LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Sidibe? Tárt karokkal!

104Tudom, hogy az előző, az átigazolásokat taglaló posztomban már szenteltem neki két sort, de az utóbbi napokban kiszivárgott információk arra késztettek, hogy bővebben is foglalkozzak a témával. Ki az, aki már nem játszott el azzal a gondolattal, hogy ismét piros-fehér szerelésben láthassuk a szenegáli csatárt?

 Emlékszünk, hogy milyen nagyszerű teljesítményt nyújtott középcsatárként, két év alatt szerzett harminckét gólja a debreceni örök góllövőlista tizenkettedik helyére repítette. Ide igazolása előtt, Ausztriában is gyorstüzelő volt, valamint távozása után is az maradt. Nyakigláb termete nem igazán mutatja azt, hogy alkalmas a futball művelésére, de ennek ellenkezőjét már hosszú évek óta bizonyítja, reméljük, hogy ismét Debrecenben teszi mindezt.

105

A helyzet viszont nem ennyire egyszerű: hiába kívánjuk, sőt már-már követeljük, hogy ismét a Nagyerdőben láthassuk, neki élő szerződése van. Az is igaz, hogy a klubja – Germinal Beerschot – nem tartja be az egyezségben leírtakat, állítólag elég komoly összeggel tatoznak Sidibének. Ezt biztosra nem lehet tudni, de az ügy azzal kezdődött, hogy január elején nem jelent meg az edzésen, majd Törökországba se utazott el a csapatával az edzőtáborba. A belga klubnál akkor a következőt nyilatkozták: „Nem adtunk engedélyt Sidibének arra, hogy később csatlakozzon hozzánk. Mindenkinek meg kellett jelennie, ám ő nem érkezett meg. Nyilvánvaló, hogy problémáink vannak vele.” Ezután beindult az újságírók fantáziája, olyan szép összeesküvés-elméleteket gyártottak, amelyek csoda, hogy a Kennedy-gyilkossághoz nem kapcsolódtak. Lehetséges eligazolásáról szóltak a hírek, holott 2014-ig van élő szerződése, valamint nem restelltek a családi szálat is bevonni a zsurnaliszták: „Szeretik errefelé, korábban a Saint-Truidennél is elégedettek voltak vele. A csatár nyáron váltott klubot, a Beerschothoz is három évre írt alá, de nem lennék meglepve, ha már most télen elhagyná a klubot. Családi nyomás is lehet rajta…” A találgatások végeredménye az lett, hogy Sidibe Debrecenbe vagy Újpestre tart. Az előbbire a játékos ottani múltja és felesége családjának közelsége, míg az utóbbira valószínűleg az új tulajdonos miatt tettek nagy esélyt. A híreket mindkét klub cáfolta. Akkor most mi is az igazság?

106
Nem tudom, viszont tény, hogy Sidibe körül problémák vannak, mert nem volt edzésen. A klubbal való anyagi vita is elképzelhető (hol nincsenek hasonló gondok?). Az is tény, hogy élő szerződése van, amit nem egyszerű csak úgy felbontani. Amennyiben a belga klub volt játékosunk ellen szerződésszegést követett el, akkor Sidibe szabadon igazolhatóvá válik, de természetesen ez nem megy könnyen.


Várjuk a fejleményeket, mert amíg nincs hír a szerződése felbontásáról, addig máshová igazolni sem fog. Mindenestre egy újabb szál tovább bonyolítja a helyzetet: a Ferencváros egy korábban már az NBI-et is megjárt légióssal áll kapcsolatban, ez a leírás pedig illik Sidibére is. Heinz Gruler Sidibe ügynöke a pepsifoci.hu-nak a következőt nyilatkozta: „Valóban van arról szó, hogy Sidibe újra Magyarországon folytassa pályafutását, ám konkrét csapatnévről vagy tárgyalásokról nem tudok beszámolni. Való igaz, hogy a játékosnak anyagi vitái vannak a Germinal Beerschottal, amely tartozik neki, de ugyancsak fontos szempont a számára, hogy a felesége Magyarországon van, ezért térne vissza Magyarországra.” Ennek a nyilatkozatnak a tükrében van okunk reménykedni, annak ellenére is, hogy a klubvezetés nem szándékozik igazolni. A három klub közül a Fradinak van a legkevesebb sansza, nem gondolnám, hogy „jót tenne nekik” a fizetése, ráadásul mostanában az alsóbb osztályokból igazolnak. Az Újpest veszélyesebb lehet, mivel a tulajdonos ismeri a képességeit, valamint az anyagi igényeit is. A két csapat jelenlegi helyezése sem éppen csábító. A Lokinál adva vannak a feltételek minden szempontból, így bizakodhatunk. Amennyiben Sidibe szabadon igazolhatóvá válik, valószínűleg kapni fog Debrecenből egy telefonhívást.

(A képek forrása: haon.hu, dehir.hu)