LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Az örök mumus ellen

lokute13Három hetes kényszerpihenő után folytatódik a bajnokság, és a 21. fordulóban örök riválisunkat és mumusunkat, az Újpestet fogadjuk. A megyeri úti csapat ellen legendásan rosszul szerepelünk, de az utóbbi másfél évben rendesen borsot törtünk az orruk alá. A jó sorozat remélhetőleg folytatódik, lássuk, mire számíthatunk vasárnap délután.

Első körben várhatóan egy kiadós sárdagonyára, az időjárás ugyanis hetek óta nem kíméli a magyar pályák állapotát, két ütemben hatalmas hóréteg, majd az elmúlt pár napban kiadós eső áztatta el a gyepet, ami nyilván nem tett jót a pályának, így egy nagyon mély, csúszós talaj várhat ránk vasárnap. Ez a mi játékunknak nem feltétlen kedvez, de erre mondják azt, hogy mindkét csapat ugyanazon a pályán játszik.

És ha már említésre került, akkor tekintsünk vissza a párharc múltjára. Ezidáig 83-szor találkozott a két csapat az NB1-ben, a mérleg nem túl hízelgő számunkra: 15 győzelem, 27 döntetlen, 41 vereség. Az elmúlt tíz évben mindössze háromszor tudtunk ellenük nyerni, de ami bizakodásra ad okot, hogy ebből kettő a tavalyi szezonban volt, ki ne emlékezne a hazai 3-2-es, illetve az idegenbeli 5-1-es diadalra. Ezen felül még a kupában is megvicceltük őket, szintén oda-vissza 2-1, illetve 3-1 arányban. Az ősszel egy nagyon fordulatos és élvezetes mérkőzésen 0-0-s döntetlen született.

Jelenlegi formát tekintve mindkét csapatnál vegyes kép mutatkozik. Az Újpest egy 6-0-s hazai zakóval kezdte a tavaszt a Paks ellen, viszont a derbyn peches vereséget szenvedtek az utolsó percben a Ferencváros ellen. A mi oldalunkon kisebb gólszegénység volt tapasztalható eleinte, sorrendben a Vidi ellen kétszer, és a Kecskemét elleni bajnokin maradtunk szerzett gól nélkül, az eredmények pedig 0-1, 0-0, 0-0. Ami javít az összképen, az a legutóbbi bajnokink a Pécs ellen, ahol 4-1-es győzelmet arattunk.

A keretet tekintve lehetnek és lesznek is változások az előző mérkőzéshez képest. Korhut az elhalasztott forduló miatt most lesz kénytelen letölteni öt sárga lap miatti eltiltását, a helyét valószínűleg Bernáth fogja átvenni, de nem kizárt Ferenczi szereplése sem. Kérdés, hogy az utóbbi meccseken alkalmazott 4-3-3-as felállást megtartjuk-e, vagy egy óvatosabb taktikával kezdünk. A középpályánk adott, bár Selim felépülése további opciókat biztosít. A csatársor kérdéses, kíváncsian várjuk, hogy a látszólagos kibékülés után Coulibaly szerepet kap-e, vagy továbbra is jegeljük őt. Minden esetre az elmúlt három hétben volt ideje utolérni magát. Ha marad minden a régiben, akkor várhatóan a Pölő-Sidibe-Szécsi trió kezd elől, ami nem is olyan rossz, a Pécs ellen a második félidőben abszolút bevált. Pölöskey az előző fordulóban meglőtte első bajnoki gólját nálunk, ami piszkosul kellett már a lelkének, remélhetőleg ettől beindul majd. Sidibe játéka szintén a Pécs ellen volt nagyon biztató, előtte ugyanis pocsékul játszott Kecskeméten és a Vidi ellen is. Szécsi pedig továbbra is hatalmas kincsünk lehet, ha folyamatosan kapja a játéklehetőséget. Szeretnénk, ha a stáb is bízna, és bátran nyúlna a fiatalokhoz, így lassan időszerű lenne Slimane NB1-es bemutatkozása is, valamint Ferenczit is többet szeretnénk a pályán látni.

Az Újpest a hagyományos 4-4-2-es felállást preferálja. Ha egyénileg tekintünk a keretükre, akkor elmondhatjuk, hogy jó játékosok alkotják az ellenfelet. A védelemben két, egykoron magyar válogatott védő, míg Iandoli az NB1 egyik legjobb balhátvédje. A középpályán a szebb napokat is megélt Vasiljevic szervezi a játékot, a széleken a Feyenoordnál is járt Simon, illetve a belga élvonalból szerződtetett Christ szántja fel a pályát. A csatársor egészen félelmetes, a BL győztes Moraes eddigi öt bajnokiján három gólt szerzett, Kabátot pedig senkinek nem kell bemutatni, Coulibalyval holtversenyben vezeti a góllövő listát. Erősségük még a pontrúgások, amikben szintén Kabát játssza a főszerepet. Valami mégsem stimmel a lila-fehéreknél, mert évek óta csak szenvednek. A tavalyi évet csak a 12. helyen zárták, és jelenleg is abban a pozícióba szerénykednek. Az edzőjüket a Paks elleni zakó után elküldték, így jelenleg a már tavaly is beugróként a csapatot irányító Marc Lelievre felel a csapat felkészítéséért.

A mérkőzésen döntő tényező lehet, hogy melyik csapat tud alkalmazkodni a pálya talajához, és közhellyel élve az is fontos, hogy ki szerzi az első gólt. Remélhetőleg nem egy Pécs elleni meccshez hasonló szenvedős első félidőt fogunk produkálni, hanem az első pillanattól magunkhoz ragadjuk az irányítást, és bedaráljuk az Újpestet. Ha akarjuk a dobogót, akkor kötelező győznünk.

HAJRÁ LOKI!!!

(A kép forrása: sport365.hu)