LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Győzelmi kényszerben

lokiakademia1A 14. fordulóval folytatódik a bajnokság, és idén az utolsó meccsünket játsszuk hazai pályán – háromszor még idegenbe utazunk. Ellenfelünk az igazi sötét lónak számító Videoton II Puskás Akadémia lesz. Az ellenfél a 14. helyen szerénykedik, de tele van a keretük a Vidi által lepasszolt, NB1-es szinten jónak mondható játékosokkal, illetve augusztus végén jól bevásároltak rutinos NB1-es játékosokból is. Így többek közt egy régi ismerősünk is ott lesz a kezdőben.

Múlt héten sikerült nyerni a nagy mumusnak számító Újpest ellen idegenben, és igazából mindegy is, hogy milyen játékkal szereztük meg a három pontot, Újpestről amúgy sem szoktunk pontokkal távozni, így nyugtázzuk a tényt, zsebben a nagyon fontos három pont. Most viszont újfent itthon játszunk, és a többség biztosan legyint, itthon úgyis meglesz a győzelem, pláne, hogy gyenge ellenfél érkezik. Hiba lenne így cselekedni. Egyrészt, az utóbbi két hazai meccünkön két papírforma szerint nyerhető meccsen egyaránt 2-2-es döntetlent játszottunk, amivel elrontottuk a makulátlan hazai mérlegünket. Valami azt súgja, hogy most sem lesz egy könnyű menet a három pont megszerzése. Az Akadémia pocsékul kezdte a szezont, az utóbbi időben viszont olyan nagy csapatoknak ráncigálta meg a bajszát, mint a Fradi (3-1-es győzelem), valamint a Győr (2-2-es döntetlen, ráadásul Győrben). Plusz adalékként most sem tudunk a legjobb kezdőnkkel kiállni, már ha a régebb óta sérülteket nem számítjuk.

A várható felállás megtekinthető itt is

Hogy miért nem, arról Bouadla gondoskodott, aki az újpesti buta kiállítása miatt lesz kénytelen kihagyni a meccset. Azért fog nagyon hiányozni, mert az utóbbi időben kezdett formába lendülni, ráadásul jelenleg nem tudjuk őt egy-az-egyben pótolni a posztján. Így vélhetően Vadnai kap szerepet ismét, ami azt jelenti, hogy újfent két védekező középpályással állunk ki, irányító nélkül, mint a Paks ellen, akkor ez nagyon nem jól sült el. Bár az tény, a felcsútiuk vélhetően nem bunkerfocival akarnak pontot szerezni Debrecenben, így nem is lesz talán akkora nehézség feltörni a védelmüket. Bódi minden bizonnyal visszatér a kezdőbe, az elmúlt hetekben eltiltás és sérülés akadályozta meg abban, hogy játszhasson. A védelem kezd összeállni, a sérülések miatt Trninic bentragadt a kezdőben, és amíg nem vét súlyos hibát, nincs is értelme kivenni őt, főleg, hogy jelenleg az egyetlen alternatívája Máté lenne. Újpesten bevált az a taktika, hogy Sidibe mélységben játszott, és Kulcsár volt a center, de most nem kontrajátékra fogunk behelyezkedni, így minden bizonnyal a klasszikus 4-4-2-es hadrendet láthatjuk majd tőlünk, bár Sidibe így is előszeretettel lépked vissza a középpályára. Az ellenfél legfőbb gyengepontja a védelem, mert bár a támadósorban számtalan rutinos és jó játékos van, azért a védelemben megtartották a látszatot, és általában két akadémistát szerepeltetnek, akik még fiatalok és rutintalanok, így ezt kihasználva minél nagyobb nyomás alatt kell tartani őket, és egy esetleges korai vezető gól után nem visszaállni, mint a Pápa és az Újpest ellen, mert arra könnyen ráfaraghatunk, csakúgy, mint  két hete.

A Puskás igazából egy másik NB1-es csapathoz, az MTK-hoz hasonlítható. Gyors, rövidpasszos játékot játszanak, és így próbálnak meg helyzeteket kialakítani. A befejezésről a két ex-MTK-s támadó, Tischler és Lencse gondoskodhat, mindketten jó formának örvendenek, és NB1-es szinten minőségi játékosoknak számítanak, így az ő semlegesítésük kulcskérdés. A kiszolgálás két rutinos, és egy fiatal labdarúgóra vár, a széleken a Viditől lepasszolt Haraszti, ileltve az évekig Diósgyőrt erősítő Gallardo, középen pedig egykori játékosunk Czvitkovics játszik majd. Ha már Cicó, akkor nála álljunk is meg egy pillanatra. Az ősz végén kisebbfajta meglepetést okozott, hogy kivásárolta őt tőlünk az újonc csapat, de nálunk teljesen kiszorult a kezdőből, más kérdés, hogy a sorozatos sérüléshullámok miatt vélhetően szóhoz jutott volna a kezdőcsapatban. Hozzállásával valamint teljesítményével viszont már akadtak problémák, amióta visszatért Belgiumból, csak árnyéka volt önmagának. Igazából Felcsúton sem brillírozik, a Fradi ellen egy gól és egy gólpassz fűződött a nevéhez, ezen kívül nem tudott sokat hozzátenni a játékhoz. Holnap vélhetően motiváltan lép majd pályára ellenünk, remélhetőleg az eddig megszokott formáját hozza majd.

A győzelem ezúttal azért is rettentően fontos, mert az elmúlt két hétben sorra buktak a riválisaink, aminek köszönhetően újra a második helyen vagyunk, ráadásul egyetlen pontra a nagy rivális Viditől. A sorsolás is nekünk kedvez, hiszen a maradék három fordulóban játszunk még a két utolsó helyen lévő csapattal, igaz a Honvéd elleni idegenbeli meccs nem lesz sétagalopp, de a Vidi utazik még Diósgyőrbe és Szombathelyre, valamint fogadják a Fradit is, a Diósgyőr pedig mint említettem fogadja a Vidit, valamint a Győrt, így a riválisaink további pontokat fognak hullajtani így minél több pontot kéne szereznünk ebben a négy fordulóban, hogy esetlegesen az élen telelhessünk.

lokipuskas2

DVSC-TEVA – Puskás Akadémia FC

2013. 11. 09., 14:00, Oláh Gábor utcai stadion

Vezeti: Németh Ádám

(A borítókép forrása: dvsc.hu)