LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Rengeteg kérdőjel a keleti rangadó előtt

kérdőjelekElőző héten féltávhoz érkezett az OTP Bank Liga idei kiírása, azonban a 15. fordulót követően még két mérkőzést megrendeznek idén, tehát a bajnokságban már november végén kezdetét veszi a tavasz. A 2014-2015-ös szezon első „tükörmérkőzésén”, azaz az első forduló visszavágóján az ősi rivális Nyíregyházát látjuk vendégül – ha az eredeti kiírás számítana, akkor most játszanánk idegenben, és a nyáron vélhetően itthon, 10 ezer néző előtt már elvertük volna egyszer a Szparit, de a Campus fesztivál közbeszólt. A mostani találkozó előtt sok a kérdőjel több tekintetben is elsősorban ezeknek nézünk utána mérkőzésbeharangozónkban.

A magam részéről most nehezen tudnám megjósolni a várható kezdőcsapatot, mivel gyakorlatilag az összes sérültünk felépült, és bevethető, még ha nem is kilencven percre, de csereként beszállva bárkivel számolhat Kondás Elemér. Egyetlen biztos hiányzónk Kulcsár Tamás lesz, akinek még két meccse van eltiltásából. Magát a felállást sem tudnám most megjósolni, hiszen Győrben öt középpályással játszottunk, bár az a hadrend egyrészt az akkor kevés bevethető csatár, valamint a biztonsági játék számlájára volt írható. Most viszont mi vagyunk az esélyesek, nekünk kell támadni, így nehezen tudom elképzelni, hogy megint egy csatárral állnánk fel, már csak azért sem, mert Sidibe már teljes értékűnek számít, és vélhetően kezdőként is tudja vállalni a játékot, illetve visszatért most már Seydi is a sérüléséből, Balogh Norbert pedig szintén bevetésre vár.

Ugyanilyen kérdőjeles a középpályánk és a védelmünk is. A pálya közepén hemzsegünk a variációs lehetőségektől, ha vezetőedzőnk nem változtat az előző hetekben jól teljesítő soron, akkor a Jovanovic, Varga, Bouadla, Bódi négyes állhat fel ismét, és Zsidai lesz az, aki a múltheti kezdőből kimarad. Csakhogy ott van a kispadon a szintén sérülésből felépülő csapatkapitány, Szakály, illetve Mihelic, aki Győrben nem kapott lehetőséget, a DPASE ellen viszont nagyon jól szállt be. Ha bármelyikük bekerül, annak gyaníthatóan a jobbhátvéd, Lázár fogja meginni a levét, akinek helyére Jovanovic húzódna vissza. Én ezt a variációt nagyon sajnálnám, mert Lázár kiválóan játszott az elmúlt hetekben.

mészikezdA védelemben is akad egy nagy dilemma, ami nekünk szurkolóknak talán nem is akkora dilemma, mint magának a vezetőedzőnek. Tudniillik felépült Mészáros Norbert, viszont érdemes-e megbontani a hetek óta jól működő belső védő párosunkat, csak azért, hogy a standard kezdőnek mondható játékos visszakerüljön? Az én válaszom természetesen határozott NEM, hiszen egyrészt Brkovic jelenleg a keret legjobb védője, emellett betonbiztos játékot nyújt hétről hétre, és még gólveszélyes is (már két gólja van, ne feledjük). Emellett Máté is szemmel láthatóan jobb teljesítményt nyújt Brkovic mellett, mint Mészi mellett. Máté helyére egyébként már csak azért sem fog bekerülni Mészáros, mert ismerjük Kondás filozófiáját: kell egy gyors, technikásabb, és egy magas, jól fejelő, ezzel együtt lassabb, statikusabb belső védő. Az első kategóriát képviseli Mészáros és Dusan, a másodikat Máté és Morozov, nem véletlen látjuk ritkán párban Mátét Morozovval és Mészit Brkoviccal, nyilván ha a kényszerül szüli, akkor van rá példa, de egyébként elég kevésszer fordult ez elő. Tehát az a kérdés, hogy a bizalmi embernek számító Mészáros bekerül-e a legjobb formában lévő, hiba nélkül játszó Brkovic helyére. Remélni tudjuk, hogy nem, de végleges választ erre is csak vasárnap kapunk. Összességében egy lyukas garast nem mernék arra tenni, hogy a grafikán felrajzolt kezdő fog kifutni a gyepre, gyakorlatilag bármi lehetséges azok közül, amit fentebb felvázoltam. A bal oldal látható képen egyébként nem a vendégcsapat várható szerzett góljainak számát mutatja Mészi. 😉

szakimésziMiután jól kiveséztem a Loki várható felállását, tekintsünk rá a Szpari hadrendjére is. Mátyus János (vagy a klubtulajdonos) a minap négy játékost tett szabad listára, Patályt, Huszákot, Molnárt, és régi ismerősünket, Spitzmüllert (megvan az első téli igazolásunk?), így velük aligha számolnak a továbbiakban. Rajtuk kívül van még egy súlyos sérültjük Rezes személyében, így ő sem játszhat, mint ahogy a tőlünk kölcsönben lévő Szécsi sem, aki sérült, bár ha egészséges lenne sem valószínű hogy pályára lépne. Visszatérőjük is akad, a cséká, Törtei letöltötte eltiltását, csakúgy, mint Nagy Zoli, aki viszont aligha fog játszani, a már ismert kölcsönadási szabályunk miatt. Véleményem szerint marad a Pécs ellen jól teljesítő kezdőcsapat annyi változtatással, hogy Törtei visszaveszi helyét Jánváritól. A Szpari egyébként a divatosnak nevezhető 4-2-3-1-et favorizálja, az exdiósgyőri különítmény, Kostic és Abdouraman felenek a középpályán a védekező és szervezőmunkáért, egy sorral feljebb pedig Pákolicz, Koller és Pekár felelnek a támadásépítésért. Bajzáté pedig a befejező szerepe. A jobb oldali képen Szakály a vasárnapi rangadó kimenetlét mutatja. 🙂 Ezekből a képekből egyébként az látszik, hogy az edzésen jó volt a hangulat, ami semmiképp nem jelent rosszat.

lokiszpari2
Csapatunk jelenleg az NB I legjobb formában lévő együttese, hiszen az előző hat fordulóban a megszerezhető 18 pontból 16-ot begyűjtött, ezek között találunk öt győzelmet a Honvéd, a Pápa, a Dunaújváros, a Videoton és a Győr ellen (ezek közül utóbbi kettő rettentően értékes siker volt idegenben), valamint egy döntetlen a Fradi ellen (ez meg inkább fájó). A papírforma pedig azt diktálja, hogy ez a sorozat folytatódik, és legyőzzük az alsóházi Nyíregyházát. Csakhogy Mátyus érkezése óta ha focizni nem is tanult meg az együttes, mentálisan mindenképp feltöltődtek, és az önbizalomszint is elég magasan van perpill. Csak hogy a Mátyus-éra meccseit soroljam: Újpesten és Diósgyőrben is minimális vereséget szenvedtek, utóbbi meccsen ráadásul sokáig vezettek, és csak nagy Zoli buta kiállítása miatt bukták el emberhátrányban a másik gyűlölt riválisuk ellen a rangadót. Ezen kívül pedig két hazai kiesési rangadót nyertek meg nagyon simán a Haladás és a Pécs ellen. Nyilván a vasárnapi mérkőzés nem ehhez a kettőhöz mérhető, sokkal inkább az előbbi kettőhöz: mind az Újpest, mind a Diósgyőr dolgát megnehezítette a Szpari, pedig mindkét csapat jó formában várta ellenfelét a mérkőzésen. És itt tényleg csupán arról van szó, hogy mentálisan rendbe lett szedve a csapat: megvan a kellő tisztelet az edző iránt, ezáltal a játékosok minden teketóriázás nélkül végrehajtják mesterük minden kérését, és 100%-ban odateszik magukat a pályán. Igen, Magyarországon, a mennyei bajnokságban már ennyi is elég ahhoz, hogy egy csapat közepesen jó eredményeket produkáljon, és ezt nem dicséretnek szántam.

Fontos lesz, hogy ki szerzi az első gólt a meccsen. Ha mi, és ráadásul a meccs korai szakaszában, akkor nem féltem magunkat, be fogjuk húzni a meccset. Két kulcskérdés van a mi részünkről: egyrészt a helyzetkihasználás, amivel egy hasonló mentalitású és képességű csapat, a Dunaújváros ellen gondban voltunk, illetve emlékezhetünk még a nyári odavágóra is, amikor az agyonnyert első félidő után csak egygólos előnyre tettünk szert, majd a második félidőben nagyjából tíz perc intenzív focival a nyírségiek találtak egy gólt egy (kamu)tizenegyesből, és onnantól már képtelenség volt újra felpörögni. A másik dolog, amire jó lesz odafigyelni, az az ellenfél pontrúgásai. Ahogy azt a múlt heti Harmadik Félidőben a Szpari játékosa, Koller Krisztián is megjegyezte, a Nyíregyháza góljainak 80%-át pontrúgásokból, első sorban szögletekből szerzi, és hogy az előző hasonlatommal éljek, úgy tűnik, Magyarországon az is eredményre tud vezetni, ha egy csapat jó taktikákat gyakorol be a pontrúgásokra – ezért is érthetetlen, hogy mi miért nem fektetünk ezekre nagyobb hangsúlyt, no de mindegy. Szóval a pontrúgások levédekezése a másik kulcs, ami már csak azért sem mindegy, mert egy szerényebb képességű csapat is bármikor könnyen tud gólt szerezni rögzített szituációból, hiszen itt nem az a lényeg, hogy szemkápráztató módon végigvigyenek egy akciót vagy egy kontrát, és mesteri megoldásokat alkalmazva a kapuba találjanak. Elég egy jó beadás, egy jó ütemben történő felugrás és egy pontos fejes, és máris zördül a háló Novakovic mögött. Egyébként is gondban vagyunk idén ezeknek a szituációknak a kivédekezésével, úgyhogy ez tényleg kulcskérdés lesz vasárnap.

Ha már a címben, és a bevezetőben sok kérdőjelet emlegettem, akkor essen szó arról is, ami biztos: sajnos nem lesz szurkolás sem hazai, sem pedig vendég oldalon, mindkét szurkolótábor bojkottálja a találkozót, az Ultras Debrecen közös meccsnézésre (az adakozás miatt mindenképp respect) várja a velük egyetértőket a Hódosba a meccs idején, illetve a nyíregyi ultrákat sem fogja senki képviselni. Ilyen eddig elképzelhetetlen lett volna, hogy egy ilyen presztízsmeccsen ilyen hangulat legyen, de sajnos az MLSZ intézkedései mind ezt a kialakult helyzetet szolgálják.

lokiszparirégen

Ilyen hangulat most biztosan nem lesz

Végezetül a betűk helyett beszéljenek a számok, azaz lássuk, hogy milyen a két csapat örökmérlege, valamint aktuális formája.

Az élvonalban ez lesz a huszadik találkozója a két csapatnak, ezen kívül természetesen számtalanszor megmérkőztek már a másodosztályban még évtizedekkel ezelőtt. A mérleg 11-5-3 a mieink javára, hazai pályán pedig még imponálóbb a mérlegünk, hiszen nyolc győzelem és egy döntetlen született eddig, azaz a Nyíregyháza még sosem nyert NB I-es mérkőzést Debrecenben. Ha összességében tekintjük a két csapat párharcát, akkor sem termett sok babér mostanában a rivális számára ellenünk: utoljára 1999-ben győztek le minket, azóta hét győzelem és három döntetlen született.

Aktuális forma:

DVSC: GY/GY/GY/D/GY

Nyíregyháza: GY/V/GY/V/V

 

Bajnoki mutató:

DVSC: 25 pont, 7 győzelem, 4 döntetlen, 4 vereség, 19-11-es gólkülönbség, 4. hely

Nyíregyháza: 14 pont, 4 győzelem, 2 döntetlen, 9 vereség, 17-21-es gólkülönbség, 11. hely


Egymás ellen:

14/07/25 Nyíregyháza 1-1 DVSC

10/04/20 Nyíregyháza 0-3 DVSC

09/08/29 DVSC 3-1 Nyíregyháza

09/03/14 DVSC 4-0 Nyíregyháza

08/08/17 Nyíregyháza 1-1 DVSC


Házi góllövőlista:

hazigollovolista
Gólok eloszlás időben:

mikorlogolt

Ebből az utolsó képből az látszik igazán, hogy a Loki a mérkőzések középső szakaszában a leggólerősebb, míg a Nyíregyháza inkább a mérkőzés utolsó harmadában szerzi a góljait.

Ez történt ősszel

Szeretnénk felhívni minden kedves olvasónk figyelmét, hogy a vasárnapi mérkőzésről a LokiBlog a már megszokott mérkőzés felvezetővel egybevont ÉLŐ közvetítéssel jelentkezik a helyszínről, így aki nem tud kimenni a stadionba, az kövessen minket vasárnap délután!

lokiszparipromo


(A képek forrása: dvsc.hu, Ultras Debrecen Facebook)