LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

A lendület nem törhet meg!

 

CímlapraAz Nb1 25. fordulója a Loki kispesti vendégjátékával ér majd véget vasárnap este. A csapatunk idén talán még sose volt ennyire toronymagas esélyese egy mérkőzésnek, és nem a két klub tabellán elfoglalt helyezéséből indultam ki, hiszen a Haladás-Loki óta világos, hogy kis hazánkban nem feltétlenül ez számít. Sokkal inkább a csapatok formája és a játékosok lelkiállapota. Ilyen tekintetben pedig egyértelműen a debreceni fiúk javára billen a mérleg, hiszen az elmúlt két hétben minden elénk került akadályt leküzdöttünk, az újragondolt támadófocink meghozta a gólokat, a védelmünk szinte teljesen átjárhatatlan, a játékosok pedig ismét hisznek magukban. Pont ez a Honvéd állna az utunkba?

Jó egy hónapos késéssel bár, de a Loki végre megkezdte „tavaszi hadjáratát”. Utoljára április negyedikén, Pécsett játszottunk rossz meccset. Akkor nemhogy helyzetig, kapura tartó lövésig sem jutottunk el 90+3 perc alatt, viszont két játékosunkat kiállították, és komolyan aggódni kellett, nehogy bekapjunk egy gólt az amúgy közel sem acélos hazaiaktól. Szerencsére az a meccs komoly változásokat volt maga után, a legszembetűnőbb pedig a középpálya és a támadósor játékrendszerének újragondolása volt. Kecskeméten se Tisza, se Kulcsár nem volt kezdő, bekerült viszont végre valahára Balogh Norbert, a középpályára pedig visszakerült Bódi Ádám. Telitalálatnak bizonyult mindkét változás, hiszen az addig bombaformában lévő Kecskemétet saját otthonában győztük le 2:1-re, majd egy hétre rá közvetlen üldözőnket, a Paksot nulláztuk le a Nagyerdei Stadionban. Ha ez nem volna elég, most szerdán Székesfehérváron pedig dacára az otthon elszenvedett 3:2-es vereségnek, idegenben sikerült kivívnunk a Ligakupa elődöntőjébe jutást Máté és Kulcsár góljainak köszönhetően. A 2:0-ás győzelmünk pikantériája, hogy míg a Videoton szinte teljesen alapcsapattal állt fel (akik padoztak az állandó kezdők közül, még azok is beálltak a második félidőben), nálunk csak Verpecz játszott a standard kezdőből (őt is csak azért számítjuk ide, mert Novakovics a múlt héten lesérült), rajta kívül pedig a cseréink és fiatal tehetségeink (Bereczki, Berdó, Barna, Sós, Szatmári, Varga Kevin) kaptak szerepet, a lefújást követően pedig kis túlzással a Deac jött le a pályáról. Hiába, a Vidinek nem elég csak az odavágón bírói hátszelet biztosítani. Mit hátszelet?! Tájfun szimulálására képes ipari turbinát, más néven Andó-Szabó sporit…

Egy szó, mint száz, két fontos bajnoki siker és egy bravúrszámba menő Ligakupa-meccs után vagyunk, mostani ellenfelünk pedig mindhárom említett csapatnál kisebb játékerőt képvisel, és még a formájuk is erősen hullámzik. Bár április ötödikén sikerült nekik megverni a Haladást idegenben 3:1-re, ami nekünk például nem jött össze, otthon csak 1:1-et értek el az egyre nagyobb válságban lévő Diósgyőrrel szemben, múlt héten pedig hiába vezettek egészen a 85. percig a Mecsekalján, a hazaiak két percen belül megfordították a meccset, így a kispestiek pont nélkül távoztak. Még ők is érintettek a Ligakupában, kedden Nyíregyházán nyertek 3:2-re, így 6:2-es összesítéssel ők is ott vannak a legjobb négy között. Rájuk a Fradi vár, ránk meg az MTK, de ez más lapra tartozik. A lényeg, hogy a bajnokságban jelenleg a 13. helyezést foglalják el 19 egységgel, és semmiképp sem dőlhetnek még hátra, hiszen egy ponttal utánuk jön a Pápa és a Haladás, 17 ponttal pedig a Dunaújváros szerénykedik az utolsó helyen. (Ha tőlük nem vonnak le egy pontot, hárman lennének 18 pontosak.) A kiesés elkerüléséért folytatott harc tehát idén is sokkal izgalmasabb, mint a bajnoki címért folyó küzdelem.

kezdők

Nincs nehéz dolga Kondás Elemérnek a kezdő összeállításában. Szerencsére kevés a sérült, a hétközi Ligakupa-meccsen pedig a kapuson kívül senki nem kapott teljes meccsterhelést az alapcsapat tagjai közül. Így szinte adja magát a kezdő tizenegy. Várhatóan Verpecz áll majd a kapuban (az azért érdekelne, hogy Novakovics sérülése mennyire súlyos), előtte pedig a pihent és megfelelően hatékony Lázár, Mészáros, Brkovics, Korhut fémjelezte védelem. Győztes csapaton nem érdemes változtatni, így remélem, hogy a középpályánk is marad a két meccse megszokott összeállításban, azaz Varga József fog szűrni, előtte Jovanovics, Selim Bouadla, Szakály Péter és Bódi Ádám játszanak majd. És csúcsékként ifjú titánunk, az egyre szebben és hatékonyabban játszó Balogh Norbi, akinek a focijából már csak egy dolog hiányzik: a gól. Ennél jobb alkalma egy darabig nemigen lesz a gólszerzésre, de erre még pár sor erejéig visszatérek a cikk végén.

Marco Rossi Honvédjának kezdőcsapatát már nehezebb megtippelni. Csupán egy dolog biztos, hogy a kapuvédő ismét Kemenes Szabolcs lesz. Ő amúgy is már évek óta maga Mr. Honvéd, akit leginkább a Keleti Pályaudvar utastájékoztató táblájához lehetne hasonlítani: csak áll ott, körülötte pedig jön-megy a sok külföldi. Az utóbbi időben Ikenne Kingből, Elezből, Ignjatovicsból és Baráth Botondból áll a védelmük. Hidi Patrik, Nagy Gergő és Vécsei Bálint meglepően magyar középpályát alkotnának, ám a pécsi vereség után nem kizárt, hogy néhány poszton itt is változás lesz. Prosser Dániel lehet majd a jobbszélső, bal oldalt szerintem gólja után vissza fog kerülni Holender Filip, a középcsatár pedig az ideérkezése óta egész tűrhetően játszó Bratislav Punosevac lehet.

Akárhogy is nézem, a Loki a meccs toronymagas esélyese. Még az sem feltétlenül jelent előnyt nekik, hogy övék a pályaválasztói jog, hiszen az egykori nagy múltú, patinás klub meccseire alig jár már ember, így nincsenek szurkolók, kik belehajszolnák őket a sikerekbe. Most is ha legfeljebb ezer néző kilátogat majd, már örülhet Hemingway bácsi, az Nb1 talán legutáltabb klubvezére. Hogy a két csapat kerete és játékereje között mennyi a különbség, szintén felesleges külön ecsetelni. Így hát nincs más út, le kell győznünk ezt a Honvédot és egy jó teljesítménnyel hangolni az ezután következő két meccsre, amik aztán tényleg rangadók lesznek. Videoton otthon és Ferencváros idegenben, hátborzongató sorsolás. Úgyhogy hajrá Loki, gázoljatok át a Honvédon, hadd készüljünk nyugodtan az ősi riválisainkra!

balogh

Végezetül Balogh Norbinak szeretnék pár szóval üzenni. Norbi, ez egy soha vissza nem térő alkalom! A Honvéd védőit az ősszel úgy hagytad faképnél, ahogy akartad, és majdnem meg is lett az első gólod. Azóta ügyesebb és komplettebb játékos lettél, és azt is tudod, hogy „csak a szeme közé” szabad célozni. Érzem, hogy most megszületik a hőn áhított első Nb1-es gólod. Most kell, mert a Vidi védőihez meg a Fradi bekkjeihez képest ezek sehol sincsenek. Szorítunk neked!

A meccs tehát 18:30-kor kezdődik vasárnap a Bozsik Stadionban, a találkozót a Sport2 tűzte műsorára. Bár a játékvezető Vad II István lesz, ez sem tántoríthat el minket. Kötelező a győzelem!

Mindörökké hajrá Debrecen!

Lucas