LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Norvégia, a méregdrága Balkán

el1Mert egy magyar havi fizetésből talán kijön egy kiló parizer, ha egyáltalán esznek ott olyat, meg mert a tévés közvetítés még az ominózus azeri vb-selejtezőn is jobb volt. Egyszóval a túlfejlett kapitalizmus fekete lyuka beszippantotta a tv-adást, ami azt jelenti, hogy a drammeni nagyérdemű is vagy a Knoffsgate 6. szám felé veszi az irányt, vagy marad otthon és hallgatja a black metalt. Fogalmam sincs, hogy történhet meg pont északon, hogy egyetlen tévé sem adja le a bajnokesélyes EL-selejtezőjét, mégha csak egy 60 ezer fős város is áll a klub mögött. Már reggel van és tegnap a Győr gyakorlatilag lehetetlen helyzetbe hozta magát, így rajtunk és a Honvédon múlik, hogy megéri-e a magyar futball az augusztust. Jó munkához szól az idény legnehezebb meccsének beharangozója.

Írtunk már az ellenfélről, nézzünk azonban körül egy kicsit más szemmel. Például a skandináv focival kapcsolatos sztereotípiáinkat nem ők fogják igazolni, hiszen 1,90 fölötti játékosuk mindössze kettő van (ugyanakkor mindkettő alapember, Kovács Péter és Lars Saetra), tehát nem csupa égimeszelővel kell felvenni a harcot. Azt, hogy valóban nem egy klasszikus északi csapattal lesz dolgunk, Kondás Elemér is megerősítette a tegnapi interjúban, tehát bár feltehetően erősek, nem kizárólag a fejelni tudnak. Ha idei teljesítményüket vizsgáljuk, látható, hogy nem ránk időzítették a legjobb formájukat, ugyanis a bajnokságban elszenvedett, mindösze négy vereségből hármat az elmúlt négy meccsen sikerült összehozniuk; játékban vannak, de nem jó formában.

Számunkra további jó hír, hogy több kulcsjátékosra sem számíthat Rommy Deila, többek között Vilsvikre sem, aki jobb szélen bármilyen poszton tud játszani és a csapat legértékesebb játékosa, sőt a házi góllövőlistát is vezeti öt góllal. A bevethető keretben a legveszélyesebb Kovács Péter, aki tavaly 14 góllal lett házi gólkirály, bár idén mindössze három gólt szerzett, és 15 meccsből 9-szer le is cserélték. Rajta kívül Adjei-Boateng szeret lövöldözni, aki középpályás létére már szintén ötgólos. Feltehetően egy támadó jellegű 4-3-3-ban fognak rohamozni (egyszer próbálták ki eddig idén a 4-4-2-t), az egyik szélen a rutinos, 33 éves Storflorral, aki négy gólpasszt is jegyez idén,  a másik oldalon a kevésbé tapasztalt, 22 éves Olsennel, aki a szintén maródi Keitát pótolja.

457 (1)

Nálunk feltehetően lesznek változások a szuperkupa-kerethez képest. Verpecz helye ugye megkérdőjelezhetetlen és Korhutot sem hiszem, hogy bárki leválthatná. Középen viszont elég jó eséllyel a tavaly bizalmi státuszát visszanyerő Máté  kap helyet Brkovics helyett. Nem tudom, hogy mennyire lenne ez így jó, ha tényleg így lesz, mert tud nagyokat betlizni, ami sokba kerülhet (lásd Kalmar). A BATE és a Brugge ellen az okozta a vesztünket, hogy kénytelenek voltunk olyan kerettel kiállni, amiben néhány játékos (Ramos, Rezes, Nikolov) látványosan nem európai színvonalon mozgott, így a nagy iram hibára kényszerítette őket. Az új igazolások ezeket a foltokat hivatottak betömni, és úgy tűnik, hogy sikerült ehhez megfelelő embereket találni, bár még alig láttuk őket. Az előzetes információk és a látottak alapján Morozov szerepeltetése kötelező.

Védekező középpályás poszton egyértelműen Damahou a legjobb alernatíva. Kondás egy tőlünk idegen, 4-2-3-1-ben játszatta a csapatot a szuperkupán, ami azt jelentette, hogy két szűrő is volt a középpályán én mégis jobbnak tartom, ha Zsidai helyett Cicó játszana Selim helyén, utóbbi pedig visszalépne mélységi labdaszerző-szervező szerepkörbe. Szakálytól végre azt várjuk, amit két éve láttunk tőle, azaz hasznos egyéni megoldásokat a bal oldalon. A jobbszél Nagy Zoli miatt problémás, hiszen sajnos ő támadásban nem tud annyit hozzátenni és hát védekezésben sem sokszor. Nikolov már nincs, és reményeim szerint egy jobb passzban lévő Lázár a segítségünkre lesz majd, mert Bódi egyedül kevés arra az oldalra. Elöl Sidibe vagy Horváth, esetleg 30 percen keresztül Volas lehet a megoldás, viszont a Kulibali-függőségről valakinek le kell szoktatnia a csapatot. Sidibe sajnos nem tud többet annál, mint amit mutat, így az ő játékára a védőmunkája miatt inkább itthon számítok.

Ami pozitívuma az eddig látottaknak, az egyértelműen a kispad. Legyen ugyanis akármilyen a kezdőcsapat, még mindig lesznek olyanok a kispadon, akiket bártan be lehet dobni és most nem Pölöskeyre meg Spitzmüllerre gondolok, ők itt voltak eddig is. A legerősebb csapatrésznek egyértelműen a középpályát tartom, annak is a közepét, tehát kézenfekvő, hogy ott kell megfognunk a norvégokat. Ehhez jól jönne egy visszavontabban játszó Selim és egy Damahou, a labdaszerzéseikhez pedig egy gyors csatár és Bódi, akinek a kapuhoz közelebb kellene játszania és inkább Szakályra és Cicóra hárítani a védekező feladatokat, ami alól ma már egy támadó játékos sem vonhatja ki magát. Szintén hatékony játékelemünk lenne a letámadás, amit sajnos Bouadla magámszáma általában, viszont amint a többiek is beszállnának, nem hiném, hogy gond nélkül sikerülne a norvégoknak kihozni a labdát.

Piszok nehéz lesz. Műfű, jó levegő, erős norvégok. Hajrá Loki!

Helyesbítés: Mészáros valóban nem utazott el a kerettel, így az ő helyére Morozov várható a kezdőbe. Mészöly Gézával élve, ez az én mea culpám.