LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Előre a dobogóért

halilokiAz OTP Liga 24. fordulójában Szombathelyre látogatunk a forduló zárómérkőzésén. Sűrű program van a csapat háta mögött, hiszen az elmúlt két hétben szerda-szombat ritmusban játszottak a fiúk, múlt hét szombaton az Egert, kedden pedig a Vasast döngöltük földbe kupameccsen, egyaránt 3-0 volt a különbség a javunkra. Vasárnap azonban egész biztosan nem fogunk ilyen sima meccset látni, és bizony már egy soványka 1-0-s győzelemnek is örülni tudnánk.

Hogy miért vagyunk ilyen pesszimisták? Több okból is. Először is, ebben a szezonban mindössze két mérkőzést tudtunk idegenben megnyerni, Pécsen és Siófokon, utóbbi is október elején, tehát fél éve történt. Ellenfelünk ezzel szemben csak kétszer kapott ki otthon, szeptember elején a Pakstól, és az előző hazai meccsükön a Videoton ellen. Ezen felül még felemás formát is mutatunk, hiszen az Eger elleni győzelmet megelőzően három meccses nyeretlenségi szériát produkáltunk, és nyerhető meccseken mindössze egy pontot gyűjtöttünk az Újpest, a Honvéd és a Pápa ellen.

Aktuális forma az elmúlt öt bajnoki alapján:

DVSC: Gy, V, D, V, GY

Haladás: Gy, V, D, D, D

Az örök mérleg nekünk kedvez, eddigi 51 fellépésen 23 Loki siker, 15 döntetlen, és 13 Haladás győzelem született. Az elmúlt szezonban oda-vissza vertük a szombathelyieken, idegenben Rezes góljával 1-0-ra, hazai pályán a záró fordulóban Mészáros és Coulibaly góljaival 2-0-ás győzelemmel ünnepeltük a bajnoki címet. Ebben a szezonban is összecsapott már a két csapat, ősszel Debrecenben Rezes és Kulcsár góljaival nyertünk 2-0-ra.

Ami az összeállításokat illeti, nálunk sérülés miatt Pölöskey és Korhut fognak hiányozni, előbbi hiánya miatt vélhetően az Eger ellen is látott hadrendben lépünk pályára, azaz ismét a jól megszokott 4-4-2-t láthatjuk. Ez azt jelenti, hogy a csatársorban Coulibaly és Sidibe rohamozhatja az ellenfelet, a középpályán mindenki a helyén játszhat, Bódi és Szakály a szélen, Selim és Ramos középen. A védelemben Korhutot valószínűleg Ferenczi helyettesíti majd, középen pedig visszatérhet Simac, bár Máté sem játszott rosszul az elmúlt meccseken.

A Haladásnál hosszabb a hiányzók névsora, a Palermotól kölcsönkapott Simon Ádámnak kigyűlt az öt sárga lapja, az ex-győri Fehér Zoltán pedig piros lapot kapott az előző héten az MTK ellen. Rajtuk kívül sérülés miatt Schimmer, Kalász, Kulcsár és Kenesei hiányoznak majd. A szombathelyiek kulcsjátékosa kétség kívül az utánpótlás válogatott Radó András, aki fiatal kora ellenére a csapat meghatározó játékosa, és egyben karmestere. Kulcskérdés az ő semlegesítése, az MTK például követő emberfogással próbálkozott ellene, de nem jártak sikerrel, mert éppen az ő góljával nyertek a Hungária körúton. Egy ismerőssel is találkozhatunk majd a bal szélen, hiszen Halmosi Péter sok évet húzott le Debrecenben, és nálunk vált válogatott játékossá, majd igazolt külföldre. Kiemelendő még a szintén válogatott kerettag Guzmics, aki a védelem oszlopa, és a törökök elleni márciusi VB selejtezőn már pályára is lépett a nemzeti tizenegyben. A Hali vélhetően egy 4-2-3-1-es, vagy 4-4-1-1-es felállással próbálkozik majd, Radó amolyan visszavont támadóként próbálja a védelmünket zavarba hozni. A széleken is erősek a már említett Halmosi és nagy Gábor révén.

Ami pedig minket illet, kíváncsian várjuk, hogy az elmúlt két meccsen szerzett hat gól és két győzelem feldobja-e a társaságot. Mert bár az eredmény elfogadható, mi több jó, a mutatott játékkal még mindig akadnak gondok. A középpályán tapasztalt káosz eltűnhet azáltal, hogy mindenki az eredeti helyére kerül. Selim már kezdi visszanyerni formáját, ennek jelét láthattuk az Eger ellen. Az is fontos lenne, hogy senki ne alibizzen, gondolunk itt elsősorban Szakályra, hiszen tőle is rég láttunk már jó játékot. Kérdéses, hogy Korhut pótlását hogy oldja meg Ferenczi, hiszen köztudott, hogy neki nem a balhátvéd az igazi posztja, sokkal inkább támadóbb szellemű játékos. Az Újpest ellen minden esetre bizonytalan volt azon a poszton. Ellenben kedden a Vasas ellen jól játszott, két magabiztosan értékesített büntető mellett egy gólpasszt is kiosztott, így első sorban az ő érdeme volt a 3-0-s győzelem. Szóval helye mindenképp van a csapatban, csak nem biztos, hogy a balbunkó posztján. A csatársorunk összetétele is kétséges, hiszen több meccsen is láthattuk már a Kuli-Sidi duót, és volt amikor nagyon működött ez a páros – éppen az Eger ellen a múlt héten, illetve az ősszel a Honvéd ellen -, de az ellenkezőjére is láttunk már bőven példát. Minden esetre ez a két csatáros játék talán jobban fekszik mindkét játékosnak, hiszen mind Coulibaly, mind pedig Sidibe is csak egyedül őrlődött az elmúlt meccseken elől, amikor középen játszottak a 4-3-3-as felállásban.

Ha eddig azon morfondíroztunk, hogy kell-e nekünk a dobogó, és a vele járó nemzetközi szereplés, akkor ezen a kérdésen a hét közben túlléphettünk, hiszen mind mi, mind pedig a Győr fél lábbal már a kupadöntőben van, ha pedig nem történik valami eget rengető csoda a két visszavágón, akkor elkönyvelhetjük, hogy a kupadöntő kimenetelétől függetlenül indulunk az Európa Ligában. Ez pedig arra ösztönözheti a játékosokat, hogy bebizonyítsák a fanyalgóknak, hogy szó nincs széteső csapatról, és felérhetünk a dobogóra, ami a szezon nagy részét látva megfelelő eredmény lenne, Mindenesetre az MTK már tett nekünk egy szívességet pénteken, és kikaptak Siófokon, így itt a lehetőség a zárkózásra.

HAJRÁ LOKI!

(A kép forrása: haladasfc.nyugat.hu)