagyott ziccer és a rakoncátlankodó vádli megtörte, semmi nem jött össze.

Kulcsár – 5: Most nem jött ki neki a lépés, kétszer ragyogóan tört be a tizenhatoson belülre, ám alapvetően ritkán volt játékban, hiába birtokoltuk többet a labdát.

Coulibaly – 8: Egyszerűen zseniálisan tevékenykedett. Meg merem kockáztatni, hogy az egyik legjobb meccsét játszotta Loki-mezben. Mindhárom gólban komoly szerepet vállalt, ragyogóan indult be a védők mögé, s mezőnyben is látványos dolgokat művelt. Agresszívan és fifikásan focizott. Nálam a meccs embere.

Yannick – 8: Na ezt várjuk tőle. Kitűnően szállt be, döntő érdemeket szerzett a győzelemben. Úgy verte meg Szokolt, ahogy csak akarta.

Varga – 7.5: Szintén sokat tett hozzá a játékhoz, beállása után ott folytatta, ahol Szakály abbahagyta. Karmesteri erényeket csillogtatott.

Figyelem, újdonság! Itt megtekinthető a kis Loki meccsének összefoglalója is.

(A képeket készítette: Sándor Judit)